Απογευματινά χειρουργεία: Νέες αντιδράσεις από τους εργαζόμενους στην Κρήτη – «Σε ποια ΜΕΘ, σε ποιους θαλάμους και με ποιους γιατρούς;»

Κρήτη
Απογευματινά χειρουργεία: Νέες αντιδράσεις από τους εργαζόμενους στην Κρήτη – «Σε ποια ΜΕΘ, σε ποιους θαλάμους και με ποιους γιατρούς;»

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

«Ο “τιμοκατάλογος” για τα επί πληρωμή απογευματινά χειρουργεία στο ΕΣΥ, που ανακοίνωσε περιχαρής ο υπουργός Υγείας Άδωνις Γεωργιάδης, αποτυπώνει με τον πιο κυνικό τρόπο τι σημαίνει για τους ασθενείς και όλον τον λαό η εμπορευματοποίηση της Υγείας», δηλώνει ο πρόεδρος των Εργαζομένων του ΠΑΓΝΗ Δημήτρης Βρύσαλης

Σε ένα μήνα ξεκινούν τα απογευματινά χειρουργεία, ενώ άμεσα προκηρύσσονται 1.600 θέσεις γιατρών στα νοσοκομεία της χώρας. Αυτό ανακοίνωσε χθες ο υπουργός Υγείας, Άδωνις Γεωργιάδης, προκαλώντας νέες αντιδράσεις των φορέων των υγειονομικών της Κρήτης.

Ο κ. Γεωργιάδης αναφέρθηκε και στη λίστα χειρουργείων, η οποία είναι σε ισχύ από την 1η Φεβρουαρίου, αλλά δεν είναι ακόμα σε κοινή θέα, λέγοντας πως «σε τρεις μήνες θα δημοσιοποιείται η λίστα, ώστε να γνωρίζουν και οι πολίτες με απόλυτη διαφάνεια πόσο χρόνο θα πρέπει να αναμένουν για το τακτικό τους χειρουργείο, ανάλογα με το ποια κλινική θα επιλέξουν. Αυτό θα δώσει κίνητρα και στις κλινικές να εργαστούν πιο αποτελεσματικά και με ευγενή άμιλλα».

Αναλυτικότερα, ο υπουργός Υγείας επεσήμανε ότι ο μέσος χρόνος αναμονής έπεσε στο 1/3 για τα πρωινά ιατρεία του ΕΣΥ, σε σχέση με το πόσο ήταν πριν από 20 χρόνια που θεσπίστηκαν τα απογευματινά ιατρεία, λέγοντας ότι οι ίδιες αντιδράσεις υπήρξαν και όταν θεσπίστηκαν τα απογευματινά ιατρεία στο ΕΣΥ.

 

6 κατηγορίες επεμβάσεων και κόστος για τον πολίτη

 

Αναλύοντας τα στοιχεία με βάση τα οποία θα λειτουργήσουν τα απογευματινά χειρουργεία, ο υφυπουργός Υγείας Μάριος Θεμιστοκλέους τόνισε πως τα απογευματινά χειρουργεία εφαρμόζονται σε όλα τα δημόσια συστήματα Υγείας και σημαίνουν καλύτερη υγεία και ποιότητα υπηρεσιών.

«Σήμερα», όπως είπε, «περιμένουν να χειρουργηθούν 7,6 εκατ. πολίτες με αναμονή 12 μήνες στη Βρετανία. Όσον αφορά στη χώρα μας», τόνισε χαρακτηριστικά πως «κάναμε εκκαθάριση, το 38% είχε χειρουργηθεί ή δεν είχε πια λόγο για χειρουργείο.

Τώρα οι γιατροί καταχωρούν μόνο ηλεκτρονικά και σε 6 μήνες, με τη βοήθεια της ΗΔΙΚΑ, θα τα ελέγχουμε όλα κεντρικά. Τώρα περιμένουν 102.000 περιστατικά, με το 57%, που αντιστοιχεί σε 58.175 ασθενείς, να περιμένουν πάνω από 4 μήνες. Τα πιο πολλά περιστατικά περιμένουν στη Βόρεια Ελλάδα, όπου καταγράφονται και οι περισσότεροι χρόνο αναμονής».

Όσον αφορά στις επεμβάσεις, η επέμβαση καταρράκτη είναι το 18% του συνόλου και ακολουθεί η αρθροπλαστική γόνατος με 9% και χολοκυστεκτομή με 7%. Όπως έγινε γνωστό, οι ασφαλισμένοι πολίτες θα μπορούν να επιλέξουν κλινική με λιγότερη αναμονή ακόμα και μέσα στο ίδιο το νοσοκομείο.

