Vrisalis

«Τα σχέδια της κυβέρνησης θα επιδεινώσουν την κατάσταση» - Δήλωση Βρύσαλη μετά τη συνάντηση με Ανδρουλάκη

Κρήτη
«Τα σχέδια της κυβέρνησης θα επιδεινώσουν την κατάσταση» - Δήλωση Βρύσαλη μετά τη συνάντηση με Ανδρουλάκη

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Όπως υπογράμμισε ο κ. Ανδρουλάκης, "προτεραιότητα του ΠΑΣΟΚ είναι να αναγεννηθεί το Εθνικό Σύστημα Υγείας''

Από το Βενιζέλειο νοσοκομείο ξεκίνησε το πρωί της Τετάρτης (29/11) η επίσκεψη του προέδρου του ΠΑΣΟΚ, Νίκου Ανδρουλάκη στην Κρήτη. Ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ βρέθηκε στο νοσοκομείο, συνοδευόμενος από τους βουλευτές του κόμματος στο Ηράκλειο, Ελένη Βατσινά και Φραγκίσκο Παρασύρη, καθώς και στελέχη του κόμματος, οι οποίοι συναντήθηκαν με τη Διοίκηση του Νοσοκομείου και τους διευθυντές των τμημάτων. Στη συνέχεια ακολούθησε συνάντηση με το Σύλλογο Εργαζομένων.

Όπως υπογράμμισε ο κ.Ανδρουλάκης, "προτεραιότητα του ΠΑΣΟΚ είναι να αναγεννηθεί το Εθνικό Σύστημα Υγείας. Εμείς το φτιάξαμε, και έχουμε χρέος, τη σύγχρονη εποχή, να δημιουργήσουμε τις υπηρεσίες αυτές που τόσο έχει ανάγκη μια κοινωνία, η οποία δυστυχώς συνεχώς γερνάει. Έχουμε τεράστιο δημογραφικό ζήτημα, τεράστιες αδικίες, έχουμε το υψηλότερο κόστος ιδιωτικών δαπανών υγείας σε όλη την ΕΕ. Αυτά είναι τα πραγματικά δεδομένα που έχουμε χρέος να αντιμετωπίσουμε".

Σε δήλωσή του μετά τη συνάντηση με τον πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ, ο πρόεδρος του Σωματείου Εργαζομένων ΠΑΓΝΗ, Δημήτρης Βρύσαλης ανέφερε τα εξής:

Σήμερα ξεκινάει η 48ωρη απεργία της ΟΕΝΓΕ και η σημερινή ημέρα δράσης της ΠΟΕΔΗΝ, με την αυριανή στάση εργασίας, οι εργαζόμενοι του ΠΑΓΝΗ δίνουμε εδώ και χρόνια συλλογικά τον αγώνα για ένα αποκλειστικά δημόσιο δωρεάν σύστημα υγείας στο επίπεδο των αναγκών και των δυνατοτήτων του 21ου αιώνα. Η πραγματικότητα στα νοσοκομεία, από την έναρξη της πανδημίας έως σήμερα αντί τα αποτελέσματα να αποτελούν πάθημα - μάθημα, έγινε ακριβώς το ανάποδο. Επιταχύνθηκαν, μέτρα που εμπορευματοποιούν ακόμα περισσότερο το κρατικό σύστημα υγείας, που εξασφαλίζουν αμύθητα κέρδη στις μεγάλες ιδιωτικές αλυσίδες υγείας και ταυτόχρονα εξασφαλίζοντας πλεονάσματα στον κρατικό προϋπολογισμό για να πάνε αλλού.

Η Κυβέρνηση μπαίνει στην πιο επιθετική φάση του σχεδίου της για ολοκληρωτική μετατροπή των δημόσιων δομών Υγείας του ΕΣΥ σε μονάδες ιδιωτικοοικονομικής λειτουργίας. Τα σχέδια της κυβέρνησης για το «νέο ΕΣΥ» όχι μόνο δεν θα βελτιώσουν, αλλά θα επιδεινώσουν την κατάσταση. Ως διέξοδος στην συνειδητή απαξίωση των δημόσιων νοσοκομείων παρουσιάζεται η μετατροπή τους σε ΝΠΙΔ, που σημαίνει τη χρηματοδότησή τους κατά ένα ελάχιστο μέρος από το κράτος και κατά κύριο λόγο από τις άμεσες (π.χ. στην απογευματινή λειτουργία) και έμμεσες (μέσω ΕΟΠΥΥ) πληρωμές των ασθενών-πελατών. . Διαχρονικά το σωματειο μας αναδεικνύει τις ευθύνες της σημερινής και των προηγούμενων κυβερνήσεων για τις τραγικές ελλείψεις σε προσωπικό, υποδομές και εξοπλισμό, που μαστίζουν το δημόσιο σύστημα υγείας.

Η διαχρονική πολιτική υποχρηματοδότησης και εμπορευματοποίησης της υγείας οδηγεί νοσοκομεία και τμήματά τους σε κατάρρευση και υγειονομικούς σε παραίτηση. Στα πλαίσια αυτής της πολιτικής καθιερώθηκαν και επεκτάθηκαν οι ελαστικές μορφές απασχόλησης. Στα πλαίσια αυτής της πολιτικής επιβλήθηκαν (το 2001) και παρέμειναν οι πληρωμές των ασθενών στην ολοήμερη λειτουργία των δημόσιων νοσοκομείων. Στα πλαίσια αυτής της πολιτικής καταργήθηκε (το 2012) ο 13ος και 14ος μισθός στο δημόσιο. Οι μαχόμενοι υγειονομικοί, συσπειρωμένοι στα σωματεία μας, διεκδικούμε την αύξηση της κρατικής χρηματοδότησης της υγείας, την πλήρη στελέχωση των νοσοκομείων και της ΠΦΥ με όλο το απαραίτητο μόνιμο προσωπικό, τη μονιμοποίηση των συμβασιούχων και την κατάργηση των ελαστικών σχέσεων εργασίας, την κατάργηση των πληρωμών για ιατροφαρμακευτική περίθαλψη, αυξήσεις μισθών και επαναφορά του 13ου-14ου. Λέμε όχι στις συγχωνεύσεις νοσοκομείων και όχι στην ιδιωτικοοικονομική λειτουργία τους.

Στη μάχη αυτή οι μαχόμενοι υγειονομικοί μπαίνουμε μπροστά να σώσουμε την υγεία του ΛΑΟΥ ΜΑΣ τα ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΑ ΚΕΝΤΡΑ ΥΓΕΙΑΣ ΤΟ ΣΥΣΤΗΜΑ ΥΓΕΙΑΣ ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΜΠΟΡΕΥΜΑΤΟΠΟΙΗΣΗ ΚΑΙ ΤΗΝ ΙΔΙΩΤΙΚΟΠΟΙΗΣΗ

Όλοι στο αυριανό παγκρήτιο συλλαλητήριο για την υγεία».

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News