ΔΟΞΑΣΤΑΚΗΣ ΜΑΡΙΝΑΚΗΣ ΠΕΔ ΚΡΗΤΗΣ

ΠΕΔ Κρήτης: Η «ακτινογραφία» των συσχετισμών στις εκλογές και η νίκη της παράταξης Μαρινάκη

Κρήτη
ΠΕΔ Κρήτης: Η «ακτινογραφία» των συσχετισμών στις εκλογές και η νίκη της παράταξης Μαρινάκη

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Ο συνδυασμός του δημάρχου Ρεθύμνου επικράτησε του συνδυασμού του δημάρχου Χερσονήσου Ζαχαρία Δοξαστάκη στην κάλπη για τη νέα διοίκηση της ΠΕΔ Κρήτης

Μαρινάκης-Δοξαστάκης σημειώσατε 1 στη “μάχη” για την Περιφερειακή Ένωση Δήμων Κρήτης! Η παράταξη του δημάρχου Ρεθύμνου επικράτησε στη σαββατιάτικη κάλπη για τη νέα διοίκηση της ΠΕΔ Κρήτης, κερδίζοντας 14 έδρες στο 21μελές Δ.Σ. του κορυφαίου αυτοδιοικητικού οργάνου της Κρήτης, έναντι 7 εδρών που πήρε η αντίπαλη παράταξη με επικεφαλής τον Ζαχαρία Δοξαστάκη. 

Οι κάλπες ανέδειξαν πρώτη την παράταξη “Ενιαία Κρήτη” με επικεφαλής τον δήμαρχο Ρεθύμνου Γιώργη Μαρινάκη, συγκεντρώνοντας 72 ψήφους. Δεύτερη βγήκε η παράταξη “Ισχυρή Αυτοδιοίκηση για την Κρήτη” του Ζαχαρία Δοξαστάκη με 48 ψήφους και ακολουθεί η “Λαϊκή Συσπείρωση” με 6 ψήφους, ενώ υπήρχαν και δύο λευκά. 
Η καθαρή πλειοψηφία σε επίπεδο εδρών, στην οποία μεταφράστηκε η διαφορά των 24 ψήφων υπέρ του συνδυασμού του δημάρχου Ρεθύμνου, σηματοδοτεί την ανάδειξη του Γιώργου Μαρινάκη στο “τιμόνι” της ΠΕΔ Κρήτης, αν και εκκρεμεί βεβαίως τυπικά η συγκρότηση του νέου Δ.Σ. σε σώμα. 

Όπως προκύπτει από το αποτέλεσμα της ψηφοφορίας, σημείο- “κλειδί” για την καθαρή αυτή επικράτηση Μαρινάκη αποδείχτηκαν οι ψήφοι που έλαβε από τους εκλέκτορες των Δήμων Ηρακλείου (πλην της παράταξης Καραμαλάκη και της “Λαϊκής Συσπείρωσης”) και Μαλεβιζίου και πρωτίστως η στήριξη που παρείχε ο δήμαρχος Ηρακλείου Αλέξης Καλοκαιρινός και η παράταξή του, που αντιπροσωπεύονται από έναν μεγάλο αριθμό εκλεκτόρων. 

Η στήριξη Καλοκαιρινού έπαιξε κομβικό ρόλο, με το ενδιαφέρον τώρα να στρέφεται φυσικά στην έτερη μάχη που ακολουθεί για τη διοίκηση του ΕΣΔΑΚ (Ενιαίου Συνδέσμου Διαχείρισης Απορριμμάτων Κρήτης). 

Με βάση τα όσα έχουν γίνει γνωστά, το “τιμόνι” του ΕΣΔΑΚ αναμένεται να διεκδικήσει ο δήμαρχος Ηρακλείου. Ωστόσο, τα δεδομένα θα είναι διαφορετικά σε σχέση με τη “μάχη” της ΠΕΔ, αφού τη νέα διοίκηση του ΕΣΔΑΚ θα κληθούν να εκλέξουν κατά βάση εκπρόσωποι των Δήμων της ανατολικής Κρήτης, οι οποίοι και συστρατεύτηκαν στις εκλογές της ΠΕΔ στο πλευρό του Ζαχαρία Δοξαστάκη και αρκετοί έχουν βάλει στο “στόχαστρο” της κριτικής τους τον Αλέξη Καλοκαιρινό, για τη στήριξή του προς τον Γιώργο Μαρινάκη. 

