Αγρότες Ηρακλείου

Αγρότες: Με Αυγενάκη στην Κρήτη, με Μητσοτάκη στην υπόλοιπη Ελλάδα για τις απαντήσεις στα αιτήματα

Κρήτη
Αγρότες: Με Αυγενάκη στην Κρήτη, με Μητσοτάκη στην υπόλοιπη Ελλάδα για τις απαντήσεις στα αιτήματα

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Σήμερα το πρωί στο Επιμελητήριο Ηρακλείου η συνάντηση - Στο τραπέζι όλα τα προβλήματα του πρωτογενούς τομέα

Με συνδικαλιστές των αγροτών της Κρήτης θα συναντηθεί σήμερα στο Επιμελητήριο Ηρακλείου, για να καταγράψει τα αιτήματά τους και να τους δώσει απαντήσεις, ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων Λευτέρης Αυγενάκης.

Σύμφωνα με προσωπική του ανακοίνωση, η πρωτοβουλία ανήκει στον ίδιο, ενώ από τον πρωτογενή τομέα θα εκπροσωπηθούν γεωργοί, κτηνοτρόφοι, μελισσοκόμοι και αλιείς από τη μια άκρη του νησιού μέχρι την άλλη.

Αισιόδοξος ότι κάτι καλό θα βγει από τη σύσκεψη αυτή δηλώνει στο neakriti.gr ο πρόεδρος της ΕΘΕΑΣ Μύρων Χιλετζάκης, τονίζοντας όμως ότι είναι λανθασμένη η πολυδιάσπαση των αιτημάτων, που χαρακτηρίζει σήμερα την αγροτιά σε ολόκληρη τη χώρα!

Η σύσκεψη, σύμφωνα με την ανακοίνωση του Γραφείου Τύπου του Ηρακλειώτη υπουργού, θα ξεκινήσει στις 11 το πρωί στην αίθουσα “Καστελλάκη” του Επιμελητηρίου Ηρακλείου. Όπως αποκαλύπτει στo neakriti.gr ο πρόεδρος της ΕΘΕΑΣ, «ξέρω ότι ο υπουργός έχει καλέσει να συμμετάσχουν και απ’ όλους τους Δήμους τόσο οι δήμαρχοι όσο και οι αρμόδιοι αντιδήμαρχοι, όπως και ο περιφερειάρχης με τον αρμόδιο αντιπεριφερειάρχη. Είναι μία σύσκεψη όπου θα θέσουμε όλοι τα ζητήματα που μας απασχολούν, αλλά υπάρχει στην υπόλοιπη Ελλάδα μία λάθος τακτική. Δεν έχουμε όλες οι περιοχές, όπως είχαν πιο παλιά, κάποια κοινά αιτήματα».

Ο Μύρων Χιλετζάκης εκφράζει την άποψη ότι «το πρώτο πρόβλημα επί της ουσίας, που πρέπει να κοιτάμε όλοι οι αγρότες, από την Κρήτη μέχρι και τον Έβρο, είναι η κλιματική αλλαγή. Τι μπορούμε να κάνουμε για να αντιμετωπίσουμε την κλιματική αλλαγή τα επόμενα χρόνια. Το να πάρουμε φέτος μία αποζημίωση και να συνεχίσουμε να έχουμε τα προβλήματα αυτά τα επόμενα χρόνια, δε λέει κάτι. Πρέπει να βρούμε λύσεις δραστικές για την κλιματική αλλαγή. Εκεί πρέπει όλοι να εστιάσουμε».

Στο σημείο αυτό, ο συνεταιριστής μάς λέει ότι πήγε προσωπικά στα μπλόκα στην υπόλοιπη Ελλάδα. «Εγώ εισέπραξα διαλόγους των Θεσσαλών με αυτούς που διαμαρτύρονται από τη Χαλκιδική. Στη Χαλκιδική οι παραγωγοί είχαν πρώτο θέμα την ακαρπία της ελιάς, τον περονόσπορο των αμπελιών κ.ά. Ακριβώς το ίδιο θέμα είχαν και στην Πελοπόννησο. Ενώ η Θεσσαλία είχε πρώτο θέμα το πετρέλαιο το αγροτικό και τις αποζημιώσεις από τις καταστροφές του “Ιανού”. Όλα είναι προβλήματα. Όλα θέλουν διαχείριση. Και όλα θέλουν τον σωστό τρόπο. Το θέμα είναι ότι εμείς στα συλλαλητήρια που κάναμε πριν από 4 με 5 χρόνια είχαμε όλοι κοινά αιτήματα. Από την Κρήτη μέχρι και τον Έβρο, σε αντίθεση με τα συλλαλητήρια που είχαμε τώρα. Τότε είχαμε το φορολογικό και το ασφαλιστικό. Τώρα η κάθε περιφερειακή ενότητα έχει και το δικό της θέμα. Επομένως, θεωρώ ότι, εφόσον ανοίγουν οι πόρτες του Μεγάρου Μαξίμου, εφόσον ο υπουργός μας δέχεται, καλό θα είναι να καθίσουμε στο τραπέζι του διαλόγου, για να μπορέσουμε να δούμε πώς θα αντιμετωπίσουμε αυτό το μεγάλο πρόβλημα που λέγεται κλιματική αλλαγή για όλη τη χώρα. Και να δούμε πώς μπορούμε να παράξουμε ασφαλή και υγιεινά προϊόντα», επεσήμανε προς τo neakriti.gr ο πρόεδρος της ΕΘΕΑΣ.

