Καλώδιο

Θέλουν να ανατρέψουν το αρχικό «όχι» της Ευρωπαϊκής Τράπεζας Επενδύσεων για το καλώδιο Κύπρου - Κρήτης

Κρήτη
Θέλουν να ανατρέψουν το αρχικό «όχι» της Ευρωπαϊκής Τράπεζας Επενδύσεων για το καλώδιο Κύπρου - Κρήτης

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Αγώνας δρόμου και αποστολή στην Κύπρο για τη διοίκηση του ΑΔΜΗΕ με ζητούμενο το “πράσινο φως” της Ευρωπαϊκής Τράπεζας Επενδύσεων ως προς τη χρηματοδότηση του καλωδίου Κύπρου-Κρήτης

Έντονη κινητικότητα καταγράφεται στο μέτωπο του υποθαλάσσιου καλωδίου Κρήτης-Κύπρου, καλωδίου που προωθείται προς υλοποίηση στο πλαίσιο της ευρύτερης διακρατικής ηλεκτρικής διασύνδεσης Ελλάδας- Κύπρου- Ισραήλ Great Sea Interconnector... 
Μετά το αρχικό «όχι» της Ευρωπαϊκής Τράπεζας Επενδύσεων για τη χρηματοδότηση του έργου, μια εξέλιξη για την οποία μάλιστα είχαμε και πανηγυρικές αντιδράσεις και δημοσιεύματα στη γειτονική Τουρκία, ο ΑΔΜΗΕ, ως νέος πλέον διαχειριστής του έργου επανέρχεται δριμύτερος, δηλώνοντας αποφασισμένος να ανατρέψει την αρχική αρνητική εξέλιξη από τη μεριά της ΕΤΕπ. 
Η διοίκηση του ΑΔΜΗΕ θεωρεί πως υπάρχουν οι δυνατότητες για να ανατραπεί η αρχική αρνητική απόφαση της Ευρωπαϊκής Τράπεζας και εργάζεται πυρετωδώς προς την κατεύθυνση αυτή, σε άμεση επαφή και συνεργασία με την πλευρά της κυπριακής κυβέρνησης. Στο πλαίσιο του αγώνα δρόμου στον οποίο φέρεται να έχει επιδοθεί η διοίκηση του ΑΔΜΗΕ για την εξασφάλιση από την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων (ΕΤΕπ) χρηματοδότησης του καλωδίου Κρήτης-Κύπρου, μάλιστα εντάσσεται νέα αποστολή-ταξίδι, τις ημέρες αυτές, από πλευράς ΑΔΜΗΕ στη μεγαλόνησο. 
Σύμφωνα με δημοσίευμα του philenews, ο διευθύνων σύμβουλος του Διαχειριστή κ. Μάνος Μανουσάκης μεταβαίνει στην Κύπρο, όπου στις 5 Μαρτίου θα συναντηθεί με τον υπουργό Οικονομικών κ. Μάκη Κεραυνό.
Επίκεντρο των συζητήσεων θα είναι η ηλεκτρική διασύνδεση Κρήτης-Κύπρου (σε επόμενη φάση πιθανό και με το Ισραήλ) και ειδικότερα η περαιτέρω προώθηση των διαδικασιών για τη χρηματοδότηση του έργου (που ανήκει εξ ολοκλήρου στον Έλληνα Διαχειριστή Μεταφοράς) από την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων (ΕΤΕπ). 
Νεότερες πληροφορίες του philenews αναφέρουν ότι ο ΑΔΜΗΕ έχει προ μηνών υποβάλει αίτηση στην ΕΤΕπ για λήψη δανείου εκατοντάδων εκατομμυρίων ευρώ και οι συζητήσεις μεταξύ του ΑΔΜΗΕ και της τράπεζας, σε ανώτερο τεχνικό επίπεδο, είναι σε προχωρημένο στάδιο. Η ΕΤΕπ έχει ζητήσει από τον φορέα υλοποίησης - και ιδιοκτήτη - του έργου την κατάθεση νέων παραδοχών ως προς την ηλεκτρική διασύνδεση, ώστε να επανεξετάσει την παραχώρηση του δανείου.
Σημειώνεται πως, όταν ακόμα το έργο ανήκε στην κυπριακή εταιρεία EuroAsia Interconnector, η ΕΤΕπ είχε απορρίψει το αίτημα του προηγούμενου φορέα υλοποίησης για χαμηλότοκο δάνειο περίπου 600 εκατ. ευρώ, στη βάση μιας τεχνικής μελέτης που ετοίμασε η τράπεζα, και η οποία κατέληγε σε απορριπτικά συμπεράσματα για τη βιωσιμότητα του έργου. 
Μετά την ανάληψη της διασύνδεσης από τον ΑΔΜΗΕ και την κατάθεση δικού του αιτήματος για παραχώρηση όρων δανειοδότησης, η ΕΤΕπ μπήκε σε φάση επαναξιολόγησης του έργου, στη βάση των νέων δεδομένων που έχουν δημιουργηθεί. Δηλαδή, την κατασκευή πλέον του έργου από έναν οργανισμό με μεγάλη και μακρά τεχνογνωσία στα θέματα διασυνδέσεων, τον οποίο η ΕΤΕπ έχει ήδη δανειοδοτήσει για προηγούμενα ανάλογα έργα. Σε αυτό το πλαίσιο ζητήθηκαν και οι νέες τεχνικές παραδοχές, ώστε να αξιολογηθεί η αίτηση για παραχώρηση του δανείου.
Πληροφορίες του philenews από πηγές που έχουν γνώση περί των εξελίξεων γύρω από τη διασύνδεση αναφέρουν ότι ο ΑΔΜΗΕ παρέλαβε πολύ πρόσφατα την αρνητική για το έργο, όπως προωθείτο από τη EuroAsia Interconnector, μελέτη της ΕΤΕπ και ήδη η Ομάδα Έργου και άλλο τεχνικό προσωπικό του οργανισμού εργάζονται για να αντικρούσουν βασικά συμπεράσματα του κειμένου, καθώς θεωρούν, όπως θεωρούν και τεχνοκράτες στο υπουργείο Ενέργειας της Κύπρου, ότι η μελέτη στηρίχθηκε σε λανθασμένες ή ελλιπείς παραδοχές, ιδιαίτερα σε ό,τι αφορά την αξιοποίηση των ΑΠΕ στην Κύπρο, τη σταδιακή ενίσχυση της παραγωγής ενέργειας από ΑΠΕ τα επόμενα χρόνια και τις προοπτικές αξιοποίησης του καλωδίου, ως προς την ενέργεια που θα μπορεί να μεταφέρει. 

