5

Φραγκίσκος Παρασύρης: Να προχωρήσει, άμεσα, ο σχεδιασμός των έργων αντιπλημμυρικής θωράκισης της ευρύτερης περιοχής του αεροδρομίου στο Καστέλλι

Κρήτη
Φραγκίσκος Παρασύρης: Να προχωρήσει, άμεσα, ο σχεδιασμός των έργων αντιπλημμυρικής θωράκισης της ευρύτερης περιοχής του αεροδρομίου στο Καστέλλι

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Πότε σκοπεύει το Υπουργείο να αναθέσει τις οριστικές μελέτες για τα μεγάλα αντιπλημμυρικά έργα στην ευρύτερη περιοχή του Καστελλίου και σε ποιο χρηματοδοτικό πρόγραμμα θα ενταχθεί η υλοποίησή τους

«Η κλιματική αλλαγή είναι ένα δεδομένο, όμως δεν μπορεί, συγχρόνως, να είναι και ένα μόνιμο άλλοθι. Η κλιματική αλλαγή προκαλεί ακραία φαινόμενα. Για τις επιπτώσεις φταίει το κράτος, που δεν προετοιμάζεται. Προετοιμασία σημαίνει να έχεις υποδομές ανθεκτικές σε ακραία καιρικά φαινόμενα. Πρόληψη σημαίνει να έχεις χρηματοδοτικά εργαλεία, για να σχεδιάσεις τη στρατηγική για την αντιμετώπιση εκτάκτων φαινομένων, όπως οι πλημμύρες», δηλώνει ο Φραγκίσκος Παρασύρης, Βουλευτής Ηρακλείου του ΠΑΣΟΚ-Κινήματος Αλλαγής, ύστερα από την κατάθεση ερώτησης για τη μείζονα αναγκαιότητα του σχεδιασμού των έργων της αντιπλημμυρικής θωράκισης της ευρύτερης περιοχής του αεροδρομίου στο Καστέλλι.

Απευθυνόμενος στον Υπουργό Μεταφορών και Υποδομών τονίζει πως «είναι βέβαιο ότι για ένα τόσο μεγάλο τεχνικό έργο, το οποίο θα μεταβάλλει καθοριστικό το γεωμορφολογικό περιβάλλον της περιοχής, απαιτούνται συνοδά έργα, τα οποία θα διασφαλίζουν τη βιωσιμότητα της ευρύτερης περιοχής του Καστελλίου».

Ο Βουλευτής Ηρακλείου παρουσιάζει στην ερώτησή του αναλυτικά τις θέσεις του Δημάρχου Μινώα Πεδιάδας κ. Βασίλη Κεγκέρογλου ο οποίος, προσφάτως με υπόμνημά του παρουσίασε ένα πακέτο έργων συνολικού προϋπολογισμού 31,6 εκ. €, στα οποία συμπεριλαμβάνεται και η ανάθεση από το Υπουργείο Υποδομών των μελετών, βάσει της προκαταρκτικής που εκπονήθηκε και προβλέπει έργα 60 εκ. €, ζητώντας, παράλληλα, το συνδυασμό των αντιπλημμυρικών έργων με τον εμπλουτισμό του υδροφόρου ορίζοντα για τις ανάγκες άρδευσης της περιοχής.

Αναδεικνύοντας, επίσης, το γεγονός ότι η αντιπλημμυρική προστασία της περιοχής του Καστελλίου αφορά ένα πάγιο αίτημα της Τοπικής Αυτοδιοίκησης, ο Φραγκίσκος Παρασύρης, αναφέρετε και στη θέση του πρ. Δημάρχου κ. Μανώλη Φραγκάκη, ο οποίος το 2021 είχε απευθυνθεί στο Υπουργείο Υποδομών και Μεταφορών για το θέμα, το οποίο σε ανακοίνωσή του μεταξύ άλλων ανέφερε πως «τα έργα αυτά θα πραγματοποιηθούν με ευθύνη της παραχωρησιούχου εταιρείας «Διεθνής Αερολιμένας Ηρακλείου Κρήτης Α.Ε.» που έχει αναλάβει το κατασκευαστικό κομμάτι του νέου αεροδρομίου στο Καστέλλι με στόχο να εξασφαλιστεί τελικά η αντιπλημμυρική θωράκιση της περιοχής και να μην επαναληφθούν τα πλημμυρικά φαινόμενα των προηγούμενων ετών, τα οποία είχαν προκαλέσει εκτεταμένες ζημιές, επηρεάζοντας δυνητικά και τη λειτουργία του νέου αερολιμένα».

Ο Φραγκίσκος Παρασύρης, αφού τονίσει πως συγκεκριμένες απαντήσεις επί αυτών των θεμάτων δεν έχουν δοθεί και ότι μετά την κατασκευή του έργου, θα αυξηθεί, σημαντικά, ο κίνδυνος καταστροφικών πλημμυρών στην περιοχή της Πεδιάδας, θέτει στον Υπουργό Υποδομών και Μεταφορών δύο κρίσιμα ερωτήματα.

Πότε σκοπεύει το Υπουργείο να αναθέσει τις οριστικές μελέτες για τα μεγάλα αντιπλημμυρικά έργα στην ευρύτερη περιοχή του Καστελλίου και σε ποιο χρηματοδοτικό πρόγραμμα θα ενταχθεί η υλοποίησή τους. Και πότε θα χρηματοδοτηθεί ο Δήμος Μινώα Πεδιάδας για τα ήδη

μελετημένα (με χρηματοδότηση από το Υπουργείο σας), μικρότερα αντιπλημμυρικά έργα για την αποκατάσταση των πλημμυρών της 6ης και 7ης Νοεμβρίου του 2020, τα οποία έχουν προϋπολογισμό 1.671.000 €.

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News