Σχέδιο για διατροφική επάρκεια… για να μην πούμε το ψωμί ψωμάκι

Ο Μύρων Χιλετζάκης συνέχισε λέγοντας: «Πρέπει να κοιτάξουμε να έχουμε μία διατροφική επάρκεια στη χώρα μας. Γιατί έχουμε το τρανταχτό παράδειγμα του ουκρανικού πολέμου, ο οποίος με το που ξεκίνησε πήγαμε να πούμε το ψωμί ψωμάκι γιατί δεν παραγάγαμε στη χώρα μας τις αναμενόμενες ποσότητες σταριού για να έχουμε ψωμί. Όταν ξεκίνησε ο ουκρανικός πόλεμος, είδαμε τα ηλιέλαια και τα σπορέλαια να πωλούνται σε διπλάσιες και σε τριπλάσιες τιμές. Και όταν ξεκίνησε ο ουκρανικός πόλεμος είδαμε να διπλασιάζεται και να τριπλασιάζεται το κόστος των ζωοτροφών».

Καταλήγοντας, ο πρόεδρος της ΕΘΕΑΣ Μύρων Χιλετζάκης ήταν κατηγορηματικός: «Θα σας φέρω το παράδειγμα της Θεσσαλίας: Μου είπαν οι Θεσσαλοί ότι, αφού “πνίγηκαν” από τον “Ιανό”, έχουν μεσολαβήσει εννιά μήνες και δεν έχει βρέξει καθόλου. Και τώρα, Φεβρουάριο, αν πας στον Θεσσαλικό κάμπο, βλέπεις ότι είναι όλα τα τρακτέρ και οργώνουν τα χωράφια. Και προετοιμάζουν το έδαφος για να σπείρουν σε μερικές μέρες. Που ήταν απαγορευτικό μέχρι τώρα, αρχές του Φλεβάρη, να κάνουν τέτοιες εργασίες».

Χαμηλοί τόνοι από τους αγρότες ενόψει της συνάντησης

“Χαμηλούς τόνους” θα κρατήσουν μέχρι τη συνάντησή τους με τον πρωθυπουργό οι αγρότες, οι οποίοι αποφάσισαν στη Θεσσαλονίκη να μην κλιμακώσουν τις κινητοποιήσεις τους μέχρι τη συνάντηση, αλλά να συνεχίσουν τους συμβολικούς αποκλεισμούς δρόμων. 
Οι αγρότες αποφάσισαν τα μέλη της επιτροπής που θα συμμετέχουν στη σύσκεψη με τον Κυριάκο Μητσοτάκη, η οποία θα γίνει στις 12 το μεσημέρι της Τρίτης. Όπως έκανε γνωστό ο Διαμαντής Διαμαντόπουλος, πρόεδρος του Πανσεραϊκού Αγροτικού Συλλόγου, η αντιπροσωπία θα αποτελείται από 15 μέλη, εκ των οποίων έξι θα είναι από τον Έβρο και τη Μακεδονία, έξι από τη Θεσσαλία μέχρι τον Βόλο, δύο από τη Στερεά Ελλάδα και ένας από την Πελοπόννησο. 
«Μέσα στα αιτήματα που έχουμε ιεραρχήσει σίγουρα είναι το πετρέλαιο, για το οποίο ζητούμε τη θέσπιση του αγροτικού πετρελαίου, είναι το ηλεκτρικό ρεύμα και η αναθεώρηση της νέας ΚΑΠ, ενώ σε αυτά τα αιτήματα στο “κάδρο” μπαίνουν και οι κτηνοτρόφοι. Στα αιτήματα είναι η αναπλήρωση του χαμένου εισοδήματος στις καλλιέργειες που είχαν απώλεια παραγωγής, τα μέτρα που πρέπει να παρθούν για να γίνονται έλεγχοι από την κυβέρνηση όσον αφορά στις ελληνοποιήσεις», ανέφερε, μεταξύ άλλων, ο κ. Διαμαντόπουλος. 
«Μέχρι τη συνάντηση θα συνεχίσουμε με συμβολικούς αποκλεισμούς, όπως κάναμε μέχρι τώρα, και δε θα πάμε σε κλιμάκωση του αγώνα από εδώ και πέρα. Θα δούμε τι απαντήσεις θα πάρουμε από τον πρωθυπουργό κι έπειτα η επιτροπή θα τα μεταφέρει στους αγρότες που είναι στα μπλόκα και τότε θα αποφασίσουμε πώς θα αντιδράσουμε, αν δεν είναι θετικά αυτά που θα πάρουμε», εξήγησε. 
«Το μήνυμα που στέλνουν στον πρωθυπουργό είναι ότι κι εμείς είμαστε θετικοί στον διάλογο, προσπαθούμε πολύ καιρό τώρα γι’ αυτό και ευχόμαστε να βγει σε καλό», υπογράμμισε. 

