Αυγενάκης, συνάντηση με αγρότες

Επιδοτήσεις ΟΠΕΚΕΠΕ: Στον απόηχο της σύσκεψης Αυγενάκη με τους αγρότες της Κρήτης - Τα ορόσημα που ανακοίνωσε ο Υπουργός

Κρήτη
Επιδοτήσεις ΟΠΕΚΕΠΕ: Στον απόηχο της σύσκεψης Αυγενάκη με τους αγρότες της Κρήτης - Τα ορόσημα που ανακοίνωσε ο Υπουργός

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

«Δεν είναι ξέφραγο αμπέλι... Ο ΟΠΕΚΕΠΕ θα γίνει μηχανισμός υπόδειγμα, που θα λειτουργεί μόνο προς όφελος των δικαιούχων», είπε ο κ. Αυγενάκης

Οι επιδοτήσεις που έρχονται, τα οικονομικά μέτρα που ελήφθησαν, τα σχέδια της κυβέρνησης για το μέλλον των αγροτών, η νέα ΚΑΠ και πολλά άλλα ζητήματα που απασχολούν τον αγροτικό τομέα τέθηκαν στην εκδήλωση και αναλύθηκαν στο πλαίσιο της ομιλίας του υπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων Λευτέρη Αυγενάκη, το πρωί του περασμένου Σαββάτου, στην αίθουσα “Καστελλάκη” του Επιμελητηρίου Ηρακλείου, παρουσία των φορέων του τόπου, αλλά και εκπροσώπων του αγροτικού κόσμου. 


Μάλιστα, ο Ηρακλειώτης υπουργός ευχαρίστησε τους αγρότες της Κρήτης, γιατί, όπως είπε, από τη γενικότερη στάση τους δείχνουν εμπιστοσύνη στην κυβέρνηση και δεσμεύτηκε ότι θα κάνει ό,τι περνάει από το χέρι του για να λυθούν τα προβλήματα του αγροτικού κόσμου, ενώ επανέλαβε ότι «μέσα από τον διάλογο σίγουρα όλοι γινόμαστε πιο σοφοί και σίγουρα κερδισμένοι είναι οι άνθρωποι του πρωτογενούς τομέα, τους οποίους υπηρετούμε με ευλάβεια και σεβασμό». 


Το αργότερο μέχρι την ερχόμενη Πέμπτη 15 Φεβρουαρίου, με βάση τις δεσμεύσεις Αυγενάκη, θα ανοίξει εκ νέου η Ενιαία Αίτηση Ενισχύσεων του 2023 για διορθώσεις στα Οικολογικά Σχήματα, ενώ πριν το Πάσχα αναμένεται η πληρωμή των αδιάθετων κονδυλίων, ύψους 88 εκατομμυρίων ευρώ, μαζί με τα 425 εκατομμύρια ευρώ για τα Οικολογικά Σχήματα. Σε ό,τι αφορά τα 16.000 δεσμευμένα ΑΦΜ παραγωγών, σύμφωνα με όσα δήλωσε προχθές Σάββατο ο Λευτέρης Αυγενάκης, ο ΟΠΕΚΕΠΕ έχει ξεκινήσει ήδη τον έλεγχο για τον αποχαρακτηρισμό όσων είναι τυπικά εντάξει, ενώ σε όσα διαπιστωθούν παρατυπίες θα οδηγηθούν στη Δικαιοσύνη. 


Παρουσιάζοντας, δε, το χρονοδιάγραμμα αυτό, ο υπουργός σημείωσε με νόημα για τον ΟΠΕΚΕΠΕ: «Δεν είναι ξέφραγο αμπέλι... Ο ΟΠΕΚΕΠΕ θα γίνει μηχανισμός υπόδειγμα, που θα λειτουργεί μόνο προς όφελος των δικαιούχων». 


Αναφορικά με τον νέο κανονισμό του ΕΛΓΑ, είπε πως στόχος είναι να μη μένει κανένας ανασφάλιστος, εξ ου και θα υπάρχει η υποχρεωτική ασφάλιση και έπειτα οι προαιρετικοί κίνδυνοι. Ο υπουργός ζήτησε να κατατεθούν, μέχρι 15 Φεβρουαρίου, προτάσεις, ώστε ο ΕΛΓΟ “Δήμητρα” να μπορεί να λειτουργεί σωστά και ανταποδοτικά. Τόνισε, ακόμη, την ανάγκη αλλαγών στην ΚΑΠ και παρέθεσε τις 6 αλλαγές που κατέθεσε η χώρα μας, για τις οποίες ατύπως υπήρξε ενημέρωση ότι έχουν γίνει δεκτές. 

