Αγρότες Σύνταγμα

Αγρότες: Ήλθον, είδον και αποχώρησαν ησύχως... Πίσω στα μπλόκα και νέα συνάντηση με Μητσοτάκη

Κρήτη
Αγρότες: Ήλθον, είδον και αποχώρησαν ησύχως... Πίσω στα μπλόκα και νέα συνάντηση με Μητσοτάκη

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Αποφασίζουν απόψε νέες μορφές αγώνα, μετά τη μεγαλειώδη κινητοποίηση στο Σύνταγμα, οι αγρότες της χώρας

Πίσω “στα μπλόκα του αγώνα” επιστρέφουν οι αγρότες και σήμερα το βράδυ θα συζητήσουν σχετικά με τις επόμενες κινήσεις τους, αλλά και τα “κέρδη” τους από τη μεγαλειώδη συγκέντρωση στο Σύνταγμα, όπου πάνω από 8.000 αγρότες με 137 τρακτέρ, πολλά αγροτικά αυτοκίνητα και 48 λεωφορεία, έκαναν την πρωτεύουσα να χορέψει στους ρυθμούς της αγροτικής Ελλάδας. Οι Κρητικοί επέστρεψαν κι αυτοί στο νησί μας και απόψε θα αποφασίσουν τις επόμενες κινήσεις τους, τόσο στα Χανιά και το Ρέθυμνο όσο και στην Ανατολική Κρήτη, με πιθανότερο σενάριο να συνεχίσουν τις κινητοποιήσεις τους!
Οι Θεσσαλοί πάντως, που αποτέλεσαν και το πιο ισχυρό κομμάτι του πανελλήνιου συλλαλητηρίου, φαίνεται πως κέρδισαν μία συνάντηση με τον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη για την ερχόμενη εβδομάδα για ζητήματα που αφορούν τον κάμπο, ο οποίος επλήγη από τη θεομηνία “Ντάνιελ”, καθώς και τη δέσμευση να δοθεί μάχη στις Βρυξέλλες για την Κοινή Αγροτική Πολιτική.
Αξίζει να αναφέρουμε πως όσοι αγρότες είχαν φτάσει στην πρωτεύουσα με τα τρακτέρ τους, τα οποία και στάθμευσαν συντεταγμένα έξω από τη Βουλή στην πλατεία Συντάγματος, διανυκτέρευσαν σε αυτά. Το ίδιο και όσοι είχαν φτάσει με αγροτικά αυτοκίνητα. Τα 48 λεωφορεία που μετέφεραν τον υπόλοιπο κόσμο είχαν επιστρέψει πίσω από τη νύχτα της περασμένης Τρίτης.
Από το νησί είχαν μετάσχει περίπου 200 αγροτοκτηνοτρόφοι από τη Δυτική και Ανατολική Κρήτη, πρωτοστατώντας η Ενωτική Ομοσπονδία Αγροτικών Συλλόγων Ν. Χανίων, οι Αγροτικοί Σύλλογοι Αστερουσίων και Δήμου Ηρακλείου και η Επιτροπή Αγώνα του δήμου Τυμπακίου. 

«Φάνηκε στο χειροκρότημα»...

«Το μεγαλύτερο κέρδος μας ήταν, πως τόσο όταν φτάσαμε στο Σύνταγμα όσο και όταν αποχωρούσαμε, μας χειροκροτούσαν οι απλοί πολίτες. Έχουν πλέον καταλάβει ότι έχουμε δίκιο», τόνισε στο neakriti.gr χθες το βράδυ ο πρόεδρος της Ενωτικής Ομοσπονδίας Αγροτικών Συλλόγων Ν. Χανίων Μανούσος Σταυριανουδάκης. 
«Κάθε μπλόκο σε ολόκληρη τη χώρα θα αποφασίσει ξεχωριστά τις κινήσεις του. Αλλά είναι σίγουρο ότι εμείς εδώ στα Χανιά θα συνεχίσουμε. Και σίγουρα θα οργανώσουμε τη συμμετοχή μας στις κινητοποιήσεις που προγραμματίζονται για τις 28 του μήνα. Πάντως, έγινε ένα πολύ καλό συλλαλητήριο στην Αθήνα. Και μόνο που δεν μπόρεσε κανείς να σαμποτάρει αυτό το συλλαλητήριο, είναι κάτι πάρα πολύ σημαντικό. Βέβαια, από την πλευρά της κυβέρνησης μόνο ψίχουλα έχουμε πάρει. Όμως, το πρώτο ζήτημα που ξεσήκωσε τους αγρότες σε όλη την Ευρώπη ήταν ότι μειώθηκαν οι επιδοτήσεις. Ειδικά εμείς οι κτηνοτρόφοι δεν πρόκειται να πάρουμε τίποτα. Ωστόσο, πιστεύουμε ότι μέσα από αυτές τις πιέσεις, μπαίνουμε σε μία κατεύθυνση να αλλάξει η Κοινή Αγροτική Πολιτική», καταλήγει ο Μανούσος Σταυριανουδάκης.

