Η 7η ΥΠΕ για την Παγκόσμια Ημέρα Ατόμων με Αναπηρία

Κρήτη
Η 7η ΥΠΕ για την Παγκόσμια Ημέρα Ατόμων με Αναπηρία

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

«Η ημέρα αυτή αποτελεί υπενθύμιση στις σημερινές κοινωνίες ότι πρέπει να συνεχίσουν να  αγωνίζονται για τη βελτίωση της ποιότητας ζωής, την εξασφάλιση προσβασιμότητας, ίσων ευκαιριών, σεβασμού  της διαφορετικότητας και αποδοχή των ατόμων με αναπηρία», αναφέρει η 7η ΥΠΕ

Με αφορμή τη σημερινή Παγκόσμια Ημέρα Ατόμων με Αναπηρία η 7η Υγειονομική Περιφέρεια Κρήτης αναφέρει τα εξής:

«Η 3η Δεκεμβρίου θεσπίστηκε το 1992 από τα Ηνωμένα Έθνη ως Παγκόσμια Ημέρα Ατόμων με Αναπηρία και υιοθέτησε  το Πρόγραμμα Δράσης για τα Άτομα με Αναπηρία.

Η ημέρα αυτή αποτελεί υπενθύμιση στις σημερινές κοινωνίες ότι πρέπει να συνεχίσουν να  αγωνίζονται για τη βελτίωση της ποιότητας ζωής, την εξασφάλιση προσβασιμότητας, ίσων ευκαιριών, σεβασμού  της διαφορετικότητας και αποδοχή των ατόμων με αναπηρία.

Υπολογίζεται, ότι σήμερα, πάνω από 1 δισεκατομμύριο άνθρωποι παγκοσμίως ζουν με κάποια μορφή αναπηρίας, αντιμετωπίζοντας σημαντικές δυσκολίες στη λειτουργικότητα τους.

Για τον εορτασμό της Παγκόσμιας Ημέρας των Ατόμων με Αναπηρία 2023 η Ευρωπαϊκή Επιτροπή διοργανώνει ετήσιο συνέδριο, σε συνεργασία με το Ευρωπαϊκό φόρουμ για την Αναπηρία στις Βρυξέλλες, στο οποίο θα συμμετέχουν περισσότεροι από 400 υπεύθυνοι χάραξης πολιτικής , υψηλού επιπέδου εμπειρογνώμονες και υποστηρικτές της αναπηρίας,  με  ευρεία συμμετοχή ατόμων με αναπηρία.

Στη χώρα μας, έχει  ξεκινήσει να υλοποιείται σε θεσμικό επίπεδο, οριζόντια, από τη σημερινή κυβέρνηση το Εθνικό Σχέδιο Δράσης για τα Δικαιώματα των Ατόμων με Αναπηρία, σύμφωνα με τις κατευθυντήριες γραμμές του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών.

Το Σχέδιο περιλαμβάνει ένα συντονισμένο δίκτυο πολιτικών μεταρρυθμίσεων και δράσεων από όλα τα Υπουργεία, στην ιδιαίτερη μέριμνα που το κράτος οφείλει στους πολίτες με αναπηρία.

Στο πλαίσιο αυτό, πολιτική προτεραιότητα του Υπουργείου Υγείας για την προστασία των δικαιωμάτων των Ατόμων με Αναπηρία αποτελεί η υιοθέτηση συγκεκριμένων στρατηγικών και δράσεων.

Η 7η ΥΠΕ Κρήτης  υλοποιεί προγράμματα και δράσεις που αποσκοπούν στη βελτίωση της καθημερινότητας των Ατόμων με Αναπηρία, την πρόληψη και προαγωγή της υγείας τους, όσο και την ευαισθητοποίηση, ενημέρωση των ενηλίκων Πολιτών και των Μαθητών του Νησιού μας σε θέματα αναπηρίας.

Παράλληλα, βασική μας προτεραιότητα αποτελεί η διασφάλιση και διευκόλυνση της προσβασιμότητας όλων των πολιτών με αναπηρία σε κάθε υπηρεσία υγείας, καθώς και η υποστήριξη της αξιοπρέπειας και ευημερίας των αναπήρων συνανθρώπων μας, μέσω της θεσμικής,  διεπιστημονικής και κοινοτικής συνεργασίας».

Αφίσα

 

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News