Ελιές

Αγρότες: Τελευταία παράταση για τα οικολογικά σχήματα - «Το σύστημα είναι ανοιχτό για αλλαγές» λέει ο Μύρων Χιλετζάκης

Κρήτη
Αγρότες: Τελευταία παράταση για τα οικολογικά σχήματα - «Το σύστημα είναι ανοιχτό για αλλαγές» λέει ο Μύρων Χιλετζάκης

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Προθεσμία μέχρι τις 10 Μαρτίου στους παραγωγούς για προσθέσεις ή αφαιρέσεις, αλλά πάντα με τιμολόγια του 2023

Παράταση, που όμως θα είναι η τελευταία, δόθηκε για τα οικολογικά σχήματα και τις αλλαγές στο ΟΣΔΕ, μέχρι την άλλη Κυριακή 10 Μαρτίου. Μιλώντας στo neakriti.gr, ο πρόεδρος της ΕΘΕΑΣ- Τμήματος Μικρών Συνεταιρισμών Μύρων Χιλετζάκης εξήγησε ότι στο διάστημα αυτό οι παραγωγοί μπορούν να αφαιρέσουν ή και να προσθέσουν μέχρι τρία οικολογικά σχήματα, αλλά πάντα με τιμολόγια που είχαν κόψει μέχρι το τέλος του 2023. 
Από ’κει και πέρα, θα ανοίξει ξανά το πληροφοριακό σύστημα του ΟΠΕΚΕΠΕ, ώστε να ξεκινήσουν οι νέες αιτήσεις της ενιαίας ενίσχυσης και να κατατεθούν τα νέα τιμολόγια των οικολογικών σχημάτων, για τη χρονιά που διανύουμε. 
Αναλυτικότερα, ο Μύρων Χιλετζάκης εξηγεί: «Τα οικολογικά σχήματα είναι συγκεκριμένα. Κάθε παραγωγός μπορεί να επιλέξει κάθε χρονιά μέχρι τρία οικολογικά σχήματα. Για παράδειγμα λες “φέτος στο λιόφυτό μου θέλω να κάνω τρεις καλλιεργητικές φροντίδες”. Και λες “επιλέγω φέτος να κόψω τα χόρτα με το χορτοκοπτικό. Επιλέγω τα κλαδιά που έχω από το κλάδεμα της ελιάς να τα πάω σε κομποστοποίηση. Και επιλέγω να βάλω και δακοπαγίδες γιατί περιμένω βεντέμα”. Είσαι υποχρεωμένος τη χρονιά εκείνη αυτά να τα κάνεις. Αλλά σε ό,τι αφορά το 2023, επειδή το ΟΣΔΕ άργησε να ανοίξει και επειδή είναι η πρώτη χρονιά της νέας ΚΑΠ, μας αφήνει τώρα ένα παραθυράκι το υπουργείο. Και μας λέει “άμα προσκομίσετε τα τιμολόγια του 2023 από εκείνες τις δραστηριότητες, εγώ θα σας πληρώσω πριν το Πάσχα”. Τώρα που θα ανοίξει το σύστημα τον Μάρτιο για το 2024, θα σου πει: “Τι καλλιεργητικές φροντίδες θες να κάνεις;”. Και λες “έχω αυτές”. Πρέπει να τις κάνεις μες στον χρόνο και να προσκομίσεις τα τιμολόγιά σου, αλλά σε κάθε περίπτωση μέχρι τις 31 Δεκεμβρίου»... 
Στο μεταξύ, βέβαια, να υπενθυμίσουμε ότι μία από τις 19 προτάσεις που κατέθεσε στις Βρυξέλλες, στο πλαίσιο του Συμβουλίου Υπουργών Γεωργίας της Ευρωπαϊκής Ένωσης, ο Έλληνας υπουργός Λευτέρης Αυγενάκης ήταν η απλοποίηση των διαδικασιών και η μείωση της γραφειοκρατίας σε ό,τι αφορά τα οικολογικά σχήματα, και όχι μόνο. Βέβαια, αν και σύμφωνα με τον υπουργό οι Βρυξέλλες βλέπουν με θετικό τρόπο όλες τις ελληνικές προτάσεις, οι όποιες εξελίξεις θα διαμορφωθούν στο προσεχές διάστημα. 
«Από τις 19 προτάσεις που έκανε το υπουργείο, η μία ήταν να εξαλειφθεί η γραφειοκρατία και να πάρουν μία ασυλία οι μικροκαλλιεργητές που έχουν κάτω των 100 στρεμμάτων». Αυτό σημαίνει ότι, εφόσον αυτό γίνει αποδεκτό, οι μικροκαλλιεργητές δε θα χρειάζεται να προσκομίζουν τιμολόγια και θα μπορούν να πληρώνονται μάλλον όπως πληρώνονταν με βάση το παλιό πρασίνισμα. Όπως εξηγεί όμως ο Μύρων Χιλετζάκης, «αυτό είναι μια πρόταση. Δεν ξέρουμε αν την υιοθετήσουν οι Βρυξέλλες, αλλά σίγουρα είμαστε σε καλό δρόμο. Αυτά θα τα ξέρουμε πριν τις ευρωεκλογές που θα έχει ολοκληρωθεί η διαδικασία. Και στο επόμενο Συμβούλιο Υπουργών Γεωργίας, που θα γίνει τέλος του Μάρτη», σύμφωνα με τον πρόεδρος της ΕΘΕΑΣ- Τμήματος Μικρών Συνεταιρισμών. 
«Ξέρουμε πάντως ότι το σύστημα είναι ανοιχτό για τα οικολογικά σχήματα. Ξέρουμε ότι μπορεί να τροποποιήσει τη δήλωσή του ένας παραγωγός. Να προσθέσει και να αφαιρέσει δράσεις. Και από ’κει και πέρα αυτό θα “κλειδώσει” την Κυριακή 10 Μαρτίου. Και θα αρχίζει μετά η αντίστροφη μέτρηση για την πληρωμή των οικολογικών σχημάτων του 2023». 

