τ

Το απόλυτο μπάχαλο με τις επιδοτήσεις: Ούτε σεντ στα βιβλιάρια των αγροτών - Ξεχειλίζει η οργή

Κρήτη
Το απόλυτο μπάχαλο με τις επιδοτήσεις: Ούτε σεντ στα βιβλιάρια των αγροτών - Ξεχειλίζει η οργή

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Το μόνο σίγουρο είναι πως η οργή και η αγανάκτηση ξεχειλίζει από τους χιλιάδες αγροτοκτηνοτρόφους που περίμεναν πως και πως τα όποια... χρήματα των επιδοτήσεων είτε για να περάσουν τις γιορτές είτε για να καλύψουν τρύπες.

Επιδοτήσεις... μετά τα Χριστούγεννα φαίνεται πως θα κάνουν οι  αγροτοκτηνοτρόφοι της Κρήτης αφού μέχρι αυτή την ώρα δεν έχει πιστωθεί ούτε σεντ στους λογαριασμούς τους! Οι πληροφορίες που ήθελαν την καταβολή της β΄ δόσης της βασικής ενίσχυσης να γίνεται σήμερα το μεσημέρι - και ενώ το θρίλερ της καταβολής τους έχει ξεκινήσει από το μεσημέρι της Τετάρτης - δεν έχουν, ως ώρας, επιβεβαιωθεί.

Τι σημαίνει αυτό; Ότι οι περισσότεροι δικαιούχοι - ακόμα κι αν γίνει η καταβολή τις επόμενες ώρες - δεν πρόκειται να δουν το χρώμα του χρήματος πριν τις 28 Δεκεμβρίου, παρά μόνο όσοι έχουν λογαριασμό στην τράπεζα Πειραιώς.

Τι φταίει; Πληροφορίες θέλουν τον ΟΠΕΚΕΠΕ να επικαλείται τεχνικό πρόβλημα ως αιτία της αδικαιολόγητης καθυστέρησης.  

Το μόνο σίγουρο είναι πως η οργή και η αγανάκτηση ξεχειλίζει από τους χιλιάδες αγροτοκτηνοτρόφους που περίμεναν πως και πως τα όποια... χρήματα των επιδοτήσεων είτε για να περάσουν τις γιορτές είτε για να καλύψουν τρύπες.

 

Νέο "ναυάγιο"; 

 

Μάλιστα, είναι πολύ χαρακτηριστικό ότι χθες το μεσημέρι το μέλος της διοίκησης της Ένωσης Αγροτικών Συνεταιρισμών Ηρακλείου και πρόεδρος του Αγροτικού Συνεταιρισμού Εμπάρου Γιώργος Περογιαννάκης αποκάλυψε στη “Νέα Κρήτη” την ακόλουθη διαβεβαίωση που είχε προσωπικά από υψηλόβαθμο στέλεχος του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων: «Οι επιδοτήσεις θα μπουν απόψε το βράδυ (σ.σ. το βράδυ της Πέμπτης) χίλια τοις εκατό». Κάτι που δεν έγινε. 

Ο Γιώργος Περογιαννάκης σχολίασε προς την εφημερίδα μας ότι «είναι η πρώτη φορά που πολύς αγροτοκτηνοτροφικός κόσμος θα κάνει Χριστούγεννα χωρίς την εκκαθάριση στην τσέπη. Ποτέ άλλοτε δεν είχαμε μια τέτοια κατάσταση. Και μιλάμε για μια πολύ δύσκολη χρονιά, που έστω και αυτή την “κουτσουρεμένη” επιδότηση την είχε ανάγκη ο κόσμος». 

Αναλυτικότερα, πρόκειται για το υπόλοιπο 30% της βασικής ενίσχυσης, ύψους 280 εκατομμυρίων ευρώ, και της Αναδιανεμητικής Ενίσχυσης, ύψους 170 εκατομμυρίων ευρώ (προορίζεται για την ενίσχυση των μικρών και νέων παραγωγών) και το Εθνικό Απόθεμα, ύψους 14,5 εκατομμυρίων ευρώ. 

Σύμφωνα, τώρα, µε τις σχετικές ανακοινώσεις του ΟΠΕΚΕΠΕ για τις πληρωμές: Η συνολική βασική ενίσχυση που προβλέπεται για το 2023 είναι 829 εκατ. ευρώ, έναντι 1.068 εκατ. ευρώ το 2022. Η διαφορά των 239 εκατ. ευρώ έχει μεταφερθεί στην αναδιανεμητική ενίσχυση (178 εκατ. ευρώ), τις νέες συνδεμένες ενισχύσεις και τα τομεακά προγράμματα.

Εξ αυτών, ο αρχικός υπολογισμός της πληρωμής για το 70% της βασικής ενίσχυσης µε βάση τις υποβληθείσες αιτήσεις ΟΣΔΕ του 2023, αντιστοιχεί στα 519.269.910 ευρώ. 

Για τις βοσκοτοπικές εκτάσεις, που δηλώνονται ως βοσκότοποι σε καλή γεωργική κατάσταση, προκειμένου να είναι επιλέξιμες προς ενίσχυση, αυτό επιτυγχάνεται µόνο µε τη δήλωση ζωικού κεφαλαίου. 

Για τον λόγο αυτό ήδη από το 2022 δεν έχει κατανεμηθεί Εθνικό Απόθεμα σε βοσκοτόπια χωρίς ζώα, γεγονός που αποτέλεσε τη βασικότερη αιτία δέσμευσης των δικαιούχων αυτών, τη µη πληρωμή τους και εντέλει την απομείωση του συνολικού ποσού της πληρωμής της βασικής ενίσχυσης κατά 14,5 εκατ. ευρώ. Στο μεταξύ, φτάνει να δούμε αν θα καταβληθούν στις 28 του μήνα και τα χρήματα της εξισωτικής αποζημίωσης. 

Δεν πρέπει να ξεχνάμε και τα 88 εκατομμύρια ευρώ, που από τις πρώτες πληρωμές του Οκτωβρίου δε “φάνηκαν” πουθενά και για τον λόγο αυτό ξέσπασε και ο “πόλεμος” ανάμεσα στον Λευτέρη Αυγενάκη και τον πρόεδρο του ΟΠΕΚΕΠΕ Ευάγγελο Σημανδράκο, που αν και κλήθηκε να παραιτηθεί, εκείνος το αρνήθηκε, λέγοντας πως δεν έχει πολιτική θέση εκεί, αλλά αξιοκρατική, μέσω ΑΣΕΠ. 

Από την πλευρά του, ο υπουργός έχει ανταπαντήσει, λέγοντας πως δεν είναι έτσι που τα λέει ο πρόεδρος του ΟΠΕΚΕΠΕ και πως περιμένει να λήξει η θητεία του, για να προχωρήσει στη δημιουργία του “νέου ΟΠΕΚΕΠΕ”. Έχει μάλιστα μιλήσει με βαριές εκφράσεις τόσο για τον πρόεδρο, όσο και για «στελέχη που δεν έχουν κάνει μέχρι σήμερα τη δουλειά που έπρεπε να κάνουν»... 

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News