Η κυβέρνηση «αναγνωρίζει τα προβλήματα των αγροτών» 

Ο αρμόδιος υπουργός ανέφερε ότι η κυβέρνηση αναγνωρίζει τα προβλήματα των αγροτών και ότι πρέπει να γίνουν παρεμβάσεις τόσο σε ό,τι αφορά την αναθεώρηση της ΚΑΠ, όσο και τη μείωση του κόστους εργασίας. 


«Θα παλέψω όσο μπορώ, όσο περνάει από το χέρι μου. Να είστε βέβαιοι ότι θα εξαντλήσω όλα τα εργαλεία που είτε έχουν ξεχαστεί, είτε θα πρέπει να δημιουργήσουμε για το καλό του πρωτογενούς τομέα», πρόσθεσε χαρακτηριστικά. 
Στάθηκε στη δημιουργία των αγροτικών τμημάτων στα Επιμελητήρια της χώρας, στόχος των οποίων είναι η δυνατότητα καταγραφής των πραγματικών δυνάμεων που ασχολούνται με τον πρωτογενή τομέα. 


«Δεν είμαστε απέναντι, είμαστε στην ίδια πλευρά της όχθης και πασχίζουμε για το καλύτερο των ανθρώπων που δουλεύουν κάτω από αντίξοες συνθήκες», όπως τόνισε χαρακτηριστικά, ενώ πρόσθεσε: «Ξέρουμε πολύ καλά τις ιδιαιτερότητες, τις δυσκολίες, τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι παραγωγοί και τοπικά και εθνικά αλλά και σε πανευρωπαϊκό επίπεδο, για τον λόγο αυτό δουλεύουμε συντονισμένα όλοι μαζί». 


Εξάλλου, επεσήμανε πως «είναι σαφές ότι και βελτιωτικά έργα πρέπει να γίνουν και σοβαρές παρεμβάσεις, έτσι ώστε η ζωή, η καθημερινότητα, αλλά και το κόστος παραγωγής των αγροτών να μειωθεί», συμπληρώνοντας πως «όσο η οικονομία εξελίσσεται - και εξελίσσεται καλά - άλλο τόσο είμαστε αισιόδοξοι για τα επόμενα βήματα, τα επόμενα γενναία βήματα της κυβέρνησης υπέρ των αγροτών, των κτηνοτρόφων, των αλιέων και των μελισσοπαραγωγών της χώρας μας». 


Έθεσε, ακόμη, στο τραπέζι τα μέτρα που έχει λάβει η κυβέρνηση για ελάφρυνση της φορολογίας στους αγρότες, όπως η μείωση του ΦΠΑ για αγορά αγροτικών μηχανημάτων από το 24% στο 13%, μείωση του ΦΠΑ για αγορά λιπασμάτων και ζωοτροφών από το 13% στο 6%, κατάργηση του νόμου του ΣΥΡΙΖΑ για φορολόγηση των επιδοτήσεων από το πρώτο ευρώ, κατάργηση του νόμου Κατρούγκαλου που συνέδεε την ασφαλιστική εισφορά με το εισόδημα και επιστροφή του ΕΦΚ στο αγροτικό πετρέλαιο (160 εκατ. ευρώ τα δύο προηγούμενα χρόνια και 82 εκατ. ευρώ το 2024). 


Στο πλαίσιο αυτό, ζήτησε από τους εκπροσώπους των φορέων, εφόσον έχουν προτάσεις για ορθότερο τρόπο κατανομής των χρημάτων αυτών, να τις καταθέσουν. 
Καταλήγοντας, ο κ. Αυγενάκης ευχαρίστησε τους αγρότες της Κρήτης. 


«Θέλω να πω ένα μεγάλο “ευχαριστώ” από τα βάθη της καρδιάς μου σε όλους τους αγρότες της Κρήτης, διότι σε αυτές τις δύσκολες στιγμές με τη στάση τους και τη συμπεριφορά τους έχουν δείξει μία έμπρακτη εμπιστοσύνη και στήριξη στην ηγεσία του υπουργείου και συνολικά στην κυβέρνηση» και πως «είμαστε εδώ να παλέψουμε για τα δίκαια αιτήματα των παραγωγών, να διορθώσουμε στρεβλώσεις του παρελθόντος και είμαστε εδώ με απόλυτη εμπιστοσύνη και στόχο, να κάνουμε τον αγροτικό τομέα της χώρας αλλά και της Κρήτης καλύτερο και πιο περήφανο». 


