Εδώ και αρκετό καιρό, η μέση τιμή παραγωγού στη χώρα μας, είναι στα επίπεδα των 8 με 8,50 ευρώ το κιλό. Στο μεταξύ, εάν όλα πάνε καλά κατά την περίοδο της ανθοφορίας, θα μπορούμε να ελπίζουμε σε ανάκαμψη της παραγωγής του κρητικού και γενικότερα ελληνικού ελαιολάδου, όπως λέει στην εφημερίδα μας ο πρόεδρος της ΕΔΟΕ, αναφερόμενος και στις τελευταίες βροχές που τις χαρακτήρισε ως “ευλογία” για τους ελαιώνες ολόκληρης της χώρας.
«Με τις τιμές που επικρατούν σήμερα, ο κάθε επιχειρηματίας αγοράζει ακριβώς την ποσότητα που χρειάζεται για να καλύψει τις ανάγκες του. Διότι, μία πτώση κατά ένα πενηνταράκι ή ένα ευρώ, μπορεί εύκολα το 9 να γίνει 8. Σημαίνει 20, 25 και 30 χιλιάδες ευρώ. Και αυτό είναι ένα ρίσκο. Από κει και πέρα, αυτό το οποίο, δυστυχώς, συμβαίνει, είναι ότι έχουμε μία κατάσταση τώρα όπου, αγόμεθα και φερόμεθα από τα αποτελέσματα και τις ανακοινώσεις της Ισπανίας», λέει χαρακτηριστικά στην εφημερίδα μας ο Μανόλης Γιαννούλης και προσθέτει:
«Είδαμε τα τελευταία στοιχεία της Ισπανίας, που δείχνουν ότι οι καταναλώσεις καλά κρατούν. Και φαίνεται πως τα αποθέματα με βάση τις σημερινές καταναλώσεις θα κρατήσουν μέχρι την καινούργια χρονιά. Θα περιμένουμε και τον Μάρτη που θα δημοσιευτούν τα στοιχεία του Φεβρουαρίου και θα δούμε τότε τι θα ισχύει».
Για τα αποθέματα στη χώρα μας, ο πρόεδρος της ΕΔΟΕ λέει πως «δεν υπάρχουν στοιχεία. Σίγουρα είναι ελάχιστα. Αλλά πρέπει να έχουμε επάρκεια για να καλύψουμε τις ανάγκες μας και κατά την καλοκαιρινή περίοδο». Όσο για τη νέα χρονιά, «το μόνο που μπορούμε να πούμε είναι ότι επειδή είχαμε την πολύ μειωμένη παραγωγή της περασμένης χρονιάς, έχουν δυνάμεις τα δέντρα. Από κει και πέρα, είναι πολλές οι παράμετροι που πρέπει να συνηγορήσουν για να έχουμε μία καλή παραγωγή».
Ευλογία οι βροχές
Για τις βροχές που είχαμε το τελευταίο διάστημα, ο Μανόλης Γιαννούλης λέει: «Ήταν πολύ καλές οι βροχές. Ήταν ευλογία σε όλη τη χώρα. Αλλά δεν θα μπορούμε πριν από τον Μάη να έχουμε κάποια εκτίμηση για τη νέα ελαιοκομική περίοδο». Πάντως, στην Ελλάδα συνολικότερα, φαίνεται πως μέχρι στιγμής οι βροχές δεν ήταν αρκετές για μια σοβαρή ανάκαμψη της παραγωγής, ειδικά στην Κρήτη, ωστόσο μέχρι την ανθοφορία των δέντρων τον Απρίλιο, µεσολαβεί ένα σημαντικό διάστημα.
Από την άλλη, στην Ισπανία, η Ανδαλουσία, στην οποία παράγονται και οι κρίσιμοι όγκοι ελαιολάδου, δέχθηκε κάποιες βροχές το προηγούμενο διάστημα, µε τα δελτία καιρού να δίνουν και άλλες προσεχώς. Τα υδάτινα αποθέματα έχουν ανακάμψει κοντά στο 25% των ικανοτήτων τους, ποσοστό ιδιαίτερα χαμηλό, αλλά σίγουρα σε καλύτερα επίπεδα συγκριτικά µε τις δύο προηγούμενες χρονιές, με βάση τις πληροφορίες που υπάρχουν.
