δωρο

Χωρίς το "δώρο" της ΔΥΠΑ οι ξενοδοχοϋπάλληλοι στην Κρήτη - Καταγγελίες για επιστροφή του "δώρου Χριστουγέννων" από εργαζόμενους

Κρήτη
Χωρίς το "δώρο" της ΔΥΠΑ οι ξενοδοχοϋπάλληλοι στην Κρήτη - Καταγγελίες για επιστροφή του "δώρου Χριστουγέννων" από εργαζόμενους

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Ο πρόεδρος του Σωματείου Ξενοδοχοϋπαλλήλων Ν. Ηρακλείου Νίκος Κοκολάκης καλεί τα μέλη τους να καταγγείλουν πιθανές περιπτώσεις εργοδοτών, που μέχρι και τη σημερινή καταληκτική ημερομηνία δε θα τους καταβάλλουν το Δώρο Χριστουγέννων, που ως παρανομία “ενεργοποιεί” την αυτόφωρη διαδικασία σύλληψης του παραβάτη!

Χωρίς το Δώρο Χριστουγέννων που προβλέπεται από το Ταμείο Ανεργίας της ΔΥΠΑ (πρώην ΟΑΕΔ) μένουν πολλοί ξενοδοχοϋπάλληλοι του νομού Ηρακλείου, παρά τη δέσμευση της διοίκησης του οργανισμού ότι επρόκειτο να προπληρωθεί το δώρο σε όλους, πριν καταβληθεί το επίδομα ανεργίας. 


Την καταγγελία αυτή έκανε στο neakriti.gr ο πρόεδρος του Σωματείου Ξενοδοχοϋπαλλήλων Ν. Ηρακλείου Νίκος Κοκολάκης. Στο μεταξύ, τόσο ο ίδιος όσο και άλλα σωματεία καλούν τα μέλη τους να καταγγείλουν πιθανές περιπτώσεις εργοδοτών, που μέχρι και τη σημερινή καταληκτική ημερομηνία δε θα τους καταβάλλουν το Δώρο Χριστουγέννων, που ως παρανομία “ενεργοποιεί” την αυτόφωρη διαδικασία σύλληψης του παραβάτη! 


«Ως προς το Δώρο Χριστουγέννων από τον ΟΑΕΔ υπάρχει αναξιοπιστία. Εμείς επικοινωνήσαμε με τον πρώην ΟΑΕΔ (ΔΥΠΑ) και μας είπαν ότι σχετικά με το Δώρο των Χριστουγέννων την ευθύνη την έχουν κεντρικά. Είναι κάτι που πρέπει να δοθεί σε όλους. Και έχουμε πολλές καταγγελίες από συναδέλφους μας, που λένε πως δεν έχουν πάρει ακόμα το Δώρο Χριστουγέννων. Ελπίζουμε να μπει πριν από τα Χριστούγεννα», τόνισε στην εφημερίδα μας ο πρόεδρος των ξενοδοχοϋπαλλήλων του νομού Ηρακλείου.


Όσο για το δώρο που υποχρεούνται να πληρώσουν οι εργοδότες, ο Νίκος Κοκολάκης είναι ξεκάθαρος: «Όποιος εργαζόμενος δει ότι μέχρι και τις 21 Δεκεμβρίου (δηλαδή σήμερα) δεν του έχει καταθέσει ο εργοδότης του το δώρο, να μας ενημερώσει για να προχωρήσουμε στις σχετικές ενέργειες και να υπάρξει το αυτόφωρο για τον συγκεκριμένο παραβάτη. Μακάρι να μην έχουμε φέτος τέτοιες περιπτώσεις, αλλά τα προηγούμενα χρόνια χρειάστηκε σε πολλές τέτοιες περιπτώσεις να παρέμβουμε»... 
Τέλος, ο πρόεδρος των ξενοδοχοϋπαλλήλων τόνισε επίσης ότι υπάρχουν πολλοί ξενοδοχοϋπάλληλοι, που καθυστέρησαν να καταθέσουν τα δικαιολογητικά τους, δε θα προλάβουν να λάβουν μέσα στις γιορτές το επίδομα από το Ταμείο Ανεργίας. 