«Είμαστε ανυποχώρητοι»«Εάν δεν δοθούν λύσεις στα προβλήματα του αγροτικού κόσμου ο αγώνας θα συνεχιστεί» είχε ξεκαθαρίσει κατά την ομιλία του στη λαοθάλασσα στο Σύνταγμα, ο πρόεδρος της Ενωτικής Ομοσπονδίας Αγροτικών Συλλόγων Καρδίτσας (Ε.Ο.Α.Σ.Κ.) Κώστας Τζέλας. Ανέφερε για ακόμη μια φορά τα κύρια αιτήματα των αγροτών, μεταξύ των οποίων είναι το αφορολόγητο αγροτικό πετρέλαιο, τα φθηνό αγροτικό ρεύμα, η πάταξη των ελληνοποιήσεων αλλά και η αναθεώρηση της ΚΑΠ.
«Ζητάμε όλοι να θεσπιστεί αφορολόγητο πετρέλαιο για τους αγρότες» είπε.
Σε ό, τι αφορά το αγροτικό ρεύμα, ο κ. Τζέλας είπε ότι θα πρέπει να πέσει στα 7 λεπτά ανά κιλοβατώρα, υπογραμμίζοντας ότι «το απαιτούμε και θα το κερδίσουμε».
Στα αιτήματα του αγροτικού κόσμου βρίσκεται, όπως επισήμανε, και η επιδότηση για την αγορά λιπασμάτων, ζωοτροφών και αγροεφοδίων. «Μέσα από κάτι τέτοια θα μπορέσουμε να παράγουμε φθηνά αγροτικά προϊόντα» τόνισε.
Ζήτησε ακόμη μια φορά να μπει ένα τέλος στις ελληνοποιήσεις, ενώ σε αναφορά του για την ΚΑΠ, υπογράμμισε ότι δεν «έχουμε καμία απάντηση και ουσιαστική λύση» απαιτώντας την επαναφορά του “πρασινίσματος”.
«Κάθε φορά που γίνεται αναθεώρηση της ΚΑΠ, εμείς γινόμαστε φτωχότεροι. Φεύγουμε από τα χωριά και τα χωράφια μας» κατέληξε.

 

Το αγροτικό ζήτημα στις Βρυξέλλες με πρωτοβουλία Μητσοτάκη

 

Ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, σε όλους τους τόνους διαμηνύει πλέον πως και ο ίδιος θα δώσει μάχη στις Βρυξέλλες για την Κοινή Αγροτική Πολιτική. Όπως έχει ήδη ανακοινωθεί, τα έξι σημεία στα οποία ζητά παρέμβαση η Αθήνα ατύπως έχουν ήδη γίνει αποδεκτά από τις Βρυξέλλες και μένει το επίσημο σκέλος.
Μεταξύ αυτών είναι οι αλλαγές για τις άμεσες ενισχύσεις και παρεμβάσεις για την αγροτική ανάπτυξη.
Σύμφωνα με πληροφορίες την ερχόμενη Δευτέρα θα συνεδριάσει το Συμβούλιο Υπουργών Γεωργίας. Και αμέσως μετά θα υπάρξει δείπνο εργασίας με πρωτοβουλία της Ελλάδας.
«Όλες αυτές οι κινητοποιήσεις, προφανώς είναι ένα μήνυμα προς όλους, και σε εμάς να κάνουμε ακόμη περισσότερα, θεωρώ ότι έχουμε κάνει πάρα πολλά, πάντα στα δημοσιονομικά όρια που υπάρχουν. Ξεκαθαρίζουμε ότι αυτή τη στιγμή δεν υπάρχουν άλλα δημοσιονομικά περιθώρια για να δοθεί κάτι στους αγρότες εν είδει επιχορήγησης» τόνισε ο υφυπουργός παρά τω πρωθυπουργώ και κυβερνητικός εκπρόσωπος Παύλος Μαρινάκης σε συνέντευξή του.
Μεταξύ άλλων πρόσθεσε ότι «βλέπω μια πολύ μεγάλη αξιοπρέπεια σε αυτές τις κινητοποιήσεις των αγροτών που έχουν γίνει και συντεταγμένα και με συγκεκριμένα αιτήματα».
Επισήμανε ότι η κυβέρνηση του Κυριάκου Μητσοτάκη μείωσε το ΦΠΑ για τις ζωοτροφές και για τα λιπάσματα, μείωσε τον εισαγωγικό συντελεστή για τον φόρο εισοδήματος των αγροτών από το 22% στο 9%, έδωσε 1,2 δισ. ευρώ μέσω του ΕΛΓΑ στους αγρότες και τώρα προχωρά σε δίκαιες παροχές. «Το 2016, λοιπόν, καταργήθηκε ο μόνιμος μηχανισμός επιστροφής του ΕΦΚ και από τότε μέχρι σήμερα έχουν αυτό το πολύ λογικό αίτημα. Για τρίτη χρονιά δίνεται προσωρινά, 82 εκατ. ευρώ είναι το δημοσιονομικό κόστος και στη συζήτηση με τον πρωθυπουργό αναγνώρισε ότι αυτό αποτελεί λογικό αίτημα και έχει υποσχεθεί ότι για το 2025 και μετά ξεκινά η συζήτηση με τη συμμετοχή των αγροτών, να γίνει με δικαιότερο και μόνιμο τρόπο» ανέφερε.

 
 

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News