Ο ίδιος ο κ. Μαρινάκης φιλοξενήθηκε λίγες ώρες μετά το αποτέλεσμα της κάλπης στο κεντρικό δελτίο ειδήσεων της “ΚΡΗΤΗ TV” με την Κατερίνα Σαλαπάτα και εκεί δε δίστασε να σχολιάσει την κομβική - όπως τουλάχιστον προκύπτει μέσα από την ίδια την κάλπη - στήριξη του Αλέξη Καλοκαιρινού. 

«Η απόφαση του κ. Καλοκαιρινού να υποστηρίξει τη δική μας παράταξη ήταν βασανιστική διαδικασία για τον ίδιο. Δεν το έκανε απερίσκεπτα. Συγκινήθηκε από την ιδέα του συγκρητισμού που υπηρετούμε», ήταν το χαρακτηριστικό σχόλιο του δημάρχου Ρεθύμνου, ο οποίος έσπευσε παράλληλα να σημειώσει με νόημα, ενόψει και της έτερης εκλογικής μάχης για τον Ενιαίο Σύνδεσμο Διαχείρισης Απορριμμάτων Κρήτης, πως χωρίς τον Δήμο Ηρακλείου ο ΕΣΔΑΚ καταρρέει. 

Ο κ. Μαρινάκης απηύθυνε κάλεσμα να παραμεριστεί το κλίμα αντιπαλότητας που υπήρξε για τη διοίκηση της ΠΕΔ, λέγοντας χαρακτηριστικά πως «δεν έκανε καλό αυτός ο διαχωρισμός στη συζήτηση για την ΠΕΔ Κρήτης. Είναι καλό να το ξεχάσουμε» και πως «κανείς δεν είναι πάνω από τις ανάγκες των ανθρώπων. Μπορούμε όλοι μαζί να συνεργαστούμε για το καλύτερο». 

Ενωτικό μήνυμα από Ζ. Δοξαστάκη 

Ενωτικά μηνύματα μετά το αποτέλεσμα της κάλπης έστειλε από τη μεριά του και ο δήμαρχος Χερσονήσου Ζαχαρίας Δοξαστάκης, αναφέροντας σε γραπτή δήλωσή του: «Θερμά συγχαρητήρια στην παράταξη “Ενιαία Κρήτη” και στον συνάδελφο Γιώργο Μαρινάκη. Όπως είπαμε από την αρχή αυτής της πορείας, στις δημοκρατίες δεν υπάρχουν αδιέξοδα και η επόμενη ημέρα μάς βρίσκει όλους ενωμένους. Ευχαριστώ θερμά όλες και όλους όσοι στήριξαν την παράταξη και την υποψηφιότητή μου. Ήδη από σήμερα, ωστόσο, οφείλουμε να κοιτάξουμε μπροστά τα μεγάλα προβλήματα και τις μεγάλες προκλήσεις. Συνεχίζουμε ενωμένοι για τον Δήμο μας, για την Κρήτη μας. Οι πολίτες της Κρήτης έχουν βάλει υψηλά τον πήχη για εμάς κι οφείλουμε να ανταποκριθούμε στις προσδοκίες τους. 
Εύχομαι τόσο μέσα από την ΠΕΔ, όσο και από κάθε Δήμο χωριστά να δουλέψουμε συντονισμένα και συλλογικά για την αναπτυξιακή προοπτική που έχει ανάγκη ο τόπος μας». 

