Αγία Γαλήνη - Μετανάστες

Από την Αγία Γαλήνη στα Χανιά 93 μετανάστες - «Πονοκέφαλος» η συχνότητα των αφίξεων στην Κρήτη

Κρήτη
Από την Αγία Γαλήνη στα Χανιά 93 μετανάστες - «Πονοκέφαλος» η συχνότητα των αφίξεων στην Κρήτη

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

4.500 ευρώ η ταρίφα που ζητούν οι διακινητές - Στο λιμάνι της Αγίας Γαλήνης οι 93 και από εκεί με λεωφορείο στα Χανιά

Δεν έχουν τέλος οι αφίξεις μεταναστών στην Κρήτη. Την ώρα που η συχνότητα προκαλεί πονοκέφαλο και ανησυχία ο αριθμός των ανθρώπων που εγκαταλείπουν την Τουρκία αυξάνεται συνεχώς, σύμφωνα με δημοσίευμα, λόγω οικονομικής κρίσης. 

Στην Αγία Γαλήνη μεταφέρθηκαν από το φορτηγό πλοίο που τους είχε περισυλλέξει, 93 από τους 112 μετανάστες. Ακολούθως οι μετανάστες θα μεταφερθούν στα Χανιά με λεωφορεία. Σύμφωνα με πληροφορίες, εννέα έχουν μείνει στο φορτηγό, καθώς οι καιρικές συνθήκες -ισχυροί άνεμοι- δεν βοηθούν ώστε να τους βγάλουν από το φορτηγό. 

Υπενθυμίζεται ότι οι 112, εντοπίστηκαν ανοιχτά της νότιας Κρήτης, από παραπλέον σκάφος, το οποίο περισυνέλεξες τους επιβαίνοντες, ενώ άλλοι 35 εντοπίστηκαν στα νότια του νομού Ηρακλείου, και συγκεκριμένα στους Καλούς Λιμένες.  

Μετανάστες

Δεν έχουν τέλος τα καραβάνια στην Κρήτη

Η ταρίφα των Τούρκων διακινητών για Ελλάδα και Γερμανία 

«Ο αριθμός των ανθρώπων που εγκαταλείπουν την Τουρκία αυξάνεται συνεχώς λόγω της οικονομικής κατάστασης και των πιέσεων του καθεστώτος του ΑΚΡ, γι’ αυτό κι έχει γίνει πιο εύκολη η πρόσβαση στους διακινητές ανθρώπων», γράφει στο κυριακάτικο φύλλο της η αντιπολιτευόμενη εφημερίδα Μπιργκιούν, όπως μεταδίδει το ethnos.gr.

Οι λαθρέμποροι διαφημίζονται μάλιστα μέσω της εφαρμογής ανταλλαγής μηνυμάτων Telegram και προσφέρουν «διαβεβαιώσεις» ασφαλούς διακίνησης μέσω δικηγόρων.

4.500 ευρώ ταρίφα για μεταφορά στην Ελλάδα

Η εφημερίδα στο ρεπορτάζ της υποστηρίζει ότι επικοινώνησε με έναν τέτοιο διακινητή και η ταρίφα που της έδωσε για να μεταφέρει μετανάστες στην Ελλάδα είναι αυτή τη στιγμή 4.500 ευρώ.

Οι άνθρωποι αυτοί που ισχυρίζονται ότι παρέχουν παράνομη διέλευση από την Τουρκία προς την Ελλάδα, τη Γερμανία, την Ισπανία και άλλες χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης (ΕΕ), καθώς και τις ΗΠΑ αναζητούν "πελάτες" μέσω αυτών των ομάδων.

Ορισμένοι λαθρέμποροι μεταφέρουν παράνομα ανθρώπους στο εξωτερικό με αντάλλαγμα "προπληρωμένες" ή "μη προπληρωμένες" αμοιβές. Αναφέρεται επίσης ότι οι εν λόγω ομάδες παρέχουν μεταφορά μέσω διαφόρων διαδρομών, όπως με τα πόδια ή με βάρκα.

Διακινητής με τον οποίο επικοινώνησε η Μπιργκιούν δήλωσε ότι οργανώνει παράνομες διελεύσεις ανθρώπων που έχουν απαγόρευση εξόδου από τη χώρα ή ένταλμα σύλληψης. Ο διακινητής έδωσε μάλιστα και "τιμές" διακίνησης ανθρώπων:

  • 4.500 ευρώ για διέλευση από την Αδριανούπολη στην Ελλάδα με τα πόδια.
  • 11.500 ευρώ για διέλευση στη Γερμανία.

Ο διακινητής ανέφερε ότι η διαφυγή από την Τουρκία γίνεται την ίδια μέρα μετά την κατάθεση του αντιτίμου και ότι "βοηθούν" μέσω δικηγόρου σε περίπτωση προβλήματος στη χώρα προορισμού.

Ο εν λόγω δικηγόρος εργάζεται για να διασφαλίσει ότι οι άνθρωποι που καταφεύγουν σε αυτή τη μέθοδο δεν απελαύνονται από τις μονάδες ασφαλείας της χώρας προορισμού. Μετά την είσοδο στη χώρα, ο λαθρέμπορος εξήγησε ότι το άτομο μένει σε καταυλισμό προσφύγων για 10 ημέρες και υποβάλει αίτηση ασύλου με έγγραφο που του δίνει ο δικηγόρος.

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News