Σε κλίμα έντασης περνά σήμερα στην Ολομέλεια της Βουλής το νομοσχέδιο για τα “κόκκινα” δάνεια, που επί της αρχής του ψηφίστηκε στην Οικονομική Επιτροπή της Βουλής μόνο από τη Νέα Δημοκρατία, καθώς τα υπόλοιπα κόμματα το καταψήφισαν.
Είχαν προηγηθεί οι απόψεις αρμόδιων εξωκοινοβουλευτικών φορέων που είχαν κληθεί στην Επιτροπή, οι οποίοι αναγνώρισαν στην πλειοψηφία τους ότι είναι προς τη σωστή κατεύθυνση το νομοσχέδιο, κάνει θετικά βήματα, προτείνοντας παράλληλα περαιτέρω βελτιωτικές αλλαγές που αφορούν κυρίως: τη διαφάνεια στη λειτουργία των εταιρειών διαχείρισης και την υποχρέωσή τους στην ενημέρωση των δανειοληπτών, τη διεύρυνση ένταξης των δανειοληπτών στη ρύθμιση για την προστασία της πρώτης κατοικίας τους και τη θέσπιση ευεργετικών κριτηρίων για ευάλωτους οφειλέτες, ώστε να μην αποκλείονται από τη ρύθμιση.
Για άτολμο νομοσχέδιο, που δε δίνει ανάσα στους δανειολήπτες, αντίθετα τους κρατά δέσμιους του θεσμικού πλαισίου των δανειστών, μίλησε ο Αλέξης Μητρόπουλος στο Ράδιο 98,4.
«Η κυβέρνηση έπρεπε να δείξει πολιτική γενναιότητα για τη σωτηρία της κατοικίας των οφειλετών, γνωρίζοντας ότι τα χρέη τα προκάλεσαν οι απανωτές κρίσεις», η θέση του βουλευτή ΣΥΡΙΖΑ Χάρη Μαμουλάκη.
Παράλληλα, κατηγόρησε τα στελέχη της κυβέρνησης για αλαζονική συμπεριφορά, από το αποτέλεσμα των εθνικών εκλογών, υπενθυμίζοντας ότι το 54% των ελεύθερων επαγγελματιών που τους ψήφισε πίστεψε στις προεκλογικές τους δεσμεύσεις για την ανακούφισή τους.
«Σε λάθος κατεύθυνση»
“Θύελλα” αντιδράσεων εξακολουθεί να προκαλεί και το φορολογικό νομοσχέδιο με τις πρόνοιες για την πάταξη της φοροδιαφυγής, όταν τα επίσημα στοιχεία των Υπηρεσιών του κράτους δείχνουν ότι το 64,3% των μικρομεσαίων χρωστά στα ασφαλιστικά ταμεία, το 62,2% στην εφορία, το 42,2% στις τράπεζες, το 15,1% σε προμηθευτές και το 56,9% έχει αρρύθμιστα χρέη.
Μάλιστα, ο καθηγητής Εργατικού Δικαίου Αλέξης Μητρόπουλος, μιλώντας στον 98,4, επεσήμανε ότι δεν μπορείς να γυρίζεις ανάποδα για ένα ευρώ όλους όσοι έχασαν δισ. ευρώ - στα 80 δισ. οι μικρομεσαίοι, στα 120 δισ. οι συνταξιούχοι - εξαιτίας των απανωτών κρίσεων των τελευταίων χρόνων, αλλά κι ούτε να τους καθυβρίζεις, αποκαλώντας τους φοροφυγάδες.
Μίλησε για νομοσχέδιο που κινείται σε λάθος κατεύθυνση για έσοδα 600 με 700 εκατομμύρια, όταν ο υπεράκτιος πλούτος των εύπορων Ελλήνων ανέρχεται στο 64% του ΑΕΠ, δηλαδή στα 130 δισ. ευρώ, και δεν αγγίζεται, ενώ απαντώντας στις ερωτήσεις περί ενδεχόμενης εφαρμογής της έκθεσης Πισσαρίδη και τον “θάνατο” των μικρών επιχειρήσεων που επικαλείται η αγορά, ο καθηγητής αναφέρθηκε σε πιθανό ξεσκαρτάρισμα όλων όσων κατά τα δεδομένα τους αποτελούν τροχοπέδη στην ανάπτυξη που πρεσβεύουν, χωρίς χρέη κι άλλα κωλύματα.