Ανάμεσα στα ζητήματα που τέθηκαν στον κ. Αυγενάκη ήταν, μεταξύ άλλων, το αυξημένο κόστος παραγωγής, οι τιμές προϊόντων, όπως π.χ. το γάλα, οι επιδοτήσεις, το μεταφορικό ισοδύναμο, αλλά και το αίτημα η Κρήτη να αντιμετωπιστεί ως νησιωτική περιοχή. 

Την Παρασκευή τα εγκαίνια του Κέντρου Ευζωίας Υδρόβιων 

Ο υπουργός ανακοίνωσε ότι την ερχόμενη Παρασκευή θα πραγματοποιηθούν - παρουσία και της Ευρωπαίας επιτρόπου Υγείας και Ασφάλειας Τροφίμων Στέλλας Κυριακίδου - τα εγκαίνια του Ευρωπαϊκού Κέντρου Αναφοράς για την Ευζωία των Υδρόβιων Ζώων, που θα λειτουργεί με τη μορφή κοινοπραξίας υπό το Πανεπιστήμιο Κρήτης. 


Απαντώντας σε ζητήματα που έθεσαν παριστάμενοι φορείς σχετικά με την απουσία Διεπαγγελματικών Οργανώσεων, ο υπουργός σημείωσε ότι θεωρεί τη δημιουργία τους πολύ σημαντική και τους κάλεσε να ξεκινήσουν ό,τι απαιτείται, προκειμένου να στηθούν Διεπαγγελματικές Οργανώσεις, όλων των προϊόντων που παράγει η Ελλάδα και η Κρήτη, στον δρόμο που δείχνει και η Ευρωπαϊκή Ένωση.


Στη σύσκεψη μετείχαν, μεταξύ άλλων, ο γενικός γραμματέας του ΥΠΑΑΤ Γιώργος Στρατάκος, ο αντιπρόεδρος του ΟΠΕΚΕΠΕ Λευτέρης Ζερβός, ο αντιπρόεδρος του ΕΛΓΟ “Δήμητρα” Νεκτάριος Βιδάκης, ο περιφερειάρχης Κρήτης Σταύρος Αρναουτάκης, ο αντιπεριφερειάρχης Ρεθύμνου Μιχάλη Βάμβουκας, ο πρόεδρος του Επιμελητηρίου Ηρακλείου Μανόλης Αλιφιεράκης, ο πρόεδρος του Επιμελητηρίου Ρεθύμνου Γιώργος Γιακουμάκης, ο Γιάννης Γλεντζάκης, μέλος του Δ.Σ. του ΟΠΕΚΕΠΕ, καθώς επίσης και εκπρόσωποι της Τοπικής Αυτοδιοίκησης. 

Για τη συνάντηση με τον πρωθυπουργό 

Μιλώντας στους δημοσιογράφους, ο Λευτέρης Αυγενάκης αναφέρθηκε στην αυριανή συνάντηση των αγροτών της χώρας με τον Κυριάκο Μητσοτάκη, λέγοντας: «Θα ακολουθήσει και η συνάντηση με την αντιπροσωπία του “Συντονιστικού των μπλόκων” με τον πρωθυπουργό, την Τρίτη (σ.σ. αύριο) το μεσημέρι. Όμως επαναλαμβάνω, και θα το πω για πολλοστή φορά, τα περισσότερα λύνονται με τον διάλογο και με την κοινή προσπάθεια κι εδώ δεν έχουμε να χωρίσουμε κάτι. 
Οι προθέσεις της κυβέρνησης είναι ξεκάθαρες. Και βελτιώσεις στην ΚΑΠ πρέπει να γίνουν, και σοβαρές παρεμβάσεις έτσι ώστε η ζωή, η καθημερινότητα να βελτιωθούν και το κόστος ζωής των αγροτών να μειωθεί. Γι’ αυτόν τον λόγο και κινούμαστε συντονισμένα. Και όσο η οικονομία εξελίσσεται και εξελίσσεται καλά, άλλο τόσο είμαστε αισιόδοξοι για τα επόμενα βήματα, για τα επόμενα γενναία βήματα της κυβέρνησης, υπέρ των αγροτών, των κτηνοτρόφων, των αλιέων και των μελισσοπαραγωγών της χώρας μας. 