«Θα αντικρουστεί με επιτυχία» η αρνητική μελέτη

Πηγές στην Ελλάδα επισημαίνουν πως ο ΑΔΜΗΕ θεωρεί δεδομένο πως η αρχικά αρνητική μελέτη της ΕΤΕπ θα αντικρουστεί με επιτυχία, ότι θα αποδειχθεί ενώπιον των αξιολογητών της ΕΤΕπ η βιωσιμότητα και επικερδότητα του έργου και ότι σύντομα θα υπάρξει απόφαση για παραχώρηση του δανείου. 
Παράλληλα, συνεχίζονται οι επαφές του ΑΔΜΗΕ με επενδυτικά ταμεία και άλλους ενδιαφερόμενους για συμμετοχή στο έργο και τη χρηματοδότησή του, με πολύ καλές προοπτικές, σύμφωνα και με δημοσιεύματα στην Ελλάδα. Μεταξύ αυτών είναι και το κρατικό επενδυτικό ταμείο των Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων, TAQA, με το οποίο ήδη ο ΑΔΜΗΕ και η Κυπριακή Δημοκρατία υπέγραψαν μνημόνιο συνεργασίας.
Η ανεπίσημη ενημέρωση που υπάρχει ως προς το κατασκευαστικό μέρος του έργου αναφέρει πως η Nexans προχωρεί βάσει του προγραμματισμού στην εκτέλεση του συμβολαίου για την κατασκευή του καλωδίου. Εντωμεταξύ, όπως έγινε γνωστό, ήδη ο ΑΔΜΗΕ έχει εκταμιεύσει ποσό περίπου 160 εκατ. ευρώ από τη χορηγία των 657 εκατ. που εγκρίθηκε από τα αρμόδια όργανα της Ε.Ε. για την υλοποίηση της διασύνδεσης.
 

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News