ΜΑΝΩΛΗΣ ΒΑΣΙΛΑΚΗΣ

"Ήταν τόσο μεγάλο το "μαξιλάρι" που όχι, δεν βλέπαμε αυτό που ερχόταν..." - Όλη η αλήθεια για το πως "πέταξαν" τα 55 εκατ. Ευρώ από το Ταμείο του Δήμου Ηρακλείου (vid)

Κρήτη
"Ήταν τόσο μεγάλο το "μαξιλάρι" που όχι, δεν βλέπαμε αυτό που ερχόταν..." - Όλη η αλήθεια για το πως "πέταξαν" τα 55 εκατ. Ευρώ από το Ταμείο του Δήμου Ηρακλείου (vid)

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Εκτός από τις συμβασιοποιήσεις των έργων οδοποιίας και ασφαλτόστρωσεις που δεσμεύουν αυτή τη στιγμή 21 εκατ. Ευρώ ο κ. Βασιλάκης αναφέρθηκε και σε άλλες μικρότερες δαπάνες που όμως απομείωναν το εύρωστο ταμείο

Τι ταμειακό υπόλοιπο παρέδωσε η δημοτική αρχή Λαμπρινού στη νέα δημοτική αρχή του Αλέξη Καλοκαιρινού; Στην ερώτηση αν ο Δήμος Ηρακλείου είναι πλούσιος, η απάντηση του τελευταίου αντιδημάρχου Οικονομικών Μανόλη Βασιλάκη στην εκπομπή “Ελεύθερο Σημείο” της ΚΡΗΤΗ TV και τον Λευτέρη Συμβουλάκη στις 21 Δεκεμβρίου 2023 ήταν: «Όχι. Θα έλεγα ότι έχουμε περάσει από μία σειρά από κρίσεις. Και χθες (δηλαδή στις 20 Δεκεμβρίου), είχαμε 13,8 εκατομμύρια ευρώ στο Ταμείο. Δεν είμαστε φτωχοί. Αλλά δεν είναι μεγάλο το ποσό».

Εκτός από τις συμβασιοποιήσεις των έργων οδοποιίας και ασφαλτόστρωσεις που δεσμεύουν αυτή τη στιγμή 21 εκατ. Ευρώ ο κ. Βασιλάκης αναφέρθηκε και σε άλλες μικρότερες δαπάνες που όμως απομείωναν το εύρωστο ταμείο.

Όπως εξήγησε παρακάτω, «το σύνολο σχεδόν των χρημάτων είναι σε τράπεζες. Στο ταμείο έχουμε ελάχιστα χρήματα, τα οποία κατατίθενται πάλι σε λογαριασμούς για λόγους ασφαλείας»... Μάλιστα ερωτώμενος αν έβλεπαν αυτό που ερχόνταν ο κ. Βασιλάκης είπε: "Ήταν τόσο μεγάλο το μαξιλάρι που όχι δεν το βλέπαμε..."

Σύμφωνα με την ανάλυση του ποσού: «Εκεί μέσα υπάρχουν χρήματα από ευρωπαϊκά προγράμματα που πρέπει να δεσμευτούν. Είναι χρήματα του Πανανείου, που είναι δεσμευμένα. Και είναι και χρήματα για έργα που πρέπει να διατεθούν. Και τόνισε, επίσης, ότι για τη μισθοδοσία των υπαλλήλων θα πρέπει πάντα να υπάρχει ένα ποσό 7 εκατομμυρίων ευρώ διαθέσιμα στο ταμείο. Άρα από ’κει και πέρα απομένουν περίπου άλλα τόσα διαθέσιμα».

