6

Τελευταία Παράσταση για "Το μυστικό του δέντρου"

Κρήτη
Τελευταία Παράσταση για "Το μυστικό του δέντρου"

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Στο Μουσείο Φυσικής Ιστορίας τον Φεβρουάριο

“Το μυστικό του δέντρου” από την Εταιρεία Θεάτρου και Παραστατικών Τεχνών “BEHOLD”, ολοκληρώνει τις παραστάσεις του στην Αίθουσα Πολυμέσων του Μουσείου Φυσικής Ιστορίας Κρήτης. Η τελευταία παράσταση θα πραγματοποιηθεί το Σάββατο 17 Φεβρουαρίου 2024, στις 16.00.

4

“Το Μυστικό του Δέντρου” σε κείμενο και σκηνοθεσία της Ρίας Μεντηλίδου είναι μια πρωτότυπη κειμενική σύνθεση ετερόκλητων υλικών, με τη μορφή ενός σύγχρονου πολυμεσικού έργου για παιδιά που ονειρεύονται να μεγαλώσουν και για ενήλικες που έχουν ξεχάσει πώς ήταν παιδιά. Η παράσταση απευθύνεται στο παιδικό και στο ενήλικο κοινό, σε μια προσπάθεια να διερευνήσουν από κοινού ζητήματα της κλιματικής κρίσης και της ανθρώπινης συνύπαρξης με το περιβάλλον αλλά και να συναντηθούν διαλεκτικά οι διαφορετικές γενιές. Στο επίκεντρο τοποθετείται η χαρουπιά, «ο Μαύρος Χρυσός» της Μεσογείου, η οποία παρά την απαξίωση που δέχτηκε από τους ανθρώπους της για ένα διάστημα, συνεχίζει να αντέχει, να φυτρώνει ακόμα και εκεί που δεν την σπέρνουν, να καρποφορεί σε συνθήκες εντελώς εχθρικές, να προσφέρει ανιδιοτελώς και να κοιτάζει προς το μέλλον κρατώντας γερά τις ρίζες της στο μακρύ παρελθόν.

6

Τι έχει να μας μάθει το σοφό και αυτάρκες δέντρο της χαρουπιάς και πώς αυτό συνδέεται με τις προκλήσεις της κλιματικής κρίσης και το ανθρώπινο μέλλον; Τι μυστικά κουβαλούν τα δέντρα του τόπου στις ρίζες και τους καρπούς τους και πώς θα τα μάθουμε για να παραδειγματιστούμε; Τα παιδιά, πώς θέλουν να ζήσουν το μέλλον τους, πώς το φαντάζονται και πώς μπορούν να το ορίσουν; Κι αν είμαστε όλοι δέντρα; Μήπως κάτι έχει πάει στραβά στη συμβίωση και την επικοινωνία μας;

Καθώς ξετυλίγεται η ιστορία, διαφορετικά καλλιτεχνικά είδη και θεατροπαιδαγωγικές τεχνικές εναλλάσσονται μεταξύ τους, οι νεαροί θεατές καλούνται να αναρωτηθούν για το παρόν και το μέλλον σε έναν κόσμο που συνεχώς αλλάζει και να αντιληφθούν τη σχέση που αναπτύσσει ο άνθρωπος με τις υπόλοιπες - ανθρώπινες και μη – οντότητες με τις οποίες συμβιώνει στον πλανήτη.

Τα παιδιά ενθαρρύνονται να προβληματιστούν, να πάρουν αποφάσεις και να προωθήσουν την ιστορία μαζί με τους δύο ηθοποιούς-εμψυχωτές προσπαθώντας να λύσουν γρίφους και το μεγάλο μυστήριο του δέντρου και του καρπού του.

«(…) Αν κάθε δέντρο ενδιαφερόταν μόνο για τον εαυτό του, τότε αρκετά από αυτά δε θα κατάφερναν να γεράσουν. Γι’ αυτό και πρέπει να διατηρηθεί πάση θυσία η κοινότητα. Κάθε δέντρο είναι πολύτιμο για την κοινότητα. (…) Διότι (τα δέντρα) ξέρουν πως ένα δέντρο δεν μπορεί παρά να είναι τόσο καλά όσο και το δάσος που το περιβάλλει».

Peter Wohlleben, Η μυστική ζωή των δέντρων, εκδ. Πατάκη

Συντελεστές

Κείμενο - Σκηνοθεσία : Ρία Μεντηλίδου

Κινηματογράφηση - Μοντάζ: Νικόλας Λεβεντάκης, Μάνος Βιδάκης

Ηχοληψία-Sound design: Γιώργος Κανουπάκης

Καλλιτεχνική επιμέλεια βίντεο – Εικονογράφηση- Σχεδιασμός αφίσας: Ευτυχία Τσουκαλά

Βοηθός σκηνοθέτιδας/παραγωγής: Στέλλα Κουφάκη

Ηθοποιοί επί σκηνής : Θοδωρής Θεοδωρίδης, Χρυσούλα Φλαμπούτογλου

Εμφανίζονται επίσης οι : Αλίκη Ατσαλάκη, Ευτυχία Τσουκαλά

Φιλική συμμετοχή: Ίριδα Μπάμη και τα παιδιά Μάνος Κοπιδάκης, Μαρία Γεωργία Μπουνάκη, Κωνσταντής Σισμανίδης Τeaser: Στέργιος Ζήσης-Αναστασιάδης [https://www.youtube.com/watch?v=c0G_MAIKby8 ]

Φωτογραφίες παράστασης: Μάνος Βιδάκης, Βαλέρια Ισάεβα

Radio spot: Νικόλας Χριστόπουλος

Παραγωγή: BEHOLD ΑΜKE

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News