Υδρογονάνθρακες

Έτος αποφάσεων το 2024 για υδρογονάνθρακες και χωρικά ύδατα - Τι σημαίνει για την Κρήτη η επέκταση στη Λιβύη

Κρήτη
Έτος αποφάσεων το 2024 για υδρογονάνθρακες και χωρικά ύδατα - Τι σημαίνει για την Κρήτη η επέκταση στη Λιβύη

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Κρίσιμοι οι επόμενοι μήνες για το μέλλον των εξορύξεων υδρογονανθράκων - Η Λιβύη επεκτείνει τα χωρικά ύδατά της - Η Ελλάδα δεν κάνει χρήση του δικαιώματος των 12 ν.μ. νότια της Κρήτης και... δίνει δικαιώματα στους γείτονες

Κρίσιμοι για την πιθανή έναρξη ερευνητικής γεώτρησης στη θαλάσσια περιοχή της Κρήτης είναι οι επόμενοι 12 μήνες. Η επεξεργασία των ερευνητικών δεδομένων από τις εταιρείες για τα κοιτάσματα υδρογονανθράκων βρίσκεται σε φάση ολοκλήρωσης, προκειμένου να αξιολογήσουν τις προοπτικές και να αποφασίσουν εάν θα προχωρήσουν στο επόμενο βήμα. 

Ήδη στελέχη της αρμόδιας διαχειριστικής Αρχής έχουν μιλήσει για ενθαρρυντικά δεδομένα, ενώ ο γενικός γραμματέας Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Ορυκτών Πόρων κ. Αριστοτέλης Αϊβαλιώτης, μιλώντας στην κρατική τηλεόραση, είπε ότι το τοπίο θα έχει ξεκαθαρίσει μέχρι τον Μάρτιο. 

«Εξελίσσεται η διαδικασία. Περιμένουμε τα αποτελέσματα των σεισμικών ερευνών που έχουν γίνει στην Κρήτη και ανάλογα θα αποφασίσουμε αν θα προχωρήσουμε σε αδειοδότηση για γεώτρηση δυτικά της Κρήτης», σημείωσε ο κ. Αϊβαλιώτης. 

Υπενθυμίζεται ότι από τον Φεβρουάριο του 2023 έχει ολοκληρωθεί το μεγάλο πρόγραμμα των σεισμικών ερευνών σε περιοχές του Ιονίου και της Κρήτης από τους παραχωρησιούχους. Πηγές της αγοράς επιβεβαιώνουν ότι το πιθανότερο σενάριο είναι να ληφθούν αποφάσεις για τη διενέργεια ή όχι ερευνητικών γεωτρήσεων στην περιοχή της Κρήτης εντός του 2024, κάτι που θα εξαρτηθεί από τα στοιχεία που επεξεργάζονται. 

Η κοινοπραξία ExxonMobil-Helleniq Energy συνέλεξε από το υπέδαφος των θαλάσσιων οικοπέδων της Κρήτης σχεδόν διπλάσια δισδιάστατα σεισμικά δεδομένα, σε σχέση με την προβλεπόμενη ελάχιστη συμβατική υποχρέωση. Σε κάθε περίπτωση οι πρώτες εικόνες χαρακτηρίζονται ως ενθαρρυντικές για την ύπαρξη κοιτασμάτων φυσικού αερίου, σε τέτοιο βαθμό ώστε μέχρι το πρώτο τρίμηνο του 2024 οι εταιρείες να λάβουν σημαντικές αποφάσεις για τη διενέργεια ερευνητικών γεωτρήσεων σε συγκεκριμένους στόχους. Μάλιστα, πληροφορίες θέλουν τους παραχωρησιούχους της Κρήτης και ιδίως την πλευρά των Αμερικανών της ExxonMobil να είναι ιδιαίτερα ζεστοί με τα μέχρι στιγμής δεδομένα. 

