ΚΟΚΟΤΣΑΚΗΣ

Βασίλης Κοκοτσάκης: Λάθη, παραλείψεις και αλλοιώσεις στοιχείων στο δυστύχημα των Τεμπών (ηχητικό)

Κρήτη
Βασίλης Κοκοτσάκης: Λάθη, παραλείψεις και αλλοιώσεις στοιχείων στο δυστύχημα των Τεμπών (ηχητικό)

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Ανέλυσε στον 98.4 την τελική τεχνική του έθεση για την έκρηξη και πυρκαγιά στο σιδηροδρομικό δυστύχημα των Τεμπών

Ο τεχνικός σύμβουλος του Συλλόγου Συγγενών Θυμάτων των Τεμπών, ειδικός εμπειρογνώμονας σε θέματα εκρήξεων και πυρκαγιών, Βασίλης Κοκοτσάκης, ανέλυσε στον 98.4 την τελική τεχνική του έθεση για την έκρηξη και πυρκαγιά στο σιδηροδρομικό δυστύχημα των Τεμπών, που ήδη έχει παραδοθεί στον εφέτη - ανακριτή στη Λάρισα, σημειώνοντας ότι ακόμη και εξιδεικευμένα εργαστήρια των ΗΠΑ σε θέματα σιδηροδρομικών δυστυχημάτων με τα οποία επικοινώνησε, εκφράστηκαν με αρνητικό τρόπο, ως προς τις τριτοκοσμικές διαδικασίες που έχουν τηρηθεί από τις αρμόδιες αρχές στην Ελλάδα, αναφορικά με την έρευνα και την διαχείριση ενός τόσο μεγάλου περιστατικού με παγκόσμια εμβέλεια ως προς την ασφάλεια για την αποφυγή μελλοντικών σιδηροδρομικών ανάλογων δυστυχημάτων.

►Δείτε εδώ: Ιδού η έκθεση της τραγωδίας - Διαβάστε αναλυτικά το πόρισμα Κοκοτσάκη που κατατέθηκε στον Ανακριτή για το δυστύχημα στα Τέμπη (pics, vid)

Επέμεινε στο μη πειστικό ως προς το έλαιο της σιλικόνης που στοχοθετούν οι πραγματογνώμονες του δημοσίου, προτρέποντας και με την τεχνική του έκθεση να ερευνηθεί και η αναιτιολόγητη έως σήμερα ύπαρξη μεταξύ άλλων , Βενζόλιου, Ξυλόλιου, Τολουόλιου, εξάνιου, πεντάνιου, επτάνιου και υγραερίων όπως βουτανίου, προπανίου, αιθανίου κ.λ.π.

Ο κ. Κοκοτσάκης εξηγεί γιατί στη έκθεση του διατυπώνει την άποψη, πως ο τρόπος και η επιλογή των χώρων από τους οποίους ελήφθησαν τα δείγματα για χημική ανάλυση , είναι μεθοδολογικά μη ορθός, γιατί τα περισσότερα δείγματα έχουν ληφθεί από το βόρειο τοιχίο αντιστήριξης και όχι από τον χώρο που έγινε η καύση - έκρηξη.(πιθανότατα δεν ελήφθησαν, γιατί ο χώρος είχε διαμορφωθεί και αλλοιωθεί και υπήρχε και χρονική καθυστέρηση λήψης δειγμάτων, γεγονός που καθιστούσε πλέον, τα δείγματα επισφαλή και όχι αντιπροσωπευτικά.

Δεν ελήφθησαν έγκαιρα δείγματα λαμαρινών με αιθάλες  από τα κοντέινερ εμπορικής, κυλικείο επιβατικής που αποδεδειγμένα συμμετείχαν στο φαινόμενο της πυρόσφαιρας ,για ανάλυση και διαπίστωση υλικών καύσης. Μάλιστα όπως λέει, τόσο ο ίδιος όσο και οι εκπρόσωποι του Συλλόγου, δεν έχουν καμία πληροφορία για το που έχουν αποθηκευτεί τα τρία βαγόνια της εμπορικής αμαξοστοιχίας με τα κοντέινερ, ώστε από τα συντρίμια τους να αναλυθεί το υλικό καύσης τους. Όπως επισημαίνει, ο χώρος του δυστυχήματος, «μολύνθηκε» γιατί πέραν των απολύτως απαραίτητων εργασιών διευθέτησης για επιχειρησιακούς λόγους που αναγκαστικά έγιναν, αλλοιώθηκε κιόλας  αφού ικανή έκταση περίπου 2 στρεμμάτων μπαζώθηκε με φερτά υλικά όπως χαλίκια  και μπετόν. Κυρίως όμως το σημείο στο οποίο είχαν καταπέσει τμήματα(συντρίμμια) της επιβατικής αμαξοστοιχίας, αλλά και απόβλητα ή κατάλοιπα καύσης παρασυρμένα από τα νερά πυρόσβεσης, ίσως όμως και βιολογικό υλικό ανθρώπων, μπαζώθηκε με επιμελή και μόνιμο τρόπο, δηλ. αφαίρεση του χώματος σε ικανό βάθος , πάχτωση του με χοντρά εμποτισμένα χαλίκια λατομείου και κάλυψη με σκυρόδεμα επίσης ικανού πάχους.

Η ενέργεια αυτή δυσχεραίνει αν δεν αποκλείει κιόλας την έρευνα στο σημείο εκείνο και κυρίως την λήψη δειγμάτων που ίσως βοηθούσαν στην διαφώτιση αρκετών από τα ερωτήματα της έρευνας.

Διαβάστε αναλυτικά την Τεχνική Έκθεση πατώντας παρακάτω για τη λήψη pdf:

 

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News