φαντάρος

«Δεν είναι αυτοκτονία» - Θρίλερ με τον Ηρακλειώτη φαντάρο που βρέθηκε το 2018 νεκρός στη Ρω (vid)

Κρήτη
«Δεν είναι αυτοκτονία» - Θρίλερ με τον Ηρακλειώτη φαντάρο που βρέθηκε το 2018 νεκρός στη Ρω (vid)

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

“Θρίλερ” με την υπόθεση θανάτου του 22χρονου φαντάρου Μανόλη Τσικνάκη το 2018 - Να εξεταστεί από το μηδέν η υπόθεση ζητούν οι γονείς του - «Η μοιραία σφαίρα δεν ήταν από το τουφέκι του», λένε οι ιατροδικαστές

Την εξέταση της υπόθεσης θανάτου του 22χρονου παιδιού τους από μηδενική βάση ζητούν οι γονείς του Μανόλη Τσικνάκη, ο οποίος άφησε την τελευταία του πνοή, τον Ιούνιο του 2018, ενώ υπηρετούσε στο στρατιωτικό φυλάκιο στην ακριτική Ρω, αφού πυροβολήθηκε με μια σφαίρα στο κεφάλι.

Τρεις μήνες μετά την αρχειοθέτηση της υπόθεσης και 5,5 χρόνια μετά τον τραγικό χαμό του αγαπημένου τους Μανόλη, η οικογένεια Τσικνάκη (στα χέρια της οποίας έφτασε τελικά μετά από... 5 χρόνια η δικογραφία της υπόθεσης!), ούσα πεπεισμένη για το ότι ο θάνατος του νεαρού ήταν ανθρωποκτονία, ζητά από τη Δικαιοσύνη να πράξει τα δέοντα και προαναγγέλλει ότι θα φτάσει «μέχρι τέλους» για να λάμψει η αλήθεια και να δικαιωθεί η μνήμη του παιδιού τους.

Μανόλης Τσικνάκης
Στις 27 Ιουνίου του 2018, ο Κρητικός φαντάρος Μανόλης Τσικνάκης βρέθηκε νεκρός στο φυλάκιο της Ρω

«Είναι ανθρωποκτονία και όχι αυτοκτονία!». Αυτό αναφέρει στη “Νέα Κρήτη” η ιατροδικαστής-τεχνική σύμβουλος της οικογένειας του 22χρονου Μανόλη Τσικνάκη, Ελπίδα Σπανουδάκη. Όπως προκύπτει από στοιχεία της δικογραφίας, τα οποία έφτασαν στα χέρια της οικογένειας... 5 χρόνια μετά το περιστατικό (!), αλλά κι από τα ευρήματα των τεχνικών συμβούλων της οικογένειας, μια σειρά από ζητήματα, όπως το ότι η σορός του εκλιπόντα φέρεται να μεταφέρθηκε σε τρεις τουλάχιστον διαφορετικές θέσεις μετά τον θάνατο, ότι ο νεαρός πυροβολήθηκε από τη δεξιά πλευρά του κρανίου του, ενώ ήταν αριστερόχειρας, αλλά κι ότι ουδέποτε έλαβε χώρα αυτοψία στη Ρω από ιατροδικαστή, φανερώνουν πως στην υπόθεση υπάρχουν αρκετές “σκιές”.

«Ο Μανόλης πυροβολήθηκε με μικρό όπλο και όχι με τον ατομικό του οπλισμό»

Ήταν 27 Ιουνίου του 2018, όταν ο μονάκριβος γιος της οικογένειας Τσικνάκη έπεσε νεκρός. Από εκείνη τη μέρα, η ζωή των γονιών του δεν επρόκειτο να είναι ποτέ ξανά όπως ήταν πριν. Ωστόσο, τόσο οι γονείς, όσο και η αδερφή του άτυχου 22χρονου, από την πρώτη στιγμή, δεν μπορούν να πιστέψουν την επίσημη “εκδοχή” περί αυτοχειρίας. 

«Ο Μανόλης πυροβολήθηκε με μικρό όπλο και όχι με τον ατομικό του οπλισμό», ανέφερε στην “ΚΡΗΤΗ TV” και τη δημοσιογράφο Στέλλα Τερζάκη ο πατέρας του Μανόλη, ενώ η χαροκαμένη μητέρα του επισημαίνει ότι «δε θα το έκανε ποτέ. Δεν πέρασε ποτέ από το μυαλό μου. Ποτέ!».