Την Τρίτη το ραντεβού 

“Κλείδωσε” για την επόμενη Τρίτη το ραντεβού του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη με εκπροσώπους των αγροτών. Στο Μαξίμου, σε καμία περίπτωση δε θέλουν να δουν να κόβεται η χώρα στα δύο, και το μήνυμα που εκπέμπεται προς τους αγρότες είναι πως οι δρόμοι πρέπει να μείνουν ανοιχτοί. 
Αυτό που υπογραμμίζεται από την κυβέρνηση είναι πως υπάρχουν συγκεκριμένα δημοσιονομικά περιθώρια και επομένως οι όποιες κινήσεις πρέπει να είναι μελετημένες και δεν μπορεί να υπάρξει παροχολογία. Παράλληλα, σημειώνεται πως έχει ήδη ανακοινωθεί ένα πακέτο μέτρων στήριξης, ενώ ανοιχτό είναι το ενδεχόμενο πρόσθετων παροχών μετά τον Σεπτέμβριο, ανάλογα και με την πορεία της οικονομίας. 
Ωστόσο, στο τραπέζι είναι και πρόσθετες κινήσεις για να ικανοποιηθούν κάποια από τα αιτήματα των αγροτών και να μην υπάρξει οριστική ρήξη. Έμφαση δίνεται στην επιτάχυνση της καταβολής των αποζημιώσεων, προκειμένου να πάρουν οι αγρότες “ζεστό” χρήμα. 
Σύμφωνα με πληροφορίες, στο τραπέζι είναι και η επιτάχυνση της επιστροφής του Ειδικού Φόρου Κατανάλωσης στο πετρέλαιο, και αναμένεται στο θέμα να αναφερθεί, στη συνάντηση με τους αγρότες, ο πρωθυπουργός. Στο οικονομικό επιτελείο εξετάζουν και αν υπάρχει περιθώριο για να ανακοινωθούν και κάποια πρόσθετα μέτρα στο ενεργειακό πεδίο, με το βάρος να πέφτει στη στήριξη των αγροτών της Θεσσαλίας. Επί τάπητος στη συνάντηση στο Μαξίμου πρόκειται να τεθεί και το αίτημα για την καταπολέμηση των παράνομων ελληνοποιήσεων προϊόντων. 
Στη συνάντηση της Τρίτης, ο πρωθυπουργός θα σημειώσει πως ένα ευρύ πακέτο μέτρων για τη στήριξη του πρωτογενούς τομέα έχει μπει σε εφαρμογή, υπογραμμίζοντας πως η κυβέρνηση, μέσω του ΕΛΓΑ, εκταμίευσε μόνο την προηγούμενη τετραετία ένα δισ. ευρώ για αποζημιώσεις. Παράλληλα, πρόκειται να κάνει αναφορά και στη συζήτηση που διεξάγεται στην Ε.Ε. αναφορικά με την Κοινή Αγροτική Πολιτική. 
«Προφανώς υπάρχουν κάποια πολύ σημαντικά αιτήματα που ξεπερνούν αυτό που λέμε παρεμβάσεις με δημοσιονομικό κόστος, όπως είναι η διαπραγμάτευση για την αναθεώρηση ή τροποποίηση ή, τέλος πάντων, μια πιο ήπια προσαρμογή της ΚΑΠ», σημείωσε πρόσφατα ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Παύλος Μαρινάκης. Για να προσθέσει πως «σε αυτή την κατεύθυνση εργάζεται η κυβέρνηση και προσωπικά ο πρωθυπουργός και εκτός συνόρων». 
Στην κυβέρνηση δεν περνά απαρατήρητο και το γεγονός πως τα αιτήματα των αγροτών αντιμετωπίζονται με συμπάθεια από ένα μεγάλο μέρος της κοινής γνώμης. Είναι χαρακτηριστικό πως, σύμφωνα με δημοσκόπηση της Pulse, στο ερώτημα «γνωρίζετε τα θέματα και τους λόγους διαμαρτυρίας των αγροτών; Και αν ναι, πώς τα αντιμετωπίζετε;», το 68% απαντά «θετικά» ή «μάλλον θετικά» και μόλις το 13% απαντά «αρνητικά» ή «μάλλον αρνητικά» (οι υπόλοιποι δε γνωρίζουν, δεν απαντούν). 
Την ίδια στιγμή, «λανθασμένους» θεωρεί τους κυβερνητικούς χειρισμούς σε σχέση με τα αιτήματα και τις κινητοποιήσεις των αγροτών το 62% των ερωτηθέντων σε δημοσκόπηση της Alco, ενώ στον αντίποδα μόνο το 24% τους χαρακτηρίζει «σωστούς» (οι υπόλοιποι ερωτηθέντες είναι στο «δεν ξέρω - δεν απαντώ»). 
 

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News