ΣΑΡΑΚΟΣΤΙΑΝΑ
Φωτ. ΙΝΤΙΜΕ

Πόσο θα πληρώσουμε φέτος το σαρακοστιανό τραπέζι - «Τσίμπησε» και ο χαλβάς

Κρήτη
Πόσο θα πληρώσουμε φέτος το σαρακοστιανό τραπέζι - «Τσίμπησε» και ο χαλβάς

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Πού κυμαίνονται οι τιμές στα σαρακοστιανά προϊόντα - Εντείνονται οι έλεγχοι στα κατεψυγμένα – Τι να προσέξετε

Με την Καθαρά Δευτέρα να πλησιάζει, οι καταναλωτές ξεκίνησαν την έρευνα τους για τα σαρακοστιανά προϊόντα. Με μία πρώτη ματιά, οι τιμές των σαρακοστιανών φαίνεται να έχουν πάρει την ανηφόρα λόγω της ακρίβειας.

Μιλώντας στο MEGA, o έμπορος Κώστας Φασιής, μίλησε για τις τιμές των θαλασσινών. Τόνισε δε ότι «Υπάρχει επάρκεια και ισχύουν οι περσινές τιμές και ίσως και καλύτερα. Μιλάμε για νωπά όχι κατεψυγμένα.»

Ο ίδιος συνέχισε λέγοντας ότι: «Η τιμή καθορίζεται από το μέγεθος. Μπορεί να φύγει 4 ευρώ το κιλό σε ένα συγκεκριμένο μέγεθος. Μπορεί να πωληθεί και στα 7-8 ευρώ όμως γιατί μεσολαβούν έξοδα. Δεν μπορούμε να κάνουμε υποθέσεις στα ψάρια», επεσήμανε.

Πόσο θα πληρώσουμε για χαλβά, γαρίδες και καλαμάρια

Σαρακοστιανά: Σύγκριση τιμών

2023 2024

Χαλβάς κακάο 3,58€ – 5,77€ (+ 61,17€) 400γρ.

*Προσφορά: 4,62€

Χαλβάς βανίλια 2,36€ – 3,45€ (+46,19%) 400γρ. *Μειώθηκε σε 350γρ.

Γαρίδες κατεψυγμένες 4,79€ – 7,18€ (+49,9%) 400γρ.

*Προσφορά: 5,18€

Καλαμάρια συσκευασμένα 4,45€ – 5,14€ (+15,51%) 850γρ.

*Προσφορά: 4,64€

Θράψαλα κατεψυγμένα Ειρηνικού 7,35€ – 9,18€ (+24,9%) 850γρ.

Κοκκινόψαρο κατεψυγμένο 5,95€ – 9,95€ (+67,23%) κιλό *Προσφορά: 6,45€

Δείτε το βίντεο

Στα μέσα Μαρτίου η πρεμιέρα για το καλάθι της Σαρακοστής

Την Τετάρτη 13 Μαρτίου πρόκειται να κάνει πρεμιέρα το Καλάθι της Σαρακοστής. Σύμφωνα με όσα ανέφερε η ΕΡΤ, το Καλάθι θα περιλαμβάνει κατεψυγμένα θαλασσινά, διάφορες σαλάτες ή αλοιφές, οι οποίος συνήθως είναι η ταραμοσαλάτα, η ρώσικη σαλάτα, ο χαλβάς κ.ά.

Το σαρακοστιανό καλάθι αναμένεται να διαρκέσει μέχρι το Μεγάλο Σάββατο. Όπως προανήγγειλε ο αρμόδιος υπουργός Κώστας Σκρέκας, θα υπάρξει εν καιρώ και η ανακοίνωση του πασχαλινού καλαθιού όπως και πέρυσι.

Εντείνονται οι έλεγχοι στα κατεψυγμένα – Τι να προσέξετε

Πλώρη να βάλει “φρένο” στον πληθωρισμό τόσο εν όψει των νέων ανακοινώσεων της ΕΛΣΤΑΤ τους επόμενους μήνες, (για το Φεβρουάριο η ανακοίνωση της ΕΛΣΤΑΤ είναι προγραμματισμένη για τις 8/3) αλλά και το κόστος του σαρακοστιανού τραπεζιού βάζει το Υπουργείο Ανάπτυξης.

Έως και 15-20% είναι οι μειώσεις τιμών σε πολλά προϊόντα, με βάση όσα ανέφερε, χαρακτηριστικά, μιλώντας στον Real fm ο Υπουργός Ανάπτυξης Κώστα Σκρέκας, κάνοντας ένα σχετικό απολογισμό για την πορεία των τιμών.

Μάλιστα σημείωσε, ότι εν όψει των ημερών και των όσων συμβαίνουν στην Ερυθρά Θάλασσα τα κλιμάκια της ΔΙΜΕΑ εντείνουν τις προσπάθειες για ελέγχους στα εισαγόμενα κατεψυγμένα προϊόντα, αλλά και στα εισαγόμενα είδη χυμών πορτοκαλιού, όπου διεθνώς, υπάρχει εκτίναξη τιμών, λόγω κλιματικής κρίσης.