Στο στρατιωτικό φυλάκιο της Ρω, ο Μανόλης είχε μετατεθεί μία εβδομάδα πριν το μοιραίο συμβάν... Είχε μοιραστεί με τους γονείς και την αδελφή του πως οι συνθήκες ήταν δύσκολες. Ήλπιζε σε μια μετάθεση, που την πρόλαβε ο θάνατος... Το χαμόγελο όμως δεν έσβηνε ποτέ από τα χείλη του, το χιούμορ του δε στέρευε... Κι έτσι θα τον θυμούνται πάντα! 

Η επίσημη “εκδοχή” λέει ότι ο νεαρός αυτοκτόνησε με το όπλο που κρατούσε (πολεμικό τουφέκι), στρέφοντάς το στη δεξιά ζυγωματική του χώρα. Ωστόσο, «το τραύμα που φέρει στη δεξιά του ζυγωματική χώρα δεν έχει προκληθεί από πολεμικό τουφέκι, αυτό που έχουν όλοι οι στρατιώτες στον στρατό τύπου G3A3. Αυτό είναι το πρώτο στοιχείο που μας οδηγεί στο να αποκλείσουμε την αυτοκτονία ως γεγονός», μας εξηγεί η ιατροδικαστής Ελπίδα Σπανουδάκη. 

Η φύση του τραύματος και οι κρανιοεγκεφαλικές κακώσεις, που δεν ήταν μαζικές, πιστοποιούν, όπως ισχυρίζεται η οικογένεια, πως πρόκειται για πιστόλι μικρού διαμετρήματος. Την ίδια ώρα, χαρακτηρίζεται ως τουλάχιστον πρωτοφανές πως οι δύο ιατροδικαστές του Δημοσίου δε διευκρινίζουν στις εκθέσεις τους, που συμπεριλαμβάνονται στη δικογραφία, το είδος του όπλου, στοιχείο άκρως απαραίτητο σε ανάλογες περιπτώσεις, όπως εξηγεί η κ. Σπανουδάκη. 
Στα “θολά” σημεία της υπόθεσης, σύμφωνα με την οικογένεια του νεαρού, τη δικηγόρο τους Αλεξάνδρα Σπανάκη και τους τεχνικούς τους συμβούλους, περιλαμβάνεται το ότι στη δικογραφία δεν υπάρχει φωτογραφικό υλικό από την αυτοψία του στρατού! 

H πλευρά της οικογένειας

Η σορός φέρεται να έχει μεταφερθεί σε τρεις τουλάχιστον διαφορετικές θέσεις. Για το ακριβές σημείο που ο Μανόλης εντοπίστηκε νεκρός, η σύγχυση παραμένει, ενώ με βάση τις ένορκες καταθέσεις αναληθής είναι ο χρόνος θανάτου. Επίσης, αυτοψία από ιατροδικαστή στη Ρω δεν έγινε. 

Όπως εξηγεί στη “Νέα Κρήτη” και την κάμερα της “ΚΡΗΤΗ TV” η χαροκαμένη μητέρα του Μανόλη, Μαρία Μανουκάκη-Τσικνάκη, κάθε απάντηση που επιχειρούσαν να πάρουν από την πρώτη κιόλας στιγμή δημιουργούσε νέες υποψίες, νέες αντιφάσεις και μεγαλύτερη σύγχυση. 

Όταν η μητέρα και η αδερφή του επισκέφτηκαν δύο μήνες μετά τη Ρω, αισθάνθηκαν, όπως μας είπαν, πως ο αξιωματικός που τους υποδέχτηκε και τους οδήγησε στο σημείο επιχείρησε να αποδώσει ένα δήθεν καλοστημένο σενάριο, που όμως έμπαζε από παντού.

«Περιγραφή τόσο πρόχειρη... τόσο κοροϊδία... όταν πήγαμε την πρώτη φορά. Δεν πήραμε απαντήσεις. Σταθήκανε στο να μας φιλοξενήσουν, να μη μας φέρουν αντίρρηση σε ό,τι ζητήσαμε, ως προς το να κάνουμε στον χώρο τρισάγιο... Εφόσον πήγαμε στον χώρο, μια περιγραφή, θα το ξαναπώ, κοροϊδία!», μας είπε η κ. Μαρία.

