Σε “κλοιό” μεταναστευτικών ροών βρίσκεται η νότια Κρήτη, αφού σχεδόν σε καθημερινή βάση, τις τελευταίες εβδομάδες, καταφτάνουν στις νότιες ακτές του νησιού δεκάδες πρόσφυγες που προέρχονται – κυρίως - από τη Λιβύη. Εξάλλου, εξαιτίας της συνεχιζόμενης κρίσης στη Μέση Ανατολή, εκφράζονται φόβοι για περαιτέρω επιδείνωση του προβλήματος, το οποίο αναμένεται να προκαλέσει “αναταράξεις” (και) στο τουριστικό προϊόν, στις νότιες περιοχές του νησιού.
Ο Περιφερειάρχης Κρήτης κρούει τον κώδωνα του κινδύνου ζητώντας από το αρμόδιο υπουργείο τη “θωράκιση” των νότιων παραλίων της Κρήτης. Εξάλλου, ο Σταύρος Αρναουτάκης επισημαίνει την ανάγκη κατάρτισης ενός ολοκληρωμένου σχεδίου για τη διαχείριση του ζητήματος - και - σε επίπεδο Κρήτης, σε σχέση με τη μετακίνηση, τη φιλοξενία και τη σίτιση των μεταναστών.
Την Τετάρτη, μάλιστα, αναμένεται η διεξαγωγή ευρείας σύσκεψης στην Περιφέρεια Κρήτης με τη συμμετοχή όλων των εμπλεκόμενων φορέων προκειμένου να τεθούν επί τάπητος τα προβλήματα που απορρέουν από το μείζον αυτό θέμα.
«To θέσαμε (σ. σ. το ζήτημα) και στον κ. Καιρίδη γιατί συναντηθήκαμε την προηγούμενη εβδομάδα και είπαμε ότι κάθε εβδομάδα έρχονται στην Κρήτη και θα συνεχίζουν (…) άρα πρέπει το Υπουργείο να δει τι θα κάνει για να μην υπάρχει αυτή η έλευση τόσων μεταναστών που θα συνεχίζεται ειδικά από τη Λιβύη» ανέφερε αρχικά ο Περιφερειάρχης Κρήτης, συμπληρώνοντας ότι «αυτή τα στιγμή πρέπει να δει πως θα γίνεται η χρηματοδότηση γιατί πρέπει οι άνθρωποι να έχουν ένα φαγητό. Που θα μείνουν μέχρι να μεταφερθούν στην Αθήνα ή οπουδήποτε αλλού; Μέχρι σήμερα καλύπταμε σημαντικό μέρος του κόστους εμείς κι οι Δήμοι. Άρα αν αυξάνονται οι ροές, πρέπει να δούμε το κόστος αυτό, πρέπει να το πληρώσει το Υπουργείο».
Φόβοι για τον τουρισμό
Στο μεταξύ, οι δήμαρχοι Βιάννου και Φαιστού τονίζουν ότι εάν δεν δρομολογηθούν λύσεις σε κεντρικό επίπεδο ώστε να μπει ένα “φρένο” στις μεταναστευτικές ροές, τότε θα υπάρξουν γενικότερα προβλήματα και …αναταράξεις ενόψει – και - της ερχόμενης τουριστικής σεζόν.
«Το καλοκαίρι, οι περιοχές οι δικές μας γεμίζουν από κόσμο. Δεν υπάρχουν ούτε διαθέσιμες κλίνες, και κυρίως δεν υπάρχουν υποδομές στην περιοχή τη δικιά μας για να φιλοξενήσουμε αυτούς τους ανθρώπους. Πρέπει να ληφθούν μέτρα! Τα μέτρα αυτά αφορούν από τη μια στη φύλαξη κι από την άλλη στο τι μέλλει γενέσθαι!» ανέφερε, μεταξύ άλλων, στη «Νέα Κρήτη» και την ΚΡΗΤΗ TV o δήμαρχος Βιάννου Παύλος Μπαριτάκης.
«Τον τελευταίο καιρό είναι αλήθεια ότι ο Νότος έχει γίνει μια πόρτα η οποία είναι εντελώς ανοικτή. Καθημερινά έρχονται δεκάδες μετανάστες είτε στο δήμο το δικό μας, είτε στον διπλανό, είτε στον παραδιπλανό. Αυτό είναι ξεκάθαρο. Το πρόβλημα είναι τεράστιο. Θα πρέπει να υπάρξει προσπάθεια να αντιμετωπιστεί γιατί σίγουρα δεν μπορεί να συνεχιστεί άλλο αυτή η κατάσταση. Δεν μπορεί ενόψει μιας τουριστικής σεζόν, (αλλά και εκτός από την τουριστική περίοδο) δεν μπορούν οι δικές μας περιοχές να υποδέχονται τόσες ροές μεταναστών» επεσήμανε με τη σειρά του ο δήμαρχος Φαιστού Γρηγόρης Νικολιδάκης.
Σημειώνεται ότι το προηγούμενο διάστημα και συνδικαλιστές του Λιμενικού Σώματος έχουν τονίσει την ανάγκη επανασχεδιασμού στη διαχείριση του ζητήματος.
Ευρεία σύσκεψη την Τετάρτη στην Περιφέρεια
Στο μεταξύ, την ερχόμενη Τετάρτη, ο αντιπεριφερειάρχης Ηρακλείου Νίκος Συριγωνάκης συγκαλεί ευρεία σύσκεψη με τη συμμετοχή όλων των εμπλεκόμενων φορέων προκειμένου να τεθούν επί τάπητος τα προβλήματα και οι όποιες αδυναμίες στη διαχείριση του προβλήματος ενώ θα επιδιωχθεί συνάντηση με τον αρμόδιο υπουργό. Ειδικότερα, θα μπουν στο μικροσκόπιο οι συνθήκες φιλοξενίας των μεταναστών, ζητήματα υποδομών, αλλά και χρηματοδότησης από τα αρμόδια υπουργεία καθώς οι εμπλεκόμενοι δήμοι και η Περιφέρεια Κρήτης αδυνατούν πλέον να ανταπεξέλθουν στα τεράστια έξοδα, εφόσον δεν υπάρξει οικονομική στήριξη από το κράτος.
«Στο προσεχές διάστημα που οι συνθήκες οι καιρικές θα είναι καλύτερες, αυτές οι μεταναστευτικές ροές σίγουρα θα αυξηθούν. Πέρα από το γεγονός της διάσωσης της ζωής αυτών των ανθρώπων που είναι το βασικό και θεωρώ ότι γίνεται με τον καλύτερο τρόπο, έχουμε να αντιμετωπίσουμε και πάρα πολλά άλλα προβλήματα όσον αφορά στη μεταφορά τους, το μέρος όπου θα διαμένουν και θα διαβιούν, καθώς επίσης και τις συνθήκες διαβίωσης» δήλωσε στο δελτίο ειδήσεων της ΚΡΗΤΗ TV ο αντιπεριφερειάρχης Ηρκλείου Νίκος Συριγωνάκης.