τραπεζα

Εξωδικαστικός: Πάνω από 2,4 δισ. ευρώ η ρύθμιση οφειλών στην Κρήτη - Ιστορικό υψηλό νέων αιτήσεων

Κρήτη
Εξωδικαστικός: Πάνω από 2,4 δισ. ευρώ η ρύθμιση οφειλών στην Κρήτη - Ιστορικό υψηλό νέων αιτήσεων

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Τι δείχνουν τα στοιχεία του Νοεμβρίου για την πορεία ρύθμισης των χρεών μέσω του Εξωδικαστικού Μηχανισμού - Στην τρίτη θέση η Κρήτη, με αιτήσεις ρύθμισης οφειλών ύψους περίπου 2,4 δισ. ευρώ - Στις δύο πρώτες θέσεις Αττική και Κεντρική Μακεδονία

Ιστορικό υψηλό για δεύτερο συνεχή μήνα καταγράφεται τον Νοέμβριο στις νέες αιτήσεις στον εξωδικαστικό μηχανισμό ρύθμισης οφειλών, με περισσότερες από 4.200 αιτήσεις τον περασμένο μήνα, όπως ανακοίνωσε το υπουργείο Οικονομικών, ενώ σταθερά υψηλά παραμένουν οι νέες υποβολές αιτήσεων οι οποίες ξεπερνούν τις 2.200 καθώς και οι νέες μηνιαίες ρυθμίσεις οι οποίες ξεπερνούν τις 1.100.

Όπως σημειώνεται στην ανακοίνωση του υπουργείου Οικονομικών, τα στοιχεία αντανακλούν την δυναμική του συγκεκριμένου εργαλείου που τους τελευταίους μήνες αξιοποιείται σημαντικά από τους οφειλέτες και συμβάλλει ουσιαστικά στην διαχείριση του ιδιωτικού χρέους.

εξωδικαστικός

Ειδικότερα, σύμφωνα με τα στοιχεία της Γενικής Γραμματείας Χρηματοπιστωτικού Τομέα και Διαχείρισης Ιδιωτικού Χρέους:

  • Τον μήνα Νοέμβριο του 2023 πραγματοποιήθηκαν 4.270 εκκινήσεις νέων αιτήσεων στην πλατφόρμα, 2.289 νέες υποβολές αιτήσεων και 1.152 νέες επιτυχείς ρυθμίσεις οφειλών.
  • Συνολικά, μέχρι το τέλος Νοεμβρίου του 2023 έχουν πραγματοποιηθεί 11.175 επιτυχείς ρυθμίσεις οφειλών οι οποίες αντιστοιχούν σε 4,1 δισ. ευρώ αρχικών οφειλών.
  • Σε σταθερά επίσης υψηλό επίπεδο διατηρείται και το ποσοστό εγκρισιμότητας των ρυθμίσεων από τους χρηματοδοτικούς φορείς.
εξωδικαστικός

Στις περιφέρειες

Τη μεγαλύτερη συγκέντρωση σε επίπεδο περιφερειών παρουσιάζουν η Αττική και η κεντρική Μακεδονία, που αντιστοιχεί σε 46,4% των συνολικών οφειλών ήτοι 11,78 δισ. ευρώ. Ακολουθεί η Περιφέρεια Κρήτης, με 2,4 δισ. ευρώ.

Ακόμη, σύμφωνα με τα ίδια στοιχεία, τον Νοέμβριο το 59% των οφειλών που βρίσκονται στον εξωδικαστικό μηχανισμό αφορούσαν επιτηδευματίες, με το συντριπτικά μεγαλύτερο μέρος των οφειλών (77%) προς χρηματοπιστωτικούς φορείς και ύψους 11,7 δισ. ευρώ, ενώ σε 3,3 δισ. ανέρχονται οι οφειλές προς το Δημόσιο.

εξωδικαστικός

Όσον αφορά το ύψος των οφειλών των αιτήσεων, η πλειοψηφία των αιτήσεων βρίσκεται στο εύρος οφειλής 50.000 – 200.000 ευρώ.

Οι μεγαλύτερες του 1 εκατ. ευρώ οφειλές αθροίζουν σε 14,92 δισ, και αποτελούν το 59% του συνόλου των οφειλών του εξωδικαστικού, ενώ μόνο το 8,32% των οφειλών είναι ενήμερες.

εξωδικαστικός
ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News