Αυγενάκης
Φωτ. ΕΡΤ

ΥΠΑΑΤ: Ετοιμάζει φορέα διαχείρισης υδάτων, αντίστοιχο της Θεσσαλίας, για την Κρήτη

Κρήτη
ΥΠΑΑΤ: Ετοιμάζει φορέα διαχείρισης υδάτων, αντίστοιχο της Θεσσαλίας, για την Κρήτη

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Στο αμέσως επόμενο διάστημα δημιουργείται και στην Κρήτη Ενιαίος Φορέας Διαχείρισης Υδάτων που θα αντιμετωπίζει ταυτόχρονα τα φαινόμενα ερημοποίησης, αλλά και των έντονων καταστροφικών βροχοπτώσεων

Τα χαμηλά ποσοστά βροχόπτωσης που σημειώνονται συνολικά στην Κρήτη τα τελευταία χρόνια και η επακόλουθη απειλή της ξηρασίας που ήδη γίνεται ορατή ειδικά στο πλουσιότερο σε αγροτική παραγωγή ανατολικό τμήμα του νησιού, εξαιτίας της κλιματικής αλλαγής, οδηγούν την ηγεσία του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης σε ειδικό βραχυπρόθεσμο σχεδιασμό διαχείρισης των υδάτινων πόρων, στο πρότυπο της Θεσσαλίας.

Ακριβώς γι’ αυτό, στο αμέσως επόμενο διάστημα δημιουργείται και στην Κρήτη Ενιαίος Φορέας Διαχείρισης Υδάτων που θα αντιμετωπίζει ταυτόχρονα τα φαινόμενα ερημοποίησης, αλλά και των έντονων καταστροφικών βροχοπτώσεων.

Το μεσημέρι της Τρίτης, ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων Λευτέρης Αυγενάκης πραγματοποίησε σύσκεψη στο Ηράκλειο με τους δημάρχους Μινώα – Πεδιάδας, Βασίλη Κεγκέρογλου και Μαλεβιζίου Μενέλαο Μποκέα παρουσία του αντιπροέδρου του ΕΛΓΟ-ΔΗΜΗΤΡΑ Νεκτάριου Βιδάκη και του Μίλτου Γκουζούρη, διευθύνοντα συμβούλου της ολλανδικής HVA International, εταιρείας αγροτικής ανάπτυξης και διαχείρισης πόρων.

Όπως είπε ο υπουργός, μετά την επικείμενη δημιουργία του Φορέα στη Θεσσαλία, «έχουμε ζητήσει από την ολλανδική εταιρεία HVA να προχωρήσει στην εκπόνηση ενός master plan για τη διαχείριση των υδάτων καθώς η Κρήτη διαθέτει πέντε διαφορετικές λεκάνες απορροής και μια πολύ ιδιαίτερη μορφολογία».

Ανέφερε επίσης ότι υπουργείο εξασφαλίζει τρόπους ολοκλήρωσης βασικών μελετών για σημαντικά εγγειοβελτιωτικά έργα στην ευρύτερη περιοχή, όπως για παράδειγμα οι μελέτες, σε συνεργασία με τον Δήμο, για τον διαχωρισμό του κοινού δικτύου άρδευσης και ύδρευσης.

Παράλληλα, όπως μεταδίδει η ΕΡΤ, το ΥΠΑΑΤ επιταχύνει τις διαδικασίες για την “ωρίμανση” ενός ακόμη κρίσιμου αρδευτικού έργου του φράγματος του Μπαδιά στην ευρύτερη περιοχή του Αρκαλοχωρίου. «Πρέπει πλέον ό,τι κάνουμε και χρηματοδοτούμε να έχει μια συνέχεια και να επικοινωνούν μεταξύ τους αυτά τα έργα, ώστε σε ώρα ανάγκης να μπορούν να λειτουργήσουν ως οχυρό αλλά παράλληλα να έχουμε και σωστή αξιοποίηση των υδάτων», συμπλήρωσε ο κ. Αυγενάκης.

 

 

 

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News