ΚΑΛΟΚΑΙΡΙΝΟΣ

Το "πάρτι" με τα ασφαλτικά έφερε σε αδιέξοδο τον Δήμο Ηρακλείου - Οι αιχμές Καλοκαιρινού σε δύο πρώην αντιδημάρχους και το Ταμείο Παρακαταθηκών και Δανείων (vid)

Κρήτη
Το "πάρτι" με τα ασφαλτικά έφερε σε αδιέξοδο τον Δήμο Ηρακλείου - Οι αιχμές Καλοκαιρινού σε δύο πρώην αντιδημάρχους και το Ταμείο Παρακαταθηκών και Δανείων (vid)

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Ο κ. Καλοκαιρινός εξήγησε ότι πρόκειται για δάνειο ισοσκελισμού και πως θα ληφθεί από το Ταμείο Παρακαταθηκών και Δανείων ως ανοιχτό χρηματοδοτικό εργαλείο δηλαδή θα λαμβάνει όσα χρειάζεται και αυτά θα αποπληρώνει και όχι εφάπαξ ένα ποσό το οποίο θα το χρωστάει ο Δήμος για τα επόμενα χρόνια.

Στο έλλειμμα των 27 εκατομμυρίων ευρώ εστίασε ο δήμαρχος Ηρακλείου Αλέξης Καλοκαιρινός, παρουσιάζοντας τα οικονομικά δεδομένα, τις ενέργειες της δημοτικής Αρχής και το σχέδιο προϋπολογισμού του 2024, ενώ άσκησε κριτική στην προηγούμενη δημοτική αρχή, για την οποία αναρωτήθηκε «αν είχε πραγματική εικόνα για την οικονομική κατάσταση του δήμου». Ενώ αναφέρθηκε και σε έλλειψη συνεργασίας μεταξύ των υπηρεσιών και των προηγούμενων αντιδημάρχων ενώ αιχμηρός υπήρξε και προς την ηγεσία της προηγούμενης δημοτικής αρχής. 

Ο κ. Καλοκαιρινός μιλώντας στο δελτίο ειδήσεων της Κρήτη TV είπε ότι απέκτησε την πλήρη εικόνα παρά την ενημέρωση που είχε πριν όταν ανέλαβε. Η εικόνα είπε εν πολλοίς υπήρχε σε όλη τη διάρκεια του 2023 αλλά και στα τέλη του 2022. Στοχοποίησε τις συμβάσεις των έργων οδοποιίας που έγιναν επί Αναστασάκη στα Τεχνικά Έργα και Καναβάκη στην αντιδημαρχία Οικονομικών λέγοντας ότι δημοπρατήθηκαν συμβάσεις 66 εκατ. Ευρώ, συμβασιοποιήθηκαν και πλέον είναι δεσμευμένα 21 εκατ. Ευρώ για τον Δήμο Ηρακλείου που δεν τα έχει. Εξήγησε ότι πρόκειται για δάνειο ισοσκελισμού και πως θα ληφθεί από το Ταμείο Παρακαταθηκών και Δανείων ως ανοιχτό χρηματοδοτικό εργαλείο δηλαδή θα λαμβάνει όσα χρειάζεται και αυτά θα αποπληρώνει και όχι εφάπαξ ένα ποσό το οποίο θα το χρωστάει ο Δήμος για τα επόμενα χρόνια. Ωστόσο δεν παύει να είναι ένα δάνειο από το οποίο όμως μπορεί κάποιος να παραιτηθεί χωρίς ποινή! Αναφορικά με τους δύο πρώην αντιδημάρχους είπε ότι δεν μετέχουν σήμερα στη δημοτική αρχή "φωτογραφίζοντας" ξεκάθαρα την Μαρία Καναβάκη που είναι στην Αντιπολίτευση αλλά και τον Γιάννη Αναστασάκη που έχει αναλάβει ως αντιπεριφερειάρχης με τον Σταύρο Αρναουτάκη.

