Καλοκαιρινός - Λαμπρινός

Στην αντεπίθεση Λαμπρινός μετά τα "καρφιά" Καλοκαιρινού για το Ταμείο του Δήμου Ηρακλείου - "Αναλαμβάνω πλήρως την ευθύνη αλλά δεν επιτρέπω υπονοούμενα"

Κρήτη
Στην αντεπίθεση Λαμπρινός μετά τα "καρφιά" Καλοκαιρινού για το Ταμείο του Δήμου Ηρακλείου - "Αναλαμβάνω πλήρως την ευθύνη αλλά δεν επιτρέπω υπονοούμενα"

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Μια οφειλόμενη απάντηση

Μετά τα χθεσινά "καρφιά" Καλοκαιρινού για την επικοινωνία μεταξύ των Υπηρεσιών και των αντιδημάρχων της δημοτικής αρχής Λαμπρινού ο πρώην Δήμαρχος Ηρακλείου Βασίλης Λαμπρινός δε δίστασε να να δώσει στη δημοσιότητα δήλωση - λίγες φορές έχει συμβεί αυτό και προφανώς ενοχλήθηκε τώρα- με την οποία αναλαμβάνει όπως λέει πλήρως την πολιτική ευθύνη όμως στηλιτεύει και τον χειρισμό από πλευράς Καλοκαιρινού για το περιβόητο έλλειμμα στον προϋπολογισμό και το δάνειο των 27 εκατ. Ευρώ που ο Δήμος Ηρακλείου χρειάζεται να λάβει από το Παρακαταθηκών και Δανείων για να ισοσκελίσει έξοδα-έσοδα και να "βγει" ο προϋπολογισμός.

Ο κ. Καλοκαιρινός είχε αναφέρει ότι δεν υπήρχε καλή επικοινωνία των αντιδημάρχων - προφανώς εννοώντας Αναστασάκη-Καναβάκη, Τεχνικά έργα και Οικονομικά αντιστοίχως- και άφησε αιχμές ότι δεν είχε απόλυτη γνώση η δημοτική αρχή. Ο κ. Λαμπρινός στη σημερινή απάντησή του αναφέρει ότι εκείνος το 2014 δεν είχε επιλέξει να δώσει συνέντευξη τύπου για τα οικονομικά που παρέλαβε στηλιτεύοντας προφανώς ότι ο χειρισμός Καλοκαιρινού επικοινωνιακά τουλάχιστον ήταν... αδέξιος! 

Η δήλωση Λαμπρινού τιτλοφορείται "Μια οφειλόμενη απάντηση" και αναφέρει: 

- Επειδή διαπίστωσα ότι τόσο κατά τη διάρκεια της συνέντευξης τύπου του Δημάρχου Ηρακλείου κ. Αλέξη Καλοκαιρινού για τα οικονομικά δεδομένα του Δήμου Ηρακλείου, όσο και μετά από αυτήν, πολλοί ψάχνουν που θα πρέπει να αποδοθούν οι πολιτικές ευθύνες, θα ήθελα να τους πω ότι δεν χρειάζεται να συνεχίσουν το ψάξιμο: Αναλαμβάνω πλήρως την πολιτική ευθύνη για το πρόγραμμα των ασφαλτοστρώσεων – τσιμεντοστρώσεων που εκπονήσαμε και συμβασιοποιήσαμε κατά τη διάρκεια της θητείας μου. Θεωρώ μέχρι και σήμερα ότι ήταν και είναι ο μόνος αποτελεσματικός τρόπος για να αντιμετωπιστεί ουσιαστικά το τεράστιο πρόβλημα της κακής ποιότητας του οδοστρώματος στην πόλη και στις κοινότητες του Δήμου Ηρακλείου.


Άρα, αναλαμβάνω πλήρως την ευθύνη για κάτι που κατά τη γνώμη μου έπρεπε και πρέπει να γίνει, και αφορά στην ασφάλεια των δημοτών


- Όταν σχεδιάστηκε το πρόγραμμα το 2019, τα οικονομικά του Δήμου ήταν πράγματι σε καλύτερη κατάσταση και μας επέτρεπαν να πιστεύουμε ότι μπορούμε να το χρηματοδοτήσουμε από ίδιους πόρους, καθώς δεν υπήρχε και χρηματοδοτικό εργαλείο στο οποίο να μπορούσαμε να εντάξουμε τις ασφαλτοστρώσεις. Το ίδιο θεωρούσε και η πλειοψηφία του δημοτικού συμβουλίου που το υπερψήφισε. Στην πορεία και για λόγους που όλοι γνωρίζουν, η κατάσταση επιδεινώθηκε.

