Προορισμός χιλιάδων μεταναστών που ήδη περιμένουν στα παράλια της Λιβύης είναι η Γαύδος και η νότια Κρήτη. Το επιβεβαιώνουν μετανάστες που καταφθάνουν κατά κύματα από το περασμένο φθινόπωρο στο ακριτικό νησί ενώ και τα στοιχεία των αφίξεων που βλέπουν το φως της δημοσιότητας, δείχνουν πως ένας στους δέκα πανελλαδικά, αποβιβάζεται στις νότιες ακτές.
Μόνο το πρώτο δίμηνο του έτους καταγράφηκαν έντεκα περιστατικά και αποβιβάστηκαν 634 μετανάστες στα νότια της Κρήτης, όταν ολόκληρο το 2023 είχαν αποβιβαστεί 798 σε είκοσι ένα περιστατικά.
Η αντιδήμαρχος Κοινωνικής Πολιτικής του Δήμου Χανίων κ. Ελένη Ζερβουδάκη που χειρίζεται κάθε φορά τα ζητήματα εξασφάλισης χώρου, σίτισης και ότι προϋποθέτει μια άφιξη μεταναστών και η οποία είναι σε συνεργασία με τις λιμενικές αρχές, ανέφερε στο neakriti.gr ότι «από δω και πέρα που ο καιρός θα καλυτερεύει, να περιμένετε ότι θα έχουμε ένα τεράστιο μεταναστευτικό κύμα. Από τις αναφορές των ίδιων των ανθρώπων, φαίνεται ότι πίσω υπάρχουν περίπου 4.000 άνθρωποι οι οποίοι περιμένουν να έρθουν προς τα εδώ».
Η κ. Ζερβουδάκη σημείωσε πως «πρόκειται για ένα ταξίδι 180 ναυτικών μιλίων από το Τομπρούκ της Λιβύης, κυρίως με Αιγύπτιους, οικονομικούς μετανάστες που στοιβαγμένοι σε πλωτά πέντε μέτρων, διασχίζουν το Λυβικό πέλαγος».
Η δήμαρχος Γαύδου έχει ενημερώσει εδώ και καιρό το υπουργείο Μετανάστευσης και Ασύλου και κάθε αρμόδιο ότι υπάρχει μια νέα πραγματικότητα. «Πρέπει να το πούμε ξεκάθαρα γιατί δεν έχει γίνει κατανοητό. Έχει ανοίξει ένας καινούριος δρόμος από τη μεριά τη δικιά μας, από τη Γαύδο. Οι μετανάστες που φθάνουν στο νησί λένε και οι ίδιοι ότι έχουν προορισμό τη Γαύδο και την Κρήτη. Έχουμε απευθυνθεί στο υπουργείο μετανάστευσης και ασύλου να θέσουμε το θέμα, να τους ευαισθητοποιήσουμε και να σημάνουμε το καμπανάκι ότι υπάρχει και εδώ πρόβλημα», υπογραμμίζει η κ. Λίλιαν Στεφανάκη.
Η Ένωση Προσωπικού Λιμενικού Σώματος Δυτικής Κρήτης χτυπά "καμπανάκι" προς τα συναρμόδια υπουργεία για την υποστελέχωση των υπηρεσιών που είναι επιφορτισμένες κάθε φορά με το έργο της διάσωσης, περισυλλογής και καταγραφής των μεταναστών που εντοπίζονται είτε στα παράλια της Γαύδου είτε στην ευρύτερη θαλάσσια περιοχή. Ο πρόεδρος της Ένωσης κ. Βασίλης Κατσικανδαράκης δήλωσε ότι «από το φθινόπωρο έχει ξεκινήσει αυτή η αυξημένη ροή και μέσα στο 2024 έχουμε έντεκα περιστατικά. Είναι πλέον ξεκάθαρο ότι η νότια Κρήτη και ιδιαίτερα η Γαύδος αποτελεί πλέον τη νέα πύλη εισόδου και είναι στόχος των κυκλωμάτων που διακινούν ανθρώπους μέσω των δικών μας παραλίων».
