Συζήτηση για Μπέλερη

Μαργαρίτης Σχοινάς για Μπέλερη στο neakriti.gr: «Έχουν μπλέξει οι Αλβανοί»

Κρήτη
Μαργαρίτης Σχοινάς για Μπέλερη στο neakriti.gr: «Έχουν μπλέξει οι Αλβανοί»

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Την στάση της Αλβανίας στην υπόθεση του εκλεγμένου δημάρχου Χιμάρας Φρέντι Μπελέρη που παραμένει προφυλακισμένος για 7 μήνες, κατέκρινε ο αντιπρόεδρος της Επιτροπής Μαργαρίτης Σχοινάς, στις Βρυξέλλες, καθώς και ο αντιπρόεδρος της Βουλής Γιάννης Πλακιωτάκης

«Δεν θα ανοίξει ούτε ένα ενταξιακό κεφάλαιο με την Αλβανία αν δεν λυθεί το θέμα Μπέλερη», λέει ο Μαργαρίτης Σχοινάς. Απαντώντας σε σχετική ερώτηση του Αγγέλου Συρίγου, βουλευτή της ΝΔ κατά τη διάρκεια συναντήσεων στην έδρα της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, στο κτίριο Charlemagneο ίδιος σημείωσε ότι μέχρι στιγμής έχουν κατατεθεί 74 βέτο από πλευράς Ελλάδας στην ένταξη της Αλβανίας στην Ευρωπαϊκή Ένωση.

«Οι φίλοι μας στα Τίρανα νομίζω ότι υποτίμησαν την Ευρωπαϊκή διάσταση αυτής της υπόθεσης», σημείωσε ο Αντιπρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, ενώ την ίδια ώρα ο κ. Σχοινάς σχολιάζοντας την απόφαση για αναβολή για τις 11 Δεκεμβρίου, της εκδίκασης του αιτήματος του Φρέντι Μπελέρη για αποφυλάκισή του, που αποφάσισε σήμερα το δικαστήριο στα Τίρανα, σημείωσε ότι αυτή δεν είναι ούτε μία καλή ούτε μία κακή εξέλιξη. Η κακή εξέλιξη θα ήταν μία απορριψη της αίτησης είπε χαρακτηριστικά «ο ίδιος έκλεισε την τοποθέτησή του λέγοντας χαρακτηριστικά ότι έχουν μπλέξει οι Αλβανοί πολύ  άσχημα με αυτό το θέμα και δεν θα ξεμπλέξουν αν δεν το  λύσουν».

Γιάννης Πλακιωτάκης: Η συμπεριφορά της Αλβανίας σε πλήρη αντίθεση με τις ευρωπαϊκές αξίες

Νωρίτερα, παρέμβαση για το θέμα έκανε και ο Γιάννης Πλακιωτάκης. Ειδικότερα, ο  α’ Αντιπρόεδρος της Βουλής, Γιάννης Πλακιωτάκης, τόνισε πως η συμπεριφορά της Αλβανίας στον Φ. Μπέλερη έρχεται σε πλήρη αντίθεση με τα κριτήρια ένταξης στην Ε.Ε. όπως είπε χαρακτηριστικά, συνομιλώντας με τον επικεφαλής του Γραφείου του Ύπατου Εκπρόσωπου της Ευρωπαϊκής Ένωσης Ζοζέπ  Μπορέλ, Καμίλο Βιλαρίνο, ο Φρέντι Μπελέρης είναι ο εκλεγμένος δήμαρχος της Χειμάρρας αλλά συνεχίζει να βρίσκεται στη φυλακή από τις 12 Μαΐου.

Για Μπέλερη

«Κατά παράβαση του τεκμηρίου αθωότητας, παραμένει 7 μήνες προφυλακισμένος, με την αλβανική κυβέρνηση να του απαγορεύει να ορκισθεί Δήμαρχος όπως αποφάσισαν οι δημότες της Χειμάρρας», είπε χαρακτηριστικά ο κ. Πλακιωτάκης προς τον κ. Βιλαρίνο και συνέχισε: «Η έκθεση του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου για την ενταξιακή πορεία της Αλβανίας αναφέρει ρητά  πως η παρεμπόδιση - άρνηση της ορκωμοσίας του Φρέντι Μπελέρη αντικατοπτρίζει την περιφρόνηση για τις θεμελιώδεις αρχές του Κράτους Δικαίου. Η συμπεριφορά της Αλβανίας έρχεται σε πλήρη αντίθεση με τις ευρωπαϊκές αξίες, με τα κριτήρια ένταξης στην Ευρωπαϊκή Ένωση και το ευρωπαϊκό κεκτημένο τα οποία είναι αδιαπραγμάτευτα».

Για Μπέλερη

Ο κ. Πλακιωτάκης, ζήτησε από τον κ. Βιλαρίνο, την αύξηση της πίεσης για εντονότερες πρωτοβουλίες αναφορικά με την υπεράσπιση των δικαιωμάτων της ελληνικής μειονότητας στην Αλβανία και κυρίως, την απελευθέρωση του εκλεγμένου δημάρχου Χειμάρρας. Από την πλευρά του, ο κ. Βιλαρίνο διαβεβαίωσε τον κ. Πλακιωτάκη ότι το θέμα παρακολουθείται πολύ στενά από την ΕΕ η οποία θα προβεί σε πρωτοβουλίες αν κριθεί απαραίτητο.

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News