Το μήνυμα που φεύγει και από την Κρήτη είναι ότι τα προβλήματα είναι υπαρκτά, υπάρχουν ιδιαιτερότητες από περιοχή σε περιοχή, αλήθεια είναι. Ωστόσο τα μεγάλα προβλήματα απασχολούν συνολικά τους αγρότες όλης της Ευρώπης. Όμως, την ίδια στιγμή, δεν ξεχνάμε και τις ιδιαιτερότητες σε κάθε περιοχή. Γι’ αυτό και δουλεύουμε και στα δύο επίπεδα. 


Έχουμε ανακοινώσει τις άμεσες παρεμβάσεις. Τα έχουμε ανακοινώσει πριν μερικές μέρες στην Agrotica, σε ό,τι αφορά τον ΟΠΕΚΕΠΕ, τις πληρωμές που πρέπει να γίνουν, στον προγραμματισμό που έχει γίνει και που ανακοινώθηκε και θα επαναλάβουμε και σήμερα, σε ό,τι αφορά τον νέο Κανονισμό του ΕΛΓΑ, σε ό,τι αφορά σε μια σειρά από βελτιώσεις που είτε ως μονάδα, χώρα κράτος-μέλος της Ε.Ε. έχουμε πετύχει σε επίπεδο ΚΑΠ, είτε τι πασχίζουμε και τι έχουμε πετύχει μέχρι αυτήν την ώρα σε επίπεδο συνεργασίας των 9 χωρών της Μεσογείου, της Νότιας Ευρώπης. Η προσπάθεια αυτή, επαναλαμβάνω, δε σταματά, συνεχίζεται. Και κάθε συζήτηση πάντα κάτι καλό έχει να προσθέσει.


Θέλω να πω ένα μεγάλο “ευχαριστώ” από τα βάθη της καρδιάς μου σε όλους τους αγρότες της Κρήτης. Διότι αυτές τις δύσκολες στιγμές, με τη στάση και τη συμπεριφορά τους, έχουν δείξει μια έμπρακτη εμπιστοσύνη και στήριξη στην ηγεσία του υπουργείου και συνολικά στην κυβέρνηση. Είμαστε εδώ, να παλέψουμε για τα δίκαια αιτήματά τους, να διορθώσουμε στρεβλότητες του παρελθόντος και είμαστε με στόχο να κάνουμε τον αγροτικό τομέα της χώρας αλλά και της Κρήτης καλύτερο και πιο υπερήφανο», κατέληξε χαρακτηριστικά.

Από τη “Λαϊκή Συσπείρωση Κρήτης”

Από το μπλόκο των αγροτών στον κόμβο των Πεζών, όπου βρέθηκε χθες, ο περιφερειακός σύμβουλος Κρήτης της “Λαϊκής Συσπείρωσης” και πρόεδρος του Σωματείου Εργαζομένων του ΠΑΓΝΗ Δημήτρης Βρύσαλης δήλωσε: 


«Η “Λαϊκή Συσπείρωση Κρήτης” χαιρετίζει τον αγώνα σας και στέκεται στο πλευρό σας. Τα αιτήματά σας είναι δίκαια και αναγκαία. Αφορούν τα προβλήματα της επιβίωσης που αντιμετωπίζετε, την ανάγκη να μπορείτε να ζείτε με αξιοπρέπεια από τη δουλειά σας, να παραμείνετε στα χωράφια σας και στα χωριά σας. 


Ο αγώνας σας αφορά όλο τον λαό. Γιατί μόνο μέσα από τη στήριξη του πρωτογενούς τομέα και της ζωής του αγρότη θα έχει και ο λαός μας επαρκή και ασφαλή τρόφιμα. Οι εργαζόμενοι και τα άλλα λαϊκά στρώματα έχουν ήδη δηλώσει ξεκάθαρα τη συμπαράσταση και αλληλεγγύη τους στον αγώνα σας. Είναι με το δίκιο της αγωνιζόμενης αγροτιάς και όχι με τον στόχο της Ευρωπαϊκής Ένωσης, των κυβερνήσεων και των κομμάτων της Ν.Δ., του ΣΥΡΙΖΑ, του ΠΑΣΟΚ και της Τοπικής Διοίκησης, για το ξεκλήρισμά σας. 


Αυτόν τον στόχο για τη συγκέντρωση της γης και της παραγωγής σε λίγα χέρια, σε βάρος των μικρομεσαίων αγροτοκτηνοτρόφων, υπηρετεί με κάθε τρόπο και η περιφερειακή Αρχή Κρήτης. 