«Οι Έλληνες καλλιεργούν» 

Στο σημείο αυτό, ο συνεταιριστής τονίζει: «Υπάρχει μεγάλο ενδιαφέρον από τους παραγωγούς. Γιατί τελικά αποδεικνύεται ότι καλλιεργούν οι Έλληνες. Τελικά αποδεικνύεται ότι και τις ελιές τους τις καλλιεργούν. Και αυτό είναι το μεγαλύτερο παράδειγμα που προκύπτει από τα οικολογικά σχήματα. Είχε ανασφάλειες η κυβέρνηση με υπουργό τον κ. Γεωργαντά, ότι οι παραγωγοί δε θα υιοθετούσαν τα οικολογικά σχήματα και είχε προβεί στην εφαρμογή της απόφασης που έλεγε: Αν δεν απορροφηθούν τα κονδύλια για τα οικολογικά σχήματα θα επιστραφούν τα χρήματα σε μορφή βασικής ενίσχυσης. Τελικά αποδεικνύεται όχι απλά απορροφούνται, αλλά γίνεται και υπέρβαση των προβλεπόμενων κονδυλίων. Και αντί τα 425 εκατομμύρια ευρώ που ήταν το μπάτζετ των οικολογικών σχημάτων, οι αιτήσεις έχουν φτάσει στο ύψος των 700 εκατομμυρίων ευρώ»! 
Βέβαια, σύμφωνα με τον Μύρωνα Χιλετζάκη, με κάποιον τρόπο που δεν είναι ακόμα γνωστός, «τα 425 εκατομμύρια ευρώ θα πληρωθούν. Για τα υπόλοιπα θα γίνει “κούρεμα”». 
 

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News