ΜΑΡΙΝΑΚΗΣ

Ο Γιώργης Μαρινάκης στο “τιμόνι” της ΠΕΔ

«Θεωρώ ότι η Κρήτη βγαίνει από αυτή τη διαδικασία πιο δυνατή και πλέον όλοι μαζί, με πνεύμα συνεννόησης και συνεργασίας, θα συνεχίσουμε την προσπάθεια αντιμετώπισης των μεγάλων, κοινών προβλημάτων. Ευχαριστώ τον απελθόντα πρόεδρο της ΠΕΔ Γιάννη Κουράκη για την προσφορά του και το υπερεικοσαετές έργο του στην Τοπική Αυτοδιοίκηση. Εύχομαι κάθε επιτυχία στον επόμενο πρόεδρο της ΠΕΔ Κρήτης, δήμαρχο Ρεθύμνου Γιώργο Μαρινάκη, ο οποίος και αναλαμβάνει τον δύσκολο ρόλο του συντονισμού της δράσης, όπως επίσης και σε όλες και όλους τους συναδέλφους που εξελέγησαν. 

Θέλω ιδιαίτερα να τονίσω τη συμμετοχή στη διοίκηση της ΠΕΔ Κρήτης του δημάρχου Χερσονήσου Ζαχαρία Δοξαστάκη, μιας αυτοδιοικητικής προσωπικότητας με κύρος, εμπειρία και γνώση, η οποία ενισχύει καθοριστικά την κοινή προσπάθεια», αναφέρει σε δήλωσή του ο δήμαρχος Ηρακλείου Αλέξης Καλοκαιρινός. 

«Η επόμενη μέρα πρέπει να μας βρει ενωμένους, χωρίς κομματικούς και γεωγραφικούς διαχωρισμούς, με κοινή αφετηρία την τεκμηριωμένη και θεσμική διεκδίκηση, που μπορεί να συμβάλλει ουσιαστικά στην επίλυση των προβλημάτων, τα οποία απασχολούν τους Δήμους και τις τοπικές κοινωνίες», ήταν το μήνυμα του δημάρχου Μινώα Πεδιάδας Βασίλη Κεγκέρογλου. 

«Μέσα από τη σύμπραξη όλων των δυνάμεων της Τοπικής Αυτοδιοίκησης, με τρόπο ενωτικό, με σχέδιο και πρόγραμμα, θεωρώ ότι οι στόχοι που έχουν τεθεί, προκειμένου οι Δήμοι να βγουν ενισχυμένοι και πρωταγωνιστές, θα επιτευχθούν», επεσήμανε ο δήμαρχος Βιάννου Παύλος Μπαριτάκης. 

«Συγχαίρουμε τον επικεφαλής του συνδυασμού “Ενιαία Κρήτη” κ. Μαρινάκη Γεώργιο για την εκλογή του. Εκφράζουμε τα συγχαρητήριά μας και στον επικεφαλής του συνδυασμού “Ισχυρή Αυτοδιοίκηση για την Κρήτη” κ. Δοξαστάκη Ζαχαρία, καθώς και στην παράταξη της “Λαϊκής Συσπείρωσης” για τον πολιτισμένο αγώνα που κατέβαλλαν», σημειώνεται σε ανακοίνωση της παράταξης του Μιχάλη Καραμαλάκη. 

Η εκλογική διαδικασία 

Οι κάλπες που στήθηκαν στο Ηράκλειο, στο Πολιτιστικό Συνεδριακό Κέντρο Ηρακλείου, άνοιξαν στις 11 το πρωί και έκλεισαν λίγο πριν τις 2:30 μετά το μεσημέρι. Η διαδικασία κύλησε ομαλά, αν και κατατέθηκε ένσταση από τον συνδυασμό του Ζαχαρία Δοξαστάκη με φόντο ένα διαδικαστικό θέμα κατάθεσης υποψηφιοτήτων, ένσταση πάντως για την οποία η Εφορευτική Επιτροπή δήλωσε αναρμόδια να την εξετάσει. 
Η εκλογική διαδικασία ξεκίνησε με καλωσόρισμα του δημάρχου Ηρακλείου Αλέξη Καλοκαιρινού, χαιρετισμό του απερχόμενου προέδρου της ΠΕΔ Γιάννη Κουράκη και ορισμό της Εφορευτικής Επιτροπής με πρόεδρο τον δήμαρχο Αρχάνων-Αστερουσίων Μανόλη Κοκοσάλη και μέλη τους Κώστα Βαρβεράκη και Νίκο Γιαλιτάκη. 