Όπως τονίζουν γνώστες της αγοράς, σαφής εικόνα δεν μπορεί να προκύψει παρά μόνον μετά το επόμενο στάδιο, που δεν είναι άλλο από τη διενέργεια ερευνητικών γεωτρήσεων. Την ίδια στιγμή, κρίνεται δύσκολο τους επόμενους δώδεκα μήνες να διενεργηθούν γεωτρήσεις, κάτι που αναμένεται να γίνει εντός του 2025, εκτός εάν αποφασιστεί να διενεργηθούν και τρισδιάστατες σεισμικές έρευνες, οπότε η διενέργεια της γεώτρησης θα μετατεθεί για το 2026. 

Για την περιοχή στα δυτικά και νοτιοδυτικά της Κρήτης υπάρχουν συγκεκριμένα στοιχεία, που συνηγορούν ότι υπάρχουν σοβαρές πιθανότητες για μεγάλο κοίτασμα φυσικού αερίου. Τα στοιχεία είχαν αρχικά περιέλθει στην κατοχή της τότε “Ελληνικά Πετρέλαια” από τα τέλη του 2015 και προέρχονται από τις πρώτες σεισμικές καταγραφές που είχε πραγματοποιήσει η νορβηγική εταιρεία PGS στην ευρύτερη περιοχή. Με βάση τις προκαταρκτικές εκτιμήσεις, έχει εντοπιστεί ανάλογη γεωλογική δομή με βάση το μοντέλο που χρησιμοποιήθηκε για τον εντοπισμό του θαλάσσιου κοιτάσματος αερίου “Ζορ” στην Αίγυπτο. 

Η Λιβύη επεκτείνει τα χωρικά ύδατά της

Στον ΟΗΕ κοινοποίησε η κυβέρνηση της Τρίπολης την απόφαση που ελήφθη από το υπουργικό συμβούλιο υπό τον πρωθυπουργό, αρχικά ότι διαθέτει ζώνη 12 ναυτικών μιλίων χωρικών υδάτων, κυρίως όμως να ανακηρύξει συνορεύουσα ζώνη (contiguous zone) για ακόμη 24 ν.μ. προς Βορρά, δικαίωμα το οποίο έχει με βάση τη σύμβαση των Ηνωμένων Εθνών για το Δίκαιο της Θάλασσας. 

Η κίνηση αυτή ΜΑΤ εκ μέρους της Λιβύης μπορεί να ερμηνεύεται ως απάντηση προς το Κάιρο, ταυτοχρόνως ωστόσο αποδεικνύει εμπράκτως πως το παράνομο τουρκολιβυκό μνημόνιο συνεργασίας παραμένει ένας διαρκής και ανοιχτός κίνδυνος όσο δεν μπλοκάρεται με 12 ν.μ. νότια της Κρήτης.

Ως γνωστόν, η Λιβύη και η Αίγυπτος διαφωνούν για την οριοθέτηση των θαλάσσιων συνόρων τους. Με την κοινοποίηση της επίμαχης επιστολής στον ΟΗΕ, η Λιβύη ουσιαστικά υποστηρίζει ότι τα σύνορα αυτά βρίσκονται ανατολικότερα: Όλες οι γραμμές χαράσσονται με βάση τη λιβυκή αντίληψη για τα πράγματα, ως εκ τούτου και προς Ανατολάς, στα σύνορα με την Αίγυπτο. 

Σ’ αυτό το σημείο αξίζει να επισημανθεί ότι η Ελλάδα επέκτεινε τα χωρικά ύδατά της σε 12 ναυτικά μίλια στη θαλάσσια περιοχή του Ιονίου και των Ιονίων Νήσων μέχρι το ακρωτήριο Ταίναρο της Πελοποννήσου πριν από περίπου τρία χρόνια. Αντίστοιχη επέκταση στα νότια της Κρήτης συνιστά casus belli για την Άγκυρα και ως εκ τούτου κάτι τέτοιο έχει παγώσει... 

