ΚΑΤΕΔΑΦΙΣΕΙΣ ΠΛΑΤΑΝΙΑΣ ΧΑΝΙΩΝ

Ο ίδιος ο δήμος κατεδαφίζει τα αυθαίρετα κτίσματα του στον αιγιαλό - Δείτε τι γίνεται στον Πλατανιά (vid)

Κρήτη
Ο ίδιος ο δήμος κατεδαφίζει τα αυθαίρετα κτίσματα του στον αιγιαλό - Δείτε τι γίνεται στον Πλατανιά (vid)

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Η δημοτική αρχή Πλατανιά επιχειρεί ουσιαστικά να αναμορφώσει πλήρως το παράκτιο μέτωπο στο τμήμα που βρίσκεται δυτικά του λιμενίσκου, με στόχο κατ’ αρχήν την αποκατάσταση του αιγιαλού

Στην απομάκρυνση δημοτικών κτισμάτων από το λιμανάκι του Πλατανιά και από το γήπεδο της περιοχής που βρίσκεται στην παραλιακή ζώνη, προχωρά η δημοτική αρχή, στο πλαίσιο μιας ευρύτερης παρέμβασης αποκατάστασης του παράκτιου μετώπου. Μετά την κατεδάφιση κτισμάτων ιδιωτών που ήταν χτισμένα πάνω στον αιγιαλό, συνεργεία του δήμου ξηλώνουν από την περασμένη Πέμπτη εγκαταστάσεις του δήμου, υλοποιώντας την πρώτη φάση του μεγαλόπνοου έργου ανάπλασης που προβλέπει ένα ανοιχτό δημόσιο χώρο με γήπεδο, υπαίθριο θέατρο, παιδική χαρά ,γυμναστήριο και πάρκο αναψυχής.

Η δημοτική αρχή Πλατανιά επιχειρεί ουσιαστικά να αναμορφώσει πλήρως το παράκτιο μέτωπο στο τμήμα που βρίσκεται δυτικά του λιμενίσκου, με στόχο κατ’ αρχήν την αποκατάσταση του αιγιαλού. Μέχρι στιγμής έχουν ξηλωθεί τα αποδυτήρια του γηπέδου, έχει καταργηθεί το μισό γήπεδο κι από σήμερα τα συνεργεία θα προχωρήσουν στην κατεδάφιση ενός ακόμα κτιρίου το οποίο ο δήμος μίσθωνε σε ιδιώτη.

«Το μισό γήπεδο ήταν φτιαγμένο πάνω στον αιγιαλό. Έτσι λοιπόν είχαμε πάρει την απόφαση, είχαμε αποξηλώσει το μισό γήπεδο στο βόρειο τμήμα, προκειμένου και το λιμενικό ταμείο που είχε την ευθύνη του λιμανιού Πλατανιά να μπορεί να οριοθετήσει τη χερσαία λιμενική ζώνη», εξήγησε ο δήμαρχος Πλατανιά κ. Γιάννης Μαλανδράκης.

Η παρέμβαση είναι μέρος ενός συνολικού σχεδίου που αποκαθιστά αυθαιρεσίες δεκαετιών. « Έχουμε εκπονήσει μια μελέτη 1,5 εκ. ευρώ η οποία προέβλεπε στο πρώτη της στάδιο τις κατεδαφίσεις οι οποίες θα ολοκληρωθούν τις επόμενες μέρες. Είναι κάποια παλιά κτίρια, άλλα ήταν εντός αιγιαλού, άρα έπρεπε να κατεδαφιστούν. Το κτίριο που βρίσκεται δίπλα στο γήπεδο ήταν του δήμου Πλατανιά το οποίο κατεδαφίζουμε όπως και τα αποδυτήρια του γηπέδου κι έτσι δημιουργούμε για πρώτη φορά στον Πλατανιά ένα μεγάλο δημόσιο κοινόχρηστο χώρο» σημείωσε ο κ. Μαλανδράκης.

Η δεύτερη φάση περιλαμβάνει την υλοποίηση του έργου ανάπλασης της περιοχής, ύψους ενός εκατομμυρίου εκατό χιλιάδων ευρώ, το οποίο έχει ήδη δημοπρατηθεί. Σύμφωνα με το σχεδιασμό προβλέπεται η κατασκευή γηπέδου ποδοσφαίρου πέντε επί πέντε, υπαίθριου θεάτρου, ανοιχτού γυμναστηρίου όπως επίσης η δημιουργία παιδικής χαράς. Ο δημόσιος χώρος αναμένεται να συνδεθεί με το κέντρο του Πλατανιά με τη μετατροπή του συνδετήριου δρόμου σε οδό ήπιας κυκλοφορίας. Σύμφωνα με το χρονοδιάγραμμα το έργο που χρηματοδοτείται από το Υπουργείο Υποδομών, θα πρέπει να ολοκληρωθεί και να παραδοθεί σε χρήση μέσα στο 2024.

Υπενθυμίζεται πως προηγήθηκε η κατεδάφιση αυθαιρέτων κτισμάτων στην παραλιακή ζώνη τα οποία είχαν διαβρωθεί απειλώντας ζωές και περιουσίες. Όπως είπε ο δήμαρχος Πλατανιά κ. Μαλανδράκης «σε μεγάλο βαθμό ήταν όλα εντός αιγιαλού. Είχαμε τότε παρέμβει δημιουργώντας ελεύθερο μέτωπο στην παραλία. Δεν πρέπει όμως να ξεχνάμε ότι εδώ πρέπει σύντομα να μας δώσει η περιφέρεια ή να υλοποιήσει η ίδια, τη μελέτη για την αντιδιαβρωτική προστασία των ακτών».

Ο δήμος Πλατανιά που επηρεάζεται σε ένα σημαντικό τμήμα του από το φαινόμενο της διάβρωσης, ζητά επίσπευση της μελέτης προκειμένου να καθοριστούν και να υλοποιηθούν στοχευμένες παρεμβάσεις

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News