Πού όμως “έφυγαν” 40 εκατομμύρια ευρώ από το ταμείο του Δήμου Ηρακλείου σε σχέση με το 2019; Στην ερώτηση του Λευτέρη Συμβουλάκη, ο Μανόλης Βασιλάκης έδωσε την εξής απάντηση: «Μέχρι τότε, βάσει νόμου, τα τέλη ηλεκτροφωτισμού και καθαριότητος έπρεπε να ισοσκελίζονται με την εισφορά των δημοτών, που εισπράττεται μέσω της ΔΕΗ. Στα χρόνια του COVID-19 και της οικονομικής κρίσης επετράπη να μη γίνεται αυτός ο ισοσκελισμός. Φέτος αυτό το ποσό ήταν 6 εκατομμύρια ευρώ, που πληρώνονται από αυτό το απόθεμα του ταμείου. Λογαριάστε, τέσσερα χρόνια επί 6 εκατομμύρια ευρώ, αμέσως θα δείτε μία απώλεια».

Όσο για την αύξηση των δαπανών στα τέλη καθαριότητος, ο Μανόλης Βασιλάκης είπε: «Η Ε.Ε. έχει επιβάλλει ένα πρόστιμο για ένα τέλος ταφής, δηλαδή για τα απορρίμματα που δεν ανακυκλώνονται και θάπτονται. Αυτό θεωρείται ότι είναι μία ενέργεια εις βάρος του περιβάλλοντος και υπάρχει ένα τέλος, το οποίο βαίνει αυξανόμενο. Φέτος ήταν 2,4 εκατομμύρια ευρώ. Και είναι και αυτός ένας από τους λόγους που αυξάνονται τα τέλη καθαριότητος».

 

Συνεχίζοντας, ο Μανόλης Βασιλάκης είπε ότι «επίσης ένας άλλος λόγος απώλειας εσόδων είναι ο εξής: Ο ΟΑΕΔ, αντί να δίνει επιδόματα ανεργίας, πολύ σωστά μας δίνει τη δυνατότητα να προσλάβουμε κόσμο, τον οποίο και πληρώνει αυτός. Παλαιότερα, γίνονταν συμβάσεις οκτάμηνες. Όταν τελείωνε το οκτάμηνο, οι συμβασιούχοι επέστρεφαν στα σπίτια τους. Τώρα ανακαλύφθηκε η εξής μέθοδος: Κάνουν προσφυγή στο δικαστήριο και ζητούν να μην απολυθούν. Εφόσον γίνει το δικαστήριο, ο δικαστής είναι υποχρεωμένος να αποφασίσει την απόλυσή τους, διότι αυτό λέει ο νόμος. Όμως, δίδεται μια παράταση. Όσο διάστημα λοιπόν διαρκεί αυτή η παράταση, πληρώνει ο Δήμος. Κι έτσι έχουμε ανθρώπους που βοήθησαν τη λειτουργία του Δήμου, διότι δε μας δόθηκε η δυνατότητα πρόσληψης μόνιμων υπαλλήλων. Η πληρωμή λοιπόν των συμβασιούχων ήταν και αυτή μία πηγή εξόδων... Είναι μερικά εκατομμύρια κάθε χρόνο. Ενώ οι άνθρωποι αυτοί παίρνουν πολύ λίγα χρήματα, είναι πολλοί. Και βάλτε 800 με 900 ευρώ μαζί με τις κρατήσεις τους τον μήνα, βγαίνουν ιλιγγιώδη ποσά».

Και ένα τρίτο θέμα στο οποίο αναφέρθηκε ήταν η αύξηση του κόστους ενέργειας: «Ήταν τρομακτική... Διπλασιάστηκε, ίσως και παραπάνω, το ποσό που πληρώνουμε κάθε χρόνο για την κατανάλωση ηλεκτρικού ρεύματος. Δε θυμάμαι τα νούμερα, αλλά νομίζω ότι από το 1 εκατομμύριο ευρώ πήγαμε στα 2,5 εκατομμύρια ευρώ. Δεν μπορώ να είμαι ακριβής, αλλά ως τάξη μεγέθους μπορεί να πήγε 1 εκατομμύριο ευρώ παραπάνω σε ηλεκτροφωτισμό τα τελευταία χρόνια. Και επίσης για τον κορωνοϊό πληρώσαμε διάφορες απολυμάνσεις, αγορά εξοπλισμού, αντισηπτικά, μάσκες κ.λπ., μέρος των οποίων πήραμε από την κυβέρνηση».


 

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News