Youth Pass: Σήμερα λήγει η προθεσμία για τις αιτήσεις

Κρήτη
Youth Pass: Σήμερα λήγει η προθεσμία για τις αιτήσεις

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Αμέσως μετά το τέλος της διαδικασίας που «κλείνει» τα μεσάνυχτα, αρχίζουν οι προετοιμασίες για τον επόμενο κύκλο χορήγησης της ενίσχυσης, ο οποίος αναμένεται να «ανοίξει» ξανά την Πρωταπριλιά του 2024

«Τέλος χρόνου» για το Youth Pass των 150 ευρώ: Σήμερα λήγει η προθεσμία υποβολής των σχετικών αιτήσεων και υπολογίζεται πως περισσότεροι από 200.000 νέοι θα εξασφαλίσουν την ενίσχυση. Την επόμενη εβδομάδα θα δουν μάλιστα τα «ψηφιακά τους πορτοφόλια» να «φουσκώνουν», καθώς θα καταβληθεί το ποσό, κάτι το οποίο προγραμματίζεται να γίνει έως τις 13 Δεκεμβρίου. Σε κάθε περίπτωση αν κάποιος νέος 18 ή 19 ετών θέλει να εξασφαλίσει τα 150 ευρώ θα πρέπει σήμερα να υποβάλλει αίτηση στο https://vouchers.gov.gr/youthpass

Αμέσως μετά το τέλος της διαδικασίας που «κλείνει» τα μεσάνυχτα, αρχίζουν οι προετοιμασίες για τον επόμενο κύκλο χορήγησης της ενίσχυσης, ο οποίος αναμένεται να «ανοίξει» ξανά την Πρωταπριλιά του 2024. Το ποσό των 150 ευρώ έχει την μορφή ψηφιακής χρεωστικής κάρτας, την οποία οι δικαιούχοι θα μπορούν να εξαργυρώσουν σε επιχειρήσεις που δραστηριοποιούνται στους τομείς του πολιτισμού, του τουρισμού και των μεταφορών, δηλαδή μεταξύ άλλων σε θέατρα, ξενοδοχεία ή και αεροπορικά εισιτήρια.


Τι πρέπει να ξέρουν οι δικαιούχοι του Youth Pass


Δικαίωμα να υποβάλουν σήμερα αίτηση για την ενίσχυση έχουν όσοι συμπλήρωσαν τα 18 ή τα 19τους έτη, μεταξύ 1ης Ιανουαρίου και 31 Δεκεμβρίου του 2022.  

Πλέον, μετά το πέρας της τρέχουσας διαδικασίας, οι δυνητικά δικαιούχοι θα υποβάλουν αίτηση από την 1η Απριλίου μέχρι και τη 15η Μαΐου κάθε έτους (Η έναρξη της ειδικής εφαρμογής κάθε έτος δεν λαμβάνει χώρα εντός Σαββάτου, Κυριακής ή άλλης αργίας και μεταφέρεται στην αμέσως επόμενη εργάσιμη ημέρα).

Η πληρωμή των δικαιούχων για το επόμενο έτος λαμβάνει χώρα αυτοδίκαια, μετά από επανέλεγχο των προϋποθέσεων συμμετοχής στο Πρόγραμμα.  Εδώ θα πρέπει να σημειωθεί πως δεν υπάρχουν περιουσιακά ή εισοδηματικά κριτήρια, με άλλα λόγια αίτηση μπορούν να κάνουν όλοι οι νέοι που συμπληρώνουν τα 18τους έτη, ανεξάρτητα από τα εάν είναι γόνοι εύπορων οικογενειών ή «ευάλωτων».


Η αίτηση υποβάλλεται άπαξ και δεν επανυποβάλλεται μετά και τη συμπλήρωση του 19ου έτους της ηλικίας του δικαιούχου.

