ΕΣΑμεα: Μητρώο αναπήρων από τους Δήμους λόγω κλιματικής κρίσης - «Η Κρήτη ήταν κοινωνική έρημος για τους αναπήρους» (vid)  

Κρήτη
ΕΣΑμεα: Μητρώο αναπήρων από τους Δήμους λόγω κλιματικής κρίσης - «Η Κρήτη ήταν κοινωνική έρημος για τους αναπήρους» (vid)  

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Ο πρόεδρος της ΕΣΑμεΑ Γιάννης Βαρδακαστάνης, μιλώντας στην “ΚΡΗΤΗ TV”, ανέφερε ότι το μητρώο είναι ο μοναδικός τρόπος προστασίας των ατόμων με αναπηρία στην εποχή της κλιματικής κρίσης, ενώ μίλησε και για τη δική του αναπηρία

Πριν από 40 χρόνια, η Κρήτη ήταν κοινωνική έρημος για τα άτομα με αναπηρία, σήμερα έχουν γίνει βήματα και η Κρήτη έχει ισχυρό αναπηρικό κίνημα, όπως ανέφερε ο πρόεδρος της Εθνικής Συνομοσπονδίας Ατόμων με Αναπηρία (ΕΣΑμεΑ) Γιάννης Βαρδακαστάνης, μιλώντας στην εκπομπή “Ελεύθερο Σημείο” της “ΚΡΗΤΗ TV” με τον δημοσιογράφο Λευτέρη Συμβουλάκη, ενόψει της 3ης Δεκεμβρίου, που είναι αφιερωμένη στην Εθνική Ημέρα για τα Άτομα με Αναπηρία.

Ο κ. Βαρδακαστάνης ανέφερε ότι στην Κρήτη υπάρχει βοήθεια από την Περιφέρεια Κρήτης για να υποστηριχθούν άτομα με αναπηρία, υπάρχουν κάποιες δομές, αλλά θα πρέπει και οι Δήμοι να πράξουν περισσότερα για την καθημερινότητα των πολιτών με αναπηρία, ενώ αναφέρθηκε στα επιτεύγματα της ΕΣΑμεΑ γύρω από την Κάρτα Αναπηρίας, το φορολογικό και το ασφαλιστικό ή τις διεκδικήσεις για τις συντάξεις και το δικαίωμα για δουλειά μετά τη σύνταξη των ατόμων με αναπηρία.

Ο κ. Βαρδακαστάνης αναφέρθηκε και στη δική του αναπηρία, λέγοντας ότι είναι τυφλός αλλά δε νιώθει τυφλός, ότι η αναπηρία του είναι μέρος της προσωπικότητάς του και την απέκτησε στα 12 έτη της ζωής του από ασθένεια που δε διαγνώστηκε και θεραπεύτηκε σωστά. Ωστόσο, ειδική αναφορά έκανε και στο θέμα της κλιματικής αλλαγής και το αναπηρικό κίνημα, λέγοντας ότι πρέπει να γίνουν βήματα όπως η σύνταξη “Μητρώου Αναπήρων” από κάθε Δήμο, όπως και το Ηράκλειο.

 

Κλιματική κρίση

«Σήμερα η κλιματική αλλαγή μάς απειλεί όλους», είπε ο κ. Βαρδακαστάνης και οι άνθρωποι είναι ευάλωτοι. Τα άτομα με αναπηρία είναι ακόμη πιο ευάλωτα λόγω της αναπηρίας τους. Σύμφωνα με τον κ. Βαρδακαστάνη, για να προστατευθούν άτομα με αναπηρία από την κλιματική κρίση θα πρέπει ο εκάστοτε Δήμος να μπορεί να τα προστατεύσει επεμβαίνοντας, καθοδηγώντας τα σωστικά συνεργεία ή τις κοινωνικές υπηρεσίες όταν εξελίσσονται ακραία καιρικά φαινόμενα, γνωρίζοντας ονόματα και διευθύνσεις των αναπήρων της περιοχής του.

«Στην περίοδο της κλιματικής αλλαγής τα άτομα με αναπηρία χρειάζονται προστασία. Ζήσαμε απίστευτες πυρκαγιές και πλημμύρες. Άτομα με αναπηρίες υπήρξαν θύματα. Είμαστε έτοιμοι με την Πολιτική Προστασία που έχουμε να προστατεύσουμε τα άτομα αυτά της χώρας που είναι το 10% του πληθυσμού; Ξέρει ο κάθε Δήμος πού είναι τα άτομα με αναπηρία, οπόταν όταν συμβεί το παραμικρό, να παρέμβει. Χρειάζεται όχι μόνο να ψηφίζουμε νόμους με προβλέψεις τέτοιες, αλλά τι κάνουμε στην εφαρμοσμένη πολιτική προστασία, την εκπαίδευση, στην πολιτική», είπε ο κ. Βαρδακαστάνης και πρόσθεσε: «Κάθε Δήμος θα έπρεπε να έχει μητρώο αναπήρων που ζουν στα διοικητικά του όρια, για να μπορεί να παρεμβαίνει. Είναι άμεσο πρόβλημα. Με αυτό ζούμε και με αυτό θα ζούμε. Θέλουμε σε όλες τις πολιτικές στην εκπαίδευση, στην Υγεία, την κοινωνική πρόνοια, την εργασία για την Πολιτική Προστασία, στην Αστυνομία, στους καταναλωτές και την αγορά χρειαζόμαστε πολιτικές συμπεριληπτικές ατόμων με αναπηρία και των δικαιωμάτων τους. Η χώρα να αποκτήσει ένα θεσμικό πλαίσιο που θα οδηγεί στην πρόσβαση, συμπερίληψη, διαβίωση και κοινότητα στον Δήμο, την Περιφέρεια και το Κράτος».

Ο κ. Βαρδακαστάνης εξήγησε ότι είναι πολύ εύκολο να δημιουργηθεί ένα μητρώο αναπήρων ανά δήμο, λέγοντας: «Σήμερα έχουμε όλες τις δυνατότητες να γίνει μητρώο. Στα ΚΕΠΑ από το 2011 ως σήμερα έχουν εκδοθεί 1.000.000 γνωματεύσεις για 400.000 ανθρώπους με ονόματα και διευθύνσεις. Άνετα θα μπορούσε με διασταύρωση των επιδομάτων να γίνει διαχωρισμός των ατόμων με αναπηρία ανά δήμο, και ο Δήμος να γνωρίζει πόσο κόσμο με αναπηρία έχει στον δήμο του. Όσο έδιναν τα επιδόματα οι Δήμοι είχαν τα στοιχεία των δημοτών τους με αναπηρία. Μετά αυτά μεταφέρθηκαν στον ΟΠΕΚΑ, ο οποίος είναι η ενιαία εθνική αρχή πληρωμής των επιδομάτων. Συνεπώς, τώρα δεν τα έχουν οι Δήμοι. Μιλάμε για μια ανεξάρτητη οργάνωση από τα επιδόματα. Τα Κέντρα Κοινότητας και οι κοινωνικές υπηρεσίες πρέπει να γνωρίζουν και γνωρίζουν. Πρέπει να δημιουργηθεί πραγματικό μητρώο. Αλλά οι Δήμοι θα πουν ότι για να κάνουν όλα αυτά τα πράγματα χρειάζονται και χρήματα» κατέληξε ο πρόεδρος της ΕΣΑμεΑ.

 

Προσωπικός βοηθός και κάρτα αναπηρίας

Ο κ. Βαρδακαστάνης έκανε ιδιαίτερη αναφορά στη θέσπιση του προσωπικού βοηθού, που λειτουργεί πιλοτικά για 2.000 άτομα στη χώρα και χρηματοδοτείται από το Ταμείο Ανάκαμψης με 50 εκατ. ευρώ. Ο προσωπικός βοηθάς τελεί υπό την καθοδήγηση του ατόμου με αναπηρία, εκτελεί δηλαδή τις εντολές του ατόμου με αναπηρία ώστε να του καλύπτει την αναπηρία. Έτσι ένας ανάπηρος άνθρωπος γίνεται ανεξάρτητος και αποκαθίστανται οι σχέσεις στην οικογένεια, αφού το παιδί έχει σχέση παιδιού με τους γονείς και δε βλέπει τους γονείς ως βοηθούς ή μεταξύ συζύγων οι σχέσεις είναι συζυγικές και όχι σχέσεις φροντιστών, που αποξενώνουν τα ζευγάρια.

Σε ό,τι αφορά την Κάρτα Αναπηρίας, ο κ. Βαρδακαστάνης είπε ότι είναι η ταυτότητα ενός ανάπηρου ατόμου, που συγκεντρώνει τις παροχές που βρίσκονται διάσπαρτες. Η Κάρτα Αναπηρίας στηρίζεται στο πρόσωπο και όχι στις παροχές, αλλά οι παροχές πηγάζουν από την κάρτα, η οποία ταυτόχρονα προστατεύει τα προσωπικά δεδομένα, αφού όποιος την έχει δε χρειάζεται να επιδεικνύει γνωματεύσεις. Ο κ. Βαρδακαστάνης εκτίμησε ότι πολύ σύντομα, δηλαδή μέσα στο εξάμηνο, θα έχει εγκριθεί από την Ε.Ε. και η Ευρωπαϊκή Κάρτα Αναπηρίας, που βοηθάει στην ελεύθερη διακίνηση προσώπων στην Ευρώπη και αν το ελληνικό κράτος ενσωματώσει την οδηγία που αναμένεται να ψηφιστεί από το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, τότε από τη μια πλευρά θα είναι η εθνική Κάρτα Αναπηρίας και από την άλλη η ευρωπαϊκή.

 

Πρόσφυγες και Ρομά με αναπηρία

«Και οι πρόσφυγες και οι Ρομά είναι πολύ ευαίσθητες ομάδες όταν αντιμετωπίζουν αναπηρία. Η ένταξή τους είναι εντελώς προβληματική. Οι Ρομά έχουν από τις πιο σκληρές μορφές αποκλεισμού όταν αντιμετωπίζουν αναπηρία, αν και έχουν τα ίδια δικαιώματα με όλους», ανέφερε ο κ. Βαρδακαστάνης και πρόσθεσε ότι χρειάζεται μια οργανωμένη πολιτική και ανάδειξη των ιδιαιτεροτήτων των ομάδων.

«Ο αριθμός των Ρομά που αντιμετωπίζουν αναπηρίες είναι κατά προσέγγιση και μόνο μέσα από τα επιδόματα και δεν υπάρχει ακριβής καταγραφή» επεσήμανε ο κ. Βαρδακαστάνης, λέγοντας ότι σε αυτές τις ομάδες οι καταστάσεις είναι δραματικές.

 

Περίπου 3.000 άτομα στα ιδρύματα - Γιατί απέτυχε η αποϊδρυματοποίηση στην Ελλάδα

Αναφερόμενος ο κ. Βαρδακαστάνης στην αποϊδρυματοποίηση στη χώρα, είπε ότι για να επιτευχθεί χρειάζονται δομές και στέγες που η χώρα δε διαθέτει, ενώ σχολίασε ότι το σχέδιο αποϊδρυματοποίησης του ΣΥΡΙΖΑ και της Ν.Δ. έχει αποτύχει παταγωδώς, καθώς δεν υπήρξε κανένα άτομο που βγήκε από το ίδρυμα.

Συγκεκριμένα, ανέφερε ότι αυτή τη στιγμή στα δημόσια ιδρύματα μόνο βρίσκονται 3.000 άτομα και εξήγησε τι χρειάζεται για να επιτύχει η αποϊδρυματοποίησή τους: «Τα ιδρύματα στη χώρα είναι θεσμοί απαρχαιωμένοι και ξεπερασμένοι. Σε αυτά τα ιδρύματα είναι ορισμένες χιλιάδες άτομα με αναπηρία και χρόνιες παθήσεις. Στα δημόσια ιδρύματα βρίσκονται αυτή τη στιγμή 3.000 άτομα.

Όταν ένα άτομο είναι στο ίδρυμα δύσκολα θα λειτουργήσει σε νέο πλαίσιο. Το ίδρυμα απονευρώνει, το ίδρυμα αποξενώνει και αλλάζει τη συμπεριφορά του ανθρώπου. Χρειάζεται προσεκτική επιμόρφωση του προσωπικού για να εξασφαλίσει στα άτομα που μπορούν τη μετάβαση είτε σε υποστηριζόμενες στέγες στην περιοχή τους, είτε σε στέγες αυξημένης φροντίδας».

Όπως είπε ο κ. Βαρδακαστάνης, τα άτομα με αναπηρία διεκδικούν μια εθνική πολιτική, ένα εθνικό σχέδιο για τη συμπερίληψη και τη διαβίωση στην κοινότητα σε τρία επίπεδα : α) ανεξάρτητη διαβίωση, προσωπική βοήθεια, β) υποστηριζόμενη διαβίωση και γ) στέγη αυξημένης φροντίδας.

«Όταν το 2017 ξεκίνησε η αποϊδρυματοποίηση από τον ΣΥΡΙΖΑ με διασφαλισμένους εθνικούς πόρους και συνέχισε η Ν.Δ. σχεδόν χωρίς καμία αλλαγή, και οι δύο προσπάθειες στέφθηκαν με απόλυτη αποτυχία. Δε βγήκε κανένα άτομο από τα ιδρύματα, γιατί ήταν αποτυχημένο το μοντέλο».

 

 

 

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News