Ερείπια Αρκαλοχώρι

Σεισμόπληκτοι στο Αρκαλοχώρι: "Μας απειλούν με εξώσεις" - Κραυγή απελπισίας από τον Σύλλογο "Η Ελπίδα"

Κρήτη
Σεισμόπληκτοι στο Αρκαλοχώρι: "Μας απειλούν με εξώσεις" - Κραυγή απελπισίας από τον Σύλλογο "Η Ελπίδα"

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Ο σεισμός της 27ης Σεπτεμβρίου 2021 άφησε πίσω του πολλές καταστροφές και ανεπούλωτες πληγές οι οποίες παραμένουν ανοιχτές 29 μήνες μετά το σεισμό και οι συμπολίτες μας παρά τις υποσχέσεις βιώνουν ακόμη μια σκληρή πραγματικότητα

Για “μια ακόμη προκλητική πράξη κοινωνικής αναλγησίας της Πολιτείας” κάνει λόγο ο Σύλλογος Σεισμόπληκτων του δήμου Μινώα Πεδιάδος “Η Ελπίδα”, ο οποίος μέσω ανακοίνωσης που εξέδωσε χθες καταγγέλλει ότι υπάρχει αδικαιολόγητη καθυστέρηση στην καταβολή του επιδόματος ενοικίου στους σεισμοπαθείς της ευρύτερης περιοχής του Αρκαλοχωρίου. Μεταξύ άλλων, ο Σύλλογος επισημαίνει ότι εξαιτίας του άνωθεν γεγονότος, δημότες κινδυνεύουν να μείνουν χωρίς σπίτι (για δεύτερη φορά μετά τον σεισμό του Σεπτεμβρίου του 2021), καθώς οι εκμισθωτές τους τους απειλούν με εξώσεις!


«Όπως γνωρίζετε ο σεισμός της 27ης Σεπτεμβρίου 2021 άφησε πίσω του πολλές καταστροφές και ανεπούλωτες πληγές οι οποίες παραμένουν ανοιχτές 29 μήνες μετά το σεισμό και οι συμπολίτες μας παρά τις υποσχέσεις βιώνουν ακόμη μια σκληρή πραγματικότητα.


Κατόπιν καταγγελιών προς τον σύλλογό μας σεισμόπληκτοι συμπολίτες μας στους οποίους έχει εγκριθεί η επιδότηση ενοικίου σεισμοπλήκτων παρατήρησαν εδώ και καιρό μια αδικαιολόγητη καθυστέρηση στο να λαμβάνουν το επίδομα ενοικίου των 300 ευρώ/μήνα και καταβλητέο ανά τρίμηνο, επίδομα που εξήγγειλε η πολιτεία (ΦΕΚ 5489 τ.2, στις 27/11/2021) ως ένα από τα μέτρα ανακούφισης των πληγέντων. Μέσα στις καταγγελθείσες περιπτώσεις σε κάποιους από αυτούς δεν καταβλήθηκε το παραπάνω επίδομα ενοικίου στους δικαιούχους εδώ και 15 μήνες (από το Νοέμβριο του 22)» αναφέρεται αρχικά στην ανακοίνωση που υπογράφεται από τον πρόεδρο του Συλλόγου Κώστα Γκαντάτσιο και τη γραμματέα Μαρία Τερζάκη.


«Το γεγονός αυτό αποτελεί μία ακόμη προκλητική πράξη κοινωνικής αναλγησίας της Πολιτείας και έχει ως αποτέλεσμα:
1. Συμπολίτες μας να κινδυνεύουν να μείνουν άστεγοι για 2η φορά μετά τον σεισμό της 27ης Σεπτεμβρίου 2021 καθώς απειλούνται με εξώσεις από τους εκμισθωτές τους. 
2. Πολλοί από αυτούς θα αναγκαστούν όπως επισημάναμε στο τελευταίο έγγραφό μας (Αρ. πρ. 54 στις 17/01/2024, και με Αρ. πρ. 55 στις 07/02/2024) να επιστρέψουν με κίνδυνο της ζωής τους σε κίτρινα και ακατάλληλα σπίτια. 
3. Να μετασκευάσουν μικρές αποθήκες και καταλύματα σε μόνιμες κατοικίες, ή θα αναγκάζονται και θα υποχρεώνονται επ’ άπειρον να φιλοξενούνται σε συγγενικά και φιλικά πρόσωπα» επισημαίνει ο Σύλλογος “Η Ελπίδα”. 
«Θα θέλαμε να γνωρίζουμε για ποιο λόγο, εδώ και πολλούς μήνες, διακόπηκε η καταβολή επιδομάτων ενοικίου στους πληγέντες από τον σεισμό της 27ης Σεπτεμβρίου 2021 και γιατί οι ήδη ταλαιπωρημένοι συμπολίτες μας υφίστανται αυτή την καθυστέρηση και ταλαιπωρία; Θα θέλαμε να γνωρίζουμε σε πόσους συμπολίτες μας από τις εγκριθείσες αιτήσεις επιδότησης ενοικίου παρατηρείται αυτό το φαινόμενο; Θα θέλαμε να γνωρίζουμε πότε επιτέλους θα δρομολογηθεί η έγκαιρη (και αναδρομική) καταβολή των επιδομάτων ώστε και αυτοί να είναι συνεπείς στις υποχρεώσεις τους απέναντι στους εκμισθωτές τους; Θυμίζομε πως την ίδια ταλαιπωρία υφίστανται και συμπολίτες μας από την ακριτική σεισμόπληκτη Σάμο (σεισμός 30-10-2020, 6.7 Ρίχτερ) όπου ακόμη και σήμερα μετά από 40 μήνες, οι υποσχέσεις αποδεικνύονται κενές περιεχομένου σαν ακάλυπτες επιταγές και όλα έχουν ξεχαστεί αφήνοντας τους πληγέντες Ακρίτες στην μοίρα τους, δυστυχώς γνωρίζουμε πως ενώ αδειοδοτήθηκε μόλις το 14% επισκευών, στις 31-10-2023 έληξε η περίοδος καταβολής του επιδόματος ενοικίου» αναφέρει, εν κατακλείδι, η ανακοίνωση του Συλλόγου.

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News