Σε ρόλο χειροκροτητή της πολιτικής της κυβέρνησης, η περιφερειακή Αρχή Κρήτης δεν είπε κουβέντα για την ικανοποίηση των δίκαιων αιτημάτων των αγροτοκτηνοτρόφων. Ξέπλυνε την αντιλαϊκή πολιτική της κυβέρνησης με τη στημένη σύσκεψη με τον υπουργό, τον Αυγενάκη, το Σάββατο στο Ηράκλειο. Προσπάθησε να δώσει χέρι βοήθειας στην κυβέρνηση, που είναι στρυμωγμένη από τον αγώνα στα μπλόκα σε όλη την Ελλάδα και αφού αρχικά συκοφάντησε τους αγώνες των αγροτών, με επιθέσεις και με τα ΜΑΤ ακόμα, τώρα αναδιπλώνεται, αρχίζει και μαζεύεται, δίνοντας κάποια “ψίχουλα”. 


Στα μπλόκα της αγροτιάς γίνεται η ουσιαστική αντιπολίτευση στη βάρβαρη πολιτική που εφαρμόζουν σε βάρος της, κυβερνήσεις και Ε.Ε., οι οποίες οδηγούν σε εξαθλίωση τόσο τους αγρότες όσο και τους εργαζόμενους».
 

 

Τι θα ζητήσουν από τον πρωθυπουργό 

Οι αγρότες σε κεντρικό επίπεδο σε δηλώσεις τους επισημαίνουν ότι στη συνάντηση με τον πρωθυπουργό θα γίνει ειλικρινής διάλογος για τα αιτήματά τους, τονίζοντας όμως ότι περιμένουν λύσεις γι’ αυτά.
Οι αγρότες ζητούν: 
Μείωση του κόστους παραγωγής με μέτρα, όπως:
- Θεσμοθέτηση αγροτικού αφορολόγητου πετρελαίου. 
- Πλαφόν 7 λεπτά/Kwh στο αγροτοκτηνοτροφικό ρεύμα. 
- Επιδότηση μέσων, εφοδίων και ζωοτροφών και κατάργηση του ΦΠΑ. 
- Να μην εφαρμοστεί και να επαναδιαπραγματευτεί η νέα ΚΑΠ.
Την ίδια ώρα, συνεχίζουν τις κινητοποιήσεις οι αγροτικοί σύλλογοι Αστερουσίων, Ηρακλείου και η Επιτροπή Αγώνα Τυμπακίου, που διαφοροποιούν τη στάση τους από τους άλλους αγροτικούς φορείς, μέσα από την Πανελλαδική Επιτροπή των Μπλόκων.
Χθες, στο μπλόκο των Πεζών βρέθηκαν εργατικά σωματεία, φοιτητικοί σύλλογοι και ομάδες γυναικών, εκφράζοντας έμπρακτα τη συμπαράστασή τους στον δίκαιο, όπως τόνισαν, αγώνα των αγροτών, δηλώνοντας με τον τρόπο αυτό ότι νίκη των αγροτών θα σημάνει φθηνά ποιοτικά προϊόντα στο ράφι για όλους. 
«Είναι κοινός ο αντίπαλος όλων... Οι ίδιοι που επιβάλλουν μισθούς πείνας και εξουθενωτικές συνθήκες δουλειάς, οι ίδιοι οδηγούν στην ανέχεια εργατιά και αγροτιά. Γι’ αυτό δίνουμε κοινό ραντεβού στις 28 Φλεβάρη, στην απεργιακή συγκέντρωση στις 10 π.μ. στην πλατεία Ελευθερίας.
Αγρότες, εργάτες, αυτοαπασχολούμενοι, φοιτητές στείλαμε ένα μήνυμα στην κυβέρνηση και στα ντόπια “παπαγαλάκια” της, ότι υπάρχει αντιπολίτευση, είναι στον δρόμο και αγωνίζεται μέχρι τέλους για την ικανοποίηση των δίκαιων αιτημάτων της. 
Παραμένουμε στα μπλόκα του αγώνα, κορυφώνουμε με νέα κινητοποίηση στον κόμβο των Πεζών την Τρίτη, 12 μ., την ώρα που θα πραγματοποιείται η συνάντηση της αντιπροσωπίας μας της Πανελλαδικής Επιτροπής των Μπλόκων με τον πρωθυπουργό», καταλήγει η ανακοίνωση. 
 

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News