Συνταξιούχοι

Στους δρόμους οι συνταξιούχοι: Παγκρήτιο συλλαλητήριο την Τρίτη στο Ηράκλειο

Κρήτη
Στους δρόμους οι συνταξιούχοι: Παγκρήτιο συλλαλητήριο την Τρίτη στο Ηράκλειο

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Το παγκρήτιο συλλαλητήριο θα πραγματοποιηθεί στο Ηράκλειο την Τρίτη 12 Μαρτίου, στις 11 π.μ., στην πλατεία Ελευθερίας

Στους δρόμους του Ηρακλείου βγαίνουν και πάλι οι συνταξιούχοι της Κρήτης, κρίνοντας “ψίχουλα” άνευ σημασίας την αύξηση των 20 ευρώ στις συντάξεις τους, όταν η ακρίβεια είναι πολλαπλάσια και η διαβίωσή τους γίνεται καθημερινά όλο και πιο δύσκολη. 
Στη σύσκεψη της 21ης Φεβρουαρίου στον Άγιο Νικόλαο, στην οποία συμμετείχαν οι Παναγιώτης Πάλμος, γενικός γραμματέας της Ομοσπονδίας ΙΚΑ, και Χρήστος Κολοβός, γενικός γραμματέας της Ομοσπονδίας ΟΑΕΕ, επισημάνθηκαν, όπως ανέφερε ο Γιώργος Λενακάκης, τα παραπάνω και η δύσκολη οικονομική κατάσταση στην οποία βρίσκονται σήμερα οι συνταξιούχοι, όπως και η πρωτοφανής επίθεση που δέχονται στο εισόδημα και στα δικαιώματά τους τα τελευταία χρόνια απ’ όλες τις κυβερνήσεις. 
Όλοι κατήγγειλαν την απαράδεκτη κατάσταση που επικρατεί στη δημόσια Υγεία. Ζήτησαν άμεσες λύσεις στα προβλήματα της Υγείας-Πρόνοιας που απειλούν τη ζωή μας, από ένα Σύστημα Υγείας που σταθερά παραχωρείται και παραδίνεται στα “νύχια” των επιχειρηματιών Υγείας και γίνεται όλο και πιο ακριβό εμπόρευμα. 
Κοινή απόφαση όλων των συνταξιουχικών ενώσεων ήταν να συνεχιστούν οι αγώνες με μεγαλύτερη ένταση, για ουσιαστικές αυξήσεις σε όλες τις συντάξεις, μέτρα ενάντια στην ακρίβεια, να διεκδικήσουν ένα δημόσιο και δωρεάν αναβαθμισμένο καθολικό πλήρη χρηματοδοτούμενο από το κράτος Σύστημα Υγείας για όλους.
Το παγκρήτιο συλλαλητήριο θα πραγματοποιηθεί στο Ηράκλειο την Τρίτη 12 Μαρτίου, στις 11 π.μ., στην πλατεία Ελευθερίας. 

 

Από το ΕΝΔΙΣΥ - Μήνυση κατά του e-ΕΦΚΑ 

 

