Αγρότες κινητοποίηση

Αποζημίωση για την ακαρπία ζητούν οι ελαιοπαραγωγοί της Κρήτης – Έκαναν “απόβαση” στην Περιφέρεια Κρήτης (vid)

Κρήτη
Αποζημίωση για την ακαρπία ζητούν οι ελαιοπαραγωγοί της Κρήτης – Έκαναν “απόβαση” στην Περιφέρεια Κρήτης (vid)

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Οριζόντια αποζημίωση ύψους 200 ευρώ ανά στρέμμα ζητούν οι ελαιοπαραγωγοί της Κρήτης

Την ομόφωνη έγκριση του ψηφίσματός τους, μπαίνοντας με πανό αλλά και με επιχειρήματα για τα προβλήματα του κλάδου τους στην αίθουσα που συνεδρίαζε χθες το Περιφερειακό Συμβούλιο Κρήτης, στο Ηράκλειο, κατάφεραν να κερδίσουν οι συνδικαλιστές του Αγροτικού Συλλόγου Αστερουσίων, με αιτήματα όπως να δοθεί οριζόντια αποζημίωση για την ακαρπία της ελιάς σε όλους τους ελαιοπαραγωγούς της χώρας, ύψους 200 ευρώ ανά στρέμμα.

Την ίδια ώρα, στην Αντιπεριφέρεια Χανίων πραγματοποίησαν τη δική τους κινητοποίηση οι αγρότες και οι κτηνοτρόφοι που ανταποκρίθηκαν στο κάλεσμα της Ενωτικής Ομοσπονδίας Αγροτικών Συλλόγων Ν. Χανίων.

Αγρότες κινητοποίηση

Συγκεκριμένα, στο Ηράκλειο η αντιπροσωπία των συνδικαλιστών από τον Αγροτικό Σύλλογο Αστερουσίων κάλεσε το Περιφερειακό Συμβούλιο Κρήτης να σταθεί στο πλευρό των μικρομεσαίων αγροτών και να προωθήσει και στην κυβέρνηση τα αιτήματά τους. Πράγματι, μετά την τοποθέτηση του προέδρου του Συλλόγου Μανόλη Καρκαβάτσου, έγινε η θετική εισήγηση του προέδρου του Περιφερειακού Συμβουλίου κ. Ζάχαρη και αμέσως μετά η ψηφοφορία με την ομόφωνη έγκριση από το όργανο αυτό, που ο ρόλος του είναι πολύ σημαντικός σε τέτοια ζητήματα.

Μιλώντας στο neakriti.gr, ο Μανόλης Καρκαβάτσος τόνισε ότι από τη μια υπάρχει ικανοποίηση για την εξέλιξη αυτή και από την άλλη ο αγώνας συνεχίζεται.

«Την ερχόμενη Κυριακή θα συνεδριάσει και η Πανελλαδική Επιτροπή των Μπλόκων, για να εκτιμήσει την κατάσταση που έχει διαμορφωθεί σε όλες τις ανάλογες κινητοποιήσεις της χώρας, ώστε να πάρει αποφάσεις για την περαιτέρω στάση μας», ανέφερε ο κ. Καρκαβάτσος.

Όπως μας είπε ακόμη, στην παρούσα φάση οι κινητοποιήσεις αυτές δε θα μπορούσαν να μην έχουν ως ζήτημά τους και την αποκατάσταση των αδικιών που έχουν γίνει στην κατανομή των επιδοτήσεων, αλλά ταυτόχρονα αναδεικνύεται το ζήτημα ότι πίσω από αυτή τη “σφαγή” βρίσκονται οι πολιτικές των εκάστοτε κυβερνήσεων και των Βρυξελλών και οι ευθύνες όλων είναι διαχρονικές, μέχρι που φτάσαμε στη σημερινή κατάσταση.

Πανελλαδική σύσκεψη στη Νίκαια Λάρισας την Κυριακή

Ώθηση στην οργάνωση και τον συντονισμό των κινητοποιήσεων των βιοπαλαιστών αγροτών και κτηνοτρόφων σε όλη την Ελλάδα θα δώσει η πανελλαδική σύσκεψη που οργανώνει η Πανελλαδική Επιτροπή των Μπλόκων την ερχόμενη Κυριακή 10 Δεκεμβρίου, στις 12 μ., στη Νίκαια Λάρισας.

Στο κάλεσμά της προς τους αγροτικούς συλλόγους και τις ομοσπονδίες η Πανελλαδική Επιτροπή των Μπλόκων τονίζει μεταξύ άλλων: «Ήρθε η ώρα να στείλουμε ξεκάθαρο μήνυμα ότι θα παραμείνουμε στα χωριά μας και στις καλλιέργειές μας. Ότι με τον ανυποχώρητο και ενωτικό αγώνα μας θα ανατρέψουμε τις πολιτικές που μας ξεκληρίζουν. Είναι ώρα ευθύνης για τον καθένα και δεν περισσεύει κανείς στον αγώνα επιβίωσης που δίνουμε!».

