Εκλογές 2023 ΙΝΤΙΜΕ

Αναβολή λόγω αποχής... στην εκδίκαση της ένστασης του Γιάννη Στεφανάκη για το εκλογικό αποτέλεσμα στο Οροπέδιο

Κρήτη
Αναβολή λόγω αποχής... στην εκδίκαση της ένστασης του Γιάννη Στεφανάκη για το εκλογικό αποτέλεσμα στο Οροπέδιο

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Η ένσταση Στεφανάκη και της παράταξής του στρέφεται κατά του νικητή των εκλογών Γιώργου Αθανασάκη και των εκλεγμένων συμβούλων του κάνοντας λόγο για αλλοίωση του εκλογικού αποτελέσματος, σημαδεμένα ψηφοδέλτια και παρεμβάσεις στην ψηφοφορία

Αναβλήθηκε για τις 20 Δεκεμβρίου η εξέταση της ένστασης του Γιάννη Στεφανάκη κατά του εκλογικού αποτελέσματος τους στον Δήμο Οροπεδίου που επρόκειτο να συζητηθεί σήμερα στο Διοικητικό Πρωτοδικείο Ηρακλείου. Η αναβολή δόθηκε εξαιτίας της αποχής που έχουν αποφασίσει οι δικηγόροι ως τις 12 Δεκεμβρίου διαμαρτυρόμενοι για το φορολογικό νομοσχέδιο.

Η ένσταση Στεφανάκη και της παράταξής του στρέφεται κατά του νικητή των εκλογών Γιώργου Αθανασάκη και των εκλεγμένων συμβούλων του κάνοντας λόγο για αλλοίωση του εκλογικού αποτελέσματος, σημαδεμένα ψηφοδέλτια και παρεμβάσεις στην ψηφοφορία.

Δυνητικά η εξέταση της ένστασης από το Δικαστήριο μπορεί να οδηγήσει όπως έχει ήδη γράψει το neakriti.gr : α) να καταπέσει η ένσταση και να μην αλλάξει το εκλογικό αποτέλεσμα, β) να γίνει δεκτή η ένσταση και να καταπέσει ο πλειοψηφών συνδυασμός και ο επικεφαλής αυτού και να αναδειχθεί νικηφόρος συνδυασμός ο επιλαχών ή γ) να γίνει δεκτή η ένσταση και το δικαστήριο να κρίνει ότι χρειάζεται να επαναληφθούν οι εκλογές σε κάποια τμήματα. Και οι δύο πλευρές αναλόγως την απόφαση έχουν δικαίωμα προσφυγής στον Άρειο Πάγο. 


Η ένσταση Στεφανάκη κατά Αθανασάκη έχει προσδιοριστεί για συζήτηση σήμερα Τρίτη 5 Δεκεμβρίου στο Διοικητικό Πρωτοδικείο Ηρακλείου, όμως είναι αμφίβολο αν θα διεξαχθεί. Η απόφαση του Δικηγορικού Συλλόγου Ηρακλείου να προχωρήσει σε εκ νέου αποχή ως τις 12 Δεκεμβρίου δεν αποκλείεται να μην επιτρέψει τη διεξαγωγή της συζήτησης, καθώς ως χθες δεν είχαν εξασφαλίσει όλοι οι συνήγοροι των αντιδίκων άδεια εξαίρεσης από τον οικείο Δικηγορικό Σύλλογο για να δικάσουν σήμερα. 

Σε ό,τι αφορά την ένσταση για το εκλογικό αποτέλεσμα στο Οροπέδιο Λασιθίου, θα πρέπει να αναφερθεί ότι ο επικεφαλής του επιλαχόντος συνδυασμού Γιάννης Στεφανάκης και οι εκλεγμένοι σύμβουλοι της παράταξής του στρέφονται κατά του εκλεγμένου δημάρχου Γιώργου Αθανασάκη και των συμβούλων του, επικαλούμενοι παραβίαση νομοθεσίας, αλλοιωμένα και σημαδεμένα ψηφοδέλτια και πρακτικές που δεν έχουν συνταγματικό χαρακτήρα, ενώ στο στόχαστρο μπαίνει και δικαστική αντιπρόσωπος που κατά τον ενιστάμενο λειτούργησε υπέρ του αντιπάλου του. 


Ο νέος δήμαρχος εκλέχθηκε με 28 ψήφους διαφορά από τον απερχόμενο, όμως από την επανακαταμέτρηση από πλευράς του Γιάννη Στεφανάκη υποστηρίζεται ότι βρέθηκαν 84 ψηφοδέλτια υπέρ του συνδυασμού του και 107 λιγότερα για τη νικήτρια παράταξη, γεγονός που ανατρέπει το εκλογικό αποτέλεσμα. 


Η ένσταση, σύμφωνα με τα δικόγραφα, στρέφεται κατά του συνδυασμού “Λασίθι, Ώρα Ευθύνης Γιώργος Αθανασάκης”, του υποψηφίου δημάρχου και ήδη ανακηρυχθέντος δημάρχου Γεωργίου Αθανασάκη και όλων των υποψηφίων του συνδυασμού, όπως αναφέρονται στην απόφαση ανακήρυξης του τελικού αποτελέσματος του Πολυμελούς Πρωτοδικείου Λασιθίου. Στην ένσταση γίνεται λόγος για πλημμέλειες κατά το στάδιο ελέγχου του κύρους των ψηφοδελτίων, αλλά και για παραβάσεις της εκλογικής νομοθεσίας σε ορισμένα τμήματα του Δήμου Οροπεδίου. Η ένσταση υποστηρίζει ότι οι έκνομες ενέργειες αφορούν είτε στο σύνολο της διαδικασίας, στη διαλογή των ψηφοδελτίων και της εξαγωγής του αποτελέσματος, είτε στη μεθοδευμένη προσπάθεια εκ μέρους μελών του συνδυασμού για τον έλεγχο και τη χειραγώγηση της ψήφου των εκλογέων, με σκοπό την επίτευξη συγκεκριμένου αποτελέσματος ευνοϊκού για τον καθ’ ου συνδυασμό. 


Συγκεκριμένα, οι λόγοι ένστασης, όπως περιγράφονται προς το Δικαστήριο από τον ενιστάμενο, είναι τρεις:

α) παράβαση του νόμου κατά την εκλογή ή την εξαγωγή του εκλογικού αποτελέσματος με τρόπο που έχει επηρεαστεί το αποτέλεσμα της ψηφοφορίας,


β) παράνομη και λανθασμένη προσμέτρηση υπέρ του Αθανασάκη που κρίθηκαν έγκυρα ενώ ήταν άκυρα,

γ) μη προσμέτρηση των υπέρ του συνδυασμού του Γ. Στεφανάκη έγκυρων ψηφοδελτίων, εκ του λόγου ότι κρίθηκαν άκυρα, με αποτέλεσμα να μην καταχωριστούν στα βιβλία διαλογής και να μην προσμετρηθούν στα πρακτικά των Εφορευτικών Επιτροπών.

Μάλιστα, αναφέρεται ότι, σύμφωνα με τα ευρήματα της επανακαταμέτρησης, αυξάνονται οι ψήφοι του Στεφανάκη και μειώνονται του Αθανασάκη σε βαθμό που αλλάζει ο δήμαρχος! 

Διαβάστε ολόκληρη την ένσταση εδώ: Δήμος Οροπεδίου: Ανατροπή, επικύρωση ή νέες εκλογές - Τρία τα σενάρια μετά την ένσταση Στεφανάκη κατά της εκλογής Αθανασάκη

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News