Ερείπια Αρκαλοχώρι

Βασίλης Κεγκέρογλου: ‘’Με βάζουν σε σκέψεις οι καθυστερήσεις πληρωμών’’

Κρήτη
Βασίλης Κεγκέρογλου: ‘’Με βάζουν σε σκέψεις οι καθυστερήσεις πληρωμών’’

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

‘’Με χρεώσεις στους πληγέντες κι η χορήγηση των άτοκων δανείων που ξεκινούν οι τράπεζες’’ όπως λέι ο Σύλλογος Σεισμόπληκτων η ‘’Ελπίδα’’  

Επιστολή στον Υπουργό Εθνικής Οικονομίας - Οικονομικών Κωστή Χατζηδάκη, με κοινοποίηση στο Υπουργείο Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας, απέστειλε ο Δήμαρχος Μινώα Πεδιάδας Βασίλης Κεγκέρογλου, ζητώντας την απαλλαγή από την πληρωμή του ΕΝΦΙΑ και τη φετινή χρονιά καθώς και την επαναφορά του επιδόματος ενοικίου που αφορά όλους τους σεισμόπληκτους και ιδιαίτερα όλους όσους συνεχίζουν να ζουν σε κόκκινα και κίτρινα κτίρια με κίνδυνο της ζωής τους.

Αναλυτικά η επιστολή του Δημάρχου:

«Σε πλήρη αδράνεια βρίσκεται ως σήμερα η αποκατάσταση των σεισμόπληκτων κτιρίων στο Δήμο Μινώα Πεδιάδας. Μέχρι σήμερα μιλάμε για την χορήγηση ελάχιστων αδειών ανοικοδόμησης, με αποτέλεσμα η αποκατάσταση των πληγέντων κτιρίων να έχει «βαλτώσει» και η συγκεκριμένη διαδικασία, φαίνεται ότι θα κρατήσει χρόνια. Είναι χαρακτηριστικό πως - όπως αναφέρει ο Σύλλογος Σεισμοπλήκτων Δήμου Μινώα Πεδιάδας «Η Ελπίδα»- από το σύνολο των 3000 κατατεθειμένων φακέλων έχουν εγκριθεί μόλις 75, αποτυπώνοντας με τον πλέον χαρακτηριστικό τρόπο, τη βραδυπορία της αποκατάστασης.

Στο πλαίσιο αυτό, ζητάμε την ικανοποίηση του δίκαιου αιτήματος των σεισμόπληκτων δημοτών για την απαλλαγή από την πληρωμή του ΕΝΦΙΑ και τη φετινή χρονιά, καθώς δεν είναι δυνατόν η Πολιτεία να ζητά ΕΝΦΙΑ για κατεστραμμένα κτήρια τα οποία κατά βάση με δική της υπαιτιότητα δεν έχουν αποκατασταθεί. Παράλληλα ζητάμε μέχρι την αποκατάσταση τους, την καταβολή της τελευταίας δόσης της κρατικής συνδρομής στους σεισμόπληκτους.

Είναι τουλάχιστον αδιανόητο δημότες, οι οποίοι χωρίς δική τους ευθύνη και υπαιτιότητα που, είτε ζουν ως σήμερα σε οικίσκους, είτε συμβιώνουν με συγγενικά τους πρόσωπα, είτε είναι αναγκασμένοι να ενοικιάζουν σπίτια χωρίς να έχουν πάρει καμία επιδότηση ενοικίου, να καλούνται να πληρώσουν ΕΝΦΙΑ για κατοικίες τις οποίες αναγκάστηκαν να εγκαταλείψουν και για καταστήματα που εκ των πραγμάτων έχουν χαρακτηριστεί από την Πολιτεία, ως ακατάλληλα και επικίνδυνα προς χρήση.

Παράλληλα θα θέλαμε να σας επιστήσουμε την προσοχή για την ύπαρξη - εξαιτίας αυτής της διαμορφωθείσας κατάστασης - μεγάλων δημοσιονομικών απωλειών, αφού η καθυστέρηση αδειοδότησης προκαλεί την ανάγκη συνέχισης λειτουργίας των οικισμών προσωρινής διαβίωσης αλλά και της καταβολής επιδόματος ενοικίου. Για όλα τα παραπάνω ζητάμε την άμεση λήψη μέτρων στην κατεύθυνση της ουσιαστικής στήριξης των σεισμόπληκτων πολιτών του Δήμου Μινώα Πεδιάδας, την απαλλαγή από τον ΕΝΦΙΑ και την επαναφορά του επιδόματος ενοικίου που αφορά όλους τους σεισμόπληκτους και ιδιαίτερα όσους συνεχίζουν να ζουν σε κόκκινα και κίτρινα κτίρια με κίνδυνο της ζωής τους».
 

