Αντισεισμική άσκηση

Αντισεισμική άσκηση στην Κρήτη... χωρίς την Κρήτη! - Ποιοι συμμετέχουν στον "Μίνωα" τον Απρίλιο

Κρήτη
Αντισεισμική άσκηση στην Κρήτη... χωρίς την Κρήτη! - Ποιοι συμμετέχουν στον "Μίνωα" τον Απρίλιο

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Χωρίς τη συνδρομή των δημόσιων Εκπαιδευτικών Ιδρυμάτων του νησιού, αλλά με διδάσκοντες από τα ιδιωτικά της Κύπρου η μεγάλη άσκηση υπό τον Ευθύμιο Λέκκα

Αν αυτό δεν είναι μία σκανδαλώδης πρόκληση, που ενδεχομένως να υποκρύπτει και άλλες ενδιαφέρουσες ακόμη και οικονομικά πτυχές, τότε ποιο είναι; Πλησιάζουμε πλέον στο κυριότερο μέρος της Άσκησης Πεδίου Πλήρους Ανάπτυξης, για την αντιμετώπιση μεγάλου σεισμικού γεγονότος και συνοδών γεωδυναμικών φαινομένων στην Κρήτη, με την κωδική ονομασία “Μίνωας 2024”. 
Το υποθετικό σενάριο εξετάζει την ακραία υπόθεση και το πώς θα αντιδράσουν Αρχές και φορείς, πολίτες και Πολιτεία σε έναν σεισμό 6,4R σε υποθαλάσσιο χώρο 20 χλμ. βορειοανατολικά των Χανίων και αμέσως μετά από 24 ώρες σε νέο ισχυρότερο σεισμό, 7,2R, πάλι υποθαλάσσια, με επίκεντρο 30 χλμ. βόρεια του Ηρακλείου! Η άσκηση έχει ήδη διατυπωθεί ως η μεγαλύτερη του είδους της των τελευταίων χρόνων στην Ελλάδα, το “παρών” θα δώσει ο ίδιος ο πρωθυπουργός στην πιο κρίσιμη φάση της και συνδιοργανώνεται από το υπουργείο Κλιματικής Κρίσης & Πολιτικής Προστασίας, τον Οργανισμό Αντισεισμικού Σχεδιασμού και Προστασίας (ΟΑΣΠ) και την Περιφέρεια Κρήτης. 
Από τον Σεπτέμβριο του 2023 και μέχρι τον Απρίλιο του 2024 έχουμε διαρκώς συναντήσεις εργασίας όλων (;) των εμπλεκόμενων φορέων. Στις 15 και 16 Φεβρουαρίου είχαμε ήδη τη μεγάλη επιχειρησιακή άσκηση επί χάρτου και τώρα τον Απρίλιο έρχεται η κυρίως εξέλιξη, με την Επιχειρησιακή Άσκηση Πεδίου Πλήρους Ανάπτυξης. 
Κανονική δηλαδή προσομοίωση και λειτουργία των πάντων, σαν να έχουν συμβεί δύο μεγάλα σεισμικά γεγονότα σε Χανιά και Ηράκλειο μέσα σε 24 ώρες. Ασφαλώς και είναι η κορυφαία στιγμή μίας αναγκαίας και γιατί όχι και μελλοντικά διαρκώς επαναλαμβανόμενης άσκησης τέτοιας κλίμακας, για την αντιμετώπιση ενός φυσικού αλλά ταυτόχρονα και καταστρεπτικού φαινομένου σε τέτοια ένταση, όπως ένας σεισμός, με την προσδοκία μείωσης έως περιορισμού θυμάτων και ιδίως απωλειών, ακόμη κι αν είναι εφικτό σε μηδενικό άθροισμα. 
Ως εδώ καλά, αλλά από εδώ και κάτω αρχίζουν τα περίεργα. Διαβάζοντας τα αναλυτικά επίσημα έντυπα της άσκησης, φτάνοντας στη σύνθεση της ομάδας υλοποίησης επιστημονικά του όλου εγχειρήματος, της Ομάδας Σχεδιασμού της Άσκησης δηλαδή, που είναι το πιο κρίσιμο κεφάλαιό της, εύκολα ο καθένας διαπιστώνει ότι η Μεγάλη Σεισμική Άσκηση στην Κρήτη γίνεται χωρίς τα Ιδρύματα και τους ερευνητές της Κρήτης ή άλλα ελληνικά στην Ομάδα Σχεδιασμού. Έχουμε Πανεπιστήμιο Κρήτης, Πολυτεχνείο Κρήτης, Ελληνικό Μεσογειακό Πανεπιστήμιο, ΙΤΕ, προηγμένες τεχνολογίες, δίκτυα σεισμικής καταγραφής τοπικά πλήρως ανεπτυγμένα στο νησί, προγραμματικές συμβάσεις των Ιδρυμάτων τους και μάλιστα και εξιδεικευμένων εργαστηρίων τους στους σεισμούς, όπως το Ινστιτούτο Φυσικής Εσωτερικού της Γης και Γεωκαταστροφών (ΙΦΕΓΓ) του Πανεπιστημιακού Κέντρου Έρευνας και Καινοτομίας του Ελληνικού Μεσογειακού Πανεπιστημίου (ΕΛΜΕΠΑ), στο οποίο εντάσσεται η έδρα UNESCO Φυσικής της Στερεάς Γης και Μείωσης των Επιπτώσεων Γεωκαταστροφών, για να μην αρχίσω να απαριθμώ έδρες Πανεπιστημίων σε όλη την Ελλάδα, Αθήνα, Θεσσαλονίκη, Πάτρα, Γιάννενα κ.λπ. και το δίκτυο σεισμολογικών εργαστηρίων και κέντρων της χώρας. 

