Δεκαοχτώ χρόνια λειτουργίας του ΟΠΕΚΕΠΕ στη διαχείριση των κοινοτικών ενισχύσεων των Ελλήνων αγροτών, και ο περίφημος Οργανισμός, σχεδόν κάθε χρόνο από τότε, δέχεται τα “πυρά” χιλιάδων αγροτών και κτηνοτρόφων καθώς και των φορέων τους, που όπως χαρακτηριστικά τονίζουν, «ο ΟΠΕΚΕΠΕ δε φτιάχτηκε για να δίνει, αλλά για να κόβει κάθε χρόνο τις κοινοτικές μας ενισχύσεις».
Και δεν αναφέρονται στις εγκεκριμένες περικοπές της Κοινής Αγροτικής Πολιτικής από χρόνο σε χρόνο, αλλά στις μη δικαιολογημένες καθώς και οριζόντιες περικοπές... Η φετινή κατάσταση ήταν η “σταγόνα” που ξεχείλισε το “ποτήρι της οργής”, αφού ο ΟΠΕΚΕΠΕ δεν έχει πείσει την κοινή γνώμη ότι οι περικοπές που έκανε ήταν με βάση τη νέα Κοινή Αγροτική Πολιτική της Ευρωπαϊκής Ένωσης και όχι πολύ μεγαλύτερες. Άλλωστε, από το 2005 μέχρι σήμερα, λίγα χρόνια έως και καθόλου έχουν μεσολαβήσει που να μην υπάρξουν ανάλογα παράπονα, χωρίς βέβαια, από την άλλη, να θεωρούνται άμοιροι ευθυνών οι εκάστοτε υπουργοί, μέχρι που φτάνουμε για πρώτη φορά, σήμερα, ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων να ζητάει την παραίτηση του προέδρου του Οργανισμού και εκείνος να δηλώνει «δεν παραιτούμαι, είμαι εδώ με ΑΣΕΠ, διώξτε με αν θέλετε»!
Το σκάνδαλο με τη φόρμα 6, όταν μεταξύ των κυβερνήσεων της Ν.Δ. και του ΣΥΡΙΖΑ πραγματικοί αγρότες που τη συμπλήρωσαν, βάσει υποδείξεων της τότε ηγεσίας του ΟΠΕΚΕΠΕ, έχασαν τις επιδοτήσεις τους, δεν έχει μέχρι σήμερα ξεχαστεί, ενώ έκτοτε και κάθε χρόνο υπήρχαν παράπονα από τον κόσμο, μέχρι που φτάνουμε στη σημερινή κρίση, με τους κ.κ. Αυγενάκη και Σημανδράκο να βρίσκονται σε ευθεία σύγκρουση.
Μιλώντας στη “Νέα Κρήτη” χθες, ο παλαίμαχος αγροτοσυνεταιριστής Ναπολέων Λουκαδάκης υπενθύμισε ότι μέχρι το 2005 τη διαχείριση των επιδοτήσεων την είχε το ίδιο το κράτος μέσω του ΔΙΔΑΓΕΠ και οι πληρωμές γίνονταν πιο σωστά. Ο ΟΠΕΚΕΠΕ ανέλαβε από το 2005 και μετά τον ρόλο αυτό, με εντολή της Ευρωπαϊκής Ένωσης, λόγω παρατυπιών που είχε εντοπίσει, και έκτοτε ξεκίνησαν τα πολλά παράπονα του κόσμου, όχι μόνο για αδικαιολόγητες περικοπές, αλλά και για παντελή έλλειψη ενημέρωσης των αγροτών, που πήγαιναν στα γραφεία του ΟΠΕΚΕΠΕ και σχεδόν ποτέ δεν έβρισκαν το δίκιο τους, ενώ είχαμε και καταγγελίες για άσχημες συμπεριφορές από στελέχη του τοπικού Οργανισμού στο Ηράκλειο σε προηγούμενες δεκαετίες.