 

Αναλυτικότερα, εστίασε στην πορεία των οικονομικών διαθεσίμων του Δήμου και τις αντίστοιχα ανειλημμένες υποχρεώσεις έως 31-12-2023, που οδήγησε στη σημερινή οικονομική πραγματικότητα του εν λόγω ελλείμματος. Για την κάλυψη του ελλείμματος και την ισοσκέλιση του προϋπολογισμού του Δήμου για το 2024, η δημοτική Αρχή Ηρακλείου εργάζεται, όπως είπε, για την εξασφάλιση δυνατότητας δανειακής χρηματοδότησης, μέχρι το ποσό αυτό.
«Θεωρώ πως η σχέση της οικονομικής υπηρεσίας με την τεχνική υπηρεσία, στο παρελθόν υπήρξε προβληματική», ενώ παρακάτω τόνισε πως «για να βρεθούν στον ίδιο κόσμο, πρέπει και οι αντιδήμαρχοι να βρίσκονται στον ίδιο κόσμο»... Ο Αλέξης Καλοκαιρινός, πάντως, είπε, πως η δημοτική Αρχή βρίσκεται πολύ κοντά στην αναγκαία δανειακή χρηματοδότηση αλλά και πως «από μόνο του το δάνειο, δεν αποτελεί πανάκεια»... Σύμφωνα με τον Αλέξη Καλοκαιρινό, δεν λύνονται τα προβλήματα μέσω του δανεισμού. Η δημοτική Αρχή του Ηρακλείου, θα εντείνει τις προσπάθειες αναζήτησης κονδυλίων και μέσα από διάφορα άλλα χρηματοδοτικά προγράμματα.

Τις πρώτες μέρες της θητείας του 

Ο δήμαρχος Αλέξης Καλοκαιρινός παράλληλα, παρουσίασε τις ενέργειες που έκανε η δημοτική Αρχή τις πρώτες ημέρες της θητείας της, τις επαφές και τα αποτελέσματα, καθώς και την τελική πρόταση που οδηγεί στον ισοσκελισμό του προϋπολογισμού. Αναφέρθηκε στην υπερδέσμευση ιδίων πόρων του Δήμου, αναφέροντας ως χαρακτηριστικό παράδειγμα τις 15 συμβάσεις έργων οδοποιίας (ασφαλτοστρώσεις και τσιμεντοστρώσεις στα τέσσερα Δημοτικά Διαμερίσματα του Ηρακλείου, τη Νέα Αλικαρνασσό, καθώς και τις Κοινότητες Τεμένους, Παλιανής και Γοργολαΐνι) αρχικού προϋπολογισμού 65.472.000€, οι οποίες αποφασίσθηκαν το 2020, ανατέθηκαν το 2022 με ποσό 28.115.449 (μετά τις εκπτώσεις) και αναθεωρήθηκαν στο διάστημα 2022 - 2023 στα 30.795.460€. 
Την 1η 1ου 2024, μόνο αυτές οι συμβάσεις είχαν ανεκτέλεστο έργο 21.837.624€, με τα ταμειακά διαθέσιμα του Δήμου να ανέρχονται στα 14.500.000€. Ταυτόχρονα, το σύνολο των ανειλημμένων υποχρεώσεων του Δήμου Ηρακλείου (31/12/2023) για το 2024, ανέρχεται στα 41.500.000€, γεγονός που δημιουργεί έλλειμμα ύψους 27.000.00€.