Ποιοι εκλέχτηκαν 

Δεκατρείς δήμαρχοι και οκτώ δημοτικοί σύμβουλοι αποτελούν τη νέα διοίκηση της ΠΕΔ Κρήτης. Από την παράταξη “Ενιαία Κρήτη” του Γιώργου Μαρινάκη εκλέγεται ο ίδιος μαζί με 7 ακόμη δημάρχους και 6 δημοτικούς συμβούλους. Από την παράταξη “Ισχυρή Αυτοδιοίκηση” του Ζαχαρία Δοξαστάκη, εκλέγονται ο ίδιος με 4 ακόμα δήμαρχοι και 2 δημοτικοί σύμβουλοι. 

Αναλυτικά τα αποτελέσματα

Στο νέο Διοικητικό Συμβούλιο της ΠΕΔ Κρήτης συμμετέχουν: 

Από την παράταξη “Ενιαία Κρήτη”: 

Δήμαρχοι: Γιώργης Μαρινάκης 71 ψήφοι, Παναγιώτης Σημανδηράκης 64 ψήφοι, Μενέλαος Μποκέας 58 ψήφοι, Γιάννης Μαλανδράκης 57 ψήφοι, Σωκράτης Κεφαλογιάννης 56 ψήφοι, Γιάννης Ζερβός 52 ψήφοι, Αντώνης Περράκης 49 ψήφοι και Χαράλαμπος Κουκιανάκης 47 ψήφοι. 

Δημοτικοί σύμβουλοι: Μαρία Καναβάκη 58 ψήφοι, Αναστάσιος Αλόγλου 58 ψήφοι, Γιώργος Βουρεξάκης 44 ψήφοι, Ιωάννα Καλονάκη 50 ψήφοι, Ανέστης Κιούλπαλης 46 ψήφοι και Ευτύχης Μαυρογένης 34 ψήφοι. 

Από την παράταξη “Ισχυρή Αυτοδιοίκηση”: 

Δήμαρχοι: Ζαχαρίας Δοξαστάκης 47 ψήφοι, Παύλος Μπαριτάκης 40 ψήφοι, Βασίλης Κεγκέρογλου 36 ψήφοι, Γρηγόρης Νικολιδάκης 27 ψήφοι και Μανόλης Φραγκούλης 24 ψήφοι. 

Δημοτικοί σύμβουλοι: Σταύρος Στεφανάκης 30 ψήφοι και Λευτέρης Κοκολάκης 29 ψήφοι. 

Αντιπρόσωποι στην ΚΕΔΕ εκλέγονται: 

Από την “Ενιαία Κρήτη”: Κώστας Βαρδαβάς 52 ψήφοι, Γιώργος Καραντινός 48 ψήφοι, Γιάννης Νικηφοράκης 44 ψήφοι, Τάσος Τσατσάκης 44 ψήφοι, Γιάννης Σμπώκος 43 ψήφοι, Γιάννης Στεφανάκης 39 ψήφοι και Γιάννης Σέγκος 29 ψήφοι. Από την “Ισχυρή Αυτοδιοίκηση”: Μιχάλης Καραμαλάκης 43 ψήφοι, Δημήτρης Πιτσικάκης 31 ψήφοι, Γιώργος Σφακιανάκης 22 ψήφοι και Μανόλης Σαμαριτάκης 21 ψήφοι. Στη Γ.Σ. της ΚΕΔΕ μετέχουν (ως αριστίνδην) αντιπρόσωποι της ΠΕΔ Κρήτης οι Νίκος Γιαλιτάκης και Μανόλης Χαιρέτης.

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News