ΑΠΟΣΕΛΕΜΗΣ

Μπήκε νερό στον Αποσελέμη αλλά δε φτάνει... - Πόσο γέμισαν τα φράγματα της Κρήτης από την κακοκαιρία (vid)

Κρήτη
Μπήκε νερό στον Αποσελέμη αλλά δε φτάνει... - Πόσο γέμισαν τα φράγματα της Κρήτης από την κακοκαιρία (vid)

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Πολύ καλές είναι οι εξελίξεις και στην υπόλοιπη Κρήτη, με χαρακτηριστικό το φράγμα των Ποταμών στο Ρέθυμνο, όπου η πληρότητα έχει ξεπεράσει το 95% και πάμε για την υπερχείλιση!

Κοντά στον στόχο της πληρότητας του 50% τουλάχιστον, ενώ απομακρυνόμαστε πλέον από τα κακά σενάρια των περικοπών στο νερό για να καλύψουμε τις ανάγκες της καλοκαιρινής περιόδου, έχει βρεθεί τώρα, μετά τις τελευταίες έντονες και συνεχείς βροχές, το φράγμα του Αποσελέμη, αυξάνοντας τα αποθέματά του σε νερό με εντυπωσιακό τρόπο μέσα σε λίγα μόλις 24ωρα. 


Χθες το μεσημέρι, η ροή του νερού από τον ταμιευτήρα προς το φράγμα είχε φτάσει τις 30 με 33 χιλιάδες κυβικά ανά ώρα, ενώ το φαινόμενο συνεχίζεται και τα χιόνια στο Οροπέδιο Λασιθίου δεν άρχισαν ακόμα να λειώνουν για να τροφοδοτήσουν ακόμα περισσότερο το φράγμα. Μάλιστα, από τους αρμόδιους παράγοντες γίνεται η πρόβλεψη ότι στο επόμενο διάστημα η ροή θα φτάσει μέχρι τις 45 με 50 χιλιάδες κυβικά την ώρα. 


Πολύ καλές είναι οι εξελίξεις και στην υπόλοιπη Κρήτη, με χαρακτηριστικό το φράγμα των Ποταμών στο Ρέθυμνο, όπου η πληρότητα έχει ξεπεράσει το 95% και πάμε για την υπερχείλιση! 


Τα στοιχεία αυτά έδωσε στο neakriti.gr ο διευθύνων σύμβουλος του Οργανισμού Ανάπτυξης Κρήτης Άρης Παπαδογιάννης, ο οποίος και είχε πέσει μέσα στις προβλέψεις του, όταν πριν από πολλές ημέρες, πάλι προς την εφημερίδα μας, έλεγε πως όλα τα στοιχεία που διαθέτει τον οδηγούν σε ευχάριστες εκτιμήσεις, ότι ο χειμώνας από άποψη βροχομετρικών στοιχείων καθυστερεί να έρθει, αλλά βρίσκεται προ των πυλών και περιμένουμε πολλές και καλές βροχές στην Κρήτη. 

Εφικτός ο στόχος του 50% 

«Μέχρι πριν από λίγο καιρό είχαμε πληρότητα στον Αποσελέμη 17%. Και τώρα υπερβαίνουμε το 22% με 23%. Από 2,7 εκατομμύρια κυβικά που είχαμε, έχουμε πάει στα 3,2 εκατομμύρια κυβικά και συνεχώς έχουμε σημαντική εισροή υδάτων και υπάρχει αυξανόμενη ροή», ανέφερε ο διευθύνων σύμβουλος του Οργανισμού Ανάπτυξης Κρήτης. 
Στο ερώτημά μας αν υπάρχει το ενδεχόμενο να φτάσει η πληρότητα του φράγματος στο 50%, ο Άρης Παπαδογιάννης είπε χαρακτηριστικά: «Εμείς αυτό υπολογίζουμε. Αυτό θέλουμε. Και ευελπιστούμε ότι θα το πετύχουμε για να μπορέσουμε να ανταποκριθούμε πλήρως στις ανάγκες των τριών δήμων, Ηρακλείου, Χερσονήσου και Αγίου Νικολάου, που υδροδοτούμε από το φράγμα του Αποσελέμη». 


Συνεχίζοντας, επεσήμανε ακόμη τα εξής: «Υπάρχει μια βελτίωση της κακοκαιρίας, αλλά έχουμε ακόμα νερά. Υπάρχει χιόνι στο Οροπέδιο στις κορυφές. Περιμένουμε, λοιπόν, τις επόμενες μέρες να αυξηθούν οι ροές. Να έχουμε μες στον ταμιευτήρα ποσότητες σημαντικές. Και θέλουμε να πιστεύουμε ότι, αν επακολουθήσει και μια άλλη παρόμοια κακοκαιρία, τότε θα μπορέσουμε να μιλάμε για κάποια ασφαλή αποθέματα, που θα μας βοηθήσουν να ανταποκριθούμε στις απαιτήσεις που έχουμε και κατά τη θερινή περίοδο, ιδιαίτερα στην ανατολική Κρήτη».