Οι επεμβάσεις χωρίζονται σε 6 κατηγορίες (πολύ μικρή, μικρή, μεσαία, μεγάλη, βαριά, εξαιρετικά βαριά). Το κόστος για τον πολίτη είναι από 300-2.000 ευρώ. Όπως είπε ο κ. Θεμιστοκλέους, τα απογευματινά χειρουργεία στον μέσο όρο θα κοστίζουν 800 ευρώ σε σχέση με τα 3.500 ευρώ στον ιδιωτικό τομέα για χειρουργό 1 και 2, αναισθησιολόγο, νοσηλευτικό και λοιπό προσωπικό που συμμετέχει.

«Όσα περιστατικά είναι στη λίστα παραπάνω από 4 μήνες θα χειρουργούνται χωρίς επιβάρυνση στα απογευματινά χειρουργεία», τόνισε και είπε πως η χρηματοδότηση θα γίνει από το Ταμείο Ανάκαμψης.

 

«Νομιμοποιούν το “φακελάκι”»

 

«Φτάνουν στο σημείο να βάζουν ταρίφα στην κάθε επέμβαση, νομιμοποιώντας το “φακελάκι” και ωθώντας τον ασθενή να πληρώνει υπέρογκα ποσά, ώστε να μην περιμένει ολόκληρους μήνες», καταγγέλλει στo neakriti.gr, σχολιάζοντας τις νέες ανακοινώσεις της κυβέρνησης, ο πρόεδρος του Σωματείου Εργαζομένων του ΠΑΓΝΗ Δημήτρης Βρύσαλης.

Μάλιστα, έχει εξαγγελθεί για τις 22 του μήνα κλαδική απεργία, ενώ τα ζητήματα αυτά θα τεθούν και στην πανελλαδική απεργία στις 18 του μήνα, με συγκέντρωση στην πλατεία Ελευθερίας.

Σύμφωνα με τον συνδικαλιστή, «με πρόσχημα τις μακροχρόνιες λίστες αναμονής, αποφασιστικό βήμα ενίσχυσης της επιχειρηματικής εμπορευματικής λειτουργίας των κατ’ όνομα δημόσιων νοσοκομείων αποτελούν οι εξαγγελίες της κυβέρνησης για τα ιδιωτικά χειρουργεία. Ο “τιμοκατάλογος” για τα επί πληρωμή απογευματινά χειρουργεία στο ΕΣΥ, που ανακοίνωσε περιχαρής ο υπουργός Υγείας Άδωνις Γεωργιάδης, αποτυπώνει με τον πιο κυνικό τρόπο τι σημαίνει για τους ασθενείς και όλον τον λαό η εμπορευματοποίηση της Υγείας, την οποία έχουν προωθήσει βήμα-βήμα όλες οι κυβερνήσεις διαχρονικά και απογειώνει η σημερινή κυβέρνηση της Ν.Δ.».

Ο Δημήτρης Βρύσαλης συνεχίζει, αναφέροντας πως, «αν ήθελε η κυβέρνηση να μειωθούν οι μακροχρόνιες λίστες αναμονής ώστε οι ασθενείς να χειρουργούνται έγκαιρα στο δημόσιο Σύστημα Υγείας χωρίς να χρειάζεται να πληρώσουν είτε στα απογευματινά επί πληρωμή χειρουργεία των δημόσιων νοσοκομείων, είτε στον ιδιωτικό επιχειρηματικό τομέα, θα προσλάμβανε όλο το αναγκαίο μόνιμο προσωπικό για να λειτουργήσουν οι κλειστές χειρουργικές και τα κρεβάτια ΜΕΘ.

Πώς εξασφαλίζεται ότι θα τηρούνται τα ελάχιστα όρια προδιαγραφών για ασφαλή χορήγηση αναισθησίας; Η απάντηση του υπουργού Υγείας ήταν ωμή και κυνική: «Είναι ρίσκο. Έτσι κι αλλιώς, όλα στη ζωή είναι ρίσκο. Έτσι κι αλλιώς, οι ασθενείς που περιμένουν να χειρουργηθούν χρόνια κινδυνεύουν. “Πάμε και όπου βγει”, δηλαδή. Η ζωή των ασθενών στα... ζάρια».

