karotsaki anapiriko - anapiria
Φωτ.: unsplash

Πρόσφυγες και Ρομά ανάπηροι: Πώς αντιμετωπίζονται (vid)

ακρόαση άρθρου
Κρήτη
Πρόσφυγες και Ρομά ανάπηροι: Πώς αντιμετωπίζονται (vid)
Στην εκπομπή «Ελεύθερο Σημείο», φιλοξενήθηκε ο πρόεδρος της ΕΣΑμεΑ Γιάννης Βαρδακαστάνης - Τι είπε για τους πρόσφυγες και τους ρομά ανάπηρους

Ο πρόεδρος της ΕΣΑμεΑ Γιάννης Βαρδακαστάνης, μιλώντας στην εκπομπή «Ελεύθερο Σημείο» της ΚΡΗΤΗ TV και τον δημοσιογράφο Λευτέρη Συμβουλάκη, για τους πρόσφυγες και τους ρομά ανάπηρους τόνισε μεταξύ άλλων πως «οι πρόσφυγες και οι Ρομά είναι πολύ ευαίσθητες ομάδες όταν αντιμετωπίζουν αναπηρία».

Παράλληλα επεσήμανε ότι «η ένταξή τους είναι εντελώς προβληματική. Οι Ρομά έχουν από τις πιο σκληρές μορφές αποκλεισμού όταν αντιμετωπίζουν αναπηρία, αν και έχουν τα ίδια δικαιώματα με όλους», ανέφερε ο κ. Βαρδακαστάνης και πρόσθεσε ότι χρειάζεται μια οργανωμένη πολιτική και ανάδειξη των ιδιαιτεροτήτων των ομάδων.

«Ο αριθμός των Ρομά που αντιμετωπίζουν αναπηρίες είναι κατά προσέγγιση και μόνο μέσα από τα επιδόματα και δεν υπάρχει ακριβής καταγραφή» επεσήμανε ο κ. Βαρδακαστάνης, λέγοντας ότι σε αυτές τις ομάδες οι καταστάσεις είναι δραματικές.

Περίπου 3.000 άτομα στα ιδρύματα - Γιατί απέτυχε η αποϊδρυματοποίηση στην Ελλάδα

Αναφερόμενος ο κ. Βαρδακαστάνης στην αποϊδρυματοποίηση στη χώρα, είπε ότι για να επιτευχθεί χρειάζονται δομές και στέγες που η χώρα δε διαθέτει, ενώ σχολίασε ότι το σχέδιο αποϊδρυματοποίησης του ΣΥΡΙΖΑ και της Ν.Δ. έχει αποτύχει παταγωδώς, καθώς δεν υπήρξε κανένα άτομο που βγήκε από το ίδρυμα.

Συγκεκριμένα, ανέφερε ότι αυτή τη στιγμή στα δημόσια ιδρύματα μόνο βρίσκονται 3.000 άτομα και εξήγησε τι χρειάζεται για να επιτύχει η αποϊδρυματοποίησή τους: «Τα ιδρύματα στη χώρα είναι θεσμοί απαρχαιωμένοι και ξεπερασμένοι. Σε αυτά τα ιδρύματα είναι ορισμένες χιλιάδες άτομα με αναπηρία και χρόνιες παθήσεις. Στα δημόσια ιδρύματα βρίσκονται αυτή τη στιγμή 3.000 άτομα.

Όταν ένα άτομο είναι στο ίδρυμα δύσκολα θα λειτουργήσει σε νέο πλαίσιο. Το ίδρυμα απονευρώνει, το ίδρυμα αποξενώνει και αλλάζει τη συμπεριφορά του ανθρώπου. Χρειάζεται προσεκτική επιμόρφωση του προσωπικού για να εξασφαλίσει στα άτομα που μπορούν τη μετάβαση είτε σε υποστηριζόμενες στέγες στην περιοχή τους, είτε σε στέγες αυξημένης φροντίδας».

Όπως είπε ο κ. Βαρδακαστάνης, τα άτομα με αναπηρία διεκδικούν μια εθνική πολιτική, ένα εθνικό σχέδιο για τη συμπερίληψη και τη διαβίωση στην κοινότητα σε τρία επίπεδα : α) ανεξάρτητη διαβίωση, προσωπική βοήθεια, β) υποστηριζόμενη διαβίωση και γ) στέγη αυξημένης φροντίδας.

«Όταν το 2017 ξεκίνησε η αποϊδρυματοποίηση από τον ΣΥΡΙΖΑ με διασφαλισμένους εθνικούς πόρους και συνέχισε η Ν.Δ. σχεδόν χωρίς καμία αλλαγή, και οι δύο προσπάθειες στέφθηκαν με απόλυτη αποτυχία. Δε βγήκε κανένα άτομο από τα ιδρύματα, γιατί ήταν αποτυχημένο το μοντέλο».

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News