Τα αποτελέσματα των επαφών Καλοκαιρινού στην Αθήνα 

Αναφορά έκανε όμως και στα πρώτα αποτελέσματα των επαφών του που στην Αθήνα, με υπουργούς, υψηλόβαθμα στελέχη Υπουργείων και στελέχη της κεντρικής Διοίκησης και ειδικότερα:
•Στο Υπουργείο Εσωτερικών, με τον Αναπληρωτή Υπουργό Εσωτερικών Θ. Λιβάνιο και τον Γενικό Γραμματέα Εσωτερικών & Οργάνωσης Μ. Σταυριανουδάκη για την αναζήτηση χρηματοδοτήσεων για έργα πολιτικής προστασίας.
• Στο Υπουργείο Εθνικής Οικονομίας & Οικονομικών, με τον Αναπληρωτή Υπουργό Ανάπτυξης & Επενδύσεων Ν. Παπαθανάση και τον Γενικό Γραμματέα Δημοσίων Επενδύσεων και ΕΣΠΑ Δ. Σκάλκο για χρηματοδοτήσεις έργων.
• Στο Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης & Τροφίμων, με τον Υπουργό Λ. Αυγενάκη για την αναζήτηση χρηματοδοτήσεων για έργα κατασκευής φραγμάτων, αγροτικής οδοποιίας και επέκτασης αρδευτικών δικτύων.
• Στο Υπουργείο Πολιτισμού, με την Υπουργό Λ. Μενδώνη για την περαιτέρω συνεργασία σε θέματα αξιοποίησης των ενετικών τειχών.  
• Στο Υπουργείο Περιβάλλοντος & Ενέργειας με την Υφυπουργό Αλ. Σδούκου, τον Γενικό Γραμματέα Χωρικού Σχεδιασμού Ευθ. Μπακογιάννη και τον Γενικό Γραμματέα Συντονισμού Διαχείρισης Αποβλήτων Μ. Γραφάκο για την εξέλιξη του Τοπικού Πολεοδομικού Σχεδίου του Δήμου Ηρακλείου και τη διαχείριση των αποβλήτων.
• Στο Υπουργείο Εμπορικής Ναυτιλίας με τους Γενικούς Γραμματείς, Λιμένων, Λιμενικής Πολιτικής & Ναυτιλιακών Επενδύσεων Β. Κυριαζόπουλο και Αιγαίου & Νησιωτικής Πολιτικής Μ. Κουτουλάκη, για το λιμάνι, τη χερσαία ζώνη και το έργο του κόλπου Δερματά.
• Στην Περιφέρεια Κρήτης για την αξιοποίηση των πόρων που προέρχονται από το Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων.
• Με τα στελέχη της Διαχειριστικής Αρχής της Περιφέρειας Κρήτης στο πλαίσιο της Στρατηγικής Ολοκληρωμένων Χωρικών Επενδύσεων - Βιώσιμης Αστικής Ανάπτυξης με σκοπό τη βέλτιστη αξιοποίηση του συγκεκριμένου χρηματοδοτικού εργαλείου.
• Με τα στελέχη της Ειδικής Υπηρεσίας Διαχείρισης του Επιχειρησιακού Προγράμματος “ΚΡΗΤΗ” 2021-2027 για ενημέρωση και προετοιμασία για την επόμενη προγραμματική περίοδο.
Όπως επεσήμανε, εκτός από το φράγμα του Λαδούκου που βγήκε από τη στασιμότητα έπειτα από τον κατάλληλο συντονισμό των συναρμόδιων Υπηρεσιών, το επόμενο διάστημα θα ανακοινωθεί έκτακτη χρηματοδότηση του Δήμου Ηρακλείου με το ποσό του 1.500.000€ για εργασίες σε σχολικά κτήρια.