Τα εισαγόμενα

Σε σχέση, ειδικότερα, με τα εισαγόμενα είδη, που ένεκα Αποκριάς και Σαρακοστής αναμένεται να έχουν ζήτηση και ήδη υπάρχουν αναφορές για ανεβασμένες τιμές σε σχέση με πέρυσι,  ανέφερε ότι εντείνονται οι έλεγχοι για περιπτώσεις αισχροκέρδειας.

“Γενικότερα στον εισαγόμενο πληθωρισμό δεν μπορούμε να κάνουμε πολλά πράγματα μια και είμαστε μικρή αγορά. Συνεχίζουμε, ωστόσο, ελέγχους για να αποτρέψουμε φαινόμενα αισχροκέρδειας, πχ σε κατεψυγμένα και σε χυμό πορτοκαλιού, όπου υπάρχουν μεγάλες καταστροφές στις καλλιέργειες. Ελέγχουμε, περιθώρια κέρδους για να αποτρέψουμε αθέμιτες πρακτικές και τον πειρασμό για να κερδίσει κάποιος παραπάνω”.

Μειώσεις

“Παρακολουθούμε τις τιμές στα ράφια από τη ΔΙΜΕΑ”, τόνισε παράλληλα ο κ. Σκρέκας και σημείωσε το ΥΠΑΝ έχει παραλάβει τους τιμοκαταλόγους από τις αλυσίδες και όπως καταγράφεται υπάρχουν σε σχεδόν 4.000 κωδικούς μειώσεις. “Σε 3912 κωδικούς από τις 24.000 που έχει ένα σούπερ μάρκετ, έχουν καταγραφεί μειώσεις στις τιμές. Η διάταξη για μείωση της τιμής επηρεάζει”, σημείωσε.

“Εάν κάνετε μια έρευνα στην αγορά θα διαπιστώσετε ότι οι ανατιμήσεις έχουν αποτραπεί. Η διάταξη που περάσαμε έχει αποτρέψει χιλιάδες ανατιμήσεις. Έχουμε μείωση στις ανατιμήσεις κατά 80%”, τόνισε αναφερόμενος στην αποτελεσματικότητα του μέτρου με το “πάγωμα” των ανατιμήσεων και το συνδεόμενο δικαίωμα για προσφορές, που το συνοδεύει.

“Έχουμε μειώσεις τιμών. Βλέπουμε τα πρώτα σημάδια αποκλιμάκωσης. Σε σχέση με τον Δεκέμβριο η μείωση στον πληθωρισμό τροφίμων είναι της τάξης του  15-20%. Έχει μειωθεί κάτω από 8%. Από την άλλη πλευρά ο Γενικός Δείκτης, με ενέργεια, είδη προσωπικής υγιεινής, ρούχα κτλ, εκεί έχουμε ακόμη χαμηλότερο πληθωρισμό που προσεγγίζει στο 3%. Δε θα σταματήσουμε για να πετύχουμε το στόχο μας”, είπε ο κ. Σκρέκας και πρόσθεσε:

“Δεν πανηγυρίζουμε μια και η προσπάθεια δεν μπορεί να αποδώσει από τη μια μέρα στην άλλη. Προχωρούμε με διαρθρωτικά μέτρα, που όμως, αναγνωρίζονται κι από άλλα κόμματα. Δε σταματά η μάχη. Θα συνεχίσουμε να προσπαθούμε”, συμπλήρωσε.

Οι καλές τιμές στον παραγωγό

Σε σχέση με τις τιμές που καταγράφονται σε κάποια προϊόντα ή το λάδι ή τα πορτοκάλια ο κ. Σκρέκας τόνισε ότι “και ο Έλληνας αγρότης πουλάει με βάση τις διεθνείς τιμές. Εάν επιβάλλουμε να τα πληρώσει στη μισή τιμή θα έρθουν οι ξένες εταιρίες να τα πάρουν.

Προσπαθούμε, με τις καθαρές τιμές, να επιβάλλουμε ότι οι μεσάζοντες δε θα αισχροκερδούν, σε κάποια είδη κι από κει και πέρα όταν έχουμε καταστροφές, αυτό, είναι προφανές ότι εκτινάσσει τις τιμές. Δεν μπορεί να αλλάξει η Ελλάδα από μόνη της τα δεδομένα“, σημείωσε παρατηρώντας, ότι στους οπωρώνες της χώρας και οι πορτοκαλοπαραγωγοί δεν αφήνουν πλέον σοδειά στα δέντρα μια και έχουν καλύτερη τιμή”.

Τι να προσέξετε

Σε σχέση δε με το τι πρέπει να κάνουν οι καταναλωτές αυτές τις ημέρες που προηγούνται του τριημέρου της Καθαράς Δευτέρας και της Σαρακοστής, είναι να προχωρήσουν σε έγκαιρες προμήθειες ή παραγγελίες καθώς ακόμα δεν βρίσκεται στην αιχμή της η ζήτηση και συνακόλουθα οι τιμές, ενώ οι ροές τροφοδοσίας παραμένουν σταθερές.

Επίσης καλό είναι οι καταναλωτές να ελέγχουν τις ποιότητες αλλά και την προέλευση των προϊόντων καθώς και να συγκρίνουν τις τιμές σε σχέση με πέρυσι από την πλατφόρμα του ΟΚΑΑ.

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News