Σύμφωνα, πάντως, με ουκ ολίγους αναλυτές, η απόφαση της Λιβύης επιδεικνύει αποφασιστικότητα και δυναμική την ώρα που, όπως τονίζουν, η Αθήνα δεν πράττει το αυτονόητο. Σύμφωνα με πληροφορίες, η ελληνική κυβέρνηση αξιολογεί την κατάσταση και εκτιμά σε πρώτη φάση πως αυτή δεν απειλεί τα ελληνικά συμφέροντα... 
Όπως αναφέρεται σε σχετικό δημοσίευμα, για την ελληνική πλευρά η κίνηση της κυβέρνησης της Τρίπολης δεν αλλάζει ριζικά όσα ήταν ήδη γνωστά. Όπως για παράδειγμα ότι ο κόλπος της Σύρτης είναι «κλειστός» και αποτελεί σημείο εκκίνησης για τις γραμμές βάσης που αποτελούν το εναρκτήριο σημείο μέτρησης για τα χωρικά ύδατα, θαλάσσιες ζώνες όπως η συνορεύουσα που ανακηρύχθηκε και, βεβαίως, για την ΑΟΖ.

Ασκείται, βέβαια, μια έμμεση πίεση προς την Αθήνα ως προς την εκκρεμότητα της επέκτασης των χωρικών υδάτων στα νότια της Κρήτης, τα οποία βρίσκονται απέναντι από την Κυρηναϊκή της Λιβύης, στα 12 μίλια, γεγονός το οποίο η Άγκυρα και η Τρίπολη δεν αποδέχτηκαν το 2019, καθώς στο μνημόνιο που υπέγραψαν με μια λοξή οριοθέτηση επελέγη η καινοφανής άποψη ότι Λιβύη και Τουρκία έχουν αντικείμενες ακτές.

Μιλώντας χθες στον 98,4 και τον Γιώργο Σαχίνη, αναλυτές τόνισαν πως η Λιβύη, παρότι μια χώρα υπό διάλυση, έπραξε αυτό που η Αθήνα κρατά ως εκκρεμότητα την επέκταση δηλαδή στα νότια της Κρήτης. Ειδικότερα, μιλώντας χθες στον 98,4, ο διευθυντής Ερευνών της CP Consulting, εμπειρογνώμων στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο για θέματα Τουρκίας, Υπηρεσιών Πληροφοριών και Πολιτικού Ισλάμ Κώστας Πικραμένος, ανέφερε ότι η Λιβύη κάνει το αυτονόητο με τα χωρικά της ύδατα, καίτοι διαλυμένη ως κρατική υπόσταση. Σύμφωνα με τον κ. Πικραμένο, η Ελλάδα και οι ελίτ της εμφανίζονται να ζουν στον αστερισμό του «τεμενά» και του καλού κλίματος με την Τουρκία, υπό το φοβικό σύνδρομο της προβολής ισχύος του γείτονα.

Στον 98,4 μίλησε χθες και ο Δημήτρης Σταθακόπουλος, νομικός, δρ. Παντείου Πανεπιστημίου (Οθωμανική Κοινωνία, Ιστορία και Πολιτισμός), συνεργάτης του Εργαστηρίου Τουρκικών και Ευρασιατικών Μελετών (ΕΤΕΜ) του Πανεπιστημίου Πειραιά. Ο κ. Σταθακόπουλος εξήγησε γιατί η κίνηση της διαλυμένης κρατικά Λιβύης να καταθέσει στον ΟΗΕ συντεταγμένες με χωρικά ύδατα 12 ν.μ. και συνορεύουσα 24 ν.μ. βόρεια και με υπολογισμό παράνομα ως κλειστού του κόλπου της Σύρτης, αφενός παράγει και νέα δεδομένα για το τουρκολιβυκό μνημόνιο, όσο η Ελλάδα ακόμη και νότια της Κρήτης δεν προχωρά σε χωρικά ύδατα, αφετέρου και κυρίως απομακρύνει ακόμη περισσότερο την Κύπρο από την Ελλάδα στις οριοθετήσεις και αποκαλύπτει περισσότερα για τη μελλοντική τύχη του συμπλέγματος Καστελόριζου. 

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News