Αμπέλι, κουρμούλα, κλάδεμα

Εγκαταλείπουν τα αμπέλια οι Κρητικοί: «Δε θα μείνει κουρμούλα όρθια…»

Κρήτη
Εγκαταλείπουν τα αμπέλια οι Κρητικοί: «Δε θα μείνει κουρμούλα όρθια…»

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Εικόνες εγκατάλειψης παρουσιάζονται στην ύπαιθρο, ενώ εκφράζονται φόβοι ότι δε θα μπορέσει η Ένωση να καλύψει τις ανάγκες σε οίνο του φετινού τουρισμού

“Ούτε κουρμούλα” δε θα μείνει στην Κρήτη, αν συνεχιστεί ο σημερινός ρυθμός εγκατάλειψης των αμπελώνων, με την εικόνα των ακαλλιέργητων (άσκαφτων και ακλάδευτων) αμπελιών σήμερα, που βρισκόμαστε στα μέσα Φεβρουαρίου, να δείχνει ότι οι αμπελουργοί του Ηρακλείου θα εξακολουθήσουν είτε να εκριζώνουν, είτε να φυτεύουν ελιές μέσα στα αμπέλια τους, με στόχο όσο μεγαλώνουν τα μουρέλα, να προχωρούν στο κόψιμο των πρέμνων, όπως λέει στο neakriti.gr ο πρόεδρος των αποσταγματοποιών του νομού Ηρακλείου Τάσος Βρέντζος.

Μάλιστα, η ΚΕΟΣΟΕ δέχεται ισχυρές πιέσεις από πολλές περιοχές της χώρας, να ζητήσει επιδότηση προγράμματος οριστικής εγκατάλειψης των αμπελώνων, όπως αποκαλύπτει στην εφημερίδα μας ο πρόεδρος της Κεντρικής Οργάνωσης Χρήστος Μάρκου.

«Ακόμα και στη Φλώρινα βάζουν ελιές μες στα αμπέλια, άναρχα, λες και οι ελιές μπορούν να αναπτυχθούν με τις θερμοκρασίες ψύχους που επικρατούν στην περιοχή τους», όπως χαρακτηριστικά τονίζει ο παλαίμαχος συνεταιριστής!

Τεράστια θα είναι η ζημιά για την Κρήτη, αλλά και για ολόκληρη τη χώρα, σύμφωνα με τον Τάσο Βρέντζο, σε περίπτωση που η Ευρωπαϊκή Ένωση εγκρίνει, όπως έκανε και κατά το παρελθόν, ένα επιδοτούμενο πρόγραμμα οριστικής εγκατάλειψης αμπελώνων. Τόσο ο Τάσος Βρέντζος, όσο και ο Χρήστος Μάρκου μάς μίλησαν για το παράδειγμα της Γαλλίας και την απόφαση του Γάλλου υπουργού Γεωργίας Marc Fesneau, για προσωρινή ή οριστική εγκατάλειψη 1.000.000 στρεμμάτων αμπελώνων, σαν αποτέλεσμα του πολιτικού αυτοχειριασμού της Ε.Ε.

«Οι Γάλλοι επηρεάζουν τις Βρυξέλλες. Και μπορεί να περάσουν το πρόγραμμα αυτό και για τις άλλες χώρες-μέλη. Αν γίνει αυτό, δε θα μείνει ούτε κουρμούλα στο νησί μας», είπε κατηγορηματικά στην εφημερίδα μας ο πρόεδρος των αποσταγματοποιών του νομού Ηρακλείου και διευθυντής του Οινοποιείου της Ένωσης Ηρακλείου Τάσος Βρέντζος.

Ωστόσο, ο πρόεδρος της ΚΕΣΟΕ για το θέμα αυτό ξεκαθάρισε: «Οι Γάλλοι το ζήτησαν από την Ε.Ε. για να επιδοτήσουν οι ίδιοι την εγκατάλειψη. Δε νομίζω ότι η Ε.Ε. θα το έκανε αυτό για τις χώρες-μέλη της, γιατί το κόστος είναι μεγάλο. Άλλωστε, πλέον τα αποθέματα των κρασιών είναι μικρά και τα οινάμπελα η Ε.Ε. τα χρειάζεται».

Μάλιστα, και η διοίκηση της ΚΕΟΣΟΕ, μετά από ευρεία σύσκεψη των οινοπαραγωγικών συνεταιρισμών-μελών της, αναφέρθηκε στο ζήτημα και τόνισε τα εξής: «Πριν να αρχίσουμε να εξετάζουμε παρόμοιες πολιτικές επιδοτούμενων εκριζώσεων και για τη χώρα μας, επαναφέρουμε για μία ακόμη φορά τα θέματα προτεραιότητας, που θεωρούμε ότι θα ανασχέσουν τη συρρίκνωση του ελληνικού αμπελώνα και τον αφανισμό χιλιάδων αμπελουργικών εκμεταλλεύσεων».

Το κυρίαρχο θέμα που απασχόλησε τη σύσκεψη των οινοποιητικών συνεταιρισμών ήταν η απροθυμία των αμπελουργών, σε πολλές περιοχές της χώρας να ξεκινήσουν φέτος τις καλλιεργητικές φροντίδες και η πρόθεσή τους να εγκαταλείψουν την αμπελοκαλλιέργεια.

Οι τάσεις εγκατάλειψης των αμπελώνων μονιμοποιούνται πλέον, αρκεί να επισημανθεί ότι από το 1990 ο ελληνικός αμπελώνας συρρικνώθηκε κατά 30%.