Οι οικοδόμοι 

Από την πλευρά του, το Συνδικάτο Οικοδόμων Ν. Ηρακλείου ενημερώνει τα μέλη του ως εξής: «Η καταβολή αδειοδωροσήμου Χριστουγέννων 2023 στους εργατοτεχνίτες οικοδόμους θα πραγματοποιηθεί αποκλειστικά μέσω τραπεζών την Πέμπτη 21/12/2023, στους τραπεζικούς λογαριασμούς των δικαιούχων. Οι εργατοτεχνίτες οικοδόμοι, οι οποίοι δεν έχουν δηλώσει στοιχεία τραπεζικού λογαριασμού, μπορούν να τα δηλώσουν αποκλειστικά μέσω διαδικτύου, είτε στην ιστοσελίδα του e-ΕΦΚΑ www.efka.gov.gr (επιλογή Ηλεκτρονικές Υπηρεσίες - Μισθωτοί - Ατομικά Στοιχεία». 

 

ΚΑΤΑΓΓΕΛΙΕΣ ΓΙΑ “ΚΑΚΟΥΣ” ΕΡΓΟΔΟΤΕΣ 

Πληρώνουν το δώρο και το ζητούν πίσω... 

Υπάρχουν όμως και καταγγελίες για επιστροφή του Δώρου Χριστουγέννων από τον εργαζόμενο στον εργοδότη, αφού κατατεθεί πρώτα για να φανεί υποτίθεται ότι πληρώθηκε! Όπως καταγγέλλει η διοίκηση της Ένωσης Ιδιωτικών Υπαλλήλων Ν. Ηρακλείου, «κάθε χρόνο έρχονται καταγγελίες στο σωματείο μας για τη μη καταβολή του δώρου ή για την απαράδεκτη προσπάθεια από τους εργοδότες, ώστε οι εργαζόμενοι να επιστρέφουν το δώρο που καταβάλλεται. Κανένας εργαζόμενος να μην ανεχτεί από τους εργοδότες ότι “εδώ δεν καταβάλλουμε δώρα”. Τα δώρα Χριστουγέννων και Πάσχα είναι υποχρέωση του κάθε εργοδότη, δεν είναι οικειοθελής παραχώρηση του εργοδότη! Κανένας εργαζόμενος να μη δεχτεί να επιστρέψει το Δώρο Χριστουγέννων στον εργοδότη, με προφάσεις όπως “δεν ήταν στην αρχική συμφωνία”, κ.ά. οποιαδήποτε συμφωνία αναφέρει την παραίτηση από την καταβολή του δώρου είναι άκυρη! 


Συγκεκριμένα, το Δώρο Χριστουγέννων θα πρέπει να καταβληθεί το αργότερο μέχρι την 21η Δεκεμβρίου 2022, ενώ ο εργοδότης μπορεί να καταβάλλει το δώρο και νωρίτερα από την παραπάνω ημερομηνία. Σε καμία περίπτωση όμως όχι πέρα από τις 21/12. 


Για τον υπολογισμό του ποσού του δώρου λαμβάνεται υπόψη ο τρόπος αμοιβής, αν δηλαδή οι εργαζόμενοι αμείβονται με ημερομίσθιο ή με μισθό και το δικαιούνται ΟΛΟΙ οι εργαζόμενοι στον ιδιωτικό τομέα. 


Η χρονική περίοδος που υπολογίζεται το δώρο αρχίζει από την 1η Μαΐου μέχρι και την 31η Δεκεμβρίου κάθε έτους. Το δώρο ισούται με έναν ολόκληρο μηνιαίο μισθό για όσους εργάστηκαν όλο το διάστημα (από 1/5 ως 31/12) και τμήμα του ανάλογα με το πόσο διάστημα εργάστηκαν μέσα σε αυτό το χρονικό όριο. Η αποχή από την εργασία λόγω τοκετού ή σπουδών είναι χρόνος που μετράει κανονικά για τον υπολογισμό του δώρου.


Το δώρο δεν μπορεί να δοθεί σε είδος (π.χ. κουπόνια, τρόφιμα, κ.λπ.), παρά μόνο σε χρήματα, ούτε να συμψηφιστεί με άλλες παροχές της επιχείρησης π.χ. bonus, υπερωρίες κ.ά. Καλούμε όσους συναδέλφους αντιμετωπίζουν πρόβλημα με το δώρο να απευθύνονται στο Σωματείο, καθημερινά 7-9 μ.μ., στα γραφεία μας στον 2ο όροφο του Εργατικού Κέντρου Ηρακλείου επί της λεωφόρου Δημοκρατίας. Μπορείτε επίσης να επικοινωνήσετε με το σωματείο για διευκρινίσεις ή καταγγελία και με email στην ηλεκτρονική μας διεύθυνση [email protected], όπως και στα τηλέφωνα 2810/223.041 (καθημερινά 6-8 μ.μ.), 6983/432.945, 6986/662.373 και 6982/133.145».
 

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News