5

Όργια ελληνοποιήσεων στα τυροκομικά...

Κρήτη
Όργια ελληνοποιήσεων στα τυροκομικά...

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Μέτρα για την προστασία των ντόπιων προϊόντων από το ΥΠΑΑΤ - Χαμηλότερες κατά 20% οι τιμές παραγωγού που απολαμβάνουν οι κτηνοτρόφοι της Κρήτης σε σχέση με την υπόλοιπη Ελλάδα

Διαψεύδει έντονη μείωση τιμών παραγωγού στο αιγοπρόβειο γάλα εξαιτίας ελληνοποιήσεων, ο Λευτέρης Αυγενάκης, αλλά στην ίδια απάντηση του, σε ερώτηση 20 βουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ, παρουσιάζει - εμμέσως πλην σαφώς - όργιο ελληνοποιήσεων που δεν αφορά μόνο στο γάλα αλλά επεκτείνεται κυρίως στα τυροκομικά προϊόντα.

Εμφανίζει, βέβαια, τις τιμές που απολαμβάνουν οι κτηνοτρόφοι της Κρήτης να είναι χαμηλότερες σε σχέση με αυτές της υπόλοιπης Ελλάδας κατά περίπου 20% στο πρόβειο γάλα και 10% στο κατσικίσιο. Και αποκαλύπτει τόσο τα μέτρα της κυβέρνησης κατά των ελληνοποιήσεων όσο και πολλά σημαντικά αποτελέσματα αυτών των μέτρων, που δείχνουν όμως ότι το πρόβλημα πλέον είναι εκρηκτικό!

Συγκεκριμένα, για τους ελέγχους αρμοδιότητας της Διεύθυνσης Αξιοποίησης και Τεχνολογίας Τροφίμων - Τμήμα Αξιοποίησης Γάλακτος και Γαλακτοκομικών Προϊόντων του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων (ισοζύγια εισροών/εκροών γάλακτος και κρέατος), επισημαίνεται ότι πραγματοποιούνται απρόσκοπτα και αδιάλειπτα και το ίδιο συμβαίνει με την επιβολή των σχετικών διοικητικών κυρώσεων στις περιπτώσεις των διαπιστωμένων σχετικών παραβάσεων. Τονίζεται ότι στη ψηφιακή πλατφόρμα ΑΡΤΕΜΙΣ καταγράφονται ήδη όλες οι εισροές γάλακτος και όχι μόνο το νωπό γάλα (π.χ. συμπυκνωμένο, πρωτεΐνες κ.λπ.).

Σχετικά με τις ελληνοποιήσεις επισημαίνεται ότι από το ιστορικό των παραβάσεων καθίσταται σαφές ότι δεν αφορούν μόνο στο γάλα. Κυρίως αφορούν: Στην παρακολούθηση των ημι-έτοιμων ή έτοιμων προϊόντων που έρχονται στη χώρα, αλλάζουν “χέρια”, ανασυσκευάζονται ενδεχομένως και τελικά διακινούνται “βαφτισμένα”, στη νοθεία του τυριού ΦΕΤΑ ή άλλων τυριών με αγελαδινό γάλα οιασδήποτε μορφής, όπως συμπυκνωμένο ή σκόνη πρωτεϊνών. Στην “ελληνοποίηση”, εκτός από γάλα, και άλλων γαλακτοκομικών πρώτων υλών (όπως τυρομάζα “μπασκί”, συμπυκνωμένο ή κατεψυγμένο ή σκόνη γάλα, πρωτεΐνες κ.τ.λ.) και τελικών προϊόντων (κυρίως τυριά), είτε μέσα από τη χρήση τους σε προϊόντα ΠΟΠ είτε και σε άλλα προϊόντα, τα οποία διακινούνται ως “ελληνικά προϊόντα”, σύμφωνα με όλα όσα έδωσε στη δημοσιότητα ο Λευτέρης Αυγενάκης. 

Η ηλεκτρονική τιμολόγηση

Όπως αναφέρεται στην απάντηση το υπουργείο χρησιμοποιεί κάθε πρόσφορο μέσον που προσφέρει η τεχνολογία για να ενίσχυση των ελέγχων αλλά «σε κάθε περίπτωση, βασική στόχευση του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων είναι η σε μεγαλύτερο βαθμό στελέχωση του ελεγκτικού μηχανισμού με προσωπικό και η ενίσχυση αυτού με σύγχρονα εργαλεία ελέγχου. Ένα από αυτά είναι και η ηλεκτρονική τιμολόγηση και η διασύνδεση του υπουργείου με αυτή, που αναμένεται να μειώσει την παραβατικότητα», όπως επισημαίνεται.

Παρακάτω, διευκρινίζεται πως αξιοποιώντας την κείμενη νομοθεσία γίνονται έλεγχοι από τον ΕΛΓΟ ΔΗΜΗΤΡΑ και όπου διατυπώνονται παρατυπίες ή παραβάσεις της ενωσιακής ή εθνικής νομοθεσίας, επιβάλλονται διοικητικές κυρώσεις και πρόστιμα.
Την τετραετία 2020-2023 παραπέμφθηκαν στην Πρωτοβάθμια Επιτροπή Εξέτασης Παρατυπιών και Παραβάσεων, 86 υποθέσεις για τυροκομικά προϊόντα (όχι απαραίτητα για νοθευμένη φέτα).