 

«Μας πιέζουν από πολλές περιοχές»...

Μέχρι στιγμής, η διοίκηση της ΚΕΟΣΟΕ δεν έχει δεχτεί ανάλογο αίτημα από την Κρήτη. Αλλά τα αιτήματα για πιέσεις στην κυβέρνηση να βάλει θέμα επιδότησης της εγκατάλειψης των αμπελώνων έχουν σταλεί από περιοχές, όχι μόνο φτωχές στον τομέα της αμπελουργίας, καθώς και με παράδοση στην παραγωγή καλού κρασιού. Επομένως, όπως λέει στην εφημερίδα μας ο πρόεδρος της ΚΕΟΣΟΕ Χρήστος Μάρκου, δε θα του έκανε εντύπωση αν έβλεπε και την Κρήτη να βάζει ανάλογο αίτημα...

 

Το κυρίαρχο θέμα που απασχόλησε τη σύσκεψη των οινοποιητικών συνεταιρισμών ήταν η απροθυμία των αμπελουργών, σε πολλές περιοχές της χώρας να ξεκινήσουν φέτος τις καλλιεργητικές φροντίδες και η πρόθεσή τους να εγκαταλείψουν την αμπελοκαλλιέργεια

 

«Αν εγκριθεί ένα τέτοιο πρόγραμμα, θα γίνει χαμός. Όλοι θέλουν να μπουν. Και σας λέω για τη Σάμο. Παρότι οι τιμές είναι αυξημένες, έχει γεράσει ο πληθυσμός και δε βλέπουν στήριξη από το κράτος. Έτσι, αντί να τα παρατήσουν, προτιμούν και πιέζουν να ζητήσουμε να μπούμε σε πρόγραμμα εκριζώσεων»!

Επίσης, ανάλογο αίτημα διατυπώνεται και από την Αττική, όπως και από άλλες περιοχές της χώρας. Ο Χρήστος Μάρκου, κάνοντας αναφορά στον κρητικό αμπελώνα, τονίζει πως «μέλλον υπάρχει. Χρειάζεται όμως αναδιάρθρωση».

 

“Μάστιγα” οι ξέφρενες εισαγωγές κρασιών

«Αν δεν είχαμε τη μάστιγα των ανεξέλεγκτων εισαγωγών κρασιών από τρίτες χώρες και τις ελληνοποιήσεις τους στη χώρα μας, θα είχαμε άλλες συνθήκες στον κρητικό αμπελώνα. Αυτά όμως γίνονται από κάποιους επιτήδειους και δεν έχει ποτέ αντιμετωπιστεί αυτή η κατάσταση», καταλήγει ο Τάσος Βρέντζος.

Από την πλευρά του, ο πρόεδρος της ΚΕΟΣΟΕ είναι καταπέλτης: «Εμείς ζητάμε απαγόρευση των παράτυπων εισαγωγών. Διότι έρχονται μέσα στη χώρα μας κρασιά από τρίτες χώρες και πολλά διατίθενται υποτίθεται σαν ελληνικά».

 

Στερεύουν τα αποθέματα κρασιού! - Δραματική χρονιά για την κρητική αμπελουργία

Από την πλευρά του, ο διευθυντής του Οινοποιείου της Ένωσης Αγροτικών Συνεταιρισμών Ηρακλείου Τάσος Βρέντζος κρούει τον “κώδωνα” του κινδύνου, λέγοντας πως ήδη η εικόνα των ακαλλιέργητων αμπελιών στον νομό Ηρακλείου μάς προϊδεάζει για συνέχιση της εγκατάλειψης και φέτος. Μάλιστα, ήδη οι ποσότητες του χύμα κρασιού σε ασκό της Ένωσης Ηρακλείου είναι μειωμένες σε σχέση με την προηγούμενη, δραματική για την κρητική αμπελουργία οινοποιητική περίοδο. Και έτσι, φέτος το καλοκαίρι, η οργάνωση δε θα μπορέσει να καλύψει ξενοδοχεία στο Ηράκλειο. Και βέβαια, λόγω της έλλειψης του κρασιού, έχουν αυξηθεί και οι τιμές στον ασκό.

«Την περασμένη χρονιά είχαμε απορροφήσει γύρω στις 5.000 τόνους οινοσταφύλων και φέτος με το ζόρι απορροφήσαμε 1.200 τόνους. Βέβαια πέρυσι είχαμε τον περονόσπορο. Φέτος μπορεί να βγάλουμε πάνω από τις περυσινές ποσότητες, αν η χρονιά εξελιχθεί όπως εξελίσσεται σήμερα με τις βροχές που πέφτουν το τελευταίο διάστημα».

Για την παραγωγή της τσικουδιάς, δεν υπάρχουν ακόμα από τα τελωνεία τα τελικά στοιχεία. Αλλά ο Τάσος Βρέντζος πιστεύει ότι η παραγωγή της τσικουδιάς παραμένει στα ίδια επίπεδα με την προηγούμενη αποσταγματοποιητική περίοδο.

Στο μεταξύ, σύμφωνα με τον ίδιο, «ήδη υπάρχουν αμπέλια πάρα πολλά, στα οποία οι αμπελουργοί βάζουν ελιές. Και με την τιμή παραγωγού του ελαιολάδου, όσοι δεν είχαν στο μυαλό τους να το κάνουνε, τώρα το πιστεύουν. Ειδικά αμπέλια που είναι μέτριας παραγωγής, πιστεύω ότι θα αντικατασταθούν από ελιές»!

 

 

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News