Για τις οφειλές του 64,3% των μικρομεσαίων στα ασφαλιστικά ταμεία, τροχοπέδη για την ένταξή τους σε συνταξιοδοτικό καθεστώς, σημείωσε ότι ελάχιστοι θα καταφέρουν να ανταπεξέλθουν σε αυτές τους τις υποχρεώσεις.
Ρύθμιση- “ανάσα” ζητούν εκ νέου οι επαγγελματοβιοτέχνες
Επιστολή προς τον υπουργό Οικονομικών Κωστή Χατζηδάκη και τον υπουργό Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης Άδωνι Γεωργιάδη, αναφορικά με ρύθμιση οφειλών προς ΕΦΚΑ και Δημόσια Ταμεία, έστειλε η ΟΕΒΕΝΧ.
Σημειώνουν ότι εκτός ρύθμισης χρεών προς τα Ασφαλιστικά Ταμεία βρίσκεται ένας στους δύο οφειλέτες, βάσει των στοιχείων που δημοσιοποίησε το Κέντρο Είσπραξης Ουσιαστικών Οφειλών, και προτείνουν ως μόνη λύση την ύπαρξη μιας νέας ρύθμισης που θα αφορά στο σύνολο των οφειλών σε Δημόσιο και ΕΦΚΑ σε μία και μόνο οφειλή, και με αριθμό δόσεων αναλόγως της δυνατότητας του κάθε επαγγελματία, προκειμένου να είναι βιώσιμη και οι επιχειρήσεις να πάρουν μία ουσιαστική ανάσα, αλλά και να ενισχυθούν τα δημόσια ταμεία.
Αναλυτικά η επιστολή της Ομοσπονδίας Χανίων:
«Κύριοι υπουργοί, επ’ αφορμής της κατάθεσης του νέου φορολογικού νομοσχεδίου για την πάταξη της φοροδιαφυγής, που αφορά ιδιαίτερα τους επαγγελματίες, θα θέλαμε να σας αναφέρουμε το μεγάλο πρόβλημα συσσωρευμένων οφειλών χιλιάδων συναδέλφων επαγγελματιών, βιοτεχνών και εμπόρων.
Τα 14 χρόνια οικονομικής κρίσης, πανδημίας και ενεργειακής κρίσης είχαν σαν αποτέλεσμα χιλιάδες συνάδελφοι να μην καταφέρουν να ανταπεξέλθουν στις υποχρεώσεις τους και να βρεθούν με ανοιχτές οφειλές προς το Δημόσιο και τα Ασφαλιστικά Ταμεία.
Δυστυχώς, εκτός ρύθμισης χρεών προς τα Ασφαλιστικά Ταμεία βρίσκεται ένας στους δύο οφειλέτες, βάσει των στοιχείων που δημοσιοποίησε το Κέντρο Είσπραξης Ουσιαστικών Οφειλών, και το 60% των μικρομεσαίων επιχειρήσεων στην Ελλάδα έχει χρέη τα οποία κουβαλάει από το παρελθόν, και για τα οποία θα πρέπει οπωσδήποτε να υπάρξει μία ρύθμιση για να μη διαιωνίζονται.
Ως μόνη λύση για το μείζον θέμα των συσσωρευμένων οφειλών είναι η ύπαρξη μιας νέας ρύθμισης, που θα αφορά το σύνολο των οφειλών σε Δημόσιο και ΕΦΚΑ σε μία και μόνο οφειλή και με αριθμό δόσεων αναλόγως της δυνατότητας του κάθε επαγγελματία, προκειμένου να είναι βιώσιμη και οι επιχειρήσεις να πάρουν μία ουσιαστική ανάσα, αλλά και να ενισχυθούν τα δημόσια ταμεία. Σε διαφορετική περίπτωση, ένα μεγάλο μέρος των επιχειρήσεων, δυστυχώς, θα οδηγηθεί σε “λουκέτο”.
Κύριοι υπουργοί, θέλουμε να πιστεύουμε ότι θα αντιληφθείτε την αναγκαιότητα μιας τέτοιας ρύθμισης και θα πράξετε αναλόγως».