«Το μεγάλο έγκλημα ωστόσο», σύμφωνα με τον Ναπολέοντα Λουκαδάκη, «έγινε για την Κρήτη το 2012, διότι τότε έγινε ο διαχωρισμός, που έλεγε ότι οι κτηνοτρόφοι από τις επιδοτήσεις θα έπαιρναν το 52%, το 27% οι δεντρώδεις καλλιέργειες και το υπόλοιπο οι αροτραίες καλλιέργειες. Τώρα έχει αλλάξει ακόμα προς το χειρότερο για τις δεντρώδεις καλλιέργειες, δηλαδή για τις ελιές και τα αμπέλια που έχουμε εμείς στην Κρήτη. Λένε ότι οι δεντρώδεις έπεσαν στο 17%. Αυτό είναι καταστροφή. Αλλά αυτό έχει να κάνει με την ΚΑΠ και όχι με τις ευθύνες του ΟΠΕΚΕΠΕ. Για μένα οι ευθύνες του ΟΠΕΚΕΠΕ βρίσκονται στο γεγονός ότι δεν ενημέρωσε τον Λευτέρη Αυγενάκη γύρω από τις περικοπές που προβλέπει η νέα ΚΑΠ. Θεωρώ απαράδεκτο να μην ξέρει ο υπουργός για τη διαδικασία που ισχύει και θεωρώ ότι ο Λευτέρης Αυγενάκης έχει δίκιο, καθώς δεν τον ενημέρωσε η ηγεσία του ΟΠΕΚΕΠΕ, ως όφειλε»...
Για την περίοδο πριν τον ΟΠΕΚΕΠΕ, ο Ναπολέων Λουκαδάκης θυμάται: «Η ΔΙΔΑΓΕΠ μοίραζε τις επιδοτήσεις. Μετά έκανε παρέμβαση η Ε.Ε. και έκανε υποχρεωτικά το υπουργείο αυτόν τον Οργανισμό. Ο ΟΠΕΚΕΠΕ είναι όργανο της Ε.Ε., ενώ το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης είναι ο εγγυητής της εφαρμογής των κανονισμών».
Μάλιστα, ο παλαίμαχος αγροτοσυνεταιριστής τονίζει ότι επί ΔΙΔΑΓΕΠ τα θέματα καταβολής των επιδοτήσεων ήταν πιο ξεκάθαρα για τους αγρότες. Στα πρώτα χρόνια της δεκαετίας του 2000 είχαν καθοριστεί και οι τριετίες εκείνες από τις οποίες έβγαινε ένας μέσος όρος ενισχύσεων ανά παραγωγό, ώστε να υπολογιστούν τα λεγόμενα ιστορικά δικαιώματα.
«Στο ελαιόλαδο μάλιστα, επειδή μία χρονιά δεν είχαμε καθόλου παραγωγή, ζητήσαμε και πετύχαμε να πάμε στην τετραετία για να έχουμε υψηλότερο μέσο όρο», είπε ο κ. Λουκαδάκης, που σήμερα διαπιστώνει ότι «όλα αυτά τα προβλήματα θα τα είχαμε αντιμετωπίσει αν είχαμε συνδικαλιστικό κίνημα που να μπορεί να διεκδικεί»...
«Ποτέ δεν ξεχνάμε τη φόρμα 6»
Δεκάδες χιλιάδες ευρώ έχει χάσει εξαιτίας της σκανδαλώδους υπόθεσης της φόρμας 6 ο αγρότης Γιώργης Στειακάκης. Να υπενθυμίσουμε ότι επί της κυβέρνησης της Ν.Δ., συμπληρώνοντας τη φόρμα 6, μεταβίβασε στην κόρη του τα δικαιώματα που ελάμβανε. Αλλά στη συνέχεια αποδείχτηκε ότι η φόρμα 6 ήταν η λάθος φόρμα και τα χρήματα δε βρέθηκαν ποτέ σε κανένα από τα δύο ονόματα. Οι ευθύνες του ΣΥΡΙΖΑ, που ανέλαβε στη συνέχεια, ήταν ότι δεν προχώρησε ποτέ στην αποκατάσταση της αδικίας.
«Εγώ θα παραδεχτώ τον σημερινό υπουργό Λευτέρη Αυγενάκη αν πάρει τον φάκελο των επιδοτήσεων και να τον καταθέσει στον εισαγγελέα. Διότι μέχρι και σήμερα υπάρχουν πολλοί που παίρνουν μεγάλες επιδοτήσεις χωρίς να τις δικαιούνται», όπως λέει ο Γιώργος Στειακάκης.
Σε αντίθεση με τον ΟΠΕΚΕΠΕ, ο ίδιος αναφέρεται με τα καλύτερα λόγια στη λειτουργία του ΕΛΓΑ, λέγοντας πως «αν έλειπε ο ΕΛΓΑ, πολλοί αγρότες θα είχαν οδηγηθεί στην αυτοκτονία»!
