ρευμα

Πως οι αγρότες θα έχουν σταθερή τιμή ρεύματος για 10 χρόνια

Κρήτη
Πως οι αγρότες θα έχουν σταθερή τιμή ρεύματος για 10 χρόνια

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

«Το πράσινο τιμολόγιο έφερε ανταγωνισμό και σοβαρή μείωση των τιμών» υποστήριξε ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας

Το σχέδιο για μειωμένο ρεύμα στους αγρότες την επόμενη διετία με σταθερή τιμή για 10 χρόνια ανέπτυξε ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Θεόδωρος Σκυλακάκης στην εκπομπή «Ώρα Ελλάδος» στο OPEN TV.

«Στο ρεύμα, στη διάρκεια της ενεργειακής κρίσης η Πολιτεία και οι υπόλοιποι καταναλωτές πήραν το 80% της αύξησης, που ήταν ακραία, τρομακτική. Έχουμε μια πτώτη των τιμών, που θα επηρεάσει και το αγροτικό, οι τιμές δηλαδή τον Φεβρουάριο είνα περίπου 10% από τον Ιανουάριο. Οι έξι μήνες ήταν η σκέψη ενός παρόχου, υπήρξε μια αντιδραση της ΡΑΕ, που ερμήνευσε διαφορετικά και ήρθαμε και ξεκαθαρίσαμε, ότι προς το συμφέρον του καταναλωτή είναι να παρέχονται και χαμηλότερου χρόνου από το εξάμηνο και πάνω, σταθερά, για έναν απλό λόγο, διότι στο μάκρος του χρόνου είναι πιο δύσκολο να κάνεις προβλέψεις. Στο 8μηνο, 6μηνο ειναι πιο εύκολο» είπε αρχικά για τα τιμολόγια ο κ. Σκυλακάκης.

«Το πράσινο τιμολόγιο έφερε ανταγωνισμό και σοβαρή μείωση των τιμών. Στον πρώτο μήνα είχαμε παρόχους που έμειναν στα 0,17 ευρώ, και στο δεύτερο μήνα έπεσαν στα 0,13 ευρώ. Κι αυτό το μήνα τον Φεβρουάριο έχουμε και κάτω από 12 ευρώ. Για τους οικιακούς αυτή τη στιγμή είναι 12 και κατι. Για τους αγρότες, που δεν πληρώνουν κάποια τέλη, είανι λίγο πιο κάτω από τους οικιακούς και με το 10% πέφτει λίγο πιο κάτω».

Αναφερόμενους στους αγρότες τόνισε: «Το όποιο τιμολόγιο βάζεις έχει ένα κόστος, που για τους αγρότες είναι μειωμένο γιατι δεν πληρώνουν μια σειρά με χρεώσεις σε σχέση με τους υπόλοιπους, αποτέλεσμα είναι να έχουν χαμηλότερο κόστος από τους οικιακούς, ένα 10%-15% και πολύ χαμηλότερο από τους επαγγελματικούς. Οι αγρότες είναι κατά κύριο λόγο πελάτες της ΔΕΗ και η σχέση αυτή έχει να κάνει και με τις συνολικές οφειλές που έχουν συσσωρευτεί. Η ΔΕΗ έχει 87 εκατ. οφειλές των και πηγαμε και κάναμε τη ρύθμιση της 10ετίας με μηδενικό επιτόκιο και στη Θεσσαλία καλύπτουμε και μεγάλο μέρος του κεφαλαίου. Αυτό επέτρεψε στη ΔΕΗ να έρθει και να κατεβάσει το 10% που κανει τώρα για την ποτιστική περίοδο από τον Μάιο έως τον Σεπτέμβριο».

Ερωτώμενος αν μπορεί το αγροτικό πετρέλαιο να φθάσει στα 7 λεπτά, ο υπουργός απάντησε ότι «αυτό μπορεί να γίνει στο διάστημα της επόμενης διετίας αν καταφέρουμε και φτιάξουμε ειδικά πάρκα, που είτε θα είναι πάρκα που θα έχουν επενδύσει οι αγρότες με δική μας βοήθεια, είτε θα είναι πάρκα για τον αγρότη, δηλαδή μεγάλα πάρκα αφοσιωμένα αποκλειστικά στους αγρότες που παίρνουν ρεύμα απο εκεί. Στα πάρκα αυτά θα επιδοτηθεί η μπαταρία τους και θα πάρουν κατά προτεραιότητα ηλεκτρικό χώρο. Θα σηκώνει όλη την ενέργεια των αγροτών που θα συμβληθούν με αυτά. Θα είναι μακροχρόνιες επενδύσεις και θα έχουν σταθερό ρεύμα για τα επόμενα 10 χρόνια. Από υφιστάμενα έργα που προγραμμάτιζαν οι πάροχοι, δεν ξεκινάμε απο την αρχή το έργο, είναι περίπου στη μέση, ερχόμαστε και σας επιδοτούμε να βάλετε και μπαταρία για να πέσει το κόστος. "Αυτα σας τα δίνουμε" και είναι αποκλειστικά αφιερωμένα για αγρότες που είναι είτε σε συνεταιρισμούς, είτε σε σχήματα συνεργατικά, είτε κάνουν συμβολαιακή γεωργία. Οποιοσδήποτε αγρότης μπορεί να το κανει αυτό. Είναι η λύση μεσομακροπρόθεσμα για το πρόβλημα του αγροτικου εισοδήματος».

Στη συνέχεια εξήγησε γιατί έχουν αυξηθεί οι τιμές του ρεύματος: «Ο ένας λόγος είναι οι ρύποι, που έχουν τριπλασιαστεί και αυτό έχει ως αποτέλεσμα ότι ο λιγνίτης γίνεται εξωπραγματικά ακριβός κι επηρεάζει πάρα πολύ, όλη την τιμή του ρεύματος και λιγότερο το φυσικό αέριο».

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News