Η σύνθεση της ομάδας 

Κι όμως, όπως επίσημα καταγράφεται στα κείμενα της Άσκησης Πεδίου Πλήρους Ανάπτυξης, για την αντιμετώπιση μεγάλου σεισμικού γεγονότος και συνοδών γεωδυναμικών φαινομένων στην Κρήτη, με την κωδική ονομασία “Μίνωας 2024”, η σύνθεση της Ομάδας Έργου του Σχεδιασμού της Άσκησης από ποιους τελικά αποτελείται; Διαβάζουμε: «Μέλη Ομάδας Σχεδιασμού Άσκησης (ΟΣΧΑ) είναι οι: 

α) Ευθύμιος Λέκκας, που είναι και πρόεδρος του ΟΑΣΠ (άρα αυτοδίκαια) καθηγητής Διαχείρισης Φυσικών Καταστροφών ΕΚΠΑ. 
β) Κώστας Συνολάκης (μέχρι πρότινος διευθυντής Γεωδυναμικού Αστεροσκοπείου Αθηνών, καθηγητής Φυσικών Καταστροφών ως μέλος και συντονιστής της Άσκησης). Σημειώνεται ότι ο κ. Συνολάκης έχει πλέον συνταξιοδοτηθεί, αλλά είναι γνωστή η πολιτική οικογενειακή του σχέση με το περιβάλλον της οικογένειας Μητσοτάκη, από την εποχή του αείμνηστου Κωνσταντίνου Μητσοτάκη.

Ακολουθούν επίτιμοι και εν ενεργεία ανώτατοι αξιωματικοί της ΕΛ.ΑΣ. και της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας, ο προϊστάμενος του υπουργείου Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας, ο γενικός διευθυντής του ΟΑΣΠ, ένας σύμβουλος του υπουργού Επικρατείας και αμέσως μετά (ω του θαύματος!) τέσσερις (4!) καθηγητές, ερευνητές και εκπρόσωπος επικοινωνίας (!) του... Ευρωπαϊκού Πανεπιστημίου Κύπρου (!).