«Ο στρατός είναι πολύ... σκοτεινός»

«Θέλω να φτάσουμε στην αλήθεια. Θέλω να δικαιωθεί η ψυχή του παιδιού μου. Μετά από 5 χρόνια πήραμε τη δικογραφία με ελλιπή στοιχεία, αλλά και με κάποια στοιχεία “δυνατά”, που αμέσως “μίλησαν”. Μετά από 5,5 χρόνια αγώνα, αν οι υπεύθυνοι δεν πάρουν μια υπεύθυνη στάση, πάει το μυαλό μας σε άλλες πιο σκοτεινές εποχές. Λυπάμαι που το λέω», μας είπε αρχικά η μητέρα του αδικοχαμένου 22χρονου, η οποία ακόμη και σήμερα, όταν θυμάται τον Μανόλη της, χαμογελά... 

«Αν δείτε ακόμη και τις στρατιωτικές του φωτογραφίες, μέχρι και την τελευταία, δεν υπάρχει ούτε μία που να μη χαμογελά. Αυτό μου λείπει πιο πολύ... Το γέλιο του. Και στα όνειρά μου, που έρχεται, πάντα χαμογελά. Πάντα αυτή η χαρά της ζωής. Αυτό ήταν ο Μανόλης!», ανέφερε η κ. Μαρία. 

Μαρία Μανουκάκη Αντώνης Τσικνάκης Μανόλη
Η Μαρία Μανουκάκη και ο Αντώνης Τσικνάκης, γονείς του αδικοχαμένου Μανόλη

Έκκληση στους φαντάρους στη Ρω να μιλήσουν

Η μητέρα του 22χρονου απηύθυνε μέσω της “Ν.Κ.” έκκληση στους φαντάρους που υπηρετούσαν μαζί με τον γιο της στη Ρω να μιλήσουν! 

«Θέλω να κάνω μια έκκληση στους φαντάρους που ήταν εκεί: Να βοηθήσουν όσο μπορούν. Να καταλάβουν πως από τύχη δεν ήταν εκεί που ήταν ο Μανόλης και από τύχη δεν είναι η μάνα τους σήμερα στη δική μου θέση. Ας το σκεφτούν καλά. Έχουμε χρέος όλοι. Ο στρατός είναι πολύ σκοτεινός... Δεν μπορώ να πω κάτι παραπάνω», ανέφερε η χαροκαμένη μάνα. 

Όπως επισημαίνει ο πατέρας του Μανόλη, Αντώνης Τσικνάκης, το ότι η δικογραφία της υπόθεσης τέθηκε στη διάθεση της οικογένειάς του στην «εκπνοή» της πενταετίας κάτι σημαίνει. 

«Στην εκπνοή της πενταετίας μάς δώσανε τη δικογραφία και εκεί “μιλάνε” όλα. Για 5,5 χρόνια ζούσαμε στο σκοτάδι και τώρα βγαίνει η αλήθεια... Είμαστε αποφασισμένοι να φτάσουμε όσο πιο ψηλά γίνεται, γιατί τα στοιχεία μάς δείχνουν πως ο Μανόλης δεν αυτοκτόνησε», μας είπε ο κ. Αντώνης.

«Κάνω έκκληση να ανοίξει και πάλι η υπόθεση. Εμείς έχουμε δύναμη ανεξάντλητη... Αν δεν εισακουστούμε, θα φτάσουμε μέχρι τα ευρωπαϊκά δικαστήρια. Είμαστε αποφασισμένοι να φτάσουμε μέχρι τέλους. Εύχομαι και ελπίζω στη Δικαιοσύνη και τη Δημοκρατία μας. Να γίνει το αυτονόητο», συμπλήρωσε ο πατέρας του Μανόλη, που εξηγεί ότι ποτέ δε σκέφτηκε πως ο μονάκριβος γιος του θα μπορούσε να έχει αυτοκτονήσει.

«Δε μου πέρασε καμία σκέψη ότι μπορούσε να βάλει τέλος στη ζωή του μόνος του. Ο Μανόλης ήταν ένα συγκροτημένο παιδί. Με τους φίλους του, με τη δουλειά του, με το χαμόγελό του πάντα στα χείλη. Ο Μανόλης κλήθηκε να υπηρετήσει την πατρίδα. Η πατρίδα, 3,5 μήνες μετά, μας τον έστειλε σκοτωμένο. Έχουμε χρέος. Κι εμείς και η πατρίδα μας... η διερεύνηση να προχωρήσει!», μας είπε, συγκινησιακά φορτισμένος, ο πατέρας του 22χρονου.

Δείτε εκτενές ρεπορτάζ στο βίντεο που ακολουθεί

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News