Το ζήτημα της ενίσχυσης των υπηρεσιών του λιμενικού σώματος είναι απολύτως κρίσιμο για μια χωρίς απρόοπτα διαχείριση του μεγάλου αριθμού μεταναστών που φθάνει στην Κρήτη και στη Γαύδο. Όπως σημειώνει εξάλλου ο κ. Κατσικανδαράκης, «από μόνοι τους οι σταθμοί δεν μπορούν να διαχειριστούν τέτοιες ροές. Και το μεγάλο βάρος πέφτει στις κεντρικές υπηρεσίες όπως του Κεντρικού Λιμεναρχείου Χανίων που διαθέτει μεγάλο αριθμό στελεχών για να φέρουν σε πέρας όλη τη διαδικασία».
Συνδικαλιστές του κλάδου ζητούν άμεση αποκατάσταση των οργανικών θέσεων των Λιμενικών Σταθμών Παλαιόχωρας, Χώρας Σφακίων και Αγίας Γαλήνης όπου οι ελλείψεις φθάνουν το 50%, καθώς και την ενίσχυση των πλωτών μέσων με διπλά πληρώματα. «Τα δύο πλωτά που διαθέτουμε στην περιοχή μας, Αγία Γαλήνη και Παλαιόχωρα, αποτελούνται από μονά πληρώματα, δηλαδή δεν έχουν αντικαταστάτες και καλούνται να ανταπεξέλθουν σε όλα τα περιστατικά που θα τύχουν, τα οποία μπορεί να είναι συνεχόμενα, πολύωρα και όλο αυτό έχει μια φυσική κόπωση και ψυχική και σωματική και είναι αδύνατο να ανταπεξέλθουν» εξηγεί ο πρόεδρος της Ένωσης Προσωπικού Λιμενικού Σώματος Δυτικής Κρήτης.
Δυσβάσταχτο το κόστος φιλοξενίας - 128.502 ευρώ σε 4 χρόνια
Την ίδια ώρα ο Δήμος Χανίων καθιστά σαφές πως σε ενδεχόμενες νέες αφίξεις θα μπορεί για τις επόμενες δεκαπέντε ημέρες να διαθέσει τις Παιδικές Κατασκηνώσεις του Καλαθά ως χώρο φιλοξενίας μεταναστών. Με το υπουργείο Μετανάστευσης και Ασύλου να μην ανταποκρίνεται στο αίτημα για οικονομική ενίσχυση, ήδη το βάρος που έχει σηκώσει είναι δυσβάσταχτο. «Σύντομα θα κληθούμε από το υπουργείο Εργασίας να προβούμε σε εργασίες συντήρησης των κατασκηνώσεων για να είμαστε έτοιμοι τη νέα κατασκηνωτική περίοδο. Όμως και οικονομικά, ο δήμος δεν αντέχει άλλο. Κάθε φορά ακόμα και για τις δύο μέρες που θα μείνουν, σε σαράντα άτομα, θέλουμε γύρω στις 20.000 ευρώ. Ρούχα, ένδυση, υπόδηση, φαγητό», εξηγεί η αντιδήμαρχος Κοινωνικής Πολιτικής κ. Ελένη Ζερβουδάκη.
Αποκαλυπτικά είναι τα στοιχεία της Κοινωνικής Υπηρεσίας του Δήμου Χανίων για το ύψος των δαπανών που αφορούν στη φιλοξενία μεταναστών. Μόνο για το πρώτο δίμηνο του 2024 έχουν δαπανηθεί 19.221 ευρώ τη στιγμή που συνολικά το 2023 δαπανήθηκαν 22.398 ευρώ, το δε συνολικό ποσό που έχει διαθέσει από δικούς του πόρους ο δήμος για να φιλοξενήσει καραβάνια μεταναστών ανέρχεται από το 2020 μέχρι σήμερα σε 128.502 ευρώ.