Οι τιμές του ελαιολάδου
Είναι ενδεικτικές οι τιμές παραγωγού στην Ελλάδα, μέσα από τα στοιχεία του Συνδέσμου Ελαιοκομικών Δήμων Κρήτης, με την τελευταία καταγραφή ως προς τις ελάχιστες και τις μέγιστες τιμές να έχει γίνει στις 13 Φεβρουαρίου: Συγκεκριμένα στην Κρήτη οι τιμές παραγωγού, με βάσει την έρευνα του ΣΕΔΗΚ όπως αυτή δημοσιεύεται στην ιστοσελίδα του φορέα, κυμάνθηκαν μεταξύ 8,70 έως και 9,20 ευρώ το κιλό, σε ό, τι αφορά πάντα το εξαιρετικό παρθένο ελαιόλαδο. Ενώ στην Πελοπόννησο αυξήθηκαν οι μέγιστες και κυμάνθηκαν μεταξύ 8,20 - 9,53 ευρώ το κιλό. Στα άλλα νησιά, εκτός της Κρήτης, οι τιμές παραγωγού στο εξαιρετικό παρθένο ελαιόλαδο, κυμάνθηκαν γύρω στα 8,60 ευρώ.
Σε ό, τι αφορά τις άλλες χώρες που παράγουν ελαιόλαδο, αναφέρονται ακόμη τα εξής στοιχεία: Στην Ισπανία παρατηρήθηκε αύξηση στις μέγιστες τιμές και κυμάνθηκαν μεταξύ 8,45 έως 9,50 ευρώ το κιλό. Στην Ιταλία διατηρήθηκαν στα υψηλότερα επίπεδα και κυμάνθηκαν μεταξύ 9 και 12 ευρώ το κιλό, ενώ στην Τυνησία παρουσίασαν αύξηση και έφτασαν στα 8,45 ευρώ το κιλό.
Στο μεταξύ, στην Ισπανία, παρά μια μικρή ανοδική αντίδραση, τοποθετούνται πιο ανοιχτά υπέρ ενός σεναρίου υποχώρησης των τιμών, προεξοφλώντας ακόμα και πτώσεις της τάξης του 50% μετά το δεύτερο τρίμηνο του 2025. Βασική προϋπόθεση για κάτι τέτοιο βέβαια, είναι μια ανάκαμψη της παραγωγής αρκετά πάνω από τους 800.000 τόνους που φαίνεται πως περνούν από τα ελαιοτριβεία της χώρας αυτής φέτος και σίγουρα πρόκειται για δραματικά μειωμένη παραγωγή ελαιολάδου σε σχέση με προηγούμενες ελαιοκομικές περιόδους.
“Οργιάζουν” οι νοθείες ελαιολάδου
Την ίδια ώρα, οι νοθείες στη χώρα μας αυξάνονται σε σχέση με το παρελθόν. «Είναι μια μόνιμη κατάσταση. Αλλά αυτή τη στιγμή λόγω της διαφοράς των τιμών μεταξύ ελαιολάδου και σπορελαίων, είναι πολύ μεγάλο το πρόβλημα. Είναι στο χέρι του καταναλωτή να μην αγοράζει ανώνυμη και χύμα συσκευασία. Να αγοράζει από ένα σούπερ μάρκετ, από ένα μπακάλικο ένα επώνυμο προϊόν.
Δόξα τω Θεώ υπάρχουν 800 τυποποιητικές επιχειρήσεις στην Ελλάδα». Καταλήγοντας υπενθυμίζει: «Πριν από μερικά χρόνια έγινε ακόμη μία έρευνα σε 350 δείγματα από ντενεκέδες, με τη συνεργασία του ΣΕΒΙΤΕΛ και του ΕΦΕΤ. Όλα αυτά είχαν διακινηθεί ως εξαιρετικά παρθένα. Το 70% των δειγμάτων ήταν ή ελαιόλαδο που δεν ήταν εξαιρετικό παρθένο. Ή ήταν νοθευμένο. Αν είσαι τυχερός λοιπόν και πέσεις στο 30% καλώς. Αν δεν είσαι».