Επομένως, ένας νέος 18 ετών που υποβάλει κατά την τρέχουσα διαδικασία αίτηση για το Youth Pass θα λάβει έως τις 13 Δεκεμβρίου το ποσό των 150 ευρώ και τον Μάιο 2024 επιπλέον 150 ευρώ χωρίς να κάνει νέα αίτηση.

Στην επόμενη «φουρνιά» δικαιούχων που θα υποβάλλει αιτήσεις την άνοιξη, θα μπορούν να διεκδικήσουν την ενίσχυση όσοι έκλεισαν τα 18τους χρόνια μεταξύ 1η Ιανουαρίου και 31 Δεκεμβρίου του 2023, εφόσον κάνουν και την φορολογική τους δήλωση.

Ωστόσο, αν για τον οποιοδήποτε λόγο, ένας νέος δεν υποβάλει την αίτησή του όταν είναι 18 ετών, μπορεί να το πράξει όταν γίνει 19 ετών, λαμβάνοντας βέβαια την ενίσχυση μόνο για το δεύτερο έτος και όχι αναδρομικά.

Προϋποθέσεις για την εξασφάλιση του Youth Pass
Απαραίτητη προϋπόθεση, λοιπόν, για να λάβει ο δικαιούχος την οικονομική ενίσχυση, είναι να υποβάλει εμπρόθεσμα αίτηση στη σχετική Εφαρμογή εισερχόμενος με τους κωδικούς διαπιστευτηρίων της Γενικής Γραμματείας Πληροφοριακών Συστημάτων Δημόσιας Διοίκησης (taxisnet) στην ιστοσελίδα https://vouchers.gov.gr/youthpass

Για την ολοκλήρωση της διαδικασίας, ο δυνητικά δικαιούχος θα πρέπει να έχει εγγραφεί στο Εθνικό Μητρώο Επικοινωνίας (ΕΜΕπ) ώστε να επιβεβαιώσει τον αριθμό του κινητού του τηλεφώνου.

Το Youth Pass έχει τη μορφή ψηφιακής χρεωστικής κάρτας, την οποία οι δικαιούχοι θα μπορούν να εξαργυρώσουν σε επιχειρήσεις που δραστηριοποιούνται στους τομείς του πολιτισμού, του τουρισμού και των μεταφορών.

Δικαιούχοι της ενίσχυσης των 150 ευρώ, είναι φορολογικοί κάτοικοι Ελλάδος, που:

έχουν συμπληρώσει το 18ο ή 19ο έτος της ηλικίας τους εντός του προηγούμενου από την αίτηση έτους και υποβάλλουν αίτηση στην πλατφόρμα.
Πού εξαργυρώνεται το Youth Pass
Μετά την υποβολή της αίτησης, το πιστωτικό ίδρυμα ή ο χρηματοπιστωτικός οργανισμός ενημερώνει τον δικαιούχο για την πρώτη ενεργοποίηση της κάρτας και την πίστωση του χρηματικού ποσού μέσω γραπτού μηνύματος (sms) ή μηνύματος ηλεκτρονικού ταχυδρομείου (e-mail) με ενσωματωμένο σύνδεσμο για την ενεργοποίηση της ψηφιακής χρεωστικής κάρτας.

Στη συνέχεια, οι ωφελούμενοι μπορούν να αξιοποιήσουν την ενίσχυση που θα λάβουν για την πραγματοποίηση αγορών ή τη λήψη υπηρεσιών από επιχειρήσεις που δραστηριοποιούνται στους τομείς, του:

τουρισμού (π.χ. σε τουριστικά καταλύματα)
πολιτισμού (π.χ. για παρακολούθηση θεατρικών παραστάσεων ή συναυλιών, αγορά βιβλίων κ.ά.)
και των

μεταφορών (ταξί, λεωφορεία, τρένα, ακτοπλοϊκά – αεροπορικά εισιτήρια ή για την ενοικίαση ΙΧ ή σκαφών αναψυχής κ.ά.).

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News