Χρήστος Δημόπουλος, αναπληρωτής καθηγητής Ευρωπαϊκού Πανεπιστημίου Κύπρου, Ευάγγελος Κατσαρός, ερευνητής Ευρωπαϊκού Πανεπιστημίου Κύπρου, Κωνσταντίνος Κωνσταντίνου, υπεύθυνος Επικοινωνίας (!) Ευρωπαϊκού Πανεπιστημίου Κύπρου, Γεώργιος Μπούστρας, καθηγητής του Ευρωπαϊκού Πανεπιστημίου Κύπρου, όλοι τους και οι 4 ως μέλη της Ομάδας Σχεδιασμού της μεγαλύτερης σεισμικής άσκησης πάνω στην Κρήτη, αλλά και στην Ελλάδα των τελευταίων δεκαετιών (!). 
Έχουμε και λέμε: Ο κ. Δημόπουλος είναι καθηγητής Πληροφορικής και Μηχανικής Υπολογιστών του Ευρωπαϊκού Πανεπιστημίου Κύπρου. Ο κ. Κατσαρός έχει ερευνητικό ενδιαφέρον στην Πολιτική Προστασία, Επιμελητεία Έκτακτης Ανάγκης, Διαχείριση Καταστροφών και Ανθεκτικότητα, Καταστροφές και Άτομα με Αναπηρίες, του Ευρωπαϊκού Πανεπιστημίου Κύπρου. Ο κ. Κωνσταντίνου είναι καθηγητής Φυσικών Επιστημών και της Διδακτικής τους στο Ευρωπαϊκό Πανεπιστήμιο Κύπρου, όπου διευθύνει επίσης την Ερευνητική Ομάδα Μάθησης στις Φυσικές Επιστήμες, τα ερευνητικά του ενδιαφέροντα εστιάζουν στη μάθηση και τη διδασκαλία των φυσικών επιστημών και στην αξιοποίηση των νέων τεχνολογιών για ενίσχυση της κριτικής σκέψης και του επιστημονικού συλλογισμού. 
Τέλος, ο κ. Μπούστρας είναι καθηγητής στην έδρα Εκτίμησης Κινδύνου, στο Ευρωπαϊκό Πανεπιστήμιο Κύπρου, χημικός μηχανικός με έρευνα στην ανάπτυξη και εφαρμογή στατιστικών και μαθηματικών μοντέλων για την εκτίμηση, ποσοτικοποίηση και διαχείριση των κινδύνων, διευθυντής του Ερευνητικού Κέντρου CERIDES, που συντονίζει αριθμό δράσεων ευρωπαϊκής χρηματοδότησης που στοχεύουν στην πρόληψη ή διαχείριση των καταστροφών με έμφαση στις πυρκαγιές. Ορίστηκε από το Υπουργικό Συμβούλιο της Κυπριακής Δημοκρατίας πρόεδρος της Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων για την αναμόρφωση του τομέα των δασικών πυρκαγιών τον Ιούλιο του 2016.

