Με μεγάλη συμμετοχή, επιστημονικοί κι επαγγελματικοί φορείς - συμπεριλαμβανομένων των δικηγόρων, των μηχανικών, των φοροτεχνικών-λογιστών, των φαρμακοποιών, των δικαστικών επιμελητών, των συμβολαιογράφων, των οδοντιάτρων, των εμπόρων-βιοτεχνών, των ιδιοκτητών φροντιστηρίων στο Ηράκλειο συμμετέχουν στη σημερινή (6/12) συμβολική παράσταση διαμαρτυρίας έξω από τα Δικαστήρια της πόλης, κατά του νέου φορολογικού νομοσχεδίου.
Στη οδό Δικαιοσύνης οι συμμετέχοντες ελεύθεροι επαγγελματίες ανήρτησαν πανό και φώναξαν συνθήματα κατά του νομοσχεδίου, ενώ οι κινητοποιήσεις αναμένεται να κλίμακωθούν αύριο Πέμπτη στη Βουλή, με φόντο την ψήφισή του.

Εκτός των άλλων, οι εκπρόσωποι των εν λόγω επιστημονικών κι επαγγελματικών φορέων συνέταξαν κοινή επιστολή, η οποία κοινοποιήθηκε στον Κρητικό υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων Λευτέρη Αυγενάκη, τον επίσης Κρητικό υφυπουργό Ανάπτυξης Μάξιμο Σενετάκη, και σε όλους τους βουλευτές του νομού Ηρακλείου.

Στο μεταξύ, χθες Τρίτη λογιστές, φοροτεχνικοί, συμβολαιογράφοι, μηχανικοί και δικηγόροι πραγματοποίησαν μία ακόμα συγκέντρωση έξω από την Εφορία Χανίων, ζητώντας την απόσυρση του σχεδίου νόμου.

Επιστολή
Στην επίμαχη επιστολή επισημαίνεται ότι «με τα νέα φορολογικά μέτρα η κυβέρνηση δεν καταπολεμά τη φοροδιαφυγή. Προστατεύει τους λίγους, τα μεγάλα εισοδήματα, σε βάρος των πολλών. Με την εισαγωγή φορολογητέου “τεκμαρτού” εισοδήματος, με τη φορολόγηση δηλαδή εισοδήματος που δεν έχει πραγματικά αποκτηθεί, οδηγεί σε σημαντική οικονομική επιβάρυνση μεγάλο τμήμα ελεύθερων επαγγελματιών, επιστημόνων και μικρομεσαίων επιχειρήσεων.
Η κυβέρνηση δείχνει να αγνοεί πλήρως την πραγματικότητα που βιώνει η πλειοψηφία των ελεύθερων επαγγελματιών, των επιστημόνων και των μικρομεσαίων επιχειρήσεων, μετά την υπερδεκαετή οικονομική και κοινωνική κρίση, η οποία έχει σωρευμένα χρέη στο Δημόσιο, στα ασφαλιστικά ταμεία και στις τράπεζες, έχει απωλέσει ρυθμίσεις οφειλών και κινδυνεύει με επιβολή άμεσων καταδιωκτικών μέτρων.
Η κυβέρνηση μάλιστα, προκειμένου να στηρίξει τη φοροεισπρακτική πολιτική της, μας στοχοποιεί όλους συλλήβδην ως φοροφυγάδες και ταυτόχρονα επιχειρεί να μας ταυτίσει με τους μισθωτούς, ενώ γνωρίζει ότι είμαστε εντελώς διαφορετικές κατηγορίες (όπως έχει ήδη κρίνει και το ΣτΕ με τις υπ’ αρ. 1880 και 1888/2019 αποφάσεις του), ενώ σημειωτέον δεν έχουμε το αφορολόγητο εισόδημα, ούτε τις εκπτώσεις και τις απαλλαγές των μισθωτών, και παράλληλα για τον προσδιορισμό του “τεκμαρτού” φορολογητέου εισοδήματος χρησιμοποιείται, όχι ο καθαρός φορολογητέος μισθός του μισθωτού, αλλά ο μικτός μισθός, συνυπολογιζομένων και των ασφαλιστικών εισφορών, χωρίς να ξεχνάμε και την πρόσφατη υπέρογκη αύξησή τους από την ίδια κυβέρνηση.

Και σαν να μην έφτανε αυτό, το “τεκμαρτό” φορολογητέο εισόδημα προσαυξάνεται αφενός με βάση τον χρόνο άσκησης του επαγγέλματος και αφετέρου σωρευτικά με βάση το ετήσιο κόστος μισθοδοσίας και με βάση συντελεστή, όταν ο ετήσιος τζίρος είναι μεγαλύτερος από τον μέσο όρο του ετήσιου τζίρου του ΚΑΔ, που οδηγεί σε περαιτέρω επιβάρυνση των επαγγελματιών.
Περαιτέρω, η επίκληση ότι τα τεκμήρια είναι μαχητά είναι απόλυτα προσχηματική, αφενός διότι αφορά συγκεκριμένες μόνο περιπτώσεις και αφετέρου διότι τυχόν προσπάθεια αμφισβήτησής τους, δικαστικά ή διοικητικά, καθίσταται στην πράξη, όπως έχει αποδειχτεί στη συντριπτική πλειοψηφία των περιπτώσεων, αλυσιτελής.
Επίσης, ο κατ’ επιλογήν έλεγχος οδηγεί σε οιονεί περαίωση υποθέσεων και σε περαιτέρω διεύρυνση της φοροδιαφυγής σε βάρος των ειλικρινών φορολογούμενων ελεύθερων επαγγελματιών. Η καταπολέμηση της φοροδιαφυγής προϋποθέτει έναν ουσιαστικό διάλογο μεταξύ όλων των φορέων, με στόχο ένα δίκαιο φορολογικό σύστημα που θα λαμβάνει υπόψη τις πραγματικές συνθήκες ανάπτυξης της ελληνικής οικονομίας και τις ιδιαιτερότητες κάθε επαγγέλματος, και θα έχει ως βάση τη συνεισφορά εκάστου στα δημόσια βάρη ανάλογα με τις πραγματικές δυνάμεις του και όχι με “τεκμαρτά” απολύτως ανύπαρκτα εισοδήματα.
Η κυβέρνηση, εντέλει, επιστρατεύει αναχρονιστικές, άδικες και ισοπεδωτικές μεθόδους καταπολέμησης της φοροδιαφυγής, την ίδια στιγμή που επαίρεται ότι έχει στη διάθεσή της νέα εργαλεία ελέγχου (έμμεσες τεχνικές ελέγχου, myData, σύνδεση ταμειακών μηχανών με υπουργείο Οικονομικών, εγκατάσταση POS κ.λπ.), ομολογώντας την αποτυχία εφαρμογής τους.

Την ίδια μάλιστα στιγμή που εφαρμόζει αυτήν την τακτική ενάντια στους ελεύθερους επαγγελματίες, τους επιστήμονες και τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις, αφήνει στο απυρόβλητο τις εταιρείες που εμφανίζουν ζημιές για πολλά χρόνια, καθώς επίσης και τομείς όπως, επί παραδείγματι, τα καύσιμα, τα μερίσματα και η συγκέντρωση κεφαλαίου.
Για όλους εμάς το ζήτημα αυτό είναι ζωτικής σημασίας τόσο για την επαγγελματική μας ύπαρξη, όσο και για την αξιοπρέπειά μας. Ως εκ τούτου, είναι ζήτημα αδιαπραγμάτευτο. Τα νέα φορολογικά μέτρα ξεχείλισαν το ποτήρι της οργής και της αγανάκτησής μας.
Εκφράζουμε την έντονη αντίδρασή μας στα προωθούμενα φορολογικά μέτρα και ζητούμε την έμπρακτη συμπαράστασή σας στον δίκαιο αγώνα που δίνουμε για την απόσυρση του άδικου φορολογικού νομοσχεδίου. Η εφαρμογή των νέων μέτρων θα είναι ιδιαίτερα επιζήμια για τον μικρομεσαίο επαγγελματία.
Είναι η ώρα που θα πρέπει να πάρετε δημόσια θέση. Ο καθένας μας θα κριθεί από τις πράξεις και τις παραλείψεις του».
Η επιστολή συνυπογράφεται από τους προέδρους των Δικηγορικών Συλλόγων Ηρακλείου και Λασιθίου, του ΤΕΕ/ ΤΑΚ, του Περιφερειακού Τμήματος του Οικονομικού Επιμελητηρίου Ελλάδος, της Ένωσης Φοροτεχνικών Ελεύθερων Επαγγελματιών Ηρακλείου, του Συλλόγου Πολιτικών Μηχανικών Ανατολικής Κρήτης, του Οδοντιατρικού Συλλόγου Ηρακλείου, του Φαρμακευτικού Συλλόγου Ηρακλείου, της Ομοσπονδίας Εμπορικών Συλλόγων Κρήτης - Εμπορικού Συλλόγου Ηρακλείου, της ΟΕΒΕΝΗ, του Συλλόγου Δικαστικών Επιμελητών Εφετείου Κρήτης και Ανατολικής Κρήτης, από τον πρόεδρο του Συλλόγου Ιδιοκτητών Κέντρων Ξένων Γλωσσών Ηρακλείου, την αντιπρόεδρο του Συμβολαιογραφικού Συλλόγου Εφετείου Κρήτης και τον αντιπρόεδρο της Ένωσης Ασκουμένων και Νέων Δικηγόρων Ηρακλείου.
Χανιά
Στην κινητοποίηση, που έλαβε χώρα χθες το μεσημέρι στα Χανιά, ο πρόεδρος της Ομοσπονδίας Επαγγελματιών Βιοτεχνών και Εμπόρων Ν. Χανίων κ. Γιάννης Παυλάκης έκανε λόγο για «ένα άδικο φορολογικό νομοσχέδιο, το οποίο κατατάσσει όλους στην κατηγορία των φοροφυγάδων. Βάζει όλους στην ίδια ζυγαριά, ανεξάρτητα αν είναι μικροί, μεσαίοι ή μεγάλοι».
Ο ίδιος τόνισε ότι «το μεγάλο πρόβλημα της φοροδιαφυγής ξεκινάει από την εργασία χωρίς έναρξη, από το παραεμπόριο και την παραοικονομία».
Σύμφωνα με την εισηγητική έκθεση του προϋπολογισμού της κυβέρνησης για το 2024, για τους ελεύθερους επαγγελματίες προβλέπεται καταβολή 600 εκατομμυρίων ευρώ επιπλέον λόγω της καθιέρωσης του ελάχιστου τεκμαρτού εισοδήματος.
Στο Συμβούλιο της Επικρατείας ετοιμάζεται να προσφύγει ο δικηγορικός κόσμος της χώρας. Ο κ. Χρήστος Πραματευτάκης, πρόεδρος του Δικηγορικού Συλλόγου Χανίων υπογράμμισε ότι το νέο φορολογικό πλήττει όχι τους μεγαλοδικηγόρους, που έχουν συστήσει εταιρείες και άρα έχουν άλλη φορολόγηση, αλλά τους μικρούς δικηγόρους.
«Ο μέσος δικηγόρος θα υποστεί ανεπανόρθωτη βλάβη. Υπάρχουν δικηγόροι, όπως αυτοί που εκπροσωπούν τράπεζες, που πληρώνονται από το διπλότυπο του Δικηγορικού Συλλόγου και για να κάνουν το τεκμαρτό εισόδημα θα πρέπει να κάνουν εκατό δίκες, πράγμα ανέφικτο», εξήγησε ο κ. Πραματευτάκης.
Το επίμαχο σχέδιο νόμου με τις αλλαγές στον τρόπο φορολόγησης των επαγγελματιών προβλέπει την τεκμαρτή φορολόγηση των εισοδημάτων τους από την τρέχουσα χρήση. Για ένα αναχρονιστικό, άδικο και ισοπεδωτικό νομοσχέδιο κάνουν λόγο ελεύθεροι επαγγελματίες.
Δυναμική είναι η συμμετοχή των αυτοκινητιστών ταξί του νησιού στις κινητοποιήσεις. Από χθες και μέχρι το τέλος της εβδομάδας κρατούν ακινητοποιημένα τα ταξί τους, προειδοποιώντας πως, αν ψηφιστεί το νομοσχέδιο, ο κλάδος τους θα οδηγηθεί σε αφανισμό. Ο πρόεδρος του σωματείου τους στα Χανιά κ. Ηλίας Καραπατάκης επεσήμανε ότι θα πρέπει ο αρμόδιος υπουργός να φορολογήσει με πραγματικά στοιχεία. Εξήγησε ότι, με βάση το νέο σύστημα, «ένας αυτοκινητιστής ο οποίος έχει στην ιδιοκτησία του και εκμεταλλεύεται ένα ταξί, θα φορολογείται το ίδιο με έναν που έχει πέντε. Αντίστοιχα, ένας επαγγελματίας που δραστηριοποιείται σε μια μικρή έδρα και έχει χαμηλό τζίρο, θα φορολογείται το ίδιο με έναν που εργάζεται σε μεγάλη έδρα και έχει μεγάλο τζίρο».
Στο πλευρό των διαμαρτυρόμενων τάσσονται και οι συνταξιούχοι.
Σύμφωνα με το υπουργείο Οικονομικών, το σχέδιο νόμου περιλαμβάνει μεταρρυθμίσεις που αποσκοπούν στην ολιστική αντιμετώπιση του προβλήματος της φοροδιαφυγής, τη φορολογική δικαιοσύνη και την εξασφάλιση των απαιτούμενων πόρων για την ενίσχυση της κοινωνικής πολιτικής. Μεταξύ των παρεμβάσεων είναι η απαγόρευση της χρήσης μετρητών στις αγοραπωλησίες ακινήτων, νέο σύστημα φορολόγησης των ελεύθερων επαγγελματιών και ρύθμιση της αγοράς των βραχυχρόνιων μισθώσεων.
Δείτε εικόνες