Λίγα 24ωρα ήταν αρκετά να αντιστρέψουν την εικόνα της ξηρασίας στην Κρήτη, χωρίς όμως να έχουμε φτάσει ακόμα στα επιθυμητά αποτελέσματα, αλλά και χωρίς να απογοητεύονται οι ειδικοί, καθώς περιμένουν πως και σήμερα, όπως και τις επόμενες μέρες, οι βροχές σε πολλές περιοχές του νησιού μας θα συνεχιστούν.
Ο διευθύνων σύμβουλος του Οργανισμού Ανάπτυξης Κρήτης Άρης Παπαδογιάννης έδωσε στη “Νέα Κρήτη” χθες σημαντικά στοιχεία, τόσο για τα σοβαρότερα φράγματα της Κρήτης όσο και για τις νέες προσδοκίες, με το καλύτερο πάντοτε σενάριο, όπως λέει, να είναι «η υπερχείλιση των φραγμάτων, ώστε να μη συνεχίσουμε να δυσκολευόμαστε και να μπορέσουμε να καλύψουμε στο επόμενο διάστημα τις ανάγκες μας σε νερό, με ακόμα πιο ορθολογικό τρόπο και καλύτερο προγραμματισμό»!
Τις τελευταίες μέρες και κυρίως από τις πρωινές ώρες της Κυριακής, η Κρήτη, που ταλανιζόταν πάλι από 20 και 23 βαθμούς αλλά και ισχυρούς νοτιάδες, “είδε” καλύτερες μέρες, με πολλές και έντονες βροχοπτώσεις. Είχε προηγηθεί το χιόνι στον Ψηλορείτη και σε άλλες ορεινές περιοχές και έτσι η κατάσταση δείχνει πολύ καλύτερη σε σχέση με τις προηγούμενες μέρες της έναρξης του νέου χρόνου.
“Φούλαρε” το φράγμα Αμαρίου
«Αν ξεκινήσουμε από τη δυτική Κρήτη, βλέπουμε ήδη μία αύξηση του ύψους της λίμνης του Κουρνά κατά ένα μέτρο. Από 2,8 έχει πάει στα 3,8 μέτρα με ορόσημο τα 5 μέτρα, που είναι αυτό το επιθυμητό. Από την άλλη και οι πηγές της Αργυρούπολης, που ήταν κατά 30% μειωμένες πέρυσι, είναι πολύ καλύτερες. Και φτάνουμε τώρα στο Ρέθυμνο, που έχει να κάνει με το φράγμα των Ποταμών στο Αμάρι, των 22,3 εκατομμυρίων κυβικών, να βρίσκεται η πληρότητά του στο 94,3%. Έχοντας δηλαδή ήδη τα 21 εκατομμύρια κυβικά. Αυτό είναι πάρα πολύ θετικό», τόνισε στην εφημερίδα μας ο διευθύνων σύμβουλος του Οργανισμού Ανάπτυξης Κρήτης Άρης Παπαδογιάννης.
Πληρότητα μόλις 17% στον Αποσελέμη
Ωστόσο, πιο δύσκολη παραμένει η κατάσταση στην Ανατολική Κρήτη, όπου όμως επίσης ευχάριστα μας έχει εκπλήξει ο καιρός τα τελευταία 24ωρα. Και προφανώς περιμένουμε και συνέχεια. Όπως δηλώνει στην εφημερίδα μας ο Άρης Παπαδογιάννης, «στο φράγμα του Αποσελέμη ήδη έχουν μπει 50.000 κυβικά, μόνο. Αλλά το θετικό είναι ότι η πληροφόρηση που είχα σήμερα (σ.σ. χθες) το μεσημέρι, ήδη μέσα στις επόμενες ώρες θα έχουμε τροφοδοσία του φράγματος και από τη σήραγγα, αν συνεχίσουν βέβαια αυτά τα φαινόμενα. Και η ευλογία θα είναι εάν έχουμε κάποια χιόνια στο Οροπέδιο Λασιθίου, τα οποία όταν λειώνουν εμπλουτίζουν με σημαντικό τρόπο το φράγμα του Αποσελέμη».
Συνεχίζοντας στο σημείο αυτό, ο διευθύνων σύμβουλος του ΟΑΚ τονίζει πως «συν τοις άλλοις, έχουμε και άλλες πηγές στις οποίες, ενώ δεν είχαν καθόλου νερό, έχει αρχίσει η ροή. Και μόνο θετική μπορούμε να θεωρήσουμε αυτήν την εξέλιξη. Εάν θα έχει και συνέχεια, θα είναι ακόμα θετικότερη, για να φτάσουμε στο σημείο να μπορούμε να εξυπηρετήσουμε τους καταναλωτές στον βαθμό που θέλουμε».