Μηνυτήρια αναφορά στον εισαγγελέα, σε βάρος του e-ΕΦΚΑ, κατέθεσε το ΕΝΔΙΣΥ, διαμαρτυρόμενο για μη εφαρμογή του νόμου, καθώς εντόπισε τα λάθη στον επανυπολογισμό των συντάξεων. 
Το Δίκτυο ενσωματώνει στη μήνυση τα ονόματα 40 μελών του-συνταξιούχων, για τη μη εφαρμογή του νόμου που δε διορθώθηκαν από τις αρμόδιες υπηρεσίες του Φορέα κι εκτιμάται ότι υπερβαίνουν τις 20.000 συνταξιούχους που βρίσκονται στην ίδια κατηγορία, όπως ο πρόεδρός του Νίκος Χατζόπουλος είπε στο Ράδιο 98,4. 
Ο ίδιος ανέφερε ότι το λάθος που εντόπισε το ΕΝΔΙΣΥ σχετίζεται με το γεγονός ότι οι συγκεκριμένοι συνταξιούχοι, που προέρχονται από το ΤΑΠ-ΔΕΗ, είχαν καταβάλλει στη διάρκεια του εργασιακού τους βίου βαρέα και υπερβαρέα ένσημα (από 01/01/1994) κι άρα θα έπρεπε αυτές οι πρόσθετες ασφαλιστικές εισφορές που καταβλήθηκαν να έχουν προσμετρηθεί από τον e-ΕΦΚΑ στην κύρια σύνταξή τους από τον επανυπολογισμό, κάτι που δε συνέβη. 
Το Δίκτυο ήδη από τις 27 Δεκεμβρίου 2023 έχει αποστείλει προς τον Φορέα σχετική εξώδικη διαμαρτυρία, παραθέτοντας όλα τα απαραίτητα στοιχεία, που αποδεικνύουν ότι δεν έγινε η εφαρμογή νόμου (Ν. 4387/16). Επίσης, έγιναν επανειλημμένες οχλήσεις από εκπροσώπους του ΕΝΔΙΣΥ, προς τους αρμόδιους υπαλλήλους του e-ΕΦΚΑ, σε μια προσπάθεια να επιλυθεί το πρόβλημα το ταχύτερο δυνατό.
Καμία απάντηση όμως δε δόθηκε από τις αρμόδιες υπηρεσίες, ανεξάρτητα με επανειλημμένα έγγραφά μας από το 2019, πιέζοντας τη Διοίκηση του e-ΕΦΚΑ να εφαρμόσει τον νόμο. Το ΕΝΔΙΣΥ στη μηνυτήρια αναφορά του τονίζει άμεσα να εφαρμοστεί ο νόμος. 
Με βάση πίνακα που έχει ενσωματωθεί στη μηνυτήρια αναφορά, από τους υπολογισμούς που έχουν κάνει οι ομάδες εργασίας του Δικτύου προκύπτουν διαφορές στις συντάξεις των εν λόγω δικαιούχων του ΤΑΠ-ΔΕΗ, φτάνουν έως και τα 440,40 ευρώ τον μήνα και αναδρομικά 13.212,00 ευρώ, με συντάξιμες αποδοχές 3.501,78 ευρώ και 20 έτη, 8 μήνες και 29 ημέρες! Οι κρατήσεις για το επιπλέον ασφάλιστρο στα βαρέα και υπερβαρέα ένσημα ξεκίνησαν από 01/01/1994! Πρόκειται για πολύ μεγάλα ποσά που διεκδικούν οι συγκεκριμένοι συνταξιούχοι, και τα οποία έχουν και αναδρομική ισχύ από 01/01/2019 (επανυπολογισμός της σύνταξης). 
Ήδη το ΕΝΔΙΣΥ με τις ομάδες εργασίας, όπως είπε ο Νίκος Χατζόπουλος, και σε συνεργασία με τους προγραμματιστές έχει φτιάξει πρόγραμμα εφαρμόζοντας τον νόμο και βγάζει τις διαφορές του κάθε συνταξιούχου που δικαιούνται. 
Παράλληλα, καλεί όλους τους συνταξιούχους που εντάσσονται σε αυτή την κατηγορία να επικοινωνήσουν με το Δίκτυο, ώστε να τους υπολογίσουν το επιπλέον ασφάλιστρο στα βαρέα και υπερβαρέα ένσημα.
 

Το κάλεσμα στο παγκρήτιο συλλαλητήριο από τα συνεργαζόμενα Σωματεία του Ρεθύμνου

«Ξανά στον δρόμο του αγώνα:

  • Για να μην επιτρέψουμε τη διάλυση των δημόσιων νοσοκομείων και του ΕΣΥ!
  • Για να προασπίσουμε τη δημόσια, δωρεάν και ποιοτική υγεία για όλους!

Για να απαιτήσουμε:

  • Την άμεση επιστροφή των παράνομων περικοπών και των δώρων των κύριων και επικουρικών συντάξεων, αναδρομικά από το 2013 μέχρι σήμερα χωρίς αιτήσεις, προαπαιτούμενα και δικαστήρια.
  • Την άμεση επαναφορά των συντάξεων στα επίπεδα του 2012, χωρίς επανυπολογισμούς και προσωπικές διαφορές, πλήρη κατάργηση του νόμου «Κατρούγκαλου» και όλων των αντιασφαλιστικών, αντικοινωνικών  και αντεργατικών Νόμων.
  • Την άμεση νομοθέτηση της 13ης και 14ης σύνταξης για όλες τις συντάξεις.
  • Αυξήσεις στις συντάξεις στο ύψος του πραγματικού πληθωρισμού που θα διασφαλίζουν αξιοπρεπή διαβίωση στα γηρατειά και άμεση λήψη μέτρων για την πάταξη της ακρίβειας που συρρικνώνει μέρα με τη μέρα το εισόδημά μας .
  • Να καταργηθεί άμεσα η εισφορά αλληλεγγύης ΑΚΑΓΕ.
  •  Άμεση νομοθέτηση κατώτερης κύριας σύνταξης στο 80% του κατώτατου μισθού.
  • Αποκλειστικά δημόσιο σύστημα κοινωνικής ασφάλισης.

Ο αγώνας μας είναι δίκαιος και συνεχής, γι’ αυτό να μη λείψει κανείς!

Όλοι μαζί δυναμικά να απαιτήσουμε λύσεις στα δίκαια αιτήματά μας.

Αναχώρηση λεωφορείου από το “Μαρίνα” στις 9 π.μ.

Δηλώσεις συμμετοχής στο 2831026767 μέχρι 11/3/2024

Τα Δ.Σ. των συνεργαζόμενων Σωματείων Συνταξιούχων Ρεθύμνου».

 

 

 

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News