Οργιάζει η νοθεία στο ελαιόλαδο: Αναμειγνύουν λάδι με σπορέλαια, χρώμα και ραφινέ και το πουλάνε 8 ευρώ το κιλό

Κρήτη
Οργιάζει η νοθεία στο ελαιόλαδο: Αναμειγνύουν λάδι με σπορέλαια, χρώμα και ραφινέ και το πουλάνε 8 ευρώ το κιλό

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

o ΣΕΒΙΤΕΛ αναφέρει πως η ενωσιακή νομοθεσία δίνει τη δυνατότητα στα κράτη-μέλη να απαγορεύσουν την παραγωγή τέτοιων μειγμάτων στην επικράτειά τους για διακίνηση στην εσωτερική τους αγορά, πράγμα που ισχύει και στην Ελλάδα

“Λαδιές” σε βάρος ανυποψίαστων καταναλωτών βρίσκονται φέτος, λόγω των υψηλών τιμών του εξαιρετικού παρθένου ελαιολάδου, σε έξαρση στη χώρα μας, με τον ελαιοκομικό τομέα να εισέρχεται σε νέες περιπέτειες από την κυκλοφορία μειγμάτων ελαιολάδου με σπορέλαια, παραγόμενα σε άλλες χώρες της Ε.Ε. και εισαγόμενα στην Ελλάδα. 
Την αποκάλυψη αυτή κάνει ο Σύνδεσμος Ελληνικών Βιομηχανιών Τυποποιήσεως Ελαιολάδου (ΣΕΒΙΤΕΛ), ενώ ο πρόεδρος της Εθνικής Διεπαγγελματικής Οργάνωσης Ελαιολάδου Μανόλης Γιαννούλης καλεί μέσω της “Ν.Κ.” τους καταναλωτές να μην κάνουν το λάθος να ψάχνουν από τους παραγωγούς την αγορά χύμα ελαιολάδου σε ντενεκές, γιατί κανείς δεν μπορεί να τους διαβεβαιώσει ως προς το περιεχόμενο!
Συγκεκριμένα, o ΣΕΒΙΤΕΛ αναφέρει πως η ενωσιακή νομοθεσία δίνει τη δυνατότητα στα κράτη-μέλη να απαγορεύσουν την παραγωγή τέτοιων μειγμάτων στην επικράτειά τους για διακίνηση στην εσωτερική τους αγορά, πράγμα που ισχύει και στην Ελλάδα. Αλλά δεν μπορούν να απαγορεύσουν την εμπορία των μειγμάτων αυτών στην εσωτερική τους αγορά μέσω εισαγωγών από άλλες χώρες. 

Κίνδυνοι εξαπάτησης 

«Εύκολα μπορεί κανείς να αντιληφθεί τους κινδύνους εξαπάτησης του καταναλωτή από την κυκλοφορία μειγμάτων στη χώρα μας, είτε με αντικανονικές ονομασίες είτε και με απεικονίσεις ελιάς στις ετικέτες, που παραπέμπουν σε ελαιόλαδα», επισημαίνει ο ΣΕΒΙΤΕΛ. 
«Σε μια περίοδο έντονα ανταγωνιστική σε παγκόσμιο επίπεδο και με μειωμένη τη διαθεσιμότητα του ελαιολάδου, είναι απαραίτητο να δημιουργηθούν από τα αρμόδια υπουργεία και τους ελεγκτικούς φορείς προστατευτικές δικλίδες ασφαλείας, πριν προκληθούν σημαντικά προβλήματα στον ελαιοκομικό τομέα, έναν τομέα που αναζητά επί δεκαετίες την προστιθέμενη αξία που του ανήκει στην εγχώρια αλλά και τις διεθνείς αγορές», σημείωσε ο πρόεδρος του ΣΕΒΙΤΕΛ Κωνσταντίνος Κουτσιούμπης. 

«Η ντενέκα απαγορεύεται» 