Από την Πρωτοβάθμια Επιτροπή Εξέτασης Παρατυπιών και Παραβάσεων, την τετραετία 2020-2023, έχουν εξεταστεί συνολικά 178 υποθέσεις, που αντιστοιχούν σε 120 επιχειρήσεις και έχουν επιβληθεί από την Πρωτοβάθμια Επιτροπή Εξέτασης Παρατυπιών και Παραβάσεων πρόστιμα, ύψους περίπου 1.275.000 ευρώ.
Η συντριπτική πλειοψηφία των υποθέσεων που εξετάστηκαν (164 υποθέσεις), αφορούν σε τυροκομικά προϊόντα και τα πρόστιμα που έχουν επιβληθεί από την Πρωτοβάθμια Επιτροπή Εξέτασης Παρατυπιών και Παραβάσεων είναι 1.108.700 ευρώ. Από τα πρόστιμα αυτά, τα 101.000 ευρώ έχουν είτε εισπραχθεί είτε διαβιβαστεί στην Οικονομική Υπηρεσία του ΥΠΑΑΤ για τη βεβαίωσή τους στην εφορία. Για τα υπόλοιπα πρόστιμα η είσπραξή τους θα δρομολογηθεί, όταν ολοκληρωθεί η εξέταση των υποθέσεων από τη Δευτεροβάθμια Επιτροπή Εξέτασης Παρατυπιών και Παραβάσεων, στην οποία έχουν προσφύγει με ένστασή τους οι επιχειρήσεις και εκκρεμεί είτε η εξέτασή τους είτε η ολοκλήρωση της διαδικασίας έκδοσης των αποφάσεων.

Επί πλέον από τις 18-1-2024, και ύστερα από εντολή του υπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, Λευτέρη Αυγενάκη, διενεργούνται σαρωτικοί έλεγχοι στο γάλα και στα προϊόντα αυτού, με γνώμονα την προστασία και στήριξη των Ελλήνων κτηνοτρόφων, της ελληνικής γαλακτοβιομηχανίας και των Ελλήνων καταναλωτών. 

Πιο συγκεκριμένα, οι εν λόγω έλεγχοι γίνονται σε συγκεκριμένα σημεία της χώρας, όπως στα σημεία λιανικού εμπορίου, σε αλυσίδες supermarket, στις πύλες εισόδου της χώρας, σε βυτιοφόρα μεταφοράς γάλακτος και όπου αλλού απαιτηθεί, από μικτά κλιμάκια της Γενικής Διεύθυνσης Τροφίμων του ΥΠΑΑΤ, του ΕΛΓΟ-ΔΗΜΗΤΡΑ και του ΕΦΕΤ, με τη συνδρομή αστυνομικών, λιμενικών και δικαστικών αρχών- όπου κρίνεται αναγκαίο.

Ήδη, φορείς του χώρου, όπως η Εθνική Διεπαγγελματική Οργάνωση του Κρέατος και του Τομέα της Κτηνοτροφίας (Ε.Δ.Ο.ΤΟ.Κ.Κ.), ο Σύνδεσμος Ελληνικής Κτηνοτροφίας (Σ.Ε.Κ.), η Εθνική Ένωση Αγροτικών Συνεταιρισμών (ΕΘ.Ε.Α.Σ.) κ.ά., εκφράζουν την ικανοποίησή τους για τους ελέγχους που διενεργεί το ΥΠΑΑΤ.

Συμπερασματικά, αυτό που προκύπτει είναι ότι το ΥΠΑΑΤ, μέσω της αρμόδιας υπηρεσίας του (Διεύθυνση Συστημάτων Ποιότητας και Βιολογικής Γεωργίας-Τμήμα ΠΟΠ, ΠΓΕ, ΕΠΙΠ) προβαίνει στις δέουσες ενέργειες για την εξασφάλιση της προστασίας της ονομασίας ΦΕΤΑ από σφετερισμούς τόσο στην Ε. Ένωση όσο και σε τρίτες χώρες κατά περίπτωση, γεγονός που διαφυλάττει τη φήμη της και τα συμφέροντα των Ελλήνων παραγωγών.

ΣΕΚ

«Προστατέψτε μας από αθέμιτες πρακτικές»

Πρόσφατα, η διοίκηση του Συνδέσμου Ελληνικής Κτηνοτροφίας σε μία αναλυτική επιστολή της, αναφέρθηκε και στο θέμα των ελληνοποιήσεων ζητώντας: «Προστασία των τιμών παραγωγού από τις αθέμητες εμπορικές πρακτικές, ολοκλήρωση από το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων της διαδικασίας των ελεγκτικών μηχανισμών και άμεση εφαρμογή του “ΑΡΤΕΜΙΣ 2”. Μάλιστα, ο ΣΕΚ αναφερόμενος στα μέτρα που έχει ανακοινώσει η κυβέρνηση προς τους αγρότες και τους κτηνοτρόφους της χώρας, υποστήριξε πως «σχεδόν κανένα από τα αιτήματα μας δεν ικανοποιεί η κυβέρνηση» και δήλωσε τη στήριξη της στα μπλόκα των αγροτών. 

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News