paralia, diakopes, thalassa
Φωτ. αρχείου

Η Λαϊκή Συσπείρωση Κρήτης ζητά την απόσυρση του νομοσχεδίου για τους αιγιαλούς

Κρήτη
Η Λαϊκή Συσπείρωση Κρήτης ζητά την απόσυρση του νομοσχεδίου για τους αιγιαλούς

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Η Λαϊκή Συσπείρωση Κρήτης με ανακοίνωσή της επισημαίνει την έντονη αντίθεσή της στο νομοσχέδιο που κατέθεσε η κυβέρνηση για αιγιαλό και παραλίες, το οποίο όπως τονίζει προωθεί την παραπέρα εμπορευματοποίηση περισσότερων παραλιακών εκτάσεων, σε βάρος του λαού και της προστασίας του περιβάλλοντος

«Εμποδίζει την ελεύθερη και δωρεάν πρόσβαση του λαού σε παραλίες», τονίζει σε ανακοίνωσή της η Λαϊκή Συσπείρωση Κρήτης, προτείνοντας «Ως «Λαϊκή Συσπείρωση» θεωρούμε ότι το περιφερειακό συμβούλιο, ως πολιτικό όργανο,  οφείλει να εκφράσει την αντίθεσή του στο νέο νομοσχέδιο, ως ένα ακόμα βήμα για κλειστές για το λαό παραλίες, ως ένα ακόμα βήμα περιβαλλοντικής καταστροφής και  προτείνουμε το παρακάτω ψήφισμα:

«Το Περιφερειακό Συμβούλιο εκφράζει την αντίθεσή του στο νομοσχέδιο για αιγιαλό και παραλίες και ζητά την απόσυρσή του. Διαφωνούμε με την παραπέρα εμπορευματοποίηση περισσότερων παραλιακών εκτάσεων, σε βάρος των δικαιωμάτων του λαού και σε βάρος της προστασίας του περιβάλλοντος». 

Οι περιφερειακοί σύμβουλοι της «Λαϊκής Συσπείρωσης» Κρήτης: Αλέκος Μαρινάκης, Δημήτρης Βρύσαλης και Νίκος Μανουσάκης εξέδωσαν την ακόλουθη ανακοίνωση:

«Το νομοσχέδιο που κατέθεσε η κυβέρνηση για αιγιαλό και παραλίες προωθεί την παραπέρα εμπορευματοποίηση περισσότερων παραλιακών εκτάσεων, σε βάρος του λαού και της προστασίας του περιβάλλοντος.

Συγκεκριμένα, θα έχει αρνητικές επιπτώσεις στο περιβάλλον, αφού υπονομεύει παράλιες ζώνες με ιδιαίτερη περιβαλλοντική σημασία, καθώς περιλαμβάνει νέους όρους για αξιοποίηση παραλιών ιδιαίτερου φυσικού κάλους Natura και παραλιών σε αρχαιολογικούς χώρους. (πχ τα ομπρελοκαθίσματα μπορούν να καταλαμβάνουν μέχρι 30%  της παραχωρούμενης έκτασης αν πρόκειται για προστατευόμενους αιγιαλούς και παραλίες, δηλαδή παραλίες που βρίσκονται σε περιοχές Natura και δεν έχουν χαρακτηριστεί απάτητες).

Αντί να περιορίζει, επιβραβεύει και νομιμοποιεί την καταπάτηση παραλιών και αιγιαλού και την κατάληψή τους από μεγάλες τουριστικές επιχειρήσεις.  

Εμποδίζει την ελεύθερη και δωρεάν πρόσβαση του λαού σε παραλίες. Πρόκειται για την πολιτική, που έχουν υπηρετήσει όλες οι μέχρι σήμερα κυβερνήσεις, η οποία έχει οδηγήσει σε περιφραγμένες παραλίες, γεμάτες με χιλιάδες ομπρελοκαθίσματα, ηχορύπανση και πολυτελείς εγκαταστάσεις εστίασης - τουρισμού για υψηλά βαλάντια, σε βάρος των δικαιωμάτων στην αναψυχή, την άθληση, την ξεκούραση, των εργαζόμενων, των λαϊκών στρωμάτων, που αδυνατούν να καταβάλλουν τα τεράστια αντίτιμα.

Το νομοσχέδιο της κυβέρνησης  έρχεται, για πρώτη φορά, να καταργήσει και το ιστορικό όριο του ελάχιστου πλάτους παραλίας 30 μέτρων, που θα οδηγήσει σε «τερατουργήματα». Παράλληλα, προβλέπει τη διαχείριση της επιχειρηματικής δράσης στις παραλίες απευθείας απ’ το υπουργείο οικονομικών μέσω της ΕΤΑΔ, εξέλιξη που απ’ τη μία επιταχύνει τη συγκέντρωση της εκμετάλλευσης των παραλιών σε λίγα χέρια με κεντρικές συμφωνίες με το ΥΠΟΙΚ και απ’ την άλλη θωρακίζει ακόμα περισσότερο την επιχειρηματική δραστηριότητα από τις εντεινόμενες αντιδράσεις των τοπικών κοινωνιών, ενάντια στην απαγόρευση χρήσης των παραλιών από τον λαό.

Ως «Λαϊκή Συσπείρωση» θεωρούμε ότι το περιφερειακό συμβούλιο, ως πολιτικό όργανο,  οφείλει να εκφράσει την αντίθεσή του στο νέο νομοσχέδιο, ως ένα ακόμα βήμα για κλειστές για το λαό παραλίες, ως ένα ακόμα βήμα περιβαλλοντικής καταστροφής και  προτείνουμε το παρακάτω ψήφισμα:

«Το Περιφερειακό Συμβούλιο εκφράζει την αντίθεσή του στο νομοσχέδιο για αιγιαλό και παραλίες και ζητά την απόσυρσή του. Διαφωνούμε με την παραπέρα εμπορευματοποίηση περισσότερων παραλιακών εκτάσεων, σε βάρος των δικαιωμάτων του λαού και σε βάρος της προστασίας του περιβάλλοντος.». 

 

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News