Όταν φτάσαμε στο σημείο να υπογράψουμε τις συμβάσεις, το 2022, είχαμε την επιλογή είτε να ακυρώσουμε την διετή προεργασία που είχε προηγηθεί, είτε να προσπαθήσουμε στην πορεία να βρούμε την καλύτερη δυνατή λύση ώστε το πρόγραμμα να χρηματοδοτηθεί και να υλοποιηθεί ομαλά. Επιλέξαμε το δεύτερο, έχοντας στο μυαλό μας διάφορα σενάρια, ανάμεσα στα οποία και αυτό της χρονικής παράτασης των συμβάσεων εφόσον ήταν απαραίτητο ή ακόμα και του δανεισμού, στον οποίο εμείς δεν καταφύγαμε ποτέ, άλλωστε και να θέλαμε, δεν θα μπορούσαμε, διότι δεν είχαμε την πλειοψηφία. 


Σε κάθε περίπτωση οι ασφαλτοστρώσεις πρέπει να εκτελεστούν, τούτο δεν μπαίνει καν σε συζήτηση. Αν ο δανεισμός είναι ο καλύτερος τρόπος, τότε ας εκτελεστούν με δανεισμό, όπως έχει συμβεί και με άλλα έργα στο παρελθόν. 


Τονίζω ότι είχα ασφαλώς πλήρη και καθαρή εικόνα των δεδομένων που υπήρχαν, και ουδέποτε υπήρξε θέμα κακής συνεργασίας των υπηρεσιών ή των αντιδημάρχων που να θολώσει την κρίση μου. Δεν πρόκειται να χρησιμοποιήσω ποτέ τέτοιες δικαιολογίες. 


Επιπλέον και στον κ. Καλοκαιρινό δόθηκε η πλήρης και καθαρή εικόνα των οικονομικών του Δήμου προτού αναλάβει, καθώς και απεριόριστη πρόσβαση σε όλες τις αντιδημαρχίες, σε όλες τις υπηρεσίες και σε όλες τις πληροφορίες που ζήτησε. Ήταν απολύτως ενήμερος και για την πιθανότητα του δανεισμού, και για τον ισοσκελισμένο προϋπολογισμό που κατήρτισε ο κ. Βασιλάκης και δεν ψηφίστηκε επειδή η πλειοψηφία στο προηγούμενο δημοτικό συμβούλιο προτίμησε να απέχει από την προγραμματισθείσα έκτακτη δια περιφοράς συνεδρίαση, με αποτέλεσμα να μη γίνει απαρτία.


Από εκεί και πέρα, συμφωνώ με τον κ. Καλοκαιρινό και άλλωστε το έδειξα εμπράκτως κατά τη διάρκεια της θητείας μου, ότι η απόλυτη διαφάνεια στην λειτουργία του Δήμου είναι αδιαπραγμάτευτη. Δεν κρύψαμε ποτέ το παραμικρό, δεν έχουμε να κρύψουμε τίποτα, είμαστε υπερήφανοι για όσα πετύχαμε για την πόλη και τους κατοίκους της μέσα σε πολύ δύσκολες συνθήκες. Και ελπίζω ότι έτσι αισθάνονται και οι συνεργάτες μου που συνεχίζουν να προσφέρουν στον Δήμο, ως μέλη της δημοτικής αρχής του κ. Καλοκαιρινού. 


Όποιος έχει αμφιβολίες για όλα τα παραπάνω, τον προκαλώ να προσφύγει όπου κρίνει απαραίτητο, προκειμένου να ελεγχθούν τα πεπραγμένα μας, από την πρώτη έως την τελευταία ημέρα της θητείας μας. Κριτική για τις πολιτικές μας επιλογές ασφαλώς είμαι διατεθειμένος να δεχτώ και να συζητήσω.

Υπονοούμενα για οτιδήποτε πέραν αυτού, δεν επιτρέπω και δεν θα επιτρέψω σε κανέναν. 


Υ.Γ.: Ο Δήμος Ηρακλείου δεν καταρρέει, αντιθέτως έχει εξασφαλισμένη χρηματοδότηση δεκάδων εκατομμυρίων ευρώ για πολλά και σημαντικά έργα. Όσοι χρειάζονται περισσότερες πληροφορίες για το ταμείο που παραλάβαμε και το ταμείο που παραδώσαμε, όπως και το τι ακριβώς συνέβη ενδιάμεσα είμαι στην διάθεσή τους για να τις δώσω με όλες τις λεπτομέρειες. Το 2014 έκρινα ότι δεν χρειαζόταν συνέντευξη τύπου για αυτό. Η επικοινωνία δεν ήταν ποτέ η βασική μου προτεραιότητα. Το καλό του τόπου και μόνο ήταν που με ενδιέφερε. 
Βασίλης Λαμπρινός
τ. Δήμαρχος Ηρακλείου". 

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News