Τουρισμός - Αεροδρόμιο - Ταξί

"Χρυσό" ρεκόρ για το αεροδρόμιο Ηρακλείου: Διακινήθηκαν 8,6 εκατ. επιβάτες σε μια σεζόν!

Κρήτη
"Χρυσό" ρεκόρ για το αεροδρόμιο Ηρακλείου: Διακινήθηκαν 8,6 εκατ. επιβάτες σε μια σεζόν!

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Ειδικότερα, σύμφωνα με τα λεγόμενα του κ. Πλιάκα, υπάρχει πρόθεση να «επανασφαλτοστρώσουμε ακόμη 800 μέτρα μέσα στον διάδρομο. Πέρυσι κάναμε 700, τώρα αν γίνουν τα υπόλοιπα 800, ενδεχομένως να χρειαστεί κάποιες μέρες να κλείσει το αεροδρόμιο»

Πάνω από 8.500.000 επιβάτες διακινήθηκαν στο αεροδρόμιο Ηρακλείου “Νίκος Καζαντζάκης” από τον Ιανουάριο έως τον Νοέμβριο του τρέχοντος έτους. Πρόκειται για ρεκόρ όλων των εποχών για το αεροδρόμιο του Ηρακλείου, ενώ, όπως επεσήμανε ο αερολιμενάρχης Γιώργος Πλιάκας, εκτιμάται ότι συνολικά για το 2023 ο αντίστοιχος αριθμός θα αγγίξει τους 8.700.000 επιβάτες! 
Σύμφωνα με τον κ. Πλιάκα έχει ήδη ξεπεραστεί το ρεκόρ που κρατούσε από το 2018. Σύμφωνα με τον αερολιμενάρχη, το διάστημα Ιανουαρίου-Νοεμβρίου 2023 είχαμε 8.600.000 επιβάτες. 
«Έχουμε ήδη ξεπεράσει κατά 450.000 τη χρονιά του 2018 και υπολείπεται και ο Δεκέμβριος. Τότε είχαμε φτάσει γύρω στα 8.150.000 επιβάτες, φέτος θα φτάσουμε κάπου στα 8.700.000. Αν με ρωτάγατε πέρυσι, την αντίστοιχη περίοδο, πώς θα πήγαινε η σεζόν το 2023, δε θα μπορούσα να προβλέψω κάτι τέτοιο», μας εξήγησε ο Γιώργος Πλιάκας. 
Με την “αυλαία” της “χρυσής” - όπως εξελίχθηκε - τουριστικής σεζόν ξεκινούν οι διεργασίες για την ενίσχυση του αερολιμένα, προκειμένου να σηκώσει το ολοένα αυξανόμενο βάρος των επισκεπτών... Ως εκ τούτου, η διοίκηση του αεροδρομίου αναμένει το “πράσινο φως” για ασφαλτόστρωση 800 μέτρων στον διάδρομο προσγείωσης, έργο για το οποίο - εφόσον δρομολογηθεί - θα χρειαστεί πιθανώς το αεροδρόμιο να κλείσει για κάποιες μέρες, πιθανότατα μέσα στον Φεβρουάριο. 

Ειδικότερα, σύμφωνα με τα λεγόμενα του κ. Πλιάκα, υπάρχει πρόθεση να «επανασφαλτοστρώσουμε ακόμη 800 μέτρα μέσα στον διάδρομο. Πέρυσι κάναμε 700, τώρα αν γίνουν τα υπόλοιπα 800, ενδεχομένως να χρειαστεί κάποιες μέρες να κλείσει το αεροδρόμιο». 
«Έχω υποβάλει ένα ολόκληρο υπόμνημα με εργασίες που πρέπει να γίνουν», πρόσθεσε με νόημα ο αερολιμενάρχης, που συμπλήρωσε ότι θεωρεί «ότι θα βρεθεί τρόπος χρηματοδότησης και θα κάνουμε ό,τι καλύτερο μπορούμε, όπως κάνουμε κάθε χρόνο!». 
Εκτός από τη ζήτημα της ασφαλτόστρωσης, ο αερολιμενάρχης έδωσε βάση και στο θέμα του κλιματισμού, κάτι που έχει προκαλέσει αρκετές φορές αντιδράσεις από ντόπιους και ξένους επιβάτες. Σύμφωνα με τα όσα δήλωσε, ο αερολιμενάρχης προσδοκά το θέμα να έχει διορθωθεί μέχρι την έναρξη της επόμενης τουριστικής σεζόν. 
«Μέσα σε αυτά τα ζητήματα είναι ένα θέμα όπως ο κλιματισμός. Υπήρχαν και υπάρχουν κάποιες κεντρικές κλιματιστικές μονάδες που πετάνε τον κρύο αέρα μέσα στο κτήριο, κάποιες από αυτές είναι πολύ παλιές κι έχουν λειτουργικά προβλήματα. Αυτές όλες πιστεύω ότι θα τις έχουμε αλλάξει μέχρι τον Μάρτιο», τόνισε ο κ. Πλιάκας. 
Τέλος, στο υπόμνημα περιλαμβάνεται και το θέμα της ανακαίνισης του χώρου των τουαλετών. 
«Το ζητάμε χρόνια αυτό το πράγμα. Την ανακαίνιση στις τουαλέτες. Να μπουν, δηλαδή, καινούργια μάρμαρα, πλακάκια κ.λπ.», μας εξηγεί ο αερολιμενάρχης Ηρακλείου. 

Μειωμένη κίνηση σε Κυκλάδες και Πελοπόννησο 

Υπενθυμίζεται ότι, όπως έγραψε χθες η “Νέα Κρήτη”, το INSETE, το ερευνητικό εργαλείο του SETE, έκανε λόγο για μεγάλες αυξήσεις στις διεθνείς αεροπορικές αφίξεις στη χώρα μας. Οι αφίξεις το διάστημα Ιανουαρίου-Οκτωβρίου ξεπέρασαν τα επίπεδα του αντίστοιχου περυσινού διαστήματος, παρουσιάζοντας αύξηση κατά 11,5%. 
Μοναδική “παραφωνία” οι αεροπορικές αφίξεις σε Κυκλάδες και Πελοπόννησο, καθώς το εξεταζόμενο διάστημα καταγράφηκε στους εν λόγω προορισμούς μικρή μείωση σε σχέση με πέρυσι. Στην Πελοπόννησο, συγκεκριμένα, καταγράφηκαν 201 χιλ. αφίξεις, παρουσιάζοντας μείωση 3,2% σε σχέση με πέρυσι. Σε ό,τι αφορά τις Κυκλάδες, σημειώθηκαν 1,3 εκατ. διεθνείς αεροπορικές αφίξεις, παρουσιάζοντας μείωση 7,2% σε σύγκριση με την αντίστοιχη περίοδο του 2022. 
Όσον αφορά στις οδικές αφίξεις της περιόδου Ιανουαρίου-Οκτωβρίου 2023, καταγράφηκαν 9,5 εκατ. διεθνείς οδικές αφίξεις, έναντι 7,2 εκατ. της περιόδου Ιανουαρίου-Οκτωβρίου 2022, παρουσιάζοντας αύξηση κατά +33,1%. Σε απόλυτα νούμερα σημαίνει ότι στο δεκάμηνο του έτους η χώρα είχε 2,4 εκατομμύρια επιπλέον οδικές αφίξεις σε σχέση με πέρυσι. Στο σημείο αυτό να τονιστεί ότι σε σχέση με το 2019 υπάρχει ακόμα υστέρηση 14,4%. 
 

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News