Στο σημείο αυτό, ο διευθύνων σύμβουλος του ΟΑΚ είπε στην εφημερίδα μας: «Να θυμίσω ότι μέχρι πρότινος δεν υπήρχε καμία εισροή υδάτων μέσα στον ταμιευτήρα. Είχαμε μόνο εκροές. Οπότε τώρα, αυτή τη στιγμή, μόνο θετικά τα βλέπουμε τα πράγματα και περιμένουμε τις εξελίξεις για να γίνουν ακόμα θετικότερα. Αυτό που έχει μεγάλη σημασία είναι ότι απομακρυνόμαστε από τα πολύ άσχημα σενάρια που λέγαμε για περικοπές στην υδροδότηση του κόσμου. Και που εγώ τονίζω σε κάθε στιγμή ότι όλα αυτά γίνονται πάντα σε συνεργασία με τις ΔΕΥΑ και τους συνεργάτες μας. Γιατί η συνεργασία μας αυτή τη στιγμή είναι εξαιρετική. Και χάρη σε αυτήν αντιμετωπίσαμε μία πολύ δύσκολη περίοδο με προβλήματα, χωρίς όμως να φτάσουμε στο σημείο να διψάσουμε». 


Εξάλλου, ο ίδιος βάζει και μία άλλη διάσταση: «Ένα οικονομικό στοιχείο βιωσιμότητας και για τον Οργανισμό είναι το νερό που θα διαθέσουμε. Αυτό είναι λογικό. Γιατί αυτή τη στιγμή τα κόστη έχουν εκτοξευτεί στα ύψη. Αυτή τη στιγμή πολλοί λένε ότι, όταν υπάρχει φυσική ροή, το κόστος είναι χαμηλότερο. Δε λαμβάνουν όμως υπόψη ότι από την άλλη, όταν δεν έχουμε νερά, η χρήση των χημικών και η επεξεργασία είναι πολλαπλάσια, που ανεβάζουν επίσης το κόστος. Κι εμείς, με τη νέα νομοθεσία, πρέπει να έχουμε ανάκτηση του κόστους». 

 

Ανεβαίνει η στάθμη σε φράγματα και πηγές 

Αναφορικά με την υπόλοιπη Κρήτη, ο Άρης Παπαδογιάννης μάς έδωσε μία πολύ θετική εικόνα, λέγοντάς μας τα εξής: «Πέρα από τους περίπου 400.000 καταναλωτές που τροφοδοτεί ο Αποσελέμης, όπως καταλαβαίνετε μας απασχολεί συνολικότερα η Κρήτη. Και βλέπουμε ότι αυτή τη στιγμή στο φράγμα των Ποταμών, στο Αμάρι του Ρεθύμνου, σχεδόν φτάνουμε κοντά στην υπερχείλιση. Γιατί στα 22,3 εκατομμύρια κυβικά νερού που αφορούν στη δυνατότητα που έχει το φράγμα, τώρα πλησιάζουμε στα 22 εκατομμύρια κυβικά. Έχουμε, δηλαδή, μία πληρότητα που ξεπερνάει το 95%! Επίσης, όσο προχωράμε δυτικότερα, οι πηγές της Αργυρούπολης, που έχουν να κάνουν και με το Ρέθυμνο, έχουν μία αύξηση κατά 25% με 30%. Και στη λίμνη του Κουρνά η στάθμη από 2,7 μέτρα έχει φτάσει 4,4 μέτρα, με ορόσημο τα 6 μέτρα. Βλέπουμε, λοιπόν, ότι υπάρχει μία πολύ θετική εξέλιξη, συνολικά, σε ό,τι αφορά τα νερά». 
Για τον νομό Χανίων, ο Άρης Παπαδογιάννης είπε: «Οι πηγές των Μεσκλών έχουν αρχίσει και έχουν ροές. Και στο επόμενο διάστημα περιμένουμε ακόμα περαιτέρω αύξηση των ροών». 
Καταλήγοντας, βέβαια, καλεί τους πολίτες να έχουμε πάντα κατά νου, ανεξάρτητα από τις όποιες θετικές εξελίξεις, ότι πάντα πρέπει να κάνουν ορθολογικά τη χρήση του νερού. 

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News