Άσκηση

Από Πανεπιστήμιο της Κύπρου 

Αλήθεια τώρα, υπουργείο Κλιματικής Κρίσης & Πολιτικής Προστασίας, Οργανισμός Αντισεισμικού Σχεδιασμού και Προστασίας (ΟΑΣΠ) και Περιφέρεια Κρήτης, όλα καλά; Ομοίως, ακαδημαϊκή και ερευνητική κοινότητα της Κρήτης αλλά και όλης της Ελλάδας, όλα καλά για την Ομάδα Σχεδιασμού Άσκησης, της μεγαλύτερης στη χώρα, στο επιστημονικό πεδίο; Διότι δεν μπορεί να μην είναι θεματάρα, πως όλο σχεδόν το επιστημονικό προσωπικό της Ομάδας Σχεδιασμού της κορυφαίας σεισμικής άσκησης για την Ελλάδα είναι από το ιδιωτικό, παρακαλώ, Ευρωπαϊκό Πανεπιστήμιο Κύπρου; Και μάλιστα με επιστήμονες καθ’ όλα άξιους στο πεδίο τους, αλλά που με τον σεισμικό κίνδυνο και την ουσία και το βάθος του θέματος επιστημονικά τι σχέση έχουν στα αλήθεια; 
Άραγε δεν υπάρχουν σχετικοί επιστήμονες στην Κρήτη και την Ελλάδα για τον σεισμικό κίνδυνο και τόσες δημόσιες πανεπιστημιακές έδρες και σεισμικά εργαστήρια με διεθνείς βραβεύσεις και παγκόσμια αναγνώριση; H Περιφέρεια Κρήτης, με τόσες προγραμματικές συμφωνίες, μελέτες και χρηματοδοτήσεις σε έρευνα και ανάπτυξη σεισμικών δικτύων κ.λπ. με τα ακαδημαϊκά ιδρύματα της Κρήτης (και πολύ καλά το κάνει), αλλά και με ανάλογα σε όλη την Ελλάδα, δίνει δηλαδή πεταμένα λεφτά, αφού την κρίσιμη ώρα της μεγαλύτερης άσκησης στη χώρα έχουμε επιστημονική ομάδα του σχεδιασμού της με 4 πρόσωπα από το ιδιωτικό Πανεπιστήμιο της Κύπρου και όχι με ανάλογες ειδικότητες για τον σεισμικό κίνδυνο. Και πώς θα λέγεται το να είναι μια τέτοια η επιστημονική ομάδα σχεδιασμού της μεγαλύτερης άσκησης σεισμού στη χώρα, αλλά τελικά τα επιστημονικά δεδομένα-μετρήσεις να είναι από τα τοπικά της Κρήτης ακαδημαϊκά ιδρύματα και εργαστήρια ή από την υπόλοιπη Ελλάδα, που όμως είναι εκτός επιστημονικού σχεδιασμού της άσκησης; Μήπως κάποιοι απλά είδαν την προσωπική τους ευκαιρία για δημιουργία μελών ομάδας έργου, μετά τη συνταξιοδότησή τους από το Δημόσιο Πανεπιστήμιο και “άνοιξαν την πόρτα” σε ένα ιδιωτικό της Κύπρου, στη μεγαλύτερη σεισμική άσκηση των τελευταίων δεκαετιών στη χώρα; 
Κύριε υπουργέ Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας Βασίλη Κικίλια, κύριε πρόεδρε του ΟΑΣΠ Ευθύμιε Λέκκα και κύριε περιφερειάρχη Σταύρο Αρναουτάκη, τι γίνεται ακριβώς εδώ; Κύριε πρωθυπουργέ, Κυριάκο Μητσοτάκη, σας έχει ενημερώσει κανείς για όλα αυτά, πριν με το βάρος της παρουσίας σας σε αυτή τη μεγάλη άσκηση μεταβείτε στην Κρήτη; 

Μίνωας

“Κλειστή πόρτα” και για τα ΜΜΕ; - Αποκλείστηκε ο ρόλος τους από την άσκηση; 

Και μια λεπτομέρεια... Καλά, στη μεγαλύτερη άσκηση σεισμικής ετοιμότητας στη χώρα, που θα γίνει στο πεδίο στην Κρήτη, με προσομοίωση πραγματικών συνθηκών, στους μετέχοντες έχουν αποκλείσει τον ρόλο των ΜΜΕ, πρώτιστα περιφερειακών και τοπικών (ραδιόφωνα, τηλεοπτικοί σταθμοί, sites, εφημερίδες, κ.λπ.), αλλά και των κεντρικών, και τους νοιάζουν μόνο οι τηλεπικοινωνίες; 
Δηλαδή οι κοινωνίες για πληροφορίες, ενημέρωση, οδηγίες κ.λπ. ό,τι πάρουν από τα κινητά τους και δε βαριέσαι; Πώς κάνουν κοινωνό τον πολίτη και υπάρχει πρόβλεψη και πώς δοκιμάζεται αυτή πρακτικά, για τον ρόλο των ΜΜΕ σε μια έκτακτη κατάσταση, όταν μάλιστα το σενάριο μιλάει για δύο τρομακτικής έντασης σεισμικά γεγονότα, των 6,4 R και 7,2 R, σε λιγότερο από 24 ώρες μεταξύ τους, σε Χανιά και Ηράκλειο; Πάνε καλά ή φαντάζονται ότι αρκεί να την ξέρουν μεταξύ τους και στο τέλος να αλληλοσυγχαίρονται κιόλας; 
 

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News