Συστηματική αναζήτηση χρηματοδοτήσεων από Ευρωπαϊκά και Εθνικά προγράμματα

Ιδιαίτερη αναφορά έκανε ο Αλέξης Καλοκαιρινός στο τρίπτυχο που θα αποτελέσει την πυξίδα της δημοτικής Αρχής, το οποίο περιλαμβάνει:
1. Συστηματική αναζήτηση χρηματοδοτήσεων από Ευρωπαϊκά και Εθνικά προγράμματα, στα οποία μπορούν να ενταχθούν έργα του Δήμου Ηρακλείου ελαφρύνοντας αναλογικά τον δανεισμό.
2. Επίτευξη αυξημένης εισπραξιμότητας, με δεδομένο ότι ο σχετικός δείκτης βρίσκεται σε χαμηλό επίπεδο.
3. Ιδανική μόχλευση των δημοτικών πόρων, που περιλαμβάνει λιμνάζοντα χρήματα και απαιτήσεις, με ταυτόχρονο εξορθολογισμό του εσωτερικού οικονομικού περιβάλλοντος του Δήμου Ηρακλείου.
Επίσης, εστίασε στο πώς αυτή η δυσκολία θα μετατραπεί σε ευκαιρία διόρθωσης διαχρονικών παθογενειών μέσα από παρεμβάσεις με θετικό αντίκτυπο προς τους Δημότες, που αποσκοπούν:
• Στην κατάλληλη προτεραιοποίηση των έργων και των παρεμβάσεων οδοποιίας με απόλυτη διαφάνεια.
• Στη συνεχή συνεργασία με τις Τοπικές Κοινότητες.
• Στη χρήση αντικειμενικών κριτηρίων, όπως είναι η πραγματική κατάσταση του οδοστρώματος, η παρουσία κρίσιμων δομών όπως τα σχολεία, ο κυκλοφοριακός φόρτος κάθε σημείου, κ.α., καθώς και νευραλγικών παραγόντων που συμπεριλαμβάνουν κοινωνικές και οικονομικές ευαισθησίες.
Τόνισε επίσης τη νέα φιλοσοφία της δημοτικής Αρχής που θα εφαρμοστεί στον τομέα της εκτέλεσης έργων οδοποιίας, με στόχο:
• Την προστασία κάθε σημείου παρέμβασης από άλλες εργασίες.
• Την αποτροπή μπαλωμάτων και κακοτεχνιών.
• Τη δημιουργία νέου, αυστηρότατου πλαισίου εκτέλεσης εργασιών οδοποιίας (που ετοιμάζεται) με προγραμματισμό των σχετικών έργων από τρίτους, με ορίζοντα 3ετίας.
Ο δήμαρχος Αλέξης Καλοκαιρινός παρουσίασε επίσης τον πολύπλοκο – και άκρως γραφειοκρατικό – χάρτη που πρέπει να ακολουθηθεί μέχρι την τελική ψήφιση του ισοσκελισμένου προϋπολογισμού από το Δημοτικό Συμβούλιο. Μια διαδικασία που περιλαμβάνει διαδοχικές και αλλεπάλληλες συνεδριάσεις της Δημοτικής Επιτροπής και του Δημοτικού Συμβουλίου τόσο για το τεχνικό πρόγραμμα όσο και για τον προϋπολογισμό, που αναμένεται να έχει ολοκληρωθεί την τελευταία εβδομάδα του Μαρτίου.
Επίσης, ευχαρίστησε τον Αντιδήμαρχο Οικονομικών Γιώργο Αγριμανάκη τον Σπύρο Δοκιανάκη, όπως και όλα τα στελέχη της Οικονομικής και της Τεχνικής Υπηρεσίας του Δήμου για την καθοριστική συμβολή τους στην όλη προσπάθεια. Ιδιαίτερες ευχαριστίες απηύθυνε και σε όλα τα στελέχη του τμήματος Οικονομικών των Οργανισμών Τοπικής Αυτοδιοίκησης του Υπουργείου Εσωτερικών για την υποστήριξη που προσέφεραν στον Δήμο Ηρακλείου.
Πριν τη συνέντευξη Τύπου, ενημέρωσε μέσω τηλεδιάσκεψης για όλα τα δεδομένα τους επικεφαλής των Δημοτικών Παρατάξεων Μιχάλη Καραμαλάκη και Μαρία Καναβάκη. Ο Δημήτρης Δουλουφάκης δεν αποδέχθηκε την πρόσκληση ενημέρωσης.
 

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News