Βέβαια, στο σημείο αυτό ξεκαθαρίζει ότι σήμερα η πληρότητα στο φράγμα δεν ξεπερνάει το 17% με 18% και ως εκ τούτου «δεν είναι ότι αυτή τη στιγμή ο Αποσελέμης έχει καλή πληρότητα. Μπήκαν πολλά νερά, αλλά περιμένουμε το επόμενο διάστημα, με αυτήν την εξέλιξη που υπάρχει, να έχουμε ροή νερών μέσα στο φράγμα. Προς το παρόν δεν μπορούμε να πούμε, δηλαδή, ότι είμαστε ικανοποιημένοι από την πληρότητα του φράγματος. Είμαστε ικανοποιημένοι από την εξέλιξη του γεγονότος ότι έχουμε κάποιες βροχές.
Και πριν φτάσει το νερό στον Αποσελέμη, θα πρέπει να υπάρξει πληρότητα άλλων σημείων τροφοδοσίας. Και αυτά τώρα γεμίζουν, ώστε να ξεκινήσει η ροή μέσα στο φράγμα από τη σήραγγα. Είναι θετικές οι εξελίξεις πάντως και οι πληροφορίες μας είναι ότι θα έχουμε κι άλλες βροχές. Εκείνο το οποίο επιθυμούμε είναι να δούμε και λίγο χιόνι για να έχουμε ένα καλύτερο αποτέλεσμα».
Πιο λελογισμένη παροχή νερού
Μάλιστα, ο κ. Άρης Παπαδογιάννης αναφέρει παρακάτω: «Αυτή η εμπειρία που βιώσαμε, με το καλοκαίρι που περάσαμε, με τον ξηρό υδρολογικό χειμώνα τον περυσινό, με τη χαμηλή στάθμη των φραγμάτων και ιδιαίτερα του Αποσελέμη, που τροφοδοτεί το Ηράκλειο, τη Χερσόνησο και τον Άγιο Νικόλαο, μας έχει βοηθήσει στο να εκπονούμε και σενάρια. Να εκπονούμε και σχεδιασμό καλύτερης πρόβλεψης και διαχείρισης του νερού. Δηλαδή, είναι δεδομένο σε αυτό που συζητάμε, ότι μπορεί να υπάρχει, ανεξάρτητα πλήρωσης των φραγμάτων ή όχι, μια πιο λελογισμένη παροχή νερού. Δηλαδή, εκεί που φτάναμε στον ενάμιση χρόνο να μπορούμε να εξυπηρετήσουμε μη έχοντας προβλήματα, να έχουμε μία επιμήκυνση χρονικά στο να μπορούμε να εξυπηρετήσουμε τους καταναλωτές.
Περιμένουμε λοιπόν τις εξελίξεις, να δούμε εάν θα συνεχιστεί αυτό το σκηνικό. Και ευελπιστούμε ότι θα φτάσουμε στο σημείο να έχουμε υπερχείλιση των φραγμάτων μας, προκειμένου να μη “στενοχωριόμαστε” και να μην έχουμε και στο επόμενο διάστημα ξανά αυτά τα προβλήματα».
Καταλήγοντας, ο Άρης Παπαδογιάννης στέλνει και το εξής αισιόδοξο μήνυμα: «Εμάς η πληροφόρησή μας είναι και, πέρα από την πληροφόρησή μας, μας αρέσει και είμαστε υποχρεωμένοι να συνεργαζόμαστε και να παρακολουθούμε την εξέλιξη με τα μοντέλα που εφαρμόζονται και τι καιρός θα επακολουθήσει κ.λπ. Φαίνεται και η πληροφόρηση η δικιά μας είναι ότι θα έχουμε κάποιες βροχές. Αυτός είναι και ο στόχος μας. Να υπερχειλίσουν τα φράγματα. Κι εδώ αυτό το θέμα, πέρα από την εξυπηρέτηση των καταναλωτών, έχει να κάνει με την οικονομική βιωσιμότητα του ΟΑΚ. Μη γελιόμαστε. Είναι όλα αυτά. Έχουν αντίκτυπο και στην οικονομία, γιατί οι καλλιέργειες είναι πάρα πολλές και ευαίσθητες. Το νερό χρειάζεται. Αλλά δεν παύει να έχει αντίκτυπο και στην οικονομία του οργανισμού μας».