Μιλώντας στη “Νέα Κρήτη” χθες, ο πρόεδρος της ΕΔΟΕ Μανόλης Γιαννούλης ήταν ξεκάθαρος: «Έχεις την παγκόσμια πρωτοτυπία ότι πουλάς σε ανώνυμη συσκευασία ένα τρόφιμο. Και ενώ δεν ξέρουμε σε τέτοια έκταση άλλο τρόφιμο να πουλιέται έτσι». 
Βέβαια, “παρατράγουδα” με νοθευμένα λάδια έχουν αποκαλυφθεί κατά καιρούς και στο ράφι. Στο ζήτημα αυτό, ο Μανόλης Γιαννούλης τονίζει: «Στο ράφι ξέρουμε ποιος έχει κάνει κάτι τέτοιο και θα υποστεί στις συνέπειες. Όταν παρουσιάζεται κάτι στο ράφι, ξέρουμε ποιον θα κυνηγήσουμε. Για τον ντενεκέ που παίρνεις στο σπίτι σου δεν ξέρεις ποιον κυνηγάς. Να είμαστε ξεκάθαροι. Υπάρχει ένας ολόκληρος μηχανισμός της Πολιτείας, ο οποίος παίρνει δείγμα από το ράφι και, αν παρουσιαστεί πρόβλημα εκεί, θα πληρώσει ο τυποποιητής. Πηγαίνει στο δικαστήριο». 
Και συνεχίζει λέγοντας ότι σήμερα διακινούνται ανώνυμα λάδια στη χώρα μας πάνω από 50 με 60 χιλιάδες τόνους. 
«Όταν έχουν φτάσει στις λαϊκές κάτι απίθανοι τύποι, που λένε “είμαι παραγωγός και πουλώ λάδι”, μην τρελαθούμε εντελώς»...
Και προσθέτει κατηγορηματικά: «Απαγορεύεται η διάθεση της χύμα και ανώνυμης διαδικασίας. Επιτρέπεται η διάθεση σε συσκευασία μέχρι πέντε λίτρα και ο συσκευαστής θα πρέπει να είναι εγκεκριμένη τυποποιητική μονάδα. Δεν μπορώ εγώ να βάλω σε ένα πεντόκιλο μια ετικέτα με το όνομά μου απέξω και να πω “πουλώ λάδι”». 

Όταν στην Ισπανία πέθαναν εκατοντάδες άνθρωποι... 

«Στην Ισπανία μέχρι πριν από 30 χρόνια είχαν το ίδιο σκηνικό με το δικό μας. Και είχαν κι εκεί το χύμα στον ντενεκέ για να έχει ο καλός παραγωγός εισόδημα. Γίνεται λοιπόν μία ιστορία με κάτι νοθευμένα, που είχαν χρωματίσει τα σπορέλαια με τοξικά χρώματα, πέθαναν καμιά 300αριά άνθρωποι. Μείνανε παράλυτοι και κάτι χιλιάδες και από τότε, επί ποινή “θανάτου”, απαγορεύεται η διακίνηση ενός κιλού χύμα λαδιού. Ο παραγωγός πηγαίνει τις ελιές του στο ελαιοτριβείο. Και άμα θέλει να αγοράσει λάδι, πηγαίνει από πίσω και αγοράζει λάδι από το τυποποιητήριο. Δεν υπάρχει “το δικό μου λάδι” και το “δικό σου λάδι”... Εκεί ο παραγωγός πουλάει ελιές στο ελαιοτριβείο. Πώς είναι να πουλάς τα σταφύλια στο οινοποιείο; Το ελαιοτριβείο κάνει την ανάλυση του ελαιοκάρπου, την αγοράζει την ελιά και τελειώσαμε», λέει χαρακτηριστικά στην εφημερίδα μας ο πρόεδρος της ΕΔΟΕ Μανόλης Γιαννούλης. 

«Εκμεταλλεύονται τη φετινή έλλειψη και τις τιμές» 

Όπως τονίζει ο πρόεδρος της ΕΔΟΕ Μανόλης Γιαννούλης, πάντα γίνονταν αυτές οι παρανομίες, αλλά φέτος η κατάσταση έχει φτάσει στο απροχώρητο λόγω των υψηλών τιμών και της ανυπαρξίας της παραγωγής. 
«Η παραγωγή του ελαιολάδου φέτος είναι πολύ μειωμένη σε σχέση με πέρυσι. Μιλάμε για μία μείωση άνω του 40%. Καταρχήν, στοιχεία για την παραγωγή στην Ελλάδα δεν έχουμε. Πάντως υπολογίζουμε ότι σε μια πολύ μεγάλη χρονιά, το ρεκόρ μας είναι γύρω στους 400.000 τόνους ελαιόλαδο. Πέρυσι πρέπει να ήμασταν γύρω στις 300.000 με 320.000 τόνους. Φέτος ξεκινήσαμε να κάνουμε προβλέψεις για 180.000 με 200.000 τόνους. Αυτή τη στιγμή, όπως εξελίσσεται η κατάσταση, θα είμαστε κάτω από τους 150.000 τόνους κι εγώ δε θα εκπλαγώ αν δεν ξεπεράσουμε τους 130.000 τόνους». 

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News