Επιδοτήσεις ΟΠΕΚΕΠΕ: Μπαίνουν σήμερα (21/12) τα λεφτά στις τράπεζες - Τέλος στο 24ωρο θρίλερ των αγροτών ψάχνοντας σε ΑΤΜ και e-banking

Κρήτη
Επιδοτήσεις ΟΠΕΚΕΠΕ: Μπαίνουν σήμερα (21/12) τα λεφτά στις τράπεζες - Τέλος στο 24ωρο θρίλερ των αγροτών ψάχνοντας σε ΑΤΜ και e-banking

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Είχαν προηγηθεί ώρες αγωνίας - αφού οι πρώτες πληροφορίες ήθελαν την καταβολή να γίνεται χθες - με τους δικαιούχους να “τσεκάρουν” συνεχώς στη διάρκεια της ημέρας τα e-banking τους και άλλοι να κάνουν βόλτες στα ΑΤΜ ελπίζοντας πως θα δουν τα χρήματά τους να έχουν “αβγατίσει”. Μάταια όμως, αφού τα υπόλοιπα των επιδοτήσεων στους δικαιούχους παραγωγούς της χώρας θα μπουν σήμερα

Τέλος στο “θρίλερ” των πληρωμών της β' δόσης των επιδοτήσεων βάζει σήμερα ο ΟΠΕΚΕΠΕ, καθώς, σύμφωνα με ασφαλείς πληροφορίες που μετέδωσε πρώτο χθες το απόγευμα το neakriti.gr (Δείτε εδώ: Επιδοτήσεις ΟΠΕΚΕΠΕ: Την Πέμπτη το πρωί (21/12) οι πληρωμές - Πότε πληρώνεται η εξισωτική), τα χρήματα πρόκειται να πιστωθούν το πρωί στα βιβλιάρια των παραγωγών. 


Είχαν προηγηθεί ώρες αγωνίας - αφού οι πρώτες πληροφορίες ήθελαν την καταβολή να γίνεται χθες - με τους δικαιούχους να “τσεκάρουν” συνεχώς στη διάρκεια της ημέρας τα e-banking τους και άλλοι να κάνουν βόλτες στα ΑΤΜ ελπίζοντας πως θα δουν τα χρήματά τους να έχουν “αβγατίσει”. Μάταια όμως, αφού τα υπόλοιπα των επιδοτήσεων στους δικαιούχους παραγωγούς της χώρας θα μπουν σήμερα. 


Τα χρήματα θα είναι διαθέσιμα αμέσως για τους παραγωγούς της Τράπεζας Πειραιώς, ενώ για τους παραγωγούς που πληρώνονται από τις άλλες τράπεζες, τα χρήματα θα είναι διαθέσιμα αύριο Παρασκευή, με την προϋπόθεση ότι θα υπάρξει τραπεζικό βαλέρ μόνο μίας αντί για τις δύο ημέρες που κανονικά ισχύουν. Ενώ τα χρήματα της εξισωτικής αποζημίωσης θα πιστωθούν στους λογαριασμούς των δικαιούχων στις 28 του μήνα.


Αναλυτικότερα, πρόκειται για το υπόλοιπο 30% της βασικής ενίσχυσης ύψους 280 εκατομμυρίων ευρώ και της Αναδιανεμητικής Ενίσχυσης ύψους 170 εκατομμυρίων ευρώ (προορίζεται για την ενίσχυση των μικρών και νέων παραγωγών) και το Εθνικό Απόθεμα ύψους 14,5 εκατομμύρια ευρώ. 


Όπως πρώτη η “Νέα Κρήτη” έγραφε, ο στόχος της κυβέρνησης για τις φετινές πληρωμές ήταν να μην πληρώσει την Παρασκευή 22 Δεκεμβρίου, αφού στην περίπτωση αυτή θα “έπεφτε” στο σαββατοκύριακο, με τα Χριστούγεννα να είναι τη Δευτέρα, αλλά να βάλει τα χρήματα από το απόγευμα της Τετάρτης 20 του μήνα ή το αργότερο την Πέμπτη 21 του μήνα. Διότι, αν τα χρήματα μπουν αύριο Παρασκευή, οι δικαιούχοι της ενίσχυσης που δεν έχουν τον λογαριασμό τους στην Τράπεζα Πειραιώς, αλλά σε οποιαδήποτε άλλη τράπεζα, θα έκαναν να πληρωθούν έως και πέντε μέρες μετά, λόγω του σαββατοκύριακου, του βαλέρ και της αργίας των Χριστουγέννων. Αυτό άλλωστε τόνισε χθες στο neakriti.gr και ο αντιπρόεδρος της ΕΑΣΗ Μύρων Χιλετζάκης, λέγοντας πως, αν τα χρήματα μπουν σήμερα το πρωί με μία μέρα βαλέρ, προλαβαίνουν να πληρωθούν οι πάντες. 


Επομένως, το στοίχημα για την κυβέρνηση και προσωπικά για τον Ηρακλειώτη υπουργό Λευτέρη Αυγενάκη προφανώς και φαίνεται να κερδίζεται, αλλά ως προς τον χρόνο των πληρωμών και όχι ως προς την... ποιότητα αυτών... Μην ξεχνάμε τα 88 εκατομμύρια ευρώ, που από τις πρώτες πληρωμές του Οκτωβρίου δε “φάνηκαν” πουθενά και για τον λόγο αυτό ξέσπασε και ο “πόλεμος” ανάμεσα στον Λευτέρη Αυγενάκη και τον πρόεδρο του ΟΠΕΚΕΠΕ Ευάγγελο Σημανδράκο, που αν και κλήθηκε να παραιτηθεί, εκείνος το αρνήθηκε, λέγοντας πως δεν έχει πολιτική θέση εκεί, αλλά αξιοκρατική, μέσω ΑΣΕΠ. 


Από την πλευρά του, ο υπουργός έχει ανταπαντήσει, λέγοντας πως δεν είναι έτσι που τα λέει ο πρόεδρος του ΟΠΕΚΕΠΕ και πως περιμένει να λήξει η θητεία του, για να προχωρήσει στη δημιουργία του “νέου ΟΠΕΚΕΠΕ”. Έχει μάλιστα μιλήσει με βαριές εκφράσεις τόσο για τον πρόεδρο, όσο και για «στελέχη που δεν έχουν κάνει μέχρι σήμερα τη δουλειά που έπρεπε να κάνουν»... 

Έρχονται εξισωτική και αποζημιώσεις 

Μέχρι αύριο Παρασκευή αναμένεται να πιστωθούν στους λογαριασμούς των δικαιούχων 26 εκατομμύρια ευρώ από τον ΕΛΓΑ, σύμφωνα με τελευταία ενημέρωση. Τα χρήματα αυτά αφορούν τους αγρότες που δεν έλαβαν μέχρι τώρα προκαταβολή για τις ζημιές που υπέστησαν οι καλλιέργειές τους. Μέχρι τις 28 Δεκεμβρίου θα πληρωθούν τα 240 εκατομμύρια ευρώ της Εξισωτικής Αποζημίωσης. 

Τα νούμερα που “δίνει” ο ΟΠΕΚΕΠΕ 

Κατά τα λοιπά, σύμφωνα πάντα µε τις σχετικές ανακοινώσεις του ΟΠΕΚΕΠΕ:
Η συνολική βασική ενίσχυση που προβλέπεται για το 2023 είναι 829 εκατομμύρια ευρώ, έναντι 1.068 εκατομμυρίων ευρώ το 2022. Η διαφορά των 239 εκατομμυρίων ευρώ έχει μεταφερθεί στην αναδιανεμητική ενίσχυση (178 εκατομμύρια ευρώ), τις νέες συνδεμένες ενισχύσεις και τα τοµεακά προγράμματα. Εξ αυτών, ο αρχικός υπολογισμός της πληρωμής για το 70% της βασικής ενίσχυσης, µε βάση τις υποβληθείσες αιτήσεις ΟΣΔΕ του 2023, αντιστοιχεί στα 519.269.910 ευρώ.
Για τις βοσκοτοπικές εκτάσεις, που δηλώνονται ως βοσκότοποι σε καλή γεωργική κατάσταση, προκειμένου να είναι επιλέξιµες προς ενίσχυση, αυτό επιτυγχάνεται µόνο µε τη δήλωση ζωικού κεφαλαίου. Για τον λόγο αυτό ήδη από το 2022 δεν έχει κατανεμηθεί Εθνικό Απόθεμα σε βοσκοτόπια χωρίς ζώα, γεγονός που αποτέλεσε τη βασικότερη αιτία δέσμευσης των δικαιούχων αυτών, τη µη πληρωμή τους και εντέλει την αποµείωση του συνολικού ποσού της πληρωμής της βασικής ενίσχυσης κατά 14,5 εκατομμύρια ευρώ.

Αναφορά στη Δικαιοσύνη 

Τέλος, υποβλήθηκε από τον ΟΠΕΚΕΠΕ έγγραφη αναφορά στη Δικαιοσύνη για τη διερεύνηση σοβαρής υπόνοιας απάτης 27 παραγωγών και ενός Κέντρου Υποβολής Δηλώσεων (ΚΥΔ), οι οποίοι στόχευαν στην απόσπαση ενισχύσεων με τη δημιουργία τεχνητών συνθηκών.
Σύμφωνα με σχετική ανακοίνωση του Οργανισμού, τον Δεκέμβριο του 2022 αξιολογήθηκαν καταγγελίες - σε συνδυασμό με εκθέσεις ανάλυσης κινδύνου - σε σχέση με τις προϋποθέσεις κατανομής Εθνικού Αποθέματος για το έτος ενίσχυσης 2021. 
Οι έλεγχοι των δηλούμενων αγροτεμαχίων πραγματοποιήθηκαν τόσο σε διοικητικό όσο και σε επιτόπιο επίπεδο με τις εξής διαπιστώσεις: 
- Κανένας από τους ελεγχόμενους δεν προσήλθε στον επιτόπιο έλεγχο. 
- Κανένας από τους ελεγχόμενους δεν προσκόμισε ισχυρούς τίτλους ιδιοκτησίας ή/και νόμιμης κατοχής των δηλούμενων εκτάσεων ελαιώνων. 
Τα αποτελέσματα του ελέγχου υπέδειξαν ισχυρές ενδείξεις τέλεσης ή απόπειρας τέλεσης αξιόποινων πράξεων από το σύνολο των ελεγχόμενων και απάτη κατά των κονδυλίων της Ευρωπαϊκής Ένωσης. 


ΤΙ ΙΣΧΥΕΙ ΓΙΑ ΤΟ ΠΑΛΙΟ “ΠΡΑΣΙΝΙΣΜΑ” 

Ο “πονοκέφαλος” των Οικολογικών Σχημάτων 

Την ίδια ώρα, έχει ξεσπάσει “πανικός” για την ένταξη των αγροτών στα Οικολογικά Σχήματα. Ο κόσμος δεν ξέρει τι πρέπει να κάνει. Ευτυχώς, χθες η διοίκηση της Ένωσης Αγροτικών Συνεταιρισμών Ηρακλείου εξέδωσε την ακόλουθη ανακοίνωση: «Η Ένωση Ηρακλείου ενημερώνει τους παραγωγούς-μέλη της, που ενδιαφέρονται να ενταχθούν σε κάποιο από τα παρακάτω Οικολογικά Σχήματα (δακοπαγίδων, λιπασμάτων βραδείας αποδέσμευσης, κατοχής γεωργικών μηχανημάτων), να προσέρχονται στα κεντρικά γραφεία της Ένωσης Ηρακλείου στη λ. 62 Μαρτύρων 146, καθώς και στα Υπ/ματα, Αρκαλοχωρίου, Καστελίου, Πύργου και Αρχανών, έχοντας τα απαραίτητα δικαιολογητικά, έως το τέλος του Δεκεμβρίου 2023. 
Τηλ. Ηρακλείου: 2810/378.187, 2810/378.136, 2810/378.142, 2810/378.194 και 2810/378.145.
Τηλ. Αρκαλοχωρίου: 28910/22.223. 
Τηλ. Καστελίου: 28910/31.262. 
Τηλ. Αρχανών: 2810/75.1474. 
Αυτό που θεωρείται πάντως σίγουρο είναι ότι το παλιό “πρασίνισμα” δεν είναι πλέον δεδομένο. Κι έτσι τα Οικολογικά Σχήματα, όπως λέγονται τώρα, δε θα πληρωθούν μαζί με την εξόφληση της Βασικής Ενίσχυσης. Θα πληρωθούν, όπως αναμένεται, όχι πριν από τον Μάρτιο. 
Πάντως ήδη ο κόσμος ρωτάει τι γίνεται με τα Οικολογικά Σχήματα, τι πρέπει να κάνει για να ενταχθεί σε αυτά και άλλα ζητήματα, στα οποία θα πρέπει να ρίξουν φως οι φορείς ενεργοποίησης. 
Στο μεταξύ, υπάρχουν πληροφορίες, σύμφωνα με τις οποίες, τα μισά στρέμματα που δηλώθηκαν στο ΟΣΔΕ ενεργοποιούν Οικολογικά Σχήματα. 
Άρα, περίπου η μισή έκταση που ενεργοποιεί φέτος επιδοτήσεις έχει δεθεί μέχρι στιγμής µε κάποια δράση “eco-scheme”, κάτι που δείχνει τις ραγδαίες αλλαγές στον καταµερισµό των ενισχύσεων, από τον πρώτο κιόλας χρόνο της εφαρμογής της νέας ΚΑΠ.
 

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News