Στηρίζει τοπικές κινητοποιήσεις

Τις τοπικές κινητοποιήσεις αγροτικών συλλόγων και ομοσπονδιών στηρίζει η Πανελλαδική Επιτροπή των Μπλόκων, τονίζοντας μεταξύ άλλων ότι «το πρόβλημα με την ακαρπία είναι συνολικό, δεν αφορά μόνο κάποιες περιοχές, όπως συνολικά είναι και όλα τα ζητήματα που μας απασχολούν και διαμορφώνουν όρους υποβάθμισης της ελαιοπαραγωγής και σε ποσότητα αλλά και σε ποιότητα, όπως και τα άλλα ζητήματα που αφορούν το σύνολο των αγροτών και κτηνοτρόφων, όπως το πολύ υψηλό κόστος παραγωγής, οι χαμηλές τιμές στα προϊόντα, η κερδοσκοπία βιομηχάνων και μεγαλεμπόρων πάνω στον δικό μας κόπο και ιδρώτα, η παντελής έλλειψη προστασίας της παραγωγής και του φυτικού κεφαλαίου, η μηδενική κρατική χρηματοδότηση για έργα υποδομής, όπως εκσυγχρονισμός αρδευτικών δικτύων, αρδευτικά, αποστραγγιστικά έργα κ.λπ., ακόμα και στοιχειώδη έργα που αφορούν την προστασία της ζωής και της περιουσίας μας».

Αναδεικνύοντας ότι η φετινή είναι από τις δυσκολότερες χρονιές για την ελαιοκαλλιέργεια, με τη μείωση στο εισόδημα των ελαιοπαραγωγών πανελλαδικά να υπολογίζεται σε πάνω από 1 δισ. ευρώ.

«Η μόνη βιώσιμη λύση είναι η αναπλήρωση του χαμένου εισοδήματος λόγω ακαρπίας στο σύνολο των ελαιοπαραγωγών. Αν δεν αναπληρωθεί το εισόδημα των ελαιοπαραγωγών με ευθύνη της κυβέρνησης, η ύπαιθρος θα καταρρεύσει οικονομικά και η ελαιοκαλλιέργεια μπορεί να εγκαταλειφθεί μαζικά», τονίζει η Πανελλαδική Επιτροπή των Μπλόκων.

Οι ελαιοπαραγωγοί διεκδικούν:

- Αναπλήρωση του χαμένου εισοδήματος από την ακαρπία στην ελιά για όλους τους ελαιοπαραγωγούς σε όλες τις περιοχές που υπάρχει το πρόβλημα, με 200 ευρώ/στρέμμα.

- Να παρθούν τα αναγκαία μέτρα και να δοθεί η απαιτούμενη χρηματοδότηση από το κράτος και τις Περιφέρειες για τη δακοκτονία.

- Να αλλάξει ο αναχρονιστικός κανονισμός του ΕΛΓΑ, να χρηματοδοτηθεί επαρκώς από το κράτος ώστε να καλύπτει το σύνολο της ζημιάς στο 100% από όλες τις φυσικές καταστροφές και νόσους, όπως και την ακαρπία. Να αποζημιώνει στο 100% τις ζημιές και στο φυτικό κεφάλαιο.

Τέλος, να αναφέρουμε ότι χθες, εκτός από τα Χανιά και το Ηράκλειο, ανάλογες κινητοποιήσεις έγιναν στη Λαμία, στις 11 το πρωί, στο διοικητήριο της Περιφέρειας Στερεάς Ελλάδας (λεωφόρος Καλυβίων), στον Βόλο, στις 11 το πρωί, στην Περιφερειακή Διοίκηση Μαγνησίας (πρώην Νομαρχία), στη Μυτιλήνη, στις 12 το μεσημέρι, στην πλατεία του ΙΚΑ, στο Μεσολόγγι, στις 11 το πρωί, στην Αντιπεριφέρεια (πρώην Νομαρχία), στη Σπάρτη, στις 11 το πρωί, στο Διοικητήριο, στην Πρέβεζα, στις 11 το πρωί, στα γραφεία του ΟΠΕΚΕΠΕ, και στην Κέρκυρα, στις 11 το πρωί, στην Περιφερειακή Διοίκηση Κέρκυρας (πρώην Νομαρχία).

Σε απόγνωση οι παραγωγοί

Δεκάδες αγροτοκτηνοτρόφοι προχώρησαν χθες σε συγκέντρωση και στα Χανιά, με κατάληξη την Αντιπεριφέρεια Χανίων, όπου τέθηκαν τα ζητήματα των μειωμένων επιδοτήσεων και του υψηλού κόστους παραγωγής.

«Βρισκόμαστε σε πολύ δύσκολη οικονομική θέση και, εάν δεν πάρει η κυβέρνηση απόφαση να ενισχύσει τον πρωτογενή τομέα, του χρόνου θα υπάρχουν ακόμη μεγαλύτερα προβλήματα, διότι δεν μπορούμε να καλύψουμε τα έξοδά μας», τόνισε στις δηλώσεις του ο πρόεδρος της Ενωτικής Ομοσπονδίας Αγροτικών Συλλόγων Χανίων, Μανούσος Σταυριανουδάκης.

 

 

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News