Βασίλης Κεγκέρογλου στο Ράδιο 98.4: ‘’Οι όποιες καθυστερήσεις με προβληματίζουν για την πορεία των δημοσιονομικών’’.
Στα λόγια κατά τον ίδιο, η δέσμευση του Χρήστου Τριαντόπουλου περί ενίσχυσης του ανθρώπινου δυναμικού του ΤΑΕΦΚ, με χιλιάδες φακέλους σε εκκρεμότητα και καμία ελπίδα προς το παρόν περί απλούστευσης  των διαδικασιών.

Σε τηλεδιάσκεψη έχει καλέσει αύριο τη Δημοτική Αρχή το Υπουργείο Προστασίας του Πολίτη, αλλά χωρίς να έχει ενημερώσει για το αντικείμενο αυτής.

Ανακοίνωση του Συλλόγου ‘’Ελπίδα’’ για τα άτοκα δάνεια

…Επιφυλακτικός ο Σύλλογος ‘’Ελπίδα’’ για τα άτοκα δάνεια επιδιόρθωσης των σπιτιών καθώς στην πρώτη χορήγηση μετά το σεισμό το 2021, τα πιστωτικά ιδρύματα διευκρινίζουν ότι όλοι οι πληγέντες από φυσικές καταστροφές (Σεισμοπαθείς, πλημμυροπαθεείς, πυροπαθείς), θα χρεώνεται:

1. με έξοδα κατάρτισης φακέλου.

2. με έξοδα προσημείωσης όταν το άτοκο δάνειο ξεπερνάει το ποσό των 10.000 ευρώ.

3. Με έξοδα άρσης προσημείωσης όταν ολοκληρωθεί η διαδικασία.

 

Αναλυτικά η ανακοίνωση:

Θα θέλαμε να σας ενημερώσουμε πως έπειτα από προσπάθειες πολλών μηνών και κατόπιν συντονισμένων πιέσεων, παρεμβάσεων και επωνύμων καταγγελιών από συμπολίτες μας αλλά και του συλλόγου μας σε διάφορους αρμόδιους φορείς όπως η Ένωση Ελληνικών Τραπεζών (επιστολή στις 25/04/2023), Συνήγορο Πολίτη (επιστολή στις 25/04/2023), Συνήγορο του Καταναλωτή (επιστολή και απάντηση 28/04/2023) ΔΟΘΗΚΕ το πρώτο άτοκο δάνειο για επισκευή/ανακατασκευή δικσιούχου που είχε υποστεί ζημιές από το σεισμό της 27 Σεπτεμβρίου 2021 από ΕΝΑ πιστωτικό ίδρυμα.

Αξίζει να επισημάνουμε εξ όσων γνωρίζουμε, ότι ανάλογο άτοκο δάνειο σε πληγέντες από φυσικές καταστροφές δεν είχε δοθεί απο κανένα πιστωτικό ίδρυμα τα τελευταία χρόνια.

Κατά την πρωτόγνωρη αυτή διαδικασία εντοπίσαμε όμως και τα παρακάτω προβλήματα που αφορούν ΟΛΟΥΣ τους πληγέντες από φυσικές καταστροφές (Σεισμοπαθείς, πλημμυροπαθεείς, πυροπαθείς), έτσι ο/η δικαιούχος του άτοκου δανείου που δικαιούται να λάβει από τα πιστωτικά ιδρύματα θα χρεώνεται:

1. με έξοδα κατάρτισης φακέλου.

2. με έξοδα προσημείωσης όταν το άτοκο δάνειο ξεπερνάει το ποσό των 10.000 ευρώ.

3. Με έξοδα άρσης προσημείωσης όταν ολοκληρωθεί η διαδικασία.

Για όλα τα παραπάνω εμπόδια τα οποία θα δυσχεράνουν, θα επιδεινώσουν την γρήγορη αποκατάσταση καθώς και θα επιφορτίσουν με επιπλέον σημαντικά ποσά τους πληγέντες (σεισμόπληκτους, πλημμυροπαθείς, πυροπαθείς) ζητήθηκε η άμεση διόρθωσή τους και απαλλαγή των πληγέντων από τις επιπρόσθετες επιβαρύνσεις.

Εκ του Δ.Σ

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News