 

Εύλογα ερωτήματα: Σε ποια ΜΕΘ, σε ποιους θαλάμους και με ποιους γιατρούς;

 

Ο πρόεδρος του Σωματείου Εργαζομένων του ΠΑΓΝΗ βάζει μια σειρά ερωτημάτων, όπως:

- Σε ποια ΜΕΘ θα νοσηλεύονται οι ασθενείς σε περίπτωση μετεγχειρητικών επιπλοκών, με δεδομένο ότι οι υπάρχουσες δεν επαρκούν για να καλύψουν τις τρέχουσες ανάγκες, με ποιο νοσηλευτικό προσωπικό θα στελεχώνονται το απόγευμα οι Μονάδες Μεταναισθητικής Φροντίδας, όταν χρειάζεται το ελάχιστο ένας εκπαιδευμένος νοσηλευτής ανά 3 κρεβάτια;

- Σε ποιους θαλάμους θα νοσηλεύονται οι ασθενείς μετά την ολοκλήρωση του χειρουργείου, όταν δεν υπάρχει σχεδόν κανένα νοσοκομείο που μετά από κάθε εφημερία δεν έχει ράντζα και οι ασθενείς νοσηλεύονται σε θαλάμους κλινικών που δεν έχουν σχέση με το πρόβλημα υγείας για το οποίο έχουν κάνει εισαγωγή;

- Ποιοι γιατροί, ποιος παθολόγος, ποιος καρδιολόγος, ποιος ψυχίατρος, νοσηλευτής, μεταφορέας κ.ά. θα αντιμετωπίσει τυχόν μετεγχειρητικές επιπλοκές; Οι ίδιοι που δεν επαρκούν για να καλύψουν τις τρέχουσες ανάγκες των ασθενών; Ή θα καλούνται ιδιώτες γιατροί, νοσηλευτές και ο ασθενής θα επιβαρύνεται επιπλέον οικονομικά;

Αυτό αποδεικνύεται περίτρανα από την απογευματινή επί πληρωμή λειτουργία των απογευματινών ιατρείων, που δεν μπορείς να βρεις το μεσημέρι κάθε πρώτη του μήνα κανένα πρωινό ραντεβού».

Και προσθέτει αναφέροντας πως «οι πλήρως εξοπλισμένες με χρήματα του λαού χειρουργικές αίθουσες, μηχανήματα, είναι βέβαιο ότι σε μία πορεία θα παραδοθούν στον ιδιωτικό τομέα προς “αξιοποίηση”. Αυτό οραματίζονται. Ιδιωτικές κλινικές εντός των δημόσιων νοσοκομείων. Επιβεβαιώνεται ότι η εφαρμογή των απογευματινών επί πληρωμή χειρουργείων έχει ως στόχο την απαλλαγή του κρατικού προϋπολογισμού από το βάρος της χρηματοδότησης των νοσοκομείων, για να περισσεύει “ζεστό” κρατικό χρήμα για την παντός είδους στήριξη των επιχειρηματικών συμφερόντων, για προκλητικές φοροαπαλλαγές και φοροελαφρύνσεις για πολεμικούς εξοπλισμούς.

Είναι πρόκληση να επικαλούνται τις αντοχές της οικονομίας και τα άδεια ταμεία, όταν πρόκειται για το δικαίωμα του λαού μας σε σύγχρονες απολύτως δωρεάν υπηρεσίες υγείας. Η προσπάθεια της κυβέρνησης και προσωπικά του ίδιου του υπουργού Υγείας για καλλιέργεια κοινωνικού αυτοματισμού θα πέσει στο κενό, δε θα πιάσει τόπο και η προσπάθεια της κυβέρνησης να στρέψει τον λαό εναντίον μας, όταν λέει ότι για να ικανοποιήσει το αίτημά μας για αυξήσεις στους μισθούς μας πρέπει να επιβάλλει έναν επιπλέον ΕΝΦΙΑ. Ας τα πάρει από τις τράπεζες που δικαιούνται αναβαλλόμενο φόρο, ας φορολογήσει τους εφοπλιστές που δικαιούνται φοροαπαλλαγή. Ούτε θα δεχτούμε ο λιγότερο φτωχός να πληρώνει επιπλέον από την τσέπη του στα απογευματινά για να μειωθεί ο χρόνος αναμονής για τους πιο φτωχούς και τους εξαθλιωμένους, οι οποίοι θα περιμένουν στις ψηφιακές λίστες αναμονής».

 

 

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News