Να υπενθυμίσουμε ότι θύματα της φόρμας 6 είχαν πέσει εκατοντάδες παραγωγοί σε ολόκληρη τη χώρα, που μάλιστα είχαν κάνει και διάφορες προσφυγές, αλλά ποτέ δε βρήκαν το δίκιο τους.
«Ο ΟΠΕΚΕΠΕ κόβει τις επιδοτήσεις μας»
«Ο ΟΠΕΚΕΠΕ ιδρύθηκε προσπαθώντας πώς θα κόψει τις επιδοτήσεις, με ποια δικαιολογία, πώς θα κάνει πιο δύσκολα τα πράγματα, πώς θα δημιουργήσει πρόβλημα για να μη δοθούν οι επιδοτήσεις όπως πρέπει», καταγγέλλει από την πλευρά του ο ελαιοπαραγωγός Μανούσος Στεφανάκης.
«Εμείς βλέπουμε τι μπαίνει στην τσέπη μας. Και βλέπουμε κάθε χρόνο και λιγότερα. Και φέτος ήταν το χειρότερο απ’ όλα. Και μάλιστα δεν ξέρουμε τι θα γίνει. Μας λένε για διάφορες οικολογικές δράσεις. Πού ξέρουμε πόσα λεφτά θα μπουν σε κάθε δράση; Αν πάνε όλοι και βάλουν δακοπαγίδες, τι θα γίνει; Θα δώσουν σε όλους; Ή θα μειωθεί το ποσό και δε θα φτάνει να δώσουνε σε όλους;», διερωτάται ο Μανούσος Στεφανάκης.
Καταλήγοντας, είπε πως η φετινή καταστροφική χρονιά για το ελαιόλαδο, λόγω της πρωτοφανούς ακαρπίας, θα ήταν πιο υποφερτή αν ο κόσμος είχε πάρει σωστά τις επιδοτήσεις του.
«Εγώ έχω πάρει πολλά λιόφυτα σαν σιμισάτορας και τώρα θα αναγκαστώ να τα αφήσω, αφού δε θα βγάλω ούτε ο λάδι που πρέπει να δώσω στους ιδιοκτήτες των ελαιώνων αυτών. Και ξέρω και πολλούς άλλους παραγωγούς που θα παρατήσουν τις ελιές που φτιάχνουν, αφού δεν μπορούν να ανταπεξέλθουν και να επιβιώσουν».
Ο ΟΠΕΚΕΠΕ, πάντως, αυτοπροσδιορίζεται ως ένας Οργανισμός που ελέγχει και ελέγχεται, προκειμένου να κατανεμηθούν δίκαια, σωστά και έννομα τα περίπου 3 δισεκατομμύρια ευρώ που διαχειρίζεται ετησίως. Από το 2005 είναι ο μοναδικός φορέας στην Ελλάδα που έχει την ευθύνη για τις επιδοτήσεις της ΚΑΠ.
Το 2006, λόγω της αναδιοργάνωσης του Ευρωπαϊκού Γεωργικού Ταμείου Προσανατολισμού και Εγγυήσεων, έγινε ο υπεύθυνος Οργανισμός πληρωμής και των δύο γεωργικών ταμείων, του ΕΓΤΕ (Ευρωπαϊκό Γεωργικό Ταμείο Εγγυήσεων) και του ΕΓΤΑΑ (Ευρωπαϊκό Γεωργικό Ταμείο Αγροτικής Ανάπτυξης), καθώς επίσης και βάσει του Νόμου 3508 (ΦΕΚ 249/Α/2006, άρθρο 3) του ΕΤΑ (Ευρωπαϊκό Ταμείο Αλιείας).
Η νέα ΚΑΠ οδήγησε στην πλήρη αναδιάρθρωση του ΟΠΕΚΕΠΕ, η οποία τέθηκε σε εφαρμογή από την άνοιξη του 2007.
Εποπτεύεται από το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων. Έχει Διοικητικό Συμβούλιο, το οποίο αποτελείται από 13 μέλη. Εδρεύει στην Αθήνα και έχει 6 Περιφερειακές Διευθύνσεις.
Ο Οργανισμός πληρώνει κάθε χρόνο περί τα 3 δισ. ευρώ κοινοτικών επιδοτήσεων σε περίπου 900.000 δικαιούχους, συμπεριλαμβανομένων αγροτών, αγροτικών συνεταιρισμών, εξαγωγικών επιχειρήσεων κ.λπ.