ΣΗΜΕΙΩΜΑ ΒΑΣΙΛΗΣ ΒΑΣΙΛΙΚΟΣ

Στο Ηράκλειο ένα σπάνιο σημείωμα του Βασίλη Βασιλικού προς τον Γιώργο Σεφέρη - Μοναδικός θησαυρός από το αρχείο της Βικελαίας (pics)

Κρήτη
Στο Ηράκλειο ένα σπάνιο σημείωμα του Βασίλη Βασιλικού προς τον Γιώργο Σεφέρη - Μοναδικός θησαυρός από το αρχείο της Βικελαίας (pics)

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Ο Βασίλης Βασιλικός ως φοιτητής γράφει στον Σεφέρη το σημείωμα αυτό για να συνοδεύσει το βιβλίο του ως δώρο στον ποιητή. Πρόκειται για το πρώτο βιβλίο του Βασιλικού "Η διήγηση του Ιάσονα"

Με ένα σπάνιο ιδιόχειρο σημείωμα από τον ίδιο τον συγγραφέα Βασίλη Βασιλικό και το οποίο κατέχει στο αρχείο της η Βικελαία Βιβλιοθήκη του Ηρακλείου προφανώς από τη συλλογή Σεφέρη τον αποχαιρετούν οι εκδόσεις της Βικελαίας Δημοτικής Βιβλιοθήκης.

Το σημείωμα του Βασίλη Βασιλικού που έφυγε χθες από τη ζωή στα 89, απευθύνεται προς τον μεγάλο Έλληνα ποιητή Γιώργο Σεφέρη.

Ο Βασίλης Βασιλικός ως φοιτητής γράφει στον Σεφέρη το σημείωμα αυτό για να συνοδεύσει το βιβλίο του ως δώρο στον ποιητή. Πρόκειται για το πρώτο βιβλίο του Βασιλικού "Η διήγηση του Ιάσονα".

Στο σημείωμά του προς τον Σεφέρη ο Βασιλικός γράφει: 

«Αγαπητέ κ. Σεφέρη,
Μόλις έφυγε απ’το σπίτι μας η αδελφή σας Ιωάννα. Μιλήσαμε πολύ για σας. Της έδειξα όλα τα βιβλία σας που έχω καθώς και μια εργασία (μαθητική) για την ποίησή σας 40 σελίδων αναφοράς. Περάσαμε όμορφα. Απαγγείλαμε ποιήματα του Bandelaire. Μου ‘ δωσε και την διεύθυνσή σας. Με την ευκαιρία αυτή σας στέλνω το βιβλίο μου (είναι το πρώτο). Τα μυστικά της σκέψης μας ξεχνιούνται στις σελίδες.
Δικός σας 
Βασίλης Βασιλικός». 

ΣΗΜΕΙΩΜΑ ΒΑΣΙΛΙΚΟΥ ΣΕ ΣΕΦΕΡΗ

 

ΒΙΒΛΙΟ ΒΑΣΙΛΙΚΟΥ ΙΑΣΟΝΑΣ


Ο Βασίλης Βασιλικός του Νικολάου (1934-2023) γεννήθηκε στην Καβάλα. Σπουδές: Λύκειο Καρυωτάκη (Καβάλα), Σχολή Βαλαγιάννη, Αμερικάνικο Κολέγιο Ανατόλια (Θεσσαλονίκη), Νομική Σχολή (ΑΠΘ), Yale University - Drama School, SRT - School of Radio and Television (Νέα Υόρκη) για τηλεσκηνοθεσία.

Bοηθός σκηνοθέτη σε ξένες παραγωγές, σκηνοθέτης ντοκιμαντέρ, σεναριογράφος, επιμελητής (Dr) σεναρίων, εισηγητής σεναρίων στην Arte (1990-1993), ερασιτέχνης ηθοποιός, δημοσιογράφος, συγγραφέας, Αναπληρωτής Γενικός Διευθυντής στην ΕΡΤ-1 (1981-1984), Δημοτικός Σύμβουλος Δήμου Αθηναίων (1994-1996), Πρέσβης εκ προσωπικοτήτων της Ελλάδας στην Ουνέσκο (1996-2004), Πρόεδρος της Εταιρίας Συγγραφέων (2001-2005).

Τιμητικές διακρίσεις: Βραβείο των "12" (1961, για την τριλογία "Το φύλλο. Το πηγάδι. Τ' αγγέλιασμα"), Κρατικό Βραβείο Διηγήματος (1980, για το "Τελευταίο Αντίο") το οποίο δεν αποδέχθηκε, Διεθνές βραβείο Meditteraneo (1970). Επίτιμος Διδάκτωρ Πανεπιστημίου Πατρών στην έδρα της Φιλολογίας, Ταξιάρχης Γραμμάτων και Τεχνών της Γαλλικής Δημοκρατίας (1984), Μέλος του Διεθνούς Κοινοβουλίου των Συγγραφέων με έδρα το Στρασβούργο, Μέλος του Δ.Σ. των Γάλλων συγγραφέων (Maison des Ecrivains. Γαλλία, 1990-1993).

Ήταν ο πιο πολυμεταφρασμένος Έλληνας συγγραφέας μετά τους Καζαντζάκη, Ρίτσο, Καβάφη. Βιβλία του έχουν εκδοθεί και στην γραφή Μπράιγ. Ήταν παντρεμένος με την υψίφωνο Βάσω Παπαντωνίου.
Το 2016 του απονεμήθηκε το Μεγάλο